ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Όραμα και πράξη

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια μια παραδοσιακή εκδήλωση που ονομάζεται έγκριση του προϋπολογισμού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των σωματείων της ΕΣΟ. Είναι μια συνήθως σύντομη, σχεδόν τελετουργική διαδικασία που επιβάλλεται από την αθλητική νομοθεσία, αφού χωρίς την έγκριση της ΓΣ των σωματείων δεν γίνεται αποδεκτή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) η κατάθεση προϋπολογισμού από αθλητική ομοσπονδία.

Αν όμως μια ομοσπονδία δεν καταθέσει προϋπολογισμό εγκεκριμένο από τη ΓΣ των σωματείων της, η ΓΓΑ δεν της προωθεί τις επόμενες δόσεις της τακτικής επιχορήγησης. Συνεπώς τα σωματεία βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό ή να ριψοκινδυνέψουν τη διακοπή των επιδοτήσεων της ομοσπονδίας τους. Καθόλου περίεργο λοιπόν που η ΓΣ γίνεται μεταξύ «συγγενών και φίλων».

Καθόλου περίεργο επίσης που μετά από λίγες τουφεκιές της εκάστοτε αντιπολίτευσης, μερικές τοποθετήσεις –νέων συνήθως– εκπροσώπων που δεν έχουν προλάβει να αντιληφθούν την ως τώρα τελετουργική σημασία και μικρή πρακτική αξία όλων αυτών και θα ήθελαν να συμμετέχουν σε κάποια ουσιαστική διαδικασία, και μετά από κάποιες απαντήσεις από τη διοίκηση, ο προϋπολογισμός εγκρίνεται ως έχει (ή με μικρές τροποποιήσεις) –συνήθως σε ύψη εύλογα σε σχέση με τις ανάγκες και δυσθεώρητα σε σχέση με την πραγματικότητα (φέτος έκλεισε στα 2 εκατομμύρια ευρώ, με ανελαστικές διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες της τάξης των 400.000 ευρώ).

(Συνέχεια)

Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός προωθείται στη ΓΓΑ. Εκεί ταξινομείται μαζί με τους άλλους ανάλογους προϋπολογισμούς και γίνονται οι κατάλληλες ενδοϋπηρεσιακές ενέργειες ώστε να συνεχιστούν οι δόσεις της τακτικής επιχορήγησης. Είναι ίσως η τελευταία φορά που θα δει το φως του ήλιου αυτό το έγγραφο –εκτός και αν κάποιες πολιτικές αλλαγές αναγκάσουν κάποιο νέο στέλεχος της ΓΓΑ να θελήσει να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια «τι θέλει επιτέλους αυτό το σκάκι» και «γιατί διαμαρτύρονται αφού παίρνουν τόσα χρήματα».

(Η παραδοσιακή περίοδος των διαμαρτυριών τοποθετείται περί τα τέλη Μαρτίου της επόμενης χρονιάς, εγκαινιάζεται με την αρχική ανακοίνωση των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών όπως διαμορφώνονται από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, συνεχίζεται με το αλαφιασμένο κυνηγητό πολιτικών, παραγόντων, και κάθε φίλου του σκακιού με παρεμβατική δυνατότητα στο θέμα, και ολοκληρώνεται τελικά με την έγκριση μιας επιχορήγησης που θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι έχει ανακοινωθεί αρχικά –τα τελευταία χρόνια, λίγο πάνω από τα 650.000 ευρώ.)
Γιατί λοιπόν να ασχοληθεί κανείς και να χαραμίσει γκρίζα εγκεφαλικά κύτταρα σε αυτή τη διαδικασία; Γιατί να μην αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από τώρα τι μπορεί να γίνει στο σκάκι με τα 250-300 χιλιάρικα που θα είναι τελικά το σκακιστικά παραγωγικό μέρος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης –αφού τα ανελαστικά έξοδα είναι μισθοί, εργοδοτικές εισφορές κλπ. λειτουργικές δαπάνες με μικρό περιθώριο οικονομιών;

Μα επειδή, πολύ απλά, το σχέδιο του προϋπολογισμού μαμούθ, με όλες τις προφανείς του ασυνέπειες, με όλο τον τελετουργικό του χαρακτήρα, με όλα του τα ενδεχόμενα σχεδιαστικά λάθη, θα έπρεπε τουλάχιστον να αντιστοιχεί (σε κάποιο βαθμό) στο κατά πλειοψηφία έστω όραμα του σκακιστικού κόσμου. Θα έπρεπε να γίνεται πραγματική συζήτηση ώστε να υπάρχει τουλάχιστον πλειοψηφική συναίνεση για το πού θα κατευθύνεται κάθε χρόνο το τελικά αναμενόμενο ποσό καθαρής επιχορήγησης.

Και βέβαια, είναι απόλυτα πολιτική η επιλογή των κονδυλίων όπου θα στραφούν τα τελικά ποσά της επιχορήγησης (όπως και να το εξετάσεις, 300 ή και 400 χιλιάρικα ευρώ για μια ομοσπονδία 150 ενεργών σωματείων δεν φτάνουν ούτε για ζήτω…). Εύκολα βέβαια μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι για μια αθλητική ομοσπονδία ερασιτεχνικών σωματείων με ερασιτέχνες σκακιστές, το ποσό αυτό μπορεί να φτάνει και να περισσεύει –και είναι υποχρέωση των σωματείων μέσω των εκπροσώπων τους να βρίσκουν τρόπους και συστήματα για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κρατική επιχορήγηση.

Το πρόβλημα θυμίζει πολύ το κοντό πάπλωμα που τραβώντας από τη μια ξεσκεπάζεσαι από την άλλη, και υπάρχουν εύλογες προτάσεις που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις ξεκινώντας συχνά και από διαφορετική κοσμοθεωρία. Όμως η συζήτηση γίνεται αποσπασματικά, συχνά σε περιόδους έντασης και πολλές φορές με συνθήματα, με αποτέλεσμα τελικά να μην είναι παραγωγική.

Παρόλα αυτά, η συζήτηση είναι απαραίτητη και γι’ αυτό είναι κρίμα που η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού έχει καταντήσει μια επετειακή τελετή. Με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις γίνεται νομίζω ακόμη πιο επείγον να συζητήσουμε και πώς θα αυξήσουμε τους πόρους για το σκάκι, αλλά και πώς θα διαχειριστούμε τους όποιους πόρους έχουμε ώστε να παίζεται περισσότερο σκάκι, όσο γίνεται πιο πολύπλευρο, με συμμετοχή και όχι με αποχή, με ελευθερίες και όχι με περιορισμούς, με επιβραβεύσεις και όχι με τιμωρίες, με ανάπτυξη ΚΑΙ με πρωταθλητισμό όλα μαζί, δίπλα-δίπλα –και η λύση στο πρόβλημα δεν είναι εύκολη, κάθε άλλο…

28 Οκτωβρίου, 2008 - Posted by | ΑΛΛΑΓΗ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ | , , , ,

1 σχόλιο »

  1. Επισημαίνω ότι δεν μπόρεσα να βρω στον ιστότοπο της ΕΣΟ τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αν μου διέφυγε ή αν «ανέβει» προσεχώς, θα προσθέσω και τις ανάλογες συνδέσεις στο κείμενο. Το μόνο που βρήκα να αναφέρεται είναι το συνολικό του ύψος, στα 2 εκατομμύρια. Οι ανελαστικές δαπάνες που αναφέρω στηρίζονται σε σχέδια που είχαν κυκλοφορήσει πριν από τη ΓΣ και είναι ενδεχόμενο (μικρό, νομίζω..) να έχουν μεταβληθεί. Και σε αυτή την περίπτωση εξυπακούεται φυσικά ότι, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι ανάλογες διροθώσεις.

    Σχόλιο από dokiskaki | 28 Οκτωβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: