ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Μια παλιά, καλή ιδέα -και λάθος μου που ήμουν αντίθετος…

Η επιστροφή του Πέτρου Κολυβά στα διοικητικά της ΕΣΣΝΑ είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη των τελευταίων ημερών. Ο Πέτρος Κολυβάς, εμπειρότατος στα αθηναϊκά σκακιστικά πράγματα, ήταν από τους στυλοβάτες της ΕΣΣΝΑ ολόκληρη τη δεκαετία του 1990 (και λίγο πιο πριν, και λίγο πιο μετά…) και διετέλεσε πρόεδρός της επί τρεις θητείες —αν δε με γελάει η μνήμη μου…

Σε μια από αυτές τις θητείες, κάπου γύρω στα 1992, όταν έτυχε να βρίσκομαι και εγώ στο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ ξεκινήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες (όπως τα πρωταθλήματα Κ12 και Κ16) —που πάντως εξελίχθηκαν και γιγαντώθηκαν διαφορετικά από ό,τι τα είχαμε σχεδιάσει τότε (και με τον Τάκη Νικολόπουλο).

Θυμάμαι έντονα από εκείνη την εποχή να προσπαθούμε να χωρέσουμε στις διαθέσιμες Κυριακές του χρόνου το ακόμη και τότε ανοικονόμητο πρόγραμμα αγώνων της ΕΣΣΝΑ και τον Πέτρο να επιχειρηματολογεί για την ανάγκη να αλλάξουμε την αγωνιστική περίοδο στο σκάκι και να καθιερώσουμε μια περίοδο ανάλογη με της σχολικής περιόδου. Τα επιχειρήματά του ήταν ουσιαστικά και στιβαρά, τα αντεπιχειρήματά μου —τώρα πια πρέπει να το παραδεχτώ— φορμαλιστικά.

Στο μεταξύ οι αγωνιστικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και ευνοούν ακόμη περισσότερο την άποψη υπέρ της «σχολικής» αγωνιστικής περιόδου ή κάποιας παραλλαγής της. Υποθέτοντας λοιπόν ότι με τη συμμετοχή του Πέτρου Κολυβά στο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ η συζήτηση αυτή νομοτελειακά θα ανοίξει και πάλι, θέλω να παραθέσω από εδώ τις απόψεις υπέρ και κατά μιας τέτοιας ριζικής αλλαγής (ολοκληρώνοντας έτσι και τη …δημόσια αυτοκριτική μου).

(Συνέχεια)

Η πρόταση αφορούσε τότε τη μεταφορά της έναρξης του αγωνιστικού προγράμματος κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η πολύ απλή κεντρική της ιδέα ήταν ότι από τα δύο ξεχωριστά σήμερα αγωνιστικά διαστήματα (Ιανουάριος-Μάιος και Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του ίδιου χρόνου με την παρεμβολή του καλοκαιριού που είναι αφιερωμένο σε πανελλήνιες διοργανώσεις και διεθνή τουρνουά) θα δημιουργηθεί μια ενιαία αγωνιστική περίοδος, από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο (οι δραστηριότητες του καλοκαιριού δεν επηρεάζονται).

Φυσικά δεν είναι κάτι το …εξωγήινο. Η ιδέα προτείνει απλώς τη χρήση της περιόδου που χρησιμοποιούν στη χώρα μας τα πρωταθλήματα όλων των ομαδικών αθλημάτων, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και εμείς στην προσωπική μας ζωή, όταν επιστρέφουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μας στη δουλειά μας. Είναι απλώς μια εφαρμογή της κοινής λογικής. Ίσχυε άλλωστε και παλιότερα στο ελληνικό σκάκι, πριν από το 1980 (όταν η FIDE όρισε την Πρωτοχρονιά όριο αλλαγής των κατηγοριών ηλικίας των εφήβων).

Το άμεσο πλεονέκτημά της, ιδιαίτερα για περιοχές με τακτικούς κυριακάτικους αγώνες (Αττική, Θεσσαλονίκη) είναι ότι προσφέρει νέες δυνατότητες για τη διευθέτηση του αγωνιστικού προγράμματος. Πολύ χοντρικά, θα μπορούσαμε για παράδειγμα να έχουμε μια Κυριακή το μήνα για τα γενικά διασυλλογικά, να ακολουθεί μία για τα εφηβικά, άλλη μία για κύπελλα και άλλες εκδηλώσεις -και να έχουμε και περιθώρια για μια ελεύθερη Κυριακή το μήνα (για ξεκούραση, άλλες εκδηλώσεις, αναβολές αγώνων, τέλος πάντων για οτιδήποτε).

Ο αντίλογός μου εστιαζόταν τότε σε τρία σημεία:

 • Πότε θα γίνονται οι μεταγραφές (με έναρξη της αγωνιστικής περιόδου το Σεπτέμβριο, αυτό θα σήμαινε ότι η γραμματεία της ΕΣΟ θα έπρεπε να ξεχάσει τις θερινές διακοπές που έχει δικαίωμα κάθε εργαζόμενος).
 • Τι θα γίνει με τους πίνακες εθνικής αξιολόγησης (που θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο και για άλλους στατιστικούς λόγους) και, ίσως το σημαντικότερο,
 • Τι θα γίνει με τα όρια των ηλικιών των εφήβων (που είπαμε, καθορίζονται από τη FIDE) με ορόσημο την Πρωτοχρονιά;

Από την εποχή των συζητήσεων εκείνων μεσολάβησαν δυο-τρεις σημαντικές οργανωτικές εξελίξεις στα σκακιστικά μας πράγματα —πρώτα τα συγκεντρωμένα εφηβικά πρωταθλήματα και, από του χρόνου, το «μισάνοιχτο» (demi-open) διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι εξελίξεις αυτές έχω την αίσθηση ότι σχεδόν επιβάλλουν πια την αλλαγή της αγωνιστικής μας περιόδου, το ταχύτερο δυνατό, και θα ήθελα να συνεισφέρω τις επόμενες ιδέες στη μελέτη μιας τέτοιας προοπτικής:

 1. Έναρξη της αγωνιστικής περιόδου: 1 Ιουλίου (λήξη 30 Ιουνίου του επόμενου έτους).
 2. Μεταγραφική περίοδος: Αρχές Μαΐου. Είναι μια περίοδος συνήθως χωρίς μεγάλη διασυλλογική δραστηριότητα και, το κυριότερο, δίνει στις ομάδες τη δυνατότητα να κάνουν τις μεταγραφές τους λίγο πριν αρχίσουν οι διασυλλογικοί —όχι οκτώ μήνες πριν! Επιπρόσθετα, δεν δεσμεύει άσκοπα τους αλλοδαπούς σκακιστές (που αν, όπως ισχύει σήμερα, ο σύλλογος όπου είχαν γραφτεί την προηγούμενη χρονιά αποφασίσει τελικά να μην τους χρησιμοποιήσει, δεν έχουν καμία δυνατότητα να προσφέρουν αλλού τις υπηρεσίες τους, επειδή οι σύλλογοι παίρνουν αυτή την απόφαση συνήθως πολύ μετά από την περίοδο των μεταγραφών).
 3. Πίνακες αξιολόγησης. Βασικός θα είναι πλέον αυτός της 1/7 (με αυτόν θα παίζονται και τα συγκεντρωμένα διασυλλογικά όπως και σήμερα, αλλά και τα τοπικά διασυλλογικά που θα ξεκινάνε το Σεπτέμβρη) αλλά παραμένει και ο πίνακας της 1/1 —και είναι θέμα πάγιας πολιτικής απόφασης ο τρόπος χρήσης του. Για παράδειγμα, η προκήρυξη αγώνων που αρχίζουν πριν την 1/1 και τελειώνουν μετά μπορεί να προβλεπει ή να απαγορεύει την αλλαγή σειράς σκακιερών.
 4. Όρια ηλικίας εφήβων. Στα ατομικά πρωταθλήματα, η αλλαγή δεν επηρεάζει τίποτε. Στα διασυλλογικά, η όποια αλλαγή (που θα ορίζει αν  θα θεωρείται κρίσιμη η ηλικία κατά την έναρξη ή κατά τη λήξη του πρωταθλήματος) θα επηρεάσει ουσιαστικά για μια μόνο χρονιά (αρκεί από εκεί και πέρα να τηρηθεί η ίδια πολιτική και να μην αρχίσουν ρουσφετολογικές παλινδρομήσεις).

Συνεπώς, λίγα και μάλλον αντιμετωπίσιμα προβλήματα, πιθανόν σημαντικά οφέλη. Το ταχύτερο που θα μπορούσε όμως να υλοποιηθεί όμως μια τέτοια αλλαγή (που πρέπει βέβαια να γίνει σε πανελλήνιο επίπεδο) φαίνεται να είναι η 1η Ιουλίου 2010 —και για να γίνει, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η μελέτη και υλοποίηση μιας σειράς αλλαγών σε διοικητικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς.

Δεκαπέντε και βάλε χρόνια μετά από εκείνες τις συζητήσεις στον κήπο του Πανελληνίου ΓΣ, έχω πειστεί και είμαι πια ένθερμος θιασώτης αυτής της ιδέας του Πέτρου Κολυβά. Εξίσου βέβαιος είμαι όμως ότι μια ανοιχτή συζήτηση θα βοηθήσει να εντοπιστούν -αν υπάρχουν- άλλα ενδεχόμενα μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματά της.

5 Νοεμβρίου, 2008 - Posted by | ΑΛΛΑΓΗ, ΕΣΟ, ΕΣΣΝΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ | , , , , , ,

2 Σχόλια »

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Αλλά φοβάμαι πως δεν πρόκειται να προχωρήσει, ούτε καν να συζητηθεί, διότι ακούγεται κάπως περίπλοκη στον αδαή και προϋποθέτει πλήθος ενεργειών και τροποποιήσεων. Η πλειοψηφία όσων ασχοληθούν μαζί της θα πουν «ωχ βρε αδερφέ, που πάμε να μπλέξουμε τώρα, καλά δεν είμαστε?»…
  Επί της ουσίας τώρα!
  Εννοείται πως όλα μα ΟΛΑ τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου σε συνάρτηση με το σχολικό τους πρόγραμμα. Για τα παιδιά, η Πρωτοχρονιά είναι η 10η Σεπτεμβρίου. Thumbs up λοιπόν για την κεντρική ιδέα της πρότασης, το καλοκαίρι πραγματικά αποσυντονίζει. Είμαι βέβαιος πως οι σύλλογοι θα μπορέσουν έτσι να έχουν πολύ πιο συμπαγή δραστηριότητα.
  Συμφωνώ απόλυτα ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς πολλές δυσκολίες. Συμφωνώ απόλυτα και με την πρόταση να οριστούν ελεύθερες Κυριακές μέσα στη σεζόν, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Απαραίτητο.
  Το μόνο που με προβληματίζει λίγο είναι η ιδέα της εκτεταμένης διάρκειας των πρωταθλημάτων, με μια αγωνιστική το μήνα (διευκρινίζω όμως ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση προϋπόθεση για την εφαρμογή της πρότασης, απλά ένα add-on). Φοβάμαι ότι αυτό ίσως οδηγήσει σε κακώς εννοούμενη χαλάρωση και αποδιοργάνωση. Σηκώνει συζήτηση.

  Σχόλιο από middlewave | 6 Νοεμβρίου, 2008

 2. Η παραδοχή του λάθους δεν είναι απαλλαγή και των ευθυνών.
  Σας έχω ικανούς να συζητάτε τα επόμενα 450 χρόνια αν θα πρέπει να εφαρμοσθεί το προφανές.
  Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τίποτα.

  Σχόλιο από oups | 26 Ιανουαρίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: