ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Προκρίσεις με παράβολα: Απάντηση του κ. Οδυσσέα Βαζελάκη

ulyssesΣε απάντηση του άρθρου Εκλογική ορολογία στην ΕΣΟ: «Προκρίσεις με παράβολα» που δημοσίευσα, πήρα από τον διεθνή διαιτητή και απο τα κορυφαία στελέχη της ΝΣΚ κ. Οδυσσέα Βαζελάκη μια εκτενή απάντηση που θεωρώ ότι της αξίζει ξεχωριστή προβολή. Ο κ. Βαζελάκης είναι από τις προσωπικότητες που έχουν κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση όλου του σκακιστικού κοσμου για την αδιάκοπη και αφιλοκερδή προσφορά του στο σκάκι επί δεκαετίες και, παρά τις σκακιστικές πολιτικές διαφωνίες μας —έντονες πολλές φορές— είναι τιμή μου να με θεωρεί φίλο του.

Αγαπητέ φίλε Τάκη,

Επίτρεψε μου να σε θεωρώ φίλο σκακιστή έστω και σε αντίπαλη παράταξη.

Η θεωρία που αναπτύσσεις στη στήλη «αναλύσεις και συζητήσεις» με θέμα Εκλογική ορολογία στην ΕΣΟ: «Προκρίσεις με παράβολα» είναι κατανοητή για να συμμετέχουν όσο περισσότεροι σκακιστές από όσο περισσότερα σημεία της Ελληνικής επικράτειας, αλλά αφαιρεί το νόημα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που προβλέπει προκριματικές φάσεις που πρέπει να προηγηθούν.

Φαντάστηκες ποτέ σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, οποιουδήποτε άλλου ατομικού αθλήματος, αθλητής που δεν συμμετείχε σε καμιά προκριματική φάση να συμμετάσχει στα τελικά; Όσο επώνυμος και αν είναι; Φαντάστηκες ποτέ σου ο φτερωτός αθλητής μας που τώρα είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να έβγαινε πρωταθλητής δίχως να είχε συμμετάσχει στις προκριματικές φάσεις!!!

Αν θέλουν να έχουν οι διοργανωτές μαζικότητα ας διοργανώνει η Ομοσπονδία μία παράλληλη διοργάνωση για όλους τους μη προκριθέντες από τις προκριματικές φάσεις με όποια άλλη επωνυμία π.χ. «Ατομικό Κύπελλο Ελλάδας» και έτσι να μην αλλοιώνεται η έννοια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και θα έχουμε Πανελλήνιο Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ελλάδας για το έτος που γίνονται οι αγώνες.

Δεν είμαι αντίθετος στη μαζικότητα. Ναι, να παίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι σκακιστές, αλλά ακολουθώντας την ευθεία γραμμή και όχι την παρακαμπτική. Έτσι θα σταματήσουν και οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά τους να μη συμμετάσχουν στις προκριματικές φάσεις: «γιατί να παίξεις στα προκριματικά εφόσον μπορείς να παίξεις στα τελικά με ένα μικρό παράβολο που θα πληρώσω»

Το μεγάλο κόστος του γονέα δεν είναι το μικρό παράβολο που θα πληρώσει αλλά η τιμή του ξενοδοχείου που θα πληρώσει για τις επτά ή εννέα μέρες που θα μείνουν.

13 Νοεμβρίου, 2008 - Posted by | ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ | , , , , ,

2 Σχόλια »

  1. Σέβομαι τις απόψεις του κου Βαζελάκη. Όμως, δεν καταλαβαίνω το σχόλιο
    «Όσο επώνυμος και αν είναι; Φαντάστηκες ποτέ σου ο φτερωτός αθλητής μας που τώρα είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να έβγαινε πρωταθλητής δίχως να είχε συμμετάσχει στις προκριματικές φάσεις!!!»
    Νομίζω πως ισχύει το αντίστροφο. Δεν θα ήταν σοβαρό ο κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος να υποχρεωνόταν να συμμετέχει π.χ. στα προκριματικά των 100 μ., προκειμένου να πάρει θέση στα τελικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Αφού ήταν δυο κλάσεις πάνω από τους άλλους, έπρεπε να προκρίνεται «αριστίνδην». Αλλά κι’αν είχε ένα ατύχημα (οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι είχε πολλά) δεν έπρεπε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία;

    Σχόλιο από Historian | 14 Νοεμβρίου, 2008

  2. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη εμφάνιση του σχολίου. Είχε «αιχμαλωτιστεί» στις τανάλιες των συστημάτων αυτόματου ελέγχου για κάθε λογής σπαμ κλπ.

    Σχόλιο από dokiskaki | 14 Νοεμβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: