ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ο νόμος που θα αλλάξει το ελληνικό σκάκι;

Με την πρόσφατη νομοθετική τροποποίηση του Ν2725/1999 σε διάφορα σημεία, άλλαξαν και τα λεγόμενα πριμ εισαγωγής σε ΑΕΙ για τους κορυφαίους σκακιστές και σκακίστριες. Πολύ καλή συζήτηση για το θέμα αυτό διεξάγεται στο ιστολόγιο του Γάτου του Σρέντινγκερ (παρακολουθήστε την εδώ).

Μια νέα ρύθμιση στα πλαίσια αυτών των τροποποιήσεων θα μπορούσε να έχει συνέπειες που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα ολόκληρου του ελληνικού σκακιού τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τη μοριοδότηση των πρωταθλητών των πανελλήνιων σχολικών αγώνων, και μάλιστα με το ίδιο 10% που παίρνουν και οι πρωταθλητές νέων.

Μέχρι σήμερα οι πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια καλή μαζική εκδήλωση με μειωμένο χρόνο σκέψης, τα αγωνιστικά αποτελέσματα της οποίας δεν υπολογίζονται καν για το εθνικό σύστημα αξιολόγησης και δεν ισχύουν για απονομή κατηγοριών, τίτλων κ.λπ.

(Συνέχεια) Οι σχολικοί αγώνες στηρίζουν τη μαζικότητά τους σε μεγάλο βαθμό και στην αξιόλογη ετήσια επιδότηση από το ΥπΕΠ&Θ, η οποία (σε συνδυασμό με τη λογική διάρκεια των αγώνων) εξασφαλίζει χαμηλά έξοδα συμμετοχής για τους περισσότερους αθλητές. Στο μέλλον όμως, και σε σύγκριση με το πολλαπλάσιο κόστος συμμετοχής των αθλητών στα πανελλήνια νεανικά, τα σχολικά είναι λογικό να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον γονιών και σκακιστών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα υπάρχουν δύο εκδηλώσεις, με διαφορετικά αγωνιστικά εχέγγυα και διαφορετική οργανωτική μορφή, που θα παρέχουν πλέον το ίδιο όφελος μορίων στο νικητή. Σε συνδυασμό με την οικονομική επιβάρυνση (από του χρόνου) ενός μεγάλου ποσοστού των πιο ενεργών σωματείων και σκακιστών από τη συμμετοχή τους στο πανελλήνιο διασυλλογικό πρωτάθλημα, είναι εύλογο να περιμένουμε:

Αρχικά, μια συζήτηση για την αξιοπιστία του σχολικού πρωταθλήματος σε σχέση με το νεανικό. Αρχίζοντας από το τοπικό επίπεδο, τα σωματεία και οι ενώσεις θα διεκδικήσουν πιο αξιόπιστα συστήματα πρόκρισης και αξιολόγησης των αγώνων. Θα ακολουθήσει μια προσπάθεια της ΕΣΟ να ανταποκριθεί και να αναβαθμίσει τα σχολικά σε μια τρίτη πλέον διοργάνωση πλήρους διάρκειας και πολλαπλάσιου κόστους. Το πιθανότερο εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή θα αποδειχτεί η έλλειψη ημερομηνιών, αλλά έστω ότι με κάποιο τρόπο θα ξεπεραστεί.

Στη συνέχεια, καθώς η οικονομική κρίση θα πιέζει ολοένα και περισσότερο (και) το σκακιστικό χώρο, η ΕΣΟ θα διαπιστώσει προφανώς ότι η λύση της ανάθεσης τριών σημαντικών εκδηλώσεων σε αμειβόμενους εξωτερικούς διοργανωτές θα της προκαλεί περισσότερη φθορά από όφελος. Ανάμεσα στο σφυρί και στο αμόνι, η ΕΣΟ θα επιστρέψει στη διοργάνωση των σχολικών με την τρέχουσα δομή τους και θα αναγκαστεί:

Πρώτο, να αναβαθμίσει οργανωτικά το γρήγορο σκάκι, όπως αυτό που παίζεται στα σχολικά (και παρεμπιπτόντως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πνευματικών Αθλημάτων που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο). Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενσωματώσει τα αγωνιστικά αποτελέσματα στο εθνικό σύστημα αξιολόγησης ή να δημιουργήσει ένα ισόκυρο νέο σύστημα. Θα αναγκάσει επίσης τις τοπικές ενώσεις ουσιαστικά να μετατραπούν σε οργανωτικές επιτροπές σχολικών αγώνων.

Δεύτερο, καθώς η οικονομική πίεση των γονέων-στυλοβατών των σωματείων  θα αυξάνει και τα σωματεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν υπό την πίεση των δικών τους αναγκών για τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, η ΕΣΟ θα αναγκαστεί να μετατρέψει οργανωτικά και τα υπόλοιπα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα στη μορφή των σχολικών (ίσως, για να τηρήσει τα προσχήματα και να εξασφαλίσει κάποιες χρήσιμες πολιτικές συμμαχίες, τα μετατρέψει σε ολιγοήμερες προκριματικές φάσεις με μειωμένους χρόνους σκέψης και κόστος για τους πολλούς και τελικές φάσεις με ολυμπιακούς χρόνους σκέψης για τους κορυφαίους).

Τρίτο, υπό την πίεση των γονιών που θα θέλουν τα παιδιά τους να προπονούνται σε συνθήκες ανάλογες με τις αγωνιστικά κρίσιμες, τα γρήγορα συστήματα αγώνων θα αρχίσουν να υιοθετούνται και από άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις (π.χ. τα διάφορα εφηβικά ατομικά και διασυλλογικά πρωταθλήματα).

Τέταρτο, οι κάθε είδους διοργανωτές θα διαπιστώσουν ότι με τα γρήγορα συστήματα αγώνων μπορούν να κινητοποιούν πολύ περισσότερους σκακιστές όλων των ηλικιών (κάτι που γνωρίζουμε ήδη από τη μαζικότητα των σχολικών αγώνων αλλά και του πανελλήνιου φοιτητικού πρωταθλήματος) και θα αρχίσουν να διοργανώνονται «ανοιχτά» τουρνουά για ειδικές ομάδες φίλων του σκακιού. Οι διοργανωτές θα διαπιστώσουν ότι οι αγώνες με γρήγορα συστήματα μπορεί να είναι και πιο αποδοτικοί, καθώς θα κινητοποιούνται άνθρωποι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα χρονικά πιο απαιτητικά τουρνουά.

Πέμπτο, η αυξημένη συμμετοχή φίλων του σκακιού θα αναβαθμίσει τη σημασία του σκακιού στην ελληνική κοινωνία και…

…στην ευχή, ποιος είναι πάλι στο τηλέφωνο και με ξανάφερε απότομα στην πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι φυσικά, ότι η ΕΣΟ δεν πρόκειται να κάνει τίποτε από όλα αυτά…

6 Οκτωβρίου, 2008 - Posted by | ΜΟΡΙΑ | , , , , , , , , , ,

5 Σχόλια »

 1. Πιστεύω πως το νέο ιστολόγιο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στον σκακιστικό χώρο. Προσδοκώ ολόψυχα να αποδειχθεί χρήσιμο βήμα συζήτησης για τα κοινά και τα δεινά του ελληνικού και παγκόσμιου σκακιού. Καθώς αυτό έδώ είναι το πρώτο μήνυμα, θα περιοριστώ απλώς στις ευχές για μακροημέρευση, πολυπροσβασιμότητα και πλούσια συμμετοχή.

  Σχόλιο από Schrödinger's Cat | 6 Οκτωβρίου, 2008

 2. Η ελλεπής δραστηριότητα της ΕΣΟ και η ανύπαρκτη προβολή του σκακιού (πιστεύω οτι δεν υπάρχει η βούληση), σε συνδυασμό με τη οικονομική πίεση, οδηγούν στον μονόδρομο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με μοναδικό ίσως αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του σκακιστικού δυναμικού.

  Σχόλιο από zatrikios | 8 Οκτωβρίου, 2008

 3. Επιτέλους!!

  Το ελληνικό σκάκι δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει μια προσωπικότητα με την ιστορία και την προσφορά του Τ. Δρεπανιώτη στο περιθώριο.
  …………………….
  Τάκη, το ιστολόγιο αυτό να είναι σηματοδότησι ολικής επαναφοράς σου;
  Κάποιοι, ίσως το ξέρεις: σε περιμέναμε να ‘ρθής.
  Καλορίζικο το νέο σου μετερίζι!

  Σχόλιο από Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης | 9 Οκτωβρίου, 2008

 4. Είμαι σίγουρος πως με τον νέο νόμο θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο όχι μόνο στο νεανικό σκάκι αλλά και γενικότερα.
  Αυτό πίστευα και αρκετά χρόνια πρίν και ίσως οι παλαιότεροι στο χώρο να θυμούνται τις αναφορές μου επίσημα αλλά και ανεπίσημα για την μοριοδότηση των σκακιστών-σκακιστριών. Πολλοί παράγοντες τότε μου ζήτησαν έμμεσα αλλά και άμεσα να σιωπήσω .
  Τους έκανα το χατήρι.
  Το μαθητικό πρωτάθλημα Νομού Δράμας διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια ( απο το 1995 μέχρι σήμερα ανελλιπώς) από τον σύλλογό μου και με την βοήθεια λίγων παλαιότερα περισσοτέρων σήμερα ανθρώπων με πολύ κόπο αλλά και σημαντικές βοήθειες από τον εξωσκακιστικό χώρο . Το ότι το τοπίο αλλάζει γρήγορα φάνηκε άμεσα μια και λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου έχω την προφορική διαβεβαίωση ότι το φετινό μαθητικό πρωτάθλημα του Νομού Δράμας θα στηριχθεί και από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης !!!
  Σκεφτείτε ότι ανάλογο αίτημα δεν έγινε δεκτό φέτος για το Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας .
  Και πιστεύω άνθρωποι που ειρωνικά αντιμετώπισαν τότε γύρω στο 2002-2004 αλλά και σήμερα κάποιες σκέψεις αλλά και κινήσεις να καταλάβουν ότι κάτι αλλάζει για τα επόμενα χρόνια στο χώρο. Ο χρόνος πιστεύω θα δείξει. Αρκεί να μην ξεχνιόμαστε για το τι κάναμε όλοι μας τότε αλλά και τώρα.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Γκουτιούδης Ζήσης

  Σχόλιο από Γκουτιούδης Ζήσης | 12 Οκτωβρίου, 2008

 5. […] έγραψα ξεκινώντας αυτό το ιστολόγιο, έχω την εντύπωση ότι η αλλαγή στα κίνητρα του […]

  Πίνγκμπακ από Σχολικά πρωταθλήματα στην Αττική « ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά | 9 Ιανουαρίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: