ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Θέλουμε πραγματικά την αποκέντρωση;

Παρά τη διάχυτη εντύπωση στο σκακιστικό χώρο ότι η ελληνική σκακιστική ομοσπονδία και οι ενώσεις είναι αντιδημοκρατικοί φορείς συνάθροισης καρεκλοκένταυρων και λοιπών παραγόντων (άποψη που ίσως δικαιολογείται καμιά φορά από δυσνόητες αποφάσεις ή δυσεξήγητες πρακτικές), το θεσμικό πλαίσιό τους είναι, σε γενικές γραμμές, από τα πιο προοδευτικά στον αθλητικό χώρο.

Η ίδια η ΕΣΟ ήταν και παραμένει (από όσο γνωρίζω, τουλάχιστον) η μοναδική αθλητική ομοσπονδία που υιοθέτησε εξαρχής το έστω ισχυρά ενισχυμένο σύστημα αναλογικής που προβλέπεται από τον αθλητικό νόμο 2725/1999. Χάρη στο σύστημα αυτό, υπήρξε εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης και στις δύο αρχαιρεσίες που έγιναν από την καθιέρωσή του. Άλλες ομοσπονδίες ακολουθούν τη σταυροδοσία σε ενιαία λίστα υποψηφίων που λειτουργεί ουσιαστικά σαν ισχυρότατα πλειοψηφικό και σπάνια εκλέγονται με αυτό εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων απόψεων.

Κεντρικά, από την ΕΣΟ, ξεκίνησαν επίσης οι προσπάθειες περιφερειακής αποκέντρωσης με την ΕΣΣΒΕ της Βόρειας Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να ακολουθήσει η ΕΣΣΝΑ στην Αττική μερικά χρόνια αργότερα. Η ΕΣΣΝΑ μάλιστα είναι (πάλι από όσο γνωρίζω) το μοναδικό αθλητικό συλλογικό όργανο του μεγέθους αυτού στην Ελλάδα που υιοθέτησε εξαρχής την απλή αναλογική (σχεδόν απόλυτα απλή –απλώς δεν ακολουθεί το «μεγαλύτερο υπόλοιπο»).  Σήμερα λειτουργούν, με μεγαλυτερη ή μικρότερη αποδοτικότητα, με μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα, τοπικές ενώσεις σκακιστικών σωματείων σε σχεδόν όλες τις ευρύτερες περιφέρειες της χώρας.

Στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις και για τη θεσμική αποκέντρωση με μετατροπή της ΕΣΟ σε ομοσπονδία Ενώσεων από ομοσπονδία συλλόγων. Έμπρακτα άλλωστε η ΕΣΟ μοιάζει τα τελευταία χρόνια να μην μπορεί να λειτουργήσει παρά σε αυτό το κεντρικό επίπεδο και να έχει αναθέσει (για άλλους, «εγκαταλείψει») όλες τις περιφερειακές δραστηριότητες στις αρμοδιότητες των ενώσεων. Η ελλιπής θεσμική κατοχύρωση αυτής της έμπρακτης αποκέντρωσης όμως δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην πράξη: Από τον τομέα της χρηματοδότησης των περιφερειακών διοργανώσεων, τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, τη διαφοροποιημένη νομιμοποίηση, τα τις διαφοροποιήσεις στα εκλογικά συστήματα, το εκλογικό σώμα,  τις θητείες των ενώσεων και διάφορα άλλα.

Το κυριότερο πρόβλημα όμως για τη θεσμική μετατροπή της ΕΣΟ σε ομοσπονδία ενώσεων ήταν πως σύμφωνα με τον Ν.2725/99, κάθε Ένωση θα έπρεπε να έχει μία ψήφο. Αυτό δημιουργούσε, τουλάχιστον στο σκάκι, θέματα εκπροσώπησης και πραγματικής νομιμοποίησης.

Ο νόμος 3262/2004 όμως, στο άρθρο 30 παρ 2, ορίζει πλέον ότι η εκπροσώπηση των ενώσεων στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών είναι ανάλογη με τον αριθμό των σωματείων της ένωσης, και έτσι έχει αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τη θεσμική ολοκλήρωση της αποκέντρωσης.

(Συνέχεια) Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα για τη θεσμική ολοκλήρωση της περιφερειακής αποκέντρωσης στο σκάκι και ότι ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα και τεχνικά θέματα να λυθούν, από τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι τα πρακτικά θέματα της λειτουργικότητας, των μεταβατικών καταστάσεων κ.λπ.

Εδώ και τέσσερα χρόνια όμως που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν αντιλήφθηκα να συζητιέται καν το θέμα στο ελληνικό σκάκι. Μπορεί να μην το πήρα είδηση επειδή τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τα πράγματα από λιγάκι μεγαλύτερη απόσταση. Αναρωτιέμαι όμως:

 • Μήπως δεν πιστεύουμε πια πλειοψηφικά στη θεσμική ολοκλήρωση της αποκέντρωσης και αρκούμαστε στο σημερινό χαλαρότερο καθεστώς;
 • Μήπως φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις τεχνικές και νομικές δυσκολίες για την ολοκλήρωση του συστήματος;
 • Μήπως προέχουν άλλες προτεραιότητες (και ποιες άραγε είναι αυτές;) ή
 • Μήπως, τελικά, απλώς δεν έγινε καν αντιληπτή η αλλαγή στο νόμο και οι συνέπειές της;

15 Οκτωβρίου, 2008 - Posted by | ΑΛΛΑΓΗ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ | , , , , , ,

2 Σχόλια »

 1. Μία μόνο παρατήρηση.Όταν ψηφίζουν όλα τα σωματεία στις εκλογές της ΕΣΟ στην πραγματικότητα είναι η δημοκρατικότερη εφαρμογή της αναλογικής εκπροσώπησης των Ενώσεων.
  Στην πραγματικότητα η ΕΣΟ εφάρμοζε την διάταξη αυτή πρίν να υπάρξει!
  Η ΕΣΟ στον τρόπο διοίκησης της είναι από το 1983 όαση στην έρημο παρόλες τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητες που αναδεικνύονται και στην ανάλυση σου.
  Συμφωνώ όμως ότι τα οράματα κάποιων πρωτεργατών θέλουν ακόμα πολύ δρόμο για να υλοποιηθούν.
  Έχουμε ένα όνειρο!

  Σχόλιο από Παναγιώτης Γ. Σκλαβούνος | 19 Οκτωβρίου, 2008

 2. Ενημέρωση 28/10: Δεν γνωρίζω από πότε ακριβώς, αλλά κάποια στιγμή τις τελευταίες ημέρες ο ιστότοπος διορθώθηκε και αναφέρεται σε παρτίδες του ματς. Συγχαρητήρια για την ευαισθησία του αρμόδιου για τη διόρθωση και τρία ζήτω για τη δύναμη του Διαδικτύου!

  Μικροπράγματα ίσως, αλλά δεν ενοχλεί κανέναν ότι ο επίσημος ιστότοπος της ΕΣΟ αναφέρει τις παρτίδες του ματς Ανάντ-Κράμνικ σαν ξεχωριστά ματς (1ο ματς, 2ο ματς) κλπ;

  Σχόλιο από dokiskaki | 25 Οκτωβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: