ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πώς βλέπει το μαζικό σκάκι μια μαμά

Η επόμενη επιστολή, από τη μητέρα ενός μικρού σκακιστή, θίγει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα για τον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο σκάκι προσπαθεί να φέρει μικρά παιδιά κοντά στις σκακιέρες. Η επιστολογράφος με παρακάλεσε να μη δημοσιεύσω τα προσωπικά στοιχεία της, για λόγους που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Επιπλέον, και με την άδειά της, έκανα μερικές μικρές παρεμβάσεις σε τεχνικά θέματα που αναφέρει, χωρίς να θίξω την κεντρική ουσία των απόψεών της, προκειμένου να μην λοξοδρομήσει η συζήτηση των ουσιαστικών θεμάτων με προσχηματικές απαντήσεις του τύπου, «καινούργια είναι, δεν ξέρει» —πολύ περισσότερο που, καθώς πιστεύω οι καινούργιες, οι φρέσκιες ματιές στα γνωστά μας πράγματα είναι αυτές που μας βοηθούν να ξεκολλήσουμε από κάποιες πλάνες μας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ «ΠΑΝΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ» ΑΤΟΜΙΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2009 – ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΕΝΟΣ ΓΟΝΕΑ

Είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνω σε σκακιστικό θέμα αν και παρακολουθώ αρκετό καιρό τώρα τα σκακιστικά ιστολόγια. Δεν παίζω σκάκι εγώ αλλά ο γιος μου και σαν πολλές σημερινές μαμάδες επιμένω να είμαι ενημερωμένη για όλα όσα ασχολούνται τα παιδιά μου. Είτε γιατί οι καιροί είναι πονηροί, είτε γιατί η ενασχόληση του γιού μου με το σκάκι έχει ξεφύγει της παιδικής εξωσχολικής δραστηριότητας και έχει αρχίσει να μυρίζει «πρωταθλητισμό», γεγονός που μου δημιουργεί επιφυλάξεις, προσπαθώ να κατανοήσω τον σκακιστικό χώρο κυρίως για να έχω την εικόνα του μέλλοντος του γιού μου και των κινδύνων, αν αυτοί υπάρχουν.

Βλέπετε, ο γιος μου είναι μόνο 8 χρονών και μάλλον μανιακός με το σκάκι, αφού προπονείται κάθε μέρα από Δευτέρα έως Σάββατο και την Κυριακή αγώνες. Έτσι το σκάκι έχει κυριαρχήσει στους οικογενειακούς μας ρυθμούς και πλέον ρυθμίζουμε τις οικογενειακές μας δραστηριότητες σύμφωνα με το σκακιστικό πρόγραμμα του μικρού!

Η αφορμή είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Ατομικών Νεανικών Αττικής που φέτος ξεκινάνε από τις 22 Δεκεμβρίου και τελειώνουν στις 30 Δεκεμβρίου, με τις δύο μέρες μόνο των Χριστουγέννων ελεύθερες.

(Συνέχεια) Ο λόγος του σχολιασμού δεν είναι η γκρίνια γιατί το πρόγραμμα των αγώνων καταστρέφει ολοκληρωτικά κάθε ελπίδα μας για διακοπές και ξεκούραση τις μέρες των Χριστουγέννων, αν και συμβαίνει και αυτό. Έχουμε ακολουθήσει τους Πανελλήνιους σχολικούς από νότο σε βορρά, έχουμε διαθέσει σχεδόν όλες τις Κυριακές για περιήγηση σε εξωτικές συνοικίες της Αττικής, έχουμε γυρίσει νωρίτερα από αυγουστιάτικες διακοπές για να τις συνεχίσουμε στη Νίκαια, τα φετινά Χριστούγεννα θα μας πειράξουν;

Η αιτία είναι όλα αυτά που μου φαίνεται ότι υποκρύπτονται πίσω από τον φετινό προγραμματισμό και τις ημερομηνίες του. Και έχει να κάνει με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και τις επιφυλάξεις που ανέφερα ήδη. Οι αγώνες αυτοί, απευθύνονται σε παιδιά έως 16 χρονών, αν και οι περισσότεροι που συμμετέχουν είναι παιδιά δημοτικού. Τα παιδιά αυτά, όσο και αν αγαπούν το σκάκι και ίσως περισσότερο από το σκάκι τις διακρίσεις στο σκάκι, χρειάζονται τις διακοπές των Χριστουγέννων όσο και όλα τα άλλα παιδιά. Χρειάζονται να ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα σαν ημέρες παιχνιδιού, βόλτας και ξεγνοιασιάς και όχι σαν ημέρες αγώνων, άγχους και ανταγωνισμού. Το άπλωμα όμως των αγώνων σε όλες σχεδόν τις ημέρες των διακοπών τους, επιβάλλεται και κυριαρχεί στο χρόνο τους. Δεν αφήνει περιθώριο για ξεκούραση και ανεμελιά.

Το επιχείρημα δε ότι ο συγκεκριμένος προγραμματισμός είναι αναγκαίος γιατί οι πρωταθλητές σε μια κατηγορία θα πάρουν πριμοδότηση για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο (!) και άρα η διοργάνωση πρέπει να «είναι σοβαρή», μου δημιουργεί ακόμα πιο πολλές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να οδηγήσω το παιδί μου σε ένα δρόμο που μετατρέπει τη χαρά του σκακιού σε ωφελιμιστικό κυνήγι μεταλλίων και μορίων.

Ο γιος μου λέει ότι όλα τα παιδιά που έχει παίξει μαζί σε αγώνες είναι φίλοι του, άμα τύχει και συναντηθεί με κάποιο από αυτά τα παιδιά λέει «μαμά αυτός είναι φίλος μου, παίξαμε μαζί στο …». Αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί αυτό πιστεύω ότι είναι το θετικό στοιχείο του σκακιού για τα παιδιά, o ανταγωνισμός χωρίς ο απέναντι να είναι αντίπαλος και η χαρά του αγώνα.
Στους αγώνες αυτούς όμως φοβάμαι ότι μόνο οι γονείς που είναι αποφασισμένοι να δουν τα παιδιά τους πρωταθλητές θα αφήσουν αστόλιστο το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα φτιάξουν βασιλόπιτα για να τα πάνε. Θέλω το παιδί μου να είναι ανάμεσα σε αυτά; Όταν μεγαλώσει τι θα θυμάται, την παρτίδα που έχασε ή το φλουρί της βασιλόπιτας που κέρδισε;

Όλα τα σκακιστικά σωματεία λένε ότι είναι μακριά από τον πρωταθλητισμό, δεν είδα όμως κανένα να σχολιάζει τον νέο νόμο για τη μοριοδότηση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στη νοοτροπία του μαθητικού σκακιού που θα επιφέρει αυτό. Μάλλον τα περισσότερα σωματεία ανάρτησαν το νόμο στον πίνακα ανακοινώσεων τους προς άγρα φιλόδοξων και απελπισμένων γονιών. Τα σκακιστικά όργανα δε, η ΕΣΣΝΑ και η ΕΣΟ εν προκειμένω, δείχνουν ότι για το μόνο που αγωνιούν είναι να βρούνε ημερομηνίες να χωρέσουν όλους τους αγώνες που διοργανώνουν.

Πανηγυρίζουν για τη μαζικότητα των σκακιστικών διοργανώσεων από τη μια και κάνουν ότι μπορούν για να τις απομαζικοποιήσουν από την άλλη. Δεν έχω δει καμία ένδειξη προβληματισμού για τον πρωταθλητισμό στο παιδικό και εφηβικό σκάκι. Δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός, ψυχολόγος ή έστω γονιός να αναρωτηθεί για τις επιπτώσεις του «επαγγελματικού σκακιού» στην ψυχολογία των μικρών παιδιών; Ο ρόλος των σχολικών επιτροπών ποιος είναι; Μήπως θα έπρεπε η επιτροπή σχολικού σκακιού να ασχοληθεί και με τους μικρούς επίδοξους πρωταθλητές και την «προστασία» τους από ψυχοφθόρες διοργανώσεις;

Λύσεις σε απλά προβλήματα όπως η ανεύρεση ημερομηνιών διεξαγωγής των αγώνων υπάρχουν, αρκεί τα προβλήματα να είναι πραγματικά απλά και καθαρά. Αρκεί το κίνητρο να είναι η μαζική συμμετοχή παιδιών και όχι οι αγώνες για την ελίτ των σωματείων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να γίνουν διαδοχικά σαββατοκύριακα ή να γίνονται διπλοί αγώνες κάποιες μέρες, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Μπορούν να ζητηθούν εθελοντές για να βοηθήσουν τη διοργάνωση, εάν ο περιορισμός είναι εκεί. Η κατηγορία κάτω των 16 που μοριοδοτείται, μπορεί να γίνει χωριστά και εκεί να «σφαχτούν» για όσες ημέρες θέλουν με την ησυχία τους. Όλα αυτά θα διευκόλυναν τη μαζική συμμετοχή παιδιών που αγαπούν το σκάκι χωρίς να αναγάγουν τους σκακιστικούς αγώνες σε κυρίαρχους στη ζωή τους. Για τα παιδιά που θέτουν υψηλούς στόχους, η αποτυχία έχει ακόμα πιο πικρή γεύση όταν έχουν θυσιάσει τις διακοπές και το παιχνίδι τους.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι μέσα από το γιο μου αγάπησα και εγώ το σκάκι και ας μη ξέρω ούτε να στήσω τη σκακιέρα. Είδα τη θετική επίδραση του σκακιού στην ανάπτυξη της κρίσης του και στο χαρακτήρα του. Τον έχω θαυμάσει να παλεύει να κυριαρχήσει στο παιδιάστικο παρορμητισμό του και να ασκείται στην υπομονή και την αυτοσυγκέντρωση.

Τον τελευταίο καιρό όμως έχω αρχίσει να βλέπω και τις αρνητικές επιδράσεις στην εξέλιξη του. Βλέπω ότι καλείται να αναιρέσει την παιδικότητά του και να γίνει chess machine για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες τις δικές του, του δάσκαλού του και των γονιών του.

Αν και τελικά οι επιφυλάξεις μου δεν σχετίζονται με το σκάκι αλλά με τη φιλοσοφία του σκακιστικού κόσμου στην Ελλάδα και τον τρόπο που λειτουργούν τα σκακιστικά πράγματα για τους νέους, νομίζω ότι θα την πληρώσει το σκάκι. Γιατί μάλλον θα αποφασίσουμε να πάμε διακοπές στην Disneyland τα Χριστούγεννα.

Μαμά μικρού σκακιστή

1 Δεκεμβρίου, 2008 - Posted by | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΕΣΣΝΑ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙ, ΠΑΡΑΠΟΝΑ | , , , ,

3 Σχόλια »

 1. Στα πρώτα δέκα άρθρα της ημέρας από όλα τα ελληνικά ιστολόγια της wordpress.com βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 2/12 η επιστολή-εξομολόγηση της μητέρας του μικρού σκακιστή (για του λόγου το αληθές, πατήστε εδώ).

  Σχόλιο από ε, σ, π | 2 Δεκεμβρίου, 2008

 2. […] Ήταν η πρόβα τζενεράλε για το «κίνημα των μπαμπάδων»; Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσα την επιστολή μιας μητέρας ενός μικρού σκακιστή με τον προβληματισμό της για την επικάλυψη  των χριστουγεννιάτικων διακοπών από τους σκακιστικούς αγώνες για τα πρωταθλήματα νέων της Αττικής (δείτε την επιστολή εδώ). […]

  Πίνγκμπακ από Ήταν η πρόβα τζενεράλε για το «κίνημα των μπαμπάδων»; « ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά | 9 Δεκεμβρίου, 2008

 3. Πραγματικα ενδιαφερουσες αυτες οι παρατηρησεις της μητερας.Τα παιδια βρισκονται στο σκακι με την προτροπη και τη στηριξη των γονεων τους και το εκλαμβανουν σα μια ακομα εξωσχολικη υποχρεωση-μεταξυ των ξενων γλωσσων και της μουσικης ας πουμε τουλαχιστον αυτο εκανε ο γιος μου οσο επαιζε.Ειναι δυσκολο να περιμενεις απο ενα 12 χρονο να εχει συγκροτηση που απαιτειται για να κανει πχ επιστημη στα 25 του,Προκειται λοιπον για τεχνητη ωριμοτητα δοτη απ εξω.Το παιδι πρεπει να συγκρουστει με αυτη την ψευτικη εικονα που προσπαθουμε να του περασουμε και να αποφασισει το ιδιο εαν το ενδιαφερει να ασχοληθει περισσοτερο.Ενα αλλο ζητημα ειναι γιατι να προσπαθησει και ποιο θα ειναι το προτυπο του αλλα αυτο ειναι συζητηση αλλη.

  Για να συνεχισει να ασχολειται το παιδι πρεπει να εχει ηδη διακριθει απο μικρος αλλα και να ειναι αριστος μαθητης -να μην παραμελει τα μαθηματα του ουτε τις γλωσσες.

  Το αλλο θεμα ειναι ο πρωταθλητισμος και ευτυχως βρισκεστε σε μια πολη που αυτο το επιτρεπει ειτε με την επιλογη πολλων συλλογων, ειτε ικανων ατομικων προπονητων -ισως ακριβοπληρωμενων- και πολλων αγωνων στη διαρκεια της χρονιας. Δεν χρειαζεται να παιρνετε μερος σε ολους.Επιλεξτε αυτους που α)αντικατοπτριζουν τη γενικη καταταξη του παιδιου σας μεταξυ ομοιας ηλικιας παιδιων που ειναι ο φυσικος χωρος του παιδιου σας(νεανικα μαθητικα κλπ)β)τα διασυλλογικα που ειναι ομαδικη προσπαθεια και γ)καποια οπεν του κεντρου που μπορουν να αποβουν ουσιαστικα για το παιδι.Περισσοτερο ειναι να υπαρχει σοβαροτητα προετοιμασια και μετα την παρτιδα αναλυση.(Στοιχειωδες αλλα πολλες φορες δεν συμβαινει ουτε αυτο) Η συγκριση με καλυτερους -ελαφρως- σκακιστες μπορει να σε κανει να βελτιωνεσαι.

  Ας χαρει λοιπον αυτη την εποχη που ειναι μοναδικη γα τις σχεσεις τηςκαι το παιδι της Ας κρατησει τα θετικα του αθληματος τα οποια δεν ειναι και λιγα.
  ΥΓ Συγχαρητηρια για το blog σας

  Σχόλιο από gambit | 1 Ιανουαρίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: