ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Μια ένωση με ιδιαιτερότητες

Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ν. Αττικής (ΕΣΣΝΑ), που έχει προκηρύξει τις τακτικές αρχαιρεσίες της για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, είναι ένα θεσμικό όργανο με ιδιαιτερότητες. Εϊναι καταρχάς μια ένωση που καλύπτει περιοχές τεσσάρων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στην ευρύτερη πρωτεύουσα, με πολύ διαφορετικές τοπικές κοινωνίες και σκακιστικές κοινότητες. 

Εκπροσωπεί 68 ενεργά σκακιστικά σωματεία και τμήματα, σχεδόν το ένα τρίτο των σωματείων της χώρας (και μάλιστα με πιο αυστηρά κριτήρια από αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΣΟ, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία). Η παρεμβατικότητά της όμως σε πανελλήνιο σκακιστικό επίπεδο είναι δυσανάλογα ασθενέστερη προς τον αριθμό αυτό, αφού ακόμη και σήμερα ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος της είναι η επιχορήγηση από την ΕΣΟ, πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες ενώσεις που εδώ και χρόνια έχουν μεταφέρει στις έδρες τους το κέντρο βάρους του ελληνικού σκακιού. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις βέβαια, η συγκεκριμένη επιχορήγηση (που συχνά αποτελεί το συντριπτικό ποσοστό των ετήσιων εσόδων της) δύσκολα φθάνει σε πενταψήφιο αριθμό ευρώ —με άλλα λόγια είναι χαμηλότερη από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον καμιά δεκαριάς σωματείων της περιοχής της αρμοδιότητάς της και ανάλογος με τον εβδομαδιαίο τζίρο ενός συνοικιακού μίνι-μάρκετ.

(Συνέχεια)

Η ΕΣΣΝΑ διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται με απλή αναλογική. Αυτή η απλή αναλογική δεν είναι βέβαια εντελώς απλή στην πράξη, αφού στις τελευταίες τουλάχιστον αρχαιρεσίες τα υπόλοιπα δεν κατανεμήθηκαν στους συνδυασμούς με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο αλλά με βάση τη σειρά κατάταξης των συνδυασμών. Η πρακτική αυτή προσφέρει συχνά μια επιπλέον έδρα στον πρώτο συνδυασμό, αλλά —το πιο ενδιαφέρον— του δίνει και την πλειοψηφία στην τριμελή ελεγκτική επιτροπή (όπου διαφορετικά σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις θα μοιράζονταν μεταξύ των τριών πρώτων συνδυασμών).

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται για τετραετή θητεία και κάθε χρόνο απολογείται στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης. Εδώ υπάρχει άλλη μια ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη διάταξη στα καταστατικά αθλητικών οργάνων, καθώς οι τρεις απολογισμοί, διοικητικός, οικονομικός, και αγωνιστικός πρέπει να εγκρίνονται με θετική ψήφο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας απολογισμός όπου όλα τα σωματεία θα ψηφίσουν λευκό θεωρείται ότι δεν έχει εγκριθεί και, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική (δεν προβλέπεται από το καταστατικό), η διοίκηση πρέπει να παραιτηθεί.

Παρά τα μικρά οικονομικά μεγέθη της και το σφιχτό καταστατικό της πλαίσιο, η ΕΣΣΝΑ είναι μια ένωση με πολύ μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων. Τα σωματεία της μάλιστα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε ένα ποσοστό από αυτές, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα της ψήφου. Ορισμένες φορές το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ μοιάζει διαχρονικά να καταλαμβάνεται από μια έντονη τάση οργανωτισμού και προσπάθειας κεντρικής διαχείρισης των πάντων στην περιοχή της. Εκτός από το καλοκαίρι, σχεδόν όλες οι Κυριακές; δεσμεύονται με διασυλλογικές αγωνιστικές εκδηλώσεις. Τα σχολικά πρωταθλήματα συγκεντρώνουν απροσδιόριστο αριθμό μαθητών, σίγουρα πάντως περισσότερους από δύο χιλιάδες. Στα νεανικά πρωταθλήματα και στα μεγάλα ανοιχτά πρωταθλήματά της δεν είναι σπάνια η συμμετοχή 300 ή και περισσότερων σκακιστών.

Η τετραετής θητεία, η προσωπική και επαγγελματική υπερφόρτωση πολλών συμβούλων επειδή ελλείψει πόρων πρέπει να προσφέρουν πολλή προσωπική εργασία (μη λησμονούμε ότι πρόκειται για μη αμειβόμενους, φίλους του σκακιού), οι αυστηρές προδιαγραφές του καταστατικού είναι παράγοντες που συντελούν ώστε μερικές φορές άλλα πρόσωπα να υπερψηφίζονται στις αρχαιρεσίες και άλλα να ολοκληρώνουν την τετραετία.

Για ποιο λόγο λοιπόν ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι «καρέκλες» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΣΝΑ αφού μοιάζει με αχάριστη αγγαρεία χωρίς τέλος —και μάλιστα να ενδιαφέρουν τόσο έντονα τους σκακιστές της Αθήνας ώστε να βλέπουμε δημόσιες πικρές αντιπαραθέσεις μεταξύ «πρώην» και «νυν», μεταξύ «φίλων» και «αντιπάλων»; Την απάντηση θα πρέπει ίσως να την αναζητήσουμε στα χούγια της φυλής μας και στα πάθη που γεννά ο καλώς εννοούμενος παραγοντισμός (δηλαδή η θετική συνεισφορά στη δημιουργία) και να μας απασχολήσει σε επόμενο σημείωμα.

23 Οκτωβρίου, 2008 - Posted by | ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ | , ,

1 σχόλιο »

  1. Το σημείωμα είναι άκρως περιγραφικό και απόλυτα εύστοχο για τη λειτουργία της ΕΣΣΝΑ. Το «ζουμί» βέβαια κρύβεται στην τελευταία πρόταση και περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο σημείωμα.Είθε το δικό μου σχόλιο να παρακινήσει και άλλους σε σχολιασμό, για την ανάπτυξη ενός γόνιμου (ελπίζω…) διαλόγου στη συνέχεια, για καλύτερη ΕΣΣΝΑ.

    Σχόλιο από Γιώργος Ραυτόπουλος | 24 Οκτωβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: