ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Σκακιστική Μπουντεσλίγκα: Από άλλον πλανήτη…

Το διασυλλογικό πρωτάθλημα σκακιού «Α’ Εθνικής» στη Γερμανία, η Μπουντεσλίγκα [Bundesliga] είναι —με διαφορά— η κορυφαία στον κόσμο ανάλογη ομαδική σκακιστική εκδήλωση σε εθνικό επίπεδο. Συμμετέχουν 16 ομάδες σε ενιαίο εθνικό όμιλο και από αυτές οι τέσσερις τελευταίες υποβιβάζονται στις τέσσερις περιφερειακές λίγκες για να αντικατασταθούν από τους πρωταθλητές τους. Οι αγώνες ξεδιπλώνονται μέσα σε ολόκληρη την αθλητική σεζόν. Σήμερα και αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια της 3ης και της 4ης αγωνιστικής και θα αρχίσει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά η βαθμολογία.

Η σύνθεση των ομάδων είναι οκταμελής με δικαίωμα επιλογής από γενική λίστα 16 σκακιστών. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να χρησιμοποιούνται έφηβοι ή σκακίστριες (υπάρχει ξεχωριστή Μπουντεσλίγκα γυναικών), αλλά οι σύλλογοι έχουν δικαίωμα να προσθέσουν στο «ρόστερ» τους επιπλέον και δύο έφηβους σκακιστές (που όμως σπάνια χρησιμοποιούνται).

(Συνέχεια)
Όταν η Γερμανική Σκακιστική Ομοσπονδία προσπάθησε πριν από μερικά χρόνια να επιβάλλει εφηβική σκακιέρα, η αντίδραση των σωματείων ήταν τόσο έντονη, που αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόθεσή της αυτή. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν από εκείνη τη διαμάχη οδήγησαν τελικά στην ανεξάρτητη Μπουντεσλίγκα ως θεσμική ένωση των σωματείων της, που διαχειρίζεται κεντρικά το συγκεκριμένο θεσμό. Στην ένωση αυτή η Γερμανική Ομοσπονδία συμμετέχει πλέον ως απλό μέλος.

Ο χαρακτηρισμός του πρωταθλήματος ως κορυφαίου δικαιολογείται από μερικά στατιστικά στοιχεία. Στη σεζόν 2007-08 δηλώθηκαν από τις ομάδες 130 γκρανμέτρ και ο μέσος όρος αξιολόγησης των οκτώ δηλωθέντων κορυφαίων κάθε ομάδας ήταν 2580, ενώ ο μέσος όρος αυτών που αγωνίστηκαν τελικά έφτασε το 2527. Μόνο το ρωσικό διασυλλογικό πρωτάθλημα έχει μεγαλύτερους μέσους όρους (αλλά εκεί οι σκακιέρες είναι έξι και οι αγώνες γίνονται «συγκεντρωμένα», σε μορφή τουρνουά). Εδώ μπορείτε να δείτε τον πίνακα των σωματείων που συμμετέχουν και εδώ αναφέρονται αλφαβητικά όλοι οι σκακιστές που έχουν δηλωθεί για την περίοδο 2008-09 (ανάμεσά τους και δύο Έλληνες).

Το σύστημα των αγώνων είναι το πουλ απλών συναντήσεων — όχι όμως για 16 συμμετέχοντες αλλά για οκτώ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ομάδες συγκροτούν «γειτονικά ζευγάρια» και αγωνίζονται Σάββατο και Κυριακή εναντίον των άλλων ζευγαριών δημιουργώντας τέσσερις αγωνιστικούς πυρήνες για 16 σκακιέρες. Επιπλέον χρειάζεται ακόμη μία αγωνιστική για τον αγώνα μεταξύ των ομάδων που αποτελούν το κάθε γειτονικό ζευγάρι. Συνολικά απαιτούνται οκτώ αγωνιστικά Σαββατοκύριακα το χρόνο (και όχι δεκαπέντε Κυριακές) και μειώνονται οι μετακινήσεις (έτσι κι αλλιώς πιο βολικές στη Γερμανία χάρη στα δημόσια μεταφορικά μέσα) και οι φιλοξενίες. Η βαθμολογία είναι ομαδική (2-1-0) και ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη είναι 100 λεπτά για 40 κινήσεις συν 50 λεπτά μετά τον έλεγχο χρόνου. Κάθε παίκτης παίρνει επιπλέον άλλα 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει.

Ο ρυθμός ενός τέτοιου διασυλλογικού Σαββατοκύριακου κάθε μήνα διευκολύνει τη συμμετοχή ισχυρών σκακιστών, επιτρέπει την καλλιέργεια συστημάτων υποστήριξης των φιλάθλων που προσμένουν τους επόμενους αγώνες και δίνει επαρκή χρόνο στους χορηγούς για να αξιοποιήσουν τη χορηγία τους. Από τη φετινή σεζόν μάλιστα όλες οι παρτίδες μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο (σήμερα, για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε από εδώ τα ζευγάρια που αγωνίζονται στο Μόναχο: Μπάγερν-Μπάντεν/Μπάντεν (που έχει κατέβει με Σίροβ, Σβίντλερ, Μοβσεσιάν, Νισιπεάνου, Μπακρό, Χαρικρίσνα, Βαγιέχο και πηγαίνει για μεγάλο σκορ) και Τέγκερνζε-Έπινγκεν.

Παρά την αυτονομία στη διαχείριση, το πρωτάθλημα δεν διαθέτει (ακόμη) κεντρικό χορηγό αλλά τα οργανωτικά του έξοδα (όπου εντάσσεται και ο πολύ καλός ιστότοπος (στα γερμανικά) τον οποίο επιμελείται ο Γιώργος Σουλεϊδης) καλύπτονται με συνδρομές των σωματείων. Από εκεί και πέρα, κάθε σωματείο τα καταφέρνει όπως μπορεί καλύτερα. Άλλα έχουν αποκλειστικούς (και πλούσιους) χορηγούς όπως ο OSC Baden Baden, πρωταθλητής τις τρεις τελευταίες σεζόν και φαβορί και της εφετινής, στο ρόστερ του οποίου ηγούνται οι Ανάντ και Κάρλσεν και ακολουθούν ονόματα όπως τα πιο πάνω, άλλα σωματεία βασίζονται σε κάποιον μαικήνα (όπως η Ζόλινγκεν) ή πολλούς μικρούς τοπικούς χορηγούς, άλλα ανήκουν σε ευρύτερα αθλητικά σωματεία (όπως η Βέρντερ Βρέμης) ή εξαρτώνται από τις συνδρομές των μελών τους. Παλαιότερα υπήρχε σημαντική χρηματοδότηση από κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης, σήμερα όμως είναι πια η εξαίρεση.

25 Οκτωβρίου, 2008 - Posted by | ΘΕΣΜΟΙ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΛΙΓΚΕΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: