ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Παράβολα και πάλι: Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση

Με αφορμή δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε αυτό το ιστολόγιο (Εκλογική ορολογία στην ΕΣΟ: «Προκρίσεις με παράβολα» και Προκρίσεις με παράβολα: Απάντηση του κ. Οδυσσέα Βαζελάκη) ξέσπασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην ανοιχτή λίστα συζητήσεων των φίλων των σωματείων ΣΟ Παγκρατίου και ΣΜΑΟ Καισαριανής. Για να παρακολουθήσει όποιος θέλει αυτή τη λίστα, πρέπει να μπει στο Google και στην επιλογή Ομάδες να αναζητήσει SOP-SMAOK. Η εγγραφή γίνεται εύκολα  και γρήγορα —και αξίζει τον κόπο, επειδή συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται δεκαετίες στα σκακιστικά πράγματα, είναι ενημερωμένοι, και έχουν άποψη.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται βέβαια από την οπτική των μελών ενός αθηναϊκού σωματείου που δηλώνει ότι προς το παρόν δεν είναι στους στόχους του και στους προβληματισμούς του ο πρωταθλητισμός. Παρόλα αυτά παρουσιάζονται και απόψεις με άλλη οπτική γωνία και, το κυριότερο, παρά την έντονα ιδεολογική πολλές φορές συζήτηση, γίνεται συνειδητή προσπάθεια από όλους να μιλήσουν επί της ουσίας.

(Συνέχεια)

Μολονότι δεν μπορώ ακριβώς να κατανοήσω πώς και γιατί ενώ ξεκινάμε με τα ίδια στοιχεία και τις ίδιες βασικές αρχές φτάνω να διαφωνώ με την πλειοψηφία των περισσότερων συζητητών (με πολλούς από τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί στο σκάκι) συνιστώ στους αναγνώστες την εγγραφή και την παρακολούθηση των συζητήσεων. Όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πολιτική συζήτηση, όχι μόνο για την απόφαση των ανθρώπων ενός συλλόγου να διαλέγονται ανοιχτά και δημόσια και για τα προβλήματα και τις προοπτικές των συλλόγων τους, αλλά και για τα αμιγώς τεχνικά και σκακιστικά θέματα που παρουσιάζονται.

Για να συνεισφέρω πάντως ένα στοιχείο στο διάλογο αυτό, πιστεύω ότι πραγματικά υπάρχει θέμα ορολογίας. Για παράδειγμα, η αντίθετη άποψη στα παράβολα (που είναι η επικρατούσα στη λίστα ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ) ενισχύει την έμφαση στο συνεχές μιας πανελλήνιας διαδικασίας ανάδειξης πρωταθλητών, μέσα από μια πυραμίδα προκριματικών αγώνων. Η άποψη υπέρ των παραβόλων θέλει να αντιμετωπίζει τις διοργανώσεις αυτόνομα, ορίζοντας «αξιωματικά» ότι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίζουν σκακιστές με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου: Στο μυαλό μου τουλάχιστον, η διαφορά αυτή είναι σημαντική. Είναι μια έμπρακτη κίνηση αποκεντρωτικής λογικής και προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα, κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και σκακιστικά (με όση δόση «έμπρακτου συμβιβασμού» περιέχει μια τέτοια άποψη). Από την άλλη, με μπερδεύει στην κατανόηση της πυραμιδικής διαδικασίας ότι δεν προχωράει και στο επόμενο λογικό της βήμα: Να ζητήσει να επανέλθουν τα υποχρεωτικά πια, εσωτερικά εφηβικά πρωταθλήματα των συλλόγων και έτσι να προκρίνεται από εκεί ένας μικρότερος αριθμός στα περιφερειακά πρωταθλήματα, και ένας ακόμη μικρότερος, οικονομικά εφικτός, στα πανελλήνια. Έτσι γινόταν άλλωστε και παλιά, όταν στο σκάκι υπήρχαν 30 σωματεία όλα κι όλα και το πρωτάθλημα της ΕΣ Θεσσαλονίκης ήταν το πρωτάθλημα ολόκληρης σχεδόν της Βόρειας Ελλάδας.

Για όποιον δεν το έζησε όμως, να θυμίσω ότι το σύστημα με αυτή την απαίτηση κατέρρευσε ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1970, επειδή εσωτερικά πρωταθλήματα νέων (σε μια μόνο κατηγορία τότε, δεν υπήρχαν κορίτσια και Κ10, Κ12, Κ14…) μπορούσαν να οργανώνουν μόνο τα μεγάλα ισχυρά, και πολυάνθρωπα σωματεία. Έτσι οι σκακιστές από μικρούς συλλόγους (όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά ακόμη και στην Αθήνα) ήταν κομμένοι «από χέρι» αν δεν πήγαιναν στο «μεγάλο σωματείο» ή έμπαιναν στις αγωνιστικές διαδικασίες με «ρουσφέτι» (αφού το σωματείο τους «δεν ήταν εντάξει στην υποχρέωσή» του).

18 Νοεμβρίου, 2008 - Posted by | ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ | , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: