ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ανασκόπηση της δράσης της ΕΣΟ, 2004-2008

makro

Γιώργος Μακρόπουλος

Φορέας με πολύπλευρη δραστηριότητα αλλά και πανελλήνια διάρθρωση, η ΕΣΟ καλείται να στηρίζει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη, την προβολή και την καταξίωση του σκακιού, σε όλους τους χώρους και σε κάθε άκρη της ελληνικής γης. Είναι δύσκολο να συνοψισθεί το έργο που έχει επιτελεστεί σε πολλούς τομείς και στόχος μας είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα και ακόμα πιο επιτυχημένα.

Έτσι αρχίζει το πολυσέλιδο δελτίο τύπου με την υπογραφή του προέδρου της ΕΣΟ, Γιώργου Μακρόπουλου, όπου παρουσιάζεται ο απολογισμός της δράσης της ΕΣΟ την τετραετία που μας πέρασε, και συνεχίζει:

Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τη δραστική μείωση της επιχορήγησης της πολιτείας προς το σκάκι τα τελευταία χρόνια, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία που θεωρούμε ιδιαίτερα θετικά για τη διοίκηση της ΕΣΟ:

Για να διαβάσετε όλο τον απολογισμό, πατήστε εδώ.

3 Δεκεμβρίου, 2008 - Posted by | ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΕΣΟ | , , ,

4 Σχόλια »

 1. Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της ΕΣΟ η συζήτηση τείνει να καταλήξει σε άναρθρες κραυγές και λογική «τσαμπουκά» από την πλειοψηφία της διοίκησης αλλά και από τους «νεόκοπους» που θέλουν να την αντικαταστήσουν. Έχω την αίσθηση οτι προωθείται έντεχνα ο αποπροσανατολισμός και η καθοδήγηση της συζήτησης όχι σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων αλλά σε αντιπαράθεση προσωπικών χαρακτηρισμών. Η Νέα Σκακιστική Κίνηση ανακοίνωσε αρκετό καιρό πριν τις θέσεις της με τις οποίες διεκδικεί τη στήριξη των σωματείων στις επερχόμενες εκλογές. Οι θέσεις αυτές, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας οι οποίες στηρίζονται στην εμπειρία της προηγούμενης δράσης μας στην διοίκηση της ΕΣΟ, στις διοικήσεις των Ενώσεων αλλά και στα ίδια τα κύτταρα του σκακιού, τα σωματεία, θέλαμε να γίνουν αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για τα προβήματα του ελληνικού σκακιού. Πετύχαμε να προσεγγίσουμε σωματεία ακριβώς επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια, συνέπεια αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν χρησιμοποιούμε την λογική των υποσχέσεων οι οποίες ξεχνιούνται μετά τις εκλογές. Υποστηρίζουμε οτι φορείς των αλλαγών πρέπει να είναι τα ίδια τα σωματεία.
  Έτσι λοιπόν υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την διεκδίκηση οικονομικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογιμό. Η απάντηση των «αντιπάλων» μας είναι οτι δεν είμαστε ρεαλιστές. Για να δούμε τι λέει το άρθρο 16, παρ. 9 του Ελληνικού Συντάγματος: «Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Το Κράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών
  σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.»
  Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο. Και βέβαια η διεκδίκηση της υλοποίησης της επιταγής του συντάγματος «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» όπως ορίζει το τελευταίο άρθρο 120.
  Γιατί λοπόν προσπαθούν οι άλλες δύο παρατάξεις να βάλουν στην ίδια θέση την κρατική επιχορήγηση με την ιδιωτική «χρηματοδότηση»; Αφενός η διοίκηση της ΕΣΟ έχει εγκαταλείψει κάθε λογική και προσπάθεια διεκδίκησης του αυτονόητου, κάνοντας «παιχνίδι» με την Α’ Εθνική και αφετέρου η ΑΣΠ προτείνει να «αναζητήσουμε και να αποδεχτούμε χορηγίες από ιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν τη διακριτική διαφημιστική προβολή τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ, υπό τον όρο ότι οι δραστηριότητές τους είναι συμβατές με το αθλητικό και το σκακιστικό ήθος και την προστασία της παιδικής ηλικίας.» Τελικά ποια είναι η διαφορά ή μήπως δεν υπάρχει; Στο ψευτοδίλημmα «Μακρόπουλος ή Σερετάκης» απαντάμε οτι το σκάκι (και ο αθλητισμός) πρέπει να είναι για όλους χωρίς οικονομικούς περιορισμούς κάθε είδους.

  Σχόλιο από Γιάννης Τσουκαράκης | 4 Δεκεμβρίου, 2008

 2. Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τον ατυχέστατο χαρακτηρισμό (ελλείψει προφανώς άλλων επιχειρημάτων) των μελών της Ανεξάρτητης Σκακιστικής Προοπτικής ως «νεόκοπων».

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επαναλαμβανόμενη αδιέξοδη ρητορική πίσω από την οποία έχετε οχυρωθεί έχει κουράσει τον σκακιστικό κόσμο.

  Τα προβλήματα του ελληνικού σκακιού λύνονται με την αξιοποίηση όλων των θεμιτών μέσων και του ανθρώπινου σκακιστικού δυναμικού και όχι με δογματισμό και αυτόαπομόνωση.

  Σχόλιο από Κωστής Σκαπέρδας | 4 Δεκεμβρίου, 2008

 3. Δεν ξέρω αν μπορώ να δηλώσω ευτυχής η οχι που δεν έχω πλήρη εικόνα (οπότε δεν μπορώ να έχω και σοβαρή άποψη) για τα τεκταινόμενα στον χώρο.
  Άποψη μπορώ να έχω μόνο για πρόσωπα με βάση την πορεία τους στο χώρο και την συνέπεια των λόγων και των πράξεων τους.

  Η αλήθεια είναι οτι το σκάκι είναι εγωκεντρικό άθλημα και είναι λογικό αυτό να μεταφέρεται και στα άτομα που ασχολούνται διοικητικά με τον χώρο.

  Θεωρώ επίσης λογικό την δημιουργία συσχετισμών, υποσχέσεων , αντιπαροχών και άλλων στοιχείων παθογένειας.

  Αυτό μάλιστα μπορώ να το συγχωρήσω σε άτομα που πραγματικά προσφέρουν στο σκάκι (κυρίως σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας).

  Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ και να συγχωρέσω στα ίδια άτομα είναι οτι ανέχονται, συμβιβάζονται και συγχωρούν τον παρασιτισμό.

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 4 Δεκεμβρίου, 2008

 4. Φίλες και φίλοι!

  Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Αισθάνομαι άσχημα. Συμπαθώ και εκτιμώ το Γιάννη τον Τσουκαράκη, αλλά αισθάνομαι ότι το παραπάνω κείμενό του προσβάλλει τη λογική και πληγώνει το συναίσθημά μου. Προσπαθώ, επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις μου, να τον δικαιολογήσω: Η προεκλογική ρητορική εύκολα μπορεί να εξοκείλει και να γίνει ξύλινη, αφοριστική και άδικη, η ανάγκη να ανακαλύψουμε, κι αν δεν υπάρχουν, να εφεύρουμε, «βαρβάρους», για να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους μας, είναι πιεστική, οι ιδεολογικές και κομματικές καταβολές διαμορφώνουν καθοριστικά τη σκέψη και την πολιτική πρακτική.

  Σταχυολογώ από το γραπτό του Γιάννη:

  «άναρθρες κραυγές»: Αποτελεί απαξιωτική κατηγορηματική αξιολογική κρίση, η οποία απορρίπτει συλλήβδην και αναιτιολόγητα κάθε δημόσια έκφραση θέσεων και επιχειρημάτων.

  «λογική τσαμπουκά»: Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» αγωνίζεται δημοσίως και ευθαρσώς, με νηφαλιότητα και επιχειρήματα, να αναδεικνύει και να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Θέλει να πείθει και όχι να υφαρπάξει ή να εκβιάσει την ψήφο των σωματείων. Έχεις, Γιάννη, συγκεκριμένα παραδείγματα και αποδείξεις για το αντίθετο;

  «νεόκοπους»: Τα πρόσωπα, τα οποία στελεχώνουν την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», είναι στην πλειονότητά τους νέα στην ηλικία, πλην όμως έχουν γνωστή σε όλους πολυετή παρουσία και δράση στο σκακιστικό γίγνεσθαι. Αν ο χαρακτηρισμός «νεόκοποι» αφορά στην απόφασή μας να διεκδικήσουμε την ψήφο των σωματείων και να τους δώσουμε, για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά, την εναλλακτική δυνατότητα να απορρίψουν το δίλημμα «αναγκαστική συμπολίτευση ή περιχαρακωμένη αντιπολίτευση», «Μακρόπουλος ή αντι – Μακρόπουλος», θα μου επιτρέψεις, Γιάννη, να παρατηρήσω ότι φανερώνει μια απαράδεκτα συντηρητική πολιτική λογική και το φόβο της διατάραξης της υφιστάμενης κατάστασης και των βολικών συσχετισμών.

  «προωθείται έντεχνα ο αποπροσανατολισμός και η καθοδήγηση της συζήτησης»: Γιάννη, τα σωματεία διαθέτουν γνώση, μνήμη και κρίση. Όποιος τα υποτιμά ή θέλει να υποκαταστήσει τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένος σε πολιτική απομόνωση και αποτυχία. Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» αντλεί την εκλογική δύναμή της από την απήχηση των θέσεών της και από τις άριστες διαπροσωπικές σχέσεις, τις οποίες όλοι εμείς έχουμε επί σειρά ετών αναπτύξει με σεβασμό, ειλικρίνεια, εντιμότητα και συνέπεια με τους ανθρώπους του σκακιού σε όλη την Ελλάδα.

  Γιάννη, η μισή αλήθεια είναι πανθομολογουμένως χειρότερη από το ψέμα. Η αποσπασματική χρήση και κριτική των θέσεων της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» αποτελεί σημαντικό πολιτικό και επικοινωνιακό ολίσθημα. Αντιγράφω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»:

  Αναζήτηση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης

  Κεντρική ιδέα: Αναζητούμε με τρόπο τεκμηριωμένο και συστηματικό, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες πολιτικές, επικοινωνιακές και νομικές μεθόδους, χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ από το Κράτος, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες.
  Παρατηρήσεις: Δεν ενεργούμε για το θεαθήναι και τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αναζητούμε και αποδεχόμαστε χορηγίες από ιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν τη διακριτική διαφημιστική προβολή τους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΕΣΟ, υπό τον όρο ότι οι δραστηριότητές τους είναι συμβατές με το αθλητικό και το σκακιστικό ήθος και την προστασία της παιδικής ηλικίας. Εξασφαλίζουμε τη δίκαιη σχέση μεταξύ του μεγέθους της ιδιωτικής χορηγίας και της διαφημιστικής προβολής του χορηγού.

  Η χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά ανάγνωση των προγραμματικών δεσμεύσεων της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εμείς δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε με ουσιαστικές ενέργειες για το σκάκι κάθε διαθέσιμο ευρώ τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Κοινωνία. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα, τα οποία επενδύονται στο σκάκι, είναι πολύτιμα και, στο μέτρο που το σύγχρονο ελληνικό Κράτος, λόγω οικονομικής στενότητας ή αρνητικής για το σκάκι ιεράρχησης προτεραιοτήτων, εγγενούς κωλυσιεργίας ή πολιτικής σκοπιμότητας, δεν ανταποκρίνεται ή ανταποκρίνεται ανεπαρκώς στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες υποχρεώσεις του έναντι του αθλήματός μας, η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι απολύτως επιβεβλημένη. Διαφωνείς, Γιάννη;

  Γιάννη, μπορώ έντιμα να σε διαβεβαιώσω ότι οι εκλογές θα περάσουν και εγώ και εσύ και όλοι, όσοι στελεχώνουμε τα ψηφοδέλτια της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» και της «ΝΕΑΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ», πάλι φίλοι θα είμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για το καλύτερο μέλλον του ελληνικού σκακιού, που όλοι ανεξαιρέτως ονειρευόμαστε. Όμως, σε παρακαλώ να δώσεις, πρώτα στον εαυτό σου και μετά σε όλους εμάς, μια πειστική απάντηση στο αμείλικτο ερώτημα του Μεγάλου Αλεξανδρινού Κ. Π. Καβάφη:

  Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
  Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

  Φιλικά
  Χρήστος Γκορίτσας

  Σχόλιο από Χρήστος Γκορίτσας | 5 Δεκεμβρίου, 2008


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: