ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Παραίτηση του επικεφαλής διαιτητή Μιχ. Πρεβενιού

Ο επικεφαλής διαιτητής διασυλλογικών πρωταθλημάτων Παίδων και Παμπαίδων Αττικής 2008 Μιχάλης Πρεβενιός ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση αυτή με την εξής επιστολή:

Προς Ε.Σ.Σ.Ν.Α.

Κοιν.

Γιάννη Γαλάνη διευθυντή αγώνων διασ. Πρωτ. Παίδων,

Παναγή Σκλαβούνο διευθυντή αγώνων διασ. Πρωτ. Παμπαίδων,

Τ.Ε.Δ., Κ.Ε.Δ.

Κύριοι

Στα διασυλλογικά πρωταθλήματα Παίδων και Παμπαίδων Αττικής 2008, στα οποία κι έχω οριστεί επικεφαλής διαιτητής διαπιστώνω έλλειψη ενημέρωσής μου για σοβαρότατα συμβάντα όπως :

 • την απόφαση αλλαγής των ημερομηνιών αγώνων ορισμένων ομάδων για τον τρίτο γύρο. Ουδέποτε ρωτήθηκα γι’ αυτό, το έμαθα απλά από την ανάρτηση ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Ν.Α..
 •  την ύπαρξη επιστολής – επιστολών που εξέφραζαν την αδυναμία ομάδων να αγωνισθούν σε ημερομηνίες διαφορετικές απ’ αυτές που όριζε η αρχική προκήρυξη και των απαντήσεων (αν και εφόσον υπήρξαν) σε αυτές τις επιστολές
 • την ύπαρξη ένστασης για αγώνα καθώς και το τι απέγινε μ’ αυτήν (εκδικάστηκε, απορρίφθηκε, έγινε αποδεκτή;)
 • και τέλος την «απόφαση» (ποιού δεν έχω καταλάβει ακόμη) για διεξαγωγή αγώνα ή αγώνων προηγούμενου γύρου, για τους οποίους οι διευθυντές των διασυλλογικών μου έχουν δώσει αποτελέσματα (!!)

Σας γνωρίζω πως κάτω από αυτές τις συνθήκες αδυνατώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου και σας υποβάλλω την παραίτησή μου.

Με τιμή

Μιχαήλ Ι. Πρεβενιός

16 Οκτωβρίου, 2008 - Posted by | ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΕΣΣΝΑ | , , , , , , ,

12 Σχόλια »

 1. Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια ως Εφορος Αγώνων της ΕΣΣΝΑ στο συγκεκριμένο θέμα:
  1)Η απόφαση για την εξυπηρέτηση των σωματείων που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Μικτό ήταν επιβεβλημένη για την ΕΣΣΝΑ. Δεν είχε καμμία άλλη επιλογή από το να αλλάξει την ημερομηνία των αγώνων των παραπάνω ομάδων. Θα ήταν αδιανόητο οι ομάδες της Αττικής να μην είχαν αυτή τη διευκόλυνση, αφού σε τελική ανάλυση εκπροσωπούσαν και την Ενωση και τα αποτελέσματά τους λαμβάνονται υπόψη στην κατανομή των θέσεων μεταξύ των Ενώσεων. Αυτό γίνεται σε όλα τα αθλήματα.
  Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι το όλο πρόβλημα προέκυψε όταν η ΕΣΟ μετέφερε από τις 5-9 Σεπτεμβρίου την παραπάνω διοργάνωση στις 11- 13 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να διαταραχτεί το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΣΝΑ.
  2)Επιπρόσθετα,ο κανονισμός αγώνων της Ομοσπονδίας αναφέρεται ξεκάθαρα στη συγκεκριμένη περίπτωση στο άρθρο 1.25:
  Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων (ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗ). Εδώ βέβαια και αιτιολογημένη απόφαση υπήρχε ένεκα των ειδικών συνθηκών (Πανελλήνιο Παίδων Κορασίδων) και βέβαια έγκαιρα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα η απόφαση(από τις 28/9)! Δεν αναφέρεται πουθενά ότι χρειάζεται συμπληρωματική προκήρυξη αλλά απλή απόφαση του διευθυντή αγώνων.
  3)Η ΕΣΣΝΑ βάση άρθρου της προκήρυξης δικαιούται σαφώς να αλλάξει το πρόγραμμα (άρθρο 3.2).
  4)Σαφώς η ένσταση ήταν απολύτως εκπρόθεσμη. Ο κανονισμός αγώνων της ΕΣΟ αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 1.26:Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη των αγώνων.
  Και φυσικά το 24ωρο είχε περάσει για περίπου 6 ώρες. Αλλη ερμηνεία δεν υπάρχει.
  5)Αυτά τα ζητήματα συνήθως λύνονται όταν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο μεριές, διότι στο μέλλον ο καθένας μπορεί να βρίσκεται στη θέση του άλλου.
  6)Για την επανάληψη του αγώνα προφορικά ο κ. Γαλάνης συμφώνησε με τους εκπροσώπους της Στέγης να ξαναπαιχτεί ο αγώνας στην προσπάθειά του να βρει λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια η Στέγη απέσυρε την εκπρόθεσμη και κανονιστικά αβάσιμη βέβαια ένστασή της.

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 17 Οκτωβρίου, 2008

 2. Ενημέρωση 17/10. Ο ΣΟ Χαλανδρίου ανέβασε στον ιστότοπό του, http://www.halandrichess.gr/ σχετική επιστολή διαμαρτυρίας (μπορείτε να την διαβάσετε και από εδώ).

  Σχόλιο από dokiskaki | 17 Οκτωβρίου, 2008

 3. Υπήρχαν επιστολές διαμαρτυρίας για την τροποποίηση του προγράμματος της ΕΣΣΝΑ που εξαφανίσθηκαν;Με ποιά κριτήρια ορίσθηκαν οι εναλλακτικές ημερομηνίες καθημερινές Τρίτη ή Πέμπτη;Μηπως αυτές οι ημέρες είναι αυτές που «βολεύουν» τις ομάδες κάποιων μελών του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ;Πόσες ομάδες μελών ΔΣ της ΕΣΣΝΑ εμπλέκονταν στην πιο πάνω ρύθμιση;Μήπως πριν τον καθορισμό των ημερομηνιών είχε προηγηθεί «έρευνα» για το πότε οι ομάδες των μελων του ΔΣ θα προσέρχονταν χωρίς καμμία έλλειψη και επεκράτησε το τί μας νοιάζει αν οι «αλλοι» θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ή δεν θα μπορέσουν να αγωνισθούν;Μήπως τελικά αυτό ήταν το ζητούμενο;
  Είναι δυνατόν να μην ενημερώνεται με έστω ένα τηλεφώνημα ο Επικεφαλής διαιτητής;Ποιός ενημερώνει την ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ;Τα αποτελέσματα των αγώνων πότε είναι τα τελικά και πότε γίνονται οι κληρώσεις;(φαντάζομαι όχι πρίν περάσουν οι 24 ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του γύρου για όλες τις ομάδες).Υπήρχε απόφαση του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ για επανάληψη του αγώνα ή των αγώνων που δεν έγιναν;Αν ναι με ομόφωνη ή κατα πλειοψηφία ΑΠΟΦΑΣΗ;Ποιοι σύμβουλοι της ΕΣΣΝΑ μειοψήφησαν και με ποιό σκεπτικό;Αν δεν υπάρχει απόφαση για τί πράγμα συζητάμε;Εκδόθηκε για όλα τα παραπάνω περίεργα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ;Ποιός την εξέδωσε,με ποιά εξουσιοδότηση και πότε;Αν δεν υπάρχει ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ μήπως οι συναντήσεις έπρεπε να γίνουν Κυριακή κατά το αρχικό πρόγραμμα;
  Μήπως θα νοσταλγούμε σε λίγο την εποχή που οι συναντήσεις κρίνονταν με αγωνιστικά κριτήρια στις σκακιέρες;
  Δυστυχώς οι υπεύθυνες θέσεις θέλουν γνώση,ψυχραιμία αλλα πάνω από όλα ήθος.Το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό! ΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ ΧΧ ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ!
  Υπάρχει και η Σολομώντεια λύση αλλά προσοχή μήπως σκοτώσετε το «βρέφος».Η ΄οποια λύση πρέπει να κρατήσει το σκάκι και το ευ αγωνίζεσθε ΖΩΝΤΑΝΟ!ΚΥΡΙΟΙ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!

  Σχόλιο από Παναγιωτης Γ. Σκλαβουνος | 18 Οκτωβρίου, 2008

 4. Tάκη δε θα σε ακολουθήσουμε στο παραλήρημά σου. Σαφείς εξηγήσεις για ότι έγινε δόθηκαν υπεύθυνα από εμένα. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι την ιστοσελίδα την ενημερώνει ο ίδιος ο Μιχάλης ο Πρεβενιός που ήταν και επικεφαλής διαιτητής.
  Ημουν σίγουρος ότι εν όψη προεκλογικής περιόδου θα έκανες πάλι την εμφάνισή σου. Δε θα σε ακολουθήσουμε στην οξύτητα, την πόλωση και στο χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης.Τα σωματεία καταλαβαίνουν καλά που βρισκόταν η ΕΣΣΝΑ κάποτε και που βρίσκεται τώρα. Ολες οι προσπάθειές σου θα πέσουν στο κενό. Γιαυτό μην κουράζεσαι.

  dokiskaki: Υπενθυμίζω την παράκλησή μου για κόσμια πολιτική συζήτηση ακόμη και έντονη μεν, χωρίς χαρακτηρισμούς δε. Νομίζω ότι μπορούμε με λίγη προσπάθεια να τα καταφέρουμε…

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 18 Οκτωβρίου, 2008

 5. Επανέφερα, με τη λεγόμενη νομική διαγραφή, το χαρακτηρισμό που αρχικά είχα διαγράψει επειδή έκρινα ότι δεν ταιριάζει σε μια κόσμια συζήτηση, προκειμένου να είναι δυνατό να κριθούμε όλοι -ακόμη και εγώ ως προς τα κριτήριά μου. Στο μέλλον δεν θα υπάρχουν τέτοιες αναστολές: οι χαρακτηρισμοί απλώς θα φεύγουν.

  Επί της ουσίας, και επειδή εδώ δεν είναι (και δεν πρόκειται να γίνει) φόρουμ ανταλλαγής επώνυμων και ανώνυμων προκλήσεων, ομολογώ ότι θα περίμενα από τον πρώην έφορο αγώνων Παν. Σκλαβούνο μια λιγότερο συναισθηματική τοποθέτηση, με λιγότερες ρητορικές ερωτήσεις και περισσότερα ουσιαστικά στοιχεία όπως αυτά που δείχνει να γνωρίζει (αυτά κι αυτά τα σωματεία, έτσι κι έτσι ψήφισαν κλπ.) και από τον νυν έφορο Ι. Σπυρακόπουλο άλλη μια ουσιαστική απάντηση με στοιχεία επί των ερωτήσεων που του τέθηκαν (όπως η πρώτη του). Δεν περίμενα την απάντηση ενός εκνευρισμένου πολιτικού που στρέφεται με χαρακτηρισμούς και εναντίον του προκατόχου του και, με υπονοούμενα (ενημερώνει την ιστοσελίδα), εναντίον του Μιχ. Πρεβενιού, ενός ανθρώπου που είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι είναι από τους ανθρώπους που υπηρετούν ανυστερόβουλα το σκάκι.

  Σχόλιο από dokiskaki | 19 Οκτωβρίου, 2008

 6. Δεν υπήρξε κανένα υπονοούμενο για το Μιχάλη και δεν είμαι βέβαια καθόλου εκνευρισμένος. Απλά είναι το μόνο θέμα από τα ερωτήματα του κ. Σκλαβούνου το οποίο δεν είχε απαντηθεί. Και τονίζω ότι δεν υπήρξε απόφαση συμβουλίου για επανάληψη του αγώνα.Και παραπέμπω τον Τάκη, ο οποίος είναι και Εφορος Αγώνων στην ΕΣΟ για άλλη μια φορά στο άρθρο 1.25 του κανονισμού αγώνων της ΕΣΟ. Αυτό λύνει όλες τις απορίες.
  Τα υπόλοιπα περί ομάδων που ευνοούνται δεν τα θεωρώ σοβαρά. Και μην ξεχνάμε ότι ο Τάκης είναι υπεύθυνος ως Εφορος Αγώνων της ΕΣΟ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
  Σας παραπέμπω στη γνωστή παροιμία: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 19 Οκτωβρίου, 2008

 7. Εμένα πάντως δεν μου φαίνεται να έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα σχετικά με την ουσία του θέματος (την απόφαση για επανάληψη ή όχι κάποιων αγώνων και τα επακόλουθά της)-έστω ανεπίσημα σε αυτό το μπλογκ. Η ΕΣΣΝΑ στο μεταξύ, σαν σώμα, δεν έχει νιώσει ακόμα την ανάγκη να βγάλει κάποια έστω υποτυπόδη ανακοίνωση…

  Και μια και σήμερα είναι Κυριακή, τελικά επαναλήφθηκαν οι αγώνες; Καινούργιος επικεφαλής διαιτητής υπάρχει;

  Ίσως κάποια στιγμή να μάθουμε…

  Σχόλιο από IliasPan | 19 Οκτωβρίου, 2008

 8. Δεν αισθάνομαι κλέφτης που φωνάζει και δυστυχώς οι «νοικοκύρηδες» φοβούνται και την σκιά τους γιατί η αλήθεια πονάει!
  Αν για απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ για τροποποίηση του αγωνιστικού προγράμματος της φταίει ο Εφορος Αγώνων της γι’αυτήν την απόφαση (σωστή κατα την γνώμη μου αφού τελικά οι αγώνες και εγιναν και βρέθηκε χορηγός γι’αυτούς)και για κάθε επίπτωση η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αργοπορία,αμέλεια,ανικανότητα ή ενδεχόμενο δόλο κάποιων «νοικοκύρηδων» τότε ναι η λογική πρέπει να δώσει την θέση στον θυμό!
  Αφού λοιπόν ήταν γνωστή η απόφαση της ΕΣΟ από τις 24/8/2008 γιατί μόλις μετά τον δεύτερο γύρο «τροποποιήθηκε» το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΣΝΑ;
  Οι ερωτήσεις που έκανα νομίζω ότι είμαι απολύτως σοβαρές και ουσιαστικές απαντήσεις όμως δεν παίρνω.
  Το ότι στο παρελθόν είχα την ιδιότητα του εφόρου αγώνων και στην ΕΣΣΝΑ είναι ένας λόγος παραπάνω να έχω το δικαίωμα να παρεμβαίνω όποτε το κρίνω απαραίτητο και επιβεβλημένο και να απαιτώ και ως πρόεδρος σωματείου μέλους της ΕΣΣΝΑ και εκπρόσωπος του στις ΓΣ απαντήσεις!
  Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ παραπάνω με τον κ. Σπυρακόπουλο αλλα έχω αναφαίρετο το δικαίωμα να κρίνω τις πράξεις ή τις παραλείψεις του και να τον καταψηφίσω άν δεν δώσει πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις τις δικές μου ή άλλων ή έστω λύσεις ανάγκης με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθε.
  Αλήθεια η αναμόρφωση των κανονισμών της ΕΣΣΝΑ και η εναρμόνιση τους με αυτούς της ΕΣΟ έχει προχωρήσει;Τό όλο πρόβλημα όμως δεν είναι θέμα κανονισμών ή νομιμότητας αλλά δυστυχώς ζήτημα ήθους,δικαίου και αίσθητικής.
  Υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν και γι’αυτό ρωτάω.
  Είναι πολλά τα εμπλεκόμενα σωματεία συμβούλων και η εναλλακτική πρακτικά μία.Τρίτη και Πέμπτη είναι ως γνωστόν μέρες εβδομαδιαίου προγράμματος φροντιστηρίων που «μυρίζουν» προσπάθεια αποκλεισμού,δημιουργίας ευνοικής κατάστασης ή XXXXXXXX αμέλειας αν προέκυψαν χωρίς έρευνα ή με επιλεκτική έρευνα.Χάθηκαν τα Σαββατα!Γιατί όχι Τετάρτη μήπως έχει Champion League!

  Σχόλιο από Παναγιώτης Γ. Σκλαβούνος | 19 Οκτωβρίου, 2008

 9. Δυο σχόλια σε όσα έγραψε ο κ. Σκλαβούνος για να αποκατασταθεί η αλήθεια:
  1) Η ανακοίνωση που τροποποιούσε το αγωνιστικό πρόγραμμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ πολύ έγκαιρα στις 28/9, ημέρα που διεξήχθη η πρώτη αγωνιστική και όχι βέβαια μετά το 2ο γύρο όπως αναφέρει ο κ. Σκλαβούνος.
  2)Η απόφαση της ΕΣΟ της 24ης Αυγούστου προέβλεπε την παρουσία μόνο μιας ομάδας από την Αττική στο Πανελλήνιο Παίδων Κορασίδων και το σημαντικότερο προέβλεπε δυο πιθανές ημερομηνίες 10-12 και 25-27 Οκτωβρίου. Πως η ΕΣΣΝΑ να κάνει προγραμματισμό εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί ούτε οι ημερομηνίες; Η ανάρτηση της συμπληρωματικής προκήρυξης, η οποία ξεκαθάρισε την κατάσταση στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ έγινε στις 16/9!
  Νομίζω ότι όλες οι απαντήσεις που δίνω είναι σαφείς και ουσιαστικές αφού στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 20 Οκτωβρίου, 2008

 10. Η Τοπική Επιτροπή διαιτησίας δεν έκανε δεχτή την παραίτηση του επικεφαλής διαιτητή κ. Πρεβενιού, ο οποίος ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Ηδη η κλήρωση του Πρωταθλήματος κάτω των 12 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ.

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 21 Οκτωβρίου, 2008

 11. Συγγνώμη, η ΕΣΣΝΑ δεν έχει ιστοσελίδα ώστε να γίνονται τέτοιου είδους ανακοινώσεις-ενημερώσεις;

  Για να μαθαίνουμε και εμείς. Ο κανονισμος αγώνων, επιτρέπει την επανάληψη αγώνα κατόπιν συμφωνίας των ομάδων;
  Αν, ναι με την αλλοίωση που έχουμε στις κληρώσεις λόγω ελβετικού τι γίνεται;

  Σχόλιο από IliasPan | 21 Οκτωβρίου, 2008

 12. Ο κανονισμός αγώνων δεν προβλέπει φυσικά συμφωνία των ομάδων για να επαναληφθεί κάποιο παιχνίδι. Ομως το θέμα το χειρίστηκε ο κ. Γαλάνης ο οποίος ως διευθυντής αγώνων έχει τη δικαιοδοσία να χειριστεί τέτοια θέματα. Είναι προφανές ότι ο λόγος που δέχτηκε την επανάληψη είναι να μη θεωρηθεί ούτε κατ’ελάχιστο ότι μεροληπτεί υπέρ της ομάδας του.
  Τελικά ο αγώνας ΦΟΝ Ηρακλείου- Π.Σ. Περιστερίου διεξάγεται σήμερα το απόγευμα.
  Πράγματι με τις κληρώσεις δημιουργείται πρόβλημα. Ομως το σωστό ήταν να μην αλλάξει η κλήρωση από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε και δεν παραβιάζονται τα βασικά κριτήρια Β1 και Β2 σύμφωνα με το άρθρο Ζ6 των κανόνων ελβετικού συστήματος. Βέβαια αυτό το θέμα είναι καθαρά δικαιοδοσία του επικεφαλής διαιτητή, ο οποίος είναι εμφανές ότι έπραξε ορθά.

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 21 Οκτωβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: