ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Μυστικά του συστήματος πουλ – Μέρος 2ο

8roro-381Στο σχόλιο που έκανε στο πρώτο άρθρο της σειράς αυτής, ο Κώστας Ωραιόπουλος ανέφερε τον αυστηρό μαθηματικό τύπο που περιγράφει τις κληρώσεις των συστημάτων πουλ. Έτσι μας πρόσφερε μια εξαιρετική σύνδεση για να προχωρήσουμε στην περιγραφή μιας δεύτερης πρακτικής μεθόδου να βρίσκουμε τα ζευγάρια των αντιπάλων σε οποιονδήποτε γύρο ενός συστήματος πουλ.

Για τη μέθοδο αυτή πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα βρίσκουμε τον αντίπαλο του τελευταίου παίκτη του τουρνουά στην αγωνιστική που μας ενδιαφέρει (και τον ονομάζουμε κρίσιμο παίκτη). Εδώ θα μας βοηθησει ο ο μαθηματικός τύπος, που μετά από λίγους μετασχηματισμούς μας δίνει:

Για μονή αγωνιστική: Ο αντίπαλος του τελευταίου είναι ο παίκτης [Αριθμός αγωνιστικής +1]/2 και θα έχει τα λευκά. Με άλλα λόγια, ο αντίπαλος του τελευταίου σε τουρνουά πουλ 22 παικτών στην 7η αγωνιστική θα είναι ο [7+1]/2, δηλαδή ο 4, και το ζευγάρι θα είναι 4-22.

Για ζυγή αγωνιστική: Ο αντίπαλος του τελευταίου είναι ο παίκτης [Αριθμός αγωνιστικής + Σύνολο παικτών]/2 και θα έχει τα μαύρα. Επομένως, ο αντίπαλος του τελευταίου σε τουρνουά πουλ 18 παικτών στην 14η αγωνιστική θα είναι ο [14+18]/2, δηλαδή ο 16, και το ζευγάρι θα είναι 18-16.

Προσοχή: Τα συστήματα πουλ θεωρούν πάντα ότι υπάρχει ζυγός αριθμός σκακιστών. Αν τύχει και ο αριθμός των συμμετοχών είναι μονός, τότε πρέπει να συμπληρώνονται με έναν αόρατο παίκτη που ονομάζεται bye.

(Συνέχεια)

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο τελευταίος παίκτης (ή bye) αντιμετωπίζει κατά σειρά: με τα μαύρα τον αριθμό 1, με τα λευκά τον πρώτο παίκτη πάνω από το μισό, με τα μαύρα τον αριθμό 2, με τα λευκά το δεύτερο παίκτη πάνω από το μισό κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, οι διαδοχικοί αγώνες του παίκτη 8 σε τουρνουά πουλ 8 συμμετοχών και 7 αγωνιστικών θα είναι οι:

1-8, 8-5, 2-8, 8-6, 3-8, και 8-7

Το ζευγάρι που βρίσκουμε με αυτόν τον τρόπο είναι το πρώτο της αγωνιστικής. Τα επόμενα συμπληρώνονται με μια πολύ απλή πρακτική διαδικασία, και πιο συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο ζευγάρι της αγωνιστικής αποτελείται από τον επόμενο του κρίσιμου αριθμού (που θα έχει τα λευκά) και τον προηγούμενο του κρίσιμου (που θα έχει τα μαύρα), το μεθεπόμενο ζευγάρι αποτελείται από τον μεθεπόμενο του κρίσιμου αριθμού (που θα έχει τα λευκά) και τον προπροηγούμενο του κρίσιμου (που θα έχει τα μαύρα), κ.ο.κ.

Όταν σε αυτή τη διαδικασία συναντήσουμε κάπου τον τελευταίο, τον αγνοούμε και συνεχίζουμε σαν να είναι όλοι οι υπόλοιποι αριθμοί πάνω σε έναν κύκλο (θυμηθείτε και το παράδειγμα του πρώτου άρθρου).

Μπορούμε τώρα να συμπληρώσουμε εύκολα τα ζευγάρια των αγωνιστικών που χρησιμοποιήσαμε για τα προηγούμενα παραδείγματα. Στα αμέσως επόμενα παραδείγμτα θα σημειώσουμε με μπλε χρώμα τον κρίσιμο αριθμό και με πράσινο τον χαρακτηριστικό αριθμό, δηλαδή τον αντίπαλο του παίκτη με τον αριθμό 1, που όπως είναι γνωστό από το προηγούμενο άρθρο, ταυτίζεται πάντα με τον αριθμό της αγωνιστικής. Το ζευγάρι του 1 με τον χαρακτηριστικό αριθμό μας χρησιμεύει και για έναν πρόσθετο έλεγχο.

Τουρνουά πουλ 22 παικτών, 7η αγωνιστική:
4-22 (κρίσιμος είναι ο 4), 5-3, 6-2, 7-1 (χαρακτηριστικός είναι ο 7), 8-21, 9-20, 10-19, 11-18, 12-17, 13-16, 14-15

Τουρνουά πουλ 18 παικτών, 14η αγωνιστική:
18-16 (κρίσιμος είναι ο 16), 17-15, 1-14 (χαρακτηριστικός είναι ο 14), 2-13, 3-12, 4-11, 5-10, 6-9, 7-8

Ο διαιτητής δεν χρειάζεται λοιπόν να έχει μαζί του τους τυποποιημένους πίνακες πουλ, αφού του είναι πολύ εύκολο να τους συμπληρώσει μόνος του μέσα σε λίγα λεπτά, όπως στο επόμενο παράδειγμα για πουλ 8 παικτών.

Θυμηθείτε ότι στην πρώτη αγωνιστική ο κρίσιμος είναι ο χαρακτηριστικός αριθμός. Για ευκολία, συνεχίζουμε συμπληρώνοντας πρώτα κατακόρυφα όλους τους κρίσιμους και τελειώνουμε με τον υπολογισμό των άλλων ζευγαριών:

3 Νοεμβρίου, 2008 - Posted by | ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥΛ | , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: