ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Με πόσες παρτίδες γίνομαι γκρανμέτρ;

390900movΣτο προκλητικό αυτό ερώτημα υποστηρίζει ότι μπόρεσε να δώσει μια πρώτη απάντηση ο Ρόμπερτ Χάουαρντ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία.

Ο Xάουαρντ ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μεγάλη σκακιστική έρευνα, στα πλαίσια της οποίας έστειλε αναλυτικά ερωτηματολόγια και πήρε απαντήσεις από 581 σκακιστές —ανάμεσά τους πέντε γκρανμέτρ, 25 διεθνείς μετρ, 67 μετρ FIDE, και από δύο γκρανμέτρ, δύο διεθνείς μετρ, και μετρ FIDE γυναικών. Χαρακτηρίζει πάντως τα πρώτα ευρήματά του ακόμη ως προκαταρκτικά.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν:

  • Οι σκακιστές μαθαίνουν (κατά μέσο όρο) τις κινήσεις σε ηλικία οκτώ ετών (οι κορυφαίοι σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα).
  • Η μέση ηλικία που άρχισαν να συμμετέχουν σε σοβαρά τουρνουά ήταν τα 14 χρόνια τους (για τους κορυφαίους, τα 12).
  • Οι περισσότεροι σκακιστές είχαν κάποιου είδους προπόνηση ή προπονητή και μελετούν σκάκι κατά μέσο όρο πέντε με έξι ώρες την εβδομάδα, αλλά εδώ υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις (από 0 μέχρι 60 ώρες).
  • Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ώρες για τη σκακιστική μελέτη είναι βέβαια ένας παράγοντας της σκακιστικής εξέλιξης, αλλά συγκριτικά δεν είναι από τους πιο σημαντικούς.
  • Οι περισσότεροι σκακιστές που απάντησαν πιστεύουν βαθύτατα ότι το σκάκι είναι θέμα φυσικού ταλέντου και η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι οι δέκα κορυφαίοι στον κόσμο έχουν κάποια ξεχωριστά χαρίσματα, και ότι πραγματικά λίγοι μπορούν να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο.
  • Πολλοί πιστεύουν ωστόσο ότι με πολλή δουλειά και πολλούς αγώνες, ένας σκακιστής μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι σχεδόν οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί, με αρκετή εξάσκηση και μελέτη, να φτάσει στο επίπεδο του μετρ FIDE.
  • Οι απόψεις για την ουσία του φυσικού σκακιστικού ταλέντου διαφέρουν, αλλά οι πιο συνηθισμένες απόψεις αναφέρουν ότι χρειάζεται καλή χωρική αντίληψη, υψηλός δείκτης νοημοσύνης (IQ), καλή μνήμη, δημιουργικότητα, ισχυρά κίνητρα, μεγάλη θέληση νίκης, έλεγχος των συναισθημάτων, και ψυχική αντοχή.
  • Η πλειοψηφία πιστεύει ότι οι αξιολογημένες παρτίδες (όπως εξηγεί στην αναλυτική παρουσίαση της έρευνας, ο ερευνητής εννοεί αξιολόγηση, αξιολογημένες παρτίδες κλπ. τη δραστηριότητα πάνω από το 2200) και η μελέτη είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Και για να έρθουμε επιτέλους στο ερώτημα του τίτλου:

  • Κατά μέσο όρο, οι γκρανμέτρ χρειάστηκαν 390 αξιολογημένες παρτίδες στους πίνακες της FIDE από τη στιγμή που μπήκαν στον πίνακα μέχρι τη στιγμή που πήραν τον τίτλο του GM.
  • Οι περισσότεροι σκακιστές δεν παίζουν ούτε κατά προσέγγιση τόσο πολλές αξιολογημένες παρτίδες στη σταδιοδρομία τους ώστε να έχουν ρεαλιστικές δυνατότητες να γίνουν γκρανμέτρ.
  • Τα δύο τρίτα πάντως από όσους παίζουν περισσότερες από 900 παρτίδες τελικά καταφέρνουν να γίνουν γκρανμέτρ.
  •  Όσοι όμως παίζουν περισσότερες από 740 παρτίδες αλλά δεν γίνονται γκρανμέτρ, σκοντάφτουν κατά μέσο όρο σε ένα ανυπέρβλητο φράγμα στο επίπεδο του 2400.

Η ανάλυση των στοιχείων για τους σκακιστές που έπαιξαν περισσότερες από 900  αξιολογημένες διεθνείς παρτίδες δείχνει ότι όσοι φτάνουν κάποτε στους δέκα κορυφαίους του κόσμου ξεχωρίζουν πραγματικά από την αρχική εισόδό τους στον πίνακα αξιολόγησης. Μπαίνουν στον πίνακα σε πολύ μικρότερη, κατά μέσο όρο, ηλικία, κερδίζουν τον τίτλο του γκρανμέτρ πολύ πιο νέοι και πολύ πιο γρήγορα  και βελτιώνουν την αξιολόγησή τους πολύ πιο δραστικά από τους άλλους γκρανμέτρ.

Σκοπεύω να παρουσιάσω αναλυτικότερα κάποια ενδιαφέροντα σημεία αυτής της μελέτης και σε επόμενα άρθρα. Οι βιαστικοί πάντως, μπορούν να διαβάσουν το αναλυτικό άρθρο (στα αγγλικά) από εδώ.

Ευχαριστώ το Φίλιππο που μου υπόδειξε αυτή τη μελέτη. -Τ.

Advertisements

17 Νοέμβριος, 2008 - Posted by | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ | ,

1 σχόλιο »

  1. Με πόσες παρτίδες γίνομαι οριστικά μαζέτας;

    Σχόλιο από elissaios | 25 Νοέμβριος, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: