ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Λάθος τα αποτελέσματα στις εκλογές της ΕΣΣΝΑ;

Μετά τις αρχαιρεσίες της ΕΣΣΝΑ το βράδυ της Κυριακής, οι εκπρόσωποι της ΝΣΚ έφυγαν διαμαρτυρόμενοι ότι ανακοινώθηκαν λάθος αποτελέσματα. Αποφάσισα λοιπόν να δω τι λέει το καταστατικό της ΕΣΣΝΑ. Τα σχετικά άρθρα είναι::

12.4. Το εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δ.Σ. είναι η απλή αναλογική και

12.4.2.  Σε περίπτωση που ομάδα ή ομάδες υποψηφίων επιθυμούν να καταρτίσουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, κάθε συνδυασμός θα εκλέξει τόσα μέλη όσα ορίζονται από το πηλίκον: (Ληφθέντες ψήφοι δια εκλογικό μέτρο) απαλειφομένων των δεκαδικών. Ως εκλογικό μέτρο ορίζεται το πηλίκον: [Έγκυρα ψηφοδέλτια δια έντεκα (11)].

Οι ανεξάρτητοι και όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε συνδυασμό, θα συμπεριληφθούν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο ανεξαρτήτων με απόλυτη αλφαβητική σειρά και θα συμμετάσχουν ισότιμα ως συνδυασμός ανεξαρτήτων.
Οι αδιάθετες έδρες αποδίδονται κατά σειρά στους πλειοψηφίσαντες συνδυασμούς. Σε περίπτωση ισοψηφίας διεξάγεται κλήρωση. Σε κάθε ψηφοδέλτιο επιτρέπονται μέχρι και έντεκα (11) σταυροί προτίμησης. Από κάθε ψηφοδέλτιο εκλέγονται οι πρώτοι όπως ορίζονται από την πρώτη παράγραφο αυτού του άρθρου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διεξάγεται κλήρωση.

 Η λέξη προς λέξη ανάγνωση του κειμένου δεν αφήνει περιθώρια ερμηνείας: Με 61 έγκυρες ψήφους, κάθε συνδυασμός εκλέγει τόσα μέλη όσα ορίζονται από το πηλίκον: (Ληφθέντες ψήφοι δια εκλογικό μέτρο) απαλειφομένων των δεκαδικών και ορίζει ως εκλογικό μέτρο το πηλίκο [Έγκυρα ψηφοδέλτια δια έντεκα (11)].

Επομένως, με 61 έγκυρες ψήφους το εκλογικό μέτρο είναι 61/11 = 5,55 και οι συνδυασμοί εκλέγουν:

ΑναΣυν = 38/5,55 = 6,85 = 6 έδρες
ΝΣΚ = 13/5,55 = 2,34 = 2 έδρες
ΑΣΠ = 10/5,55 = 1,81 = 1 έδρες

και αφού σύμφωνα με το καταστατικό οι αδιάθετες έδρες αποδίδονται κατά σειρά στους πλειοψηφήσαντες συνδυασμούς οι δύο θέσεις πηγαίνουν στην ΑναΣυν και τη ΝΣΚ, με τελικό αποτέλεσμα ΑναΣυν 7, ΝΣΚ 3, ΑΣΠ 1 έδρα.

Πιθανόν η Εφορευτική Επιτροπή να θεώρησε ότι η κατανομή αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ιεραρχικά ανώτερο άρθρο 12.4 που ορίζει ως σύστημα την απλή αναλογική, αφού είναι προφανές ότι η κατά λέξη ερμηνεία του άρθρου 12.4.2 του καταστατικού κάνει την απλή αναλογική …μπερδεμένη (10 ψήφοι, 1έδρα, 13 ψήφοι 3 έδρες). Έτσι θεώρησε ότι η απαλοιφή του κλασματικού μέρους αφορά στο εκλογικό μέτρο (που από 5,55 γίνεται 5) με αποτέλεσμα τη σαφώς αναλογικότερη κατανομή 7-2-2 που ανακοίνωσε.

Όμως η ερμηνεία που έδωσε η εφορευτική επιτροπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αν είχαν προσέλθει άλλα τέσσερα σωματεία να ψηφίσουν και ψήφιζαν π.χ. 2 υπερ της ΑναΣυν και 2 υπέρ της ΝΣΚ. Τότε, με 65 έγκυρες ψήφους και εκλογικό μέτρο το 5 θα υπήρχαν προς διανομή …13 έδρες (40/5=8 της ΑναΣυν, 15/5=3 της ΝΣΚ, και 10/5=2 της ΑΣΠ).

Το έχουμε ήδη αναφέρει όμως: Η ΕΣΣΝΑ είναι μια ένωση με ιδιαιτερότητες

Ακόμη πιο αστείο θα ήταν όμως αν μετά από τα πιο πάνω 65 σωματεία προσερχόταν να ψηφίσει και ένα 66ο, υπέρ της ΑΣΠ. Τότε το εκλογικό μέτρο θα γινόταν 6 (και με τις δύο ερμηνείες) και η ΑΣΠ με την παραπάνω ψήφο θα έχανε μια έδρα (και με τις δύο ερμηνείες). Εδώ όμως μπαίνουμε στα βαθιά νερά της απλής αναλογικής και σε θέματα άλλων, μελλοντικών σημειωμάτων…

4 Νοεμβρίου, 2008 - Posted by | ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΣΣΝΑ, ΘΕΣΜΟΙ | , ,

3 Σχόλια »

 1. Υπάρχουν πολλά «ακραία παραδείγματα» που αποσκοπούν στο να καταρρίψουν τη λογική της απλής αναλογικής, του δικαιότερου εκλογικού συστήματος.
  Όντως, με μια ψήφο παραπάνω, όπως αναφέρεται στο παράδειγμα της τελ. παραγράφου, το 66 οδηγεί σε μέτρο 6, οπότε οι έδρες που δίνει η α’ κατανομή πέφτουν από τις 13 (όπως θα ίσχυε με 65 φηφίσαντα σωματεία) στις 9.
  Ανάλογες «αρρυθμίες» έχουν γίνει και στις βουλευτικές εκλογές, όπου ας πούμε τρία κόμματα δικαιούνται έδρας στην ευρύτερη εκλογική περιφέρεια της Μακεδονίας, αλλά οι έδρες δεν «φτάνουν». Έτσι, μια έδρα μεταφέρεται σε άλλη περιφέρεια, π.χ. στη Θεσσαλία.

  Σχόλιο από Historian | 5 Νοεμβρίου, 2008

 2. …και προφανώς είναι υποχρέωση του νομοθέτη να προστατέψει το μείζον (την απλή αναλογική) από οριακές αριθμητικές καταστάσεις. Στο καταστατικό της ΕΣΣΝΑ, για παράδειγμα, η απλή θα ήταν πολύ πιο «άδολη» αν οι αδιάθετες έδρες κατανέμονταν στους συνδυασμούς ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους και αν υπήρχαν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλίδες για να μην μπορεί να προκύψουν περιπτώσεις όπως το παράδειγμα της τελευταίας παραγράφου. Εφόσον υπάρχει η βούληση, τα εργαλεία βρίσκονται…

  Σχόλιο από dokiskaki | 5 Νοεμβρίου, 2008

 3. Ανακοίνωση για τις εκλογές της ΕΣΣΝΑ από τη ΝΣΚ. Διαβάστε την εδώ:

  Σχόλιο από ε, σ, π | 5 Νοεμβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: