ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

ΕΣΣΝΑ: Το αγωνιστικό πρόγραμμα 2009 (ενημέρωση 29/12)

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΣΝΑ για το 2009, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της (πατήστε εδώ). Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα (προκηρύξεις εδώ) αρχίζουν από τα μέσα Γενάρη, ακολουθεί το μικτό νεανικό (ταυτόχρονα με το Κύπελλο), στο κύπελλο Αττικής φιλίας υπάρχουν νέες, περιοριστικές προδιαγραφές για τις συμμετοχές των ομάδων Α’ Εθνικής, τα σχολικά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου, και το διάστημα από το Σεπτέμβριο και μετά είναι αφιερωμένες σε διοργανώσεις αποκλειστικά και μόνο της ΕΣΣΝΑ.

Ενημέρωση 29/12: Και τα τρία πρώτα σχόλια (διαβάστε τα οπωσδήποτε!) στο αρχικό δημοσίευμα έθεσαν μια σειρά νέων θεμάτων.

Η παρατήρηση του Θωμά Μίχου για τη χρήση των διεθνών έλο για τα πρωταθλήματα της Αττικής δείχνει ότι προχωράει η υποκατάσταση των ελληνικών βαθμών αξιολόγησης από τους διεθνείς. Εξακολουθώ να μη γνωρίζω αν πρόκειται για σιωπηρή απόφαση της ΕΣΟ, αλλά  θεωρώ το αποτέλεσμα τουλάχιστον τεράστιο σφάλμα, αφού αφοπλίζει το ελληνικό σκάκι από το σημαντικότερο εργαλείο για τη συστηματική μελέτη όλων των οργανωτικών φαινομένων του (δείτε π.χ. τα σχετικά άρθρα Επέκταση και αξιοπιστία των εθνικών έλο και Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει σταθερό «αρχικό» έλο). Περιμένω πάντως με κάποια ομολογημένη «μοχθηρία» τις διασκεδαστικές περιγραφές από τις διαμάχες που θα εξελίσσονται στα σωματεία καθώς άλλος δεν θα έχει τα έλο της FIDE, άλλος θα έχει μαζί του την πιο πρόσφατη διόρθωση, τρίτος θα επιμένει ότι ο Τάδε Παπαδόπουλος με το χαμηλό έλο (και αγνώστων λοιπών στοιχείων για τη FIDE) είναι ο δικός του, ο τέταρτος θα επιμένει ότι έχει κάνει ένσταση χωρίς να πάρει απάντηση και πάει λέγοντας. Όσο για τα στοιχεία δραστηριότητας των σωματείων για τις επόμενες αρχαιρεσίες, καλά…

Η ανακοίνωση της ΝΣΚ θέτει μια σειρά από θεσμικά και κατά την έννοια αυτή, πολιτικά θέματα. Το ζήτημα της διάσπασης του ευρύτατα νικηφόρου ψηφοδελτίου στην ΕΣΣΝΑ σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές (από τη μία ο πρόεδρος και από την άλλη τουλάχιστον τέσσερις βασικοί συνεργάτες του) μέσα σε λίγες εβδομάδες στις αρχαιρεσίες της ΕΣΟ προκάλεσε την παραίτηση του Γιάννη Γαλάνη, η οποία αποσύρθηκε στο επόμενο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ. Εφόσον οι πρωταγωνιστές και από τις δύο πλευρές δεν θεωρούν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν το σκακιστικό κόσμο για το τι συνέβη, για τα πώς και τα γιατί, είναι δικαιολογημένα ευάλωτοι σε κάθε κριτική.

Από την άλλη, για τα τεχνικά θέματα που θέτει η ίδια ανακοίνωση, είναι γνωστό ότι είμαι υπέρ των αποκεντρωμένων και γρήγορων διαδικασιών, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και η θεσμική κατοχύρωσή τους. Με αυτή την έννοια, δεν διαφωνώ με την ανάθεση εκτενέστερων αρμοδιοτήτων σε επιτροπές όπως η Τεχνική (ίσα-ίσα, τις προσυπογράφω). Όμως μια τέτοια σημαντική αλλαγή θα πρέπει να θωρακίζεται θεσμικά, ιδιαίτερα στη μεταβατική της περίοδο. Αυτό σημαίνει και ορισμένα πρακτικά πράγματα, όπως δημοσίευση ημερήσιας διάταξης και πρακτικών των συγκεκριμένων επιτροπών, ανοιχτές συνεδριάσεις, εισηγήσεις κ.ο.κ.

Τέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσυπογράφω το σύνολο ή έστω την πλειοψηφία τους, δεν είναι καθόλου ασήμαντα τα υπόλοιπα θέματα που θέτει η ανακοίνωση της ΝΣΚ και τα οποία προφανώς επανέρχονται, επειδή υπάρχουν σωματεία και σκακιστές που εύλογα προβληματίζονται σχετικά. Για παράδειγμα, για εμένα προσωπικά το θέμα αν το ΔΣ είναι απλός διεκπεραιωτής αποφάσεων των ΓΣ ή αν χαράζει και ασκεί πολιτική (και) επί αγωνιστικών θεμάτων είναι λυμένο (υπέρ της δεύτερης άποψης). Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποια από τα αντεπιχειρήματα (όπως αυτά περί αιφνιδιασμού των σωματείων) δεν ακούγονται ισχυρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θεωρώ απλώς ότι υπάρχει κακή λειτουργία του ΔΣ στο συγκεκριμένο θέμα (κακή ενημέρωση των σωματείων) και δεν χρειάζεται επειδή πονάει το μάτι να το βγάλουμε —αρκεί απλώς να λειτουργήσει το ΔΣ σωστά.

Στο θέμα του αγωνιστικού προγραμματισμού της ΕΣΣΝΑ τέλος, ισχύουν στο ακέραιο όλες οι παρατηρήσεις που κάνει ο Δημήτρης Σκυριανόγλου με το σχόλιό του. Επίσης προφανές είναι όμως ότι αναμφισβήτητα υπάρχει ένας αιφνιδιασμός των σωματείων από την αλλαγή καθώς και ότι το πρόγραμμα γίνεται πια σαφώς ετεροβαρές (όλα τα ομοσπονδιακά το πρώτο τετράμηνο, τα περισσότερα αττικά μετά). Δυστυχώς, αυτή είναι μια συνέπεια του συγκεκριμένου αγωνιστικού χρονοδιαγράμματος που υπάρχει και ο μοναδικός τρόπος ενοποίησης αυτού του αγωνιστικού επτάμηνου ξεπερνάει τις αρμοδιότητες της ΕΣΣΝΑ (διαβάστε εδώ το άρθρο Μια παλιά καλή ιδέα -και λάθος μου που ήμουν αντίθετος…) Μια αναμφισβήτητα μικρή πιθανή βελτίωση σε αυτές τις συνθήκες θα ήταν ίσως η εναλλάξ τέλεση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων (τη μια Κυριακή τα πρωταθλήματα και το Αττικής Φιλίας, την άλλη το Κύπελλο συν το μικτό νεανικό).

28 Δεκεμβρίου, 2008 - Posted by | ΕΛΟ, ΕΣΣΝΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ | , , , , , , , ,

7 Σχόλια »

  1. Καινοτομία επίσης η εφαρμογή του διεθνούς ΕΛΟ για τη σειρά στις ανδρικές σκακιέρες σε ΠΟΑ, Β και Γ Εθνική.(Οι τοπικές κατηγορίες συνεχίζουν με τα ελληνικά ΕΛΟ)

    Σχόλιο από typicalmih | 28 Δεκεμβρίου, 2008

  2. ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΝΑ

    Προς τα Σωματεία της Αττικής, όλους τους σκακιστές και τις σκακίστριες,

    Στις 23 Δεκέμβρη 2008 η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ αντί να αναζητά λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα πήρε αποφάσεις που κατά τη γνώμη μας οδηγούν σε υποβάθμιση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων.

    Αποφασίστηκε μετάθεση της έναρξης των διασυλλογικών πρωταθλημάτων τον Ιανουάριο αντί για τη συνήθη περίοδο. Οι σύλλογοι καλούνται σε λιγότερο από 4 εβδομάδες και μέσα στις γιορτές να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα που ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου!!!

    Πρόκειται για αποφάσεις παντελώς απαράδεκτες που αναδύουν περιφρόνηση προς τους συλλόγους, τη γνώμη τους, τα προβλήματά τους:

    • Έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια ανατροπή του αγωνιστικού κύκλου και προγράμματος της ΕΣΣΝΑ δίχως Γενική Συνέλευση. Ανατρέπεται και παλιότερη απόφαση ΓΣ σχετικά με την αρχική κατάταξη των ομάδων – από που αντλεί αυτό το δικαίωμα το ΔΣ; Δε μπορεί η όποια αλλαγή, ακόμα και η καλύτερη, να αποφασίζεται ερήμην των συλλόγων.

    • Γίνεται πίσω από την πλάτη των σωματείων που ούτε καν ρωτήθηκαν για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Στην ουσία επιχειρείται μια βίαιη προσαρμογή στο απαράδεκτο καθεστώς που προωθεί η πλειοψηφία της ΕΣΟ με το έκτρωμα που δημιούργησε στην Α’ Εθνική, σε βάρος των συλλόγων και των διασυλλογικών. Και μάλιστα δίχως να υπάρχει ανάγκη, αφού η πλήρης εφαρμογή των αλλαγών θα πραγματοποιηθεί το 2010 και συνεπώς υπήρχε ακόμα χρόνος για ενημέρωση και διερεύνηση των πραγματικών αναγκών των συλλόγων της Αττικής.

    • Διέπεται από προχειρότητα, καθώς τέτοιο θέμα δεν είχε ποτέ εγερθεί στις συνελεύσεις της Ένωσης, δεν είχε συζητηθεί ούτε μεταξύ των συμβούλων του ΔΣ. Κραυγαλέο δείγμα: η προκήρυξη της Β εθνικής δημοσιεύθηκε με χοντρό λάθος σε σχέση με το σωματείο που θα αναπληρώσει σε περίπτωση που κάποιο δεν δηλώσει συμμετοχή, λάθος που διορθώθηκε εκ των υστέρων!

    • Έρχεται στο παρά 5’, μέσα στις γιορτές. Όχι μόνο δε μένει χρόνος για ουσιαστική προετοιμασία, αλλά ούτε καν για να λυθούν τεχνικά και διοικητικά θέματα, ακόμα και για να ενημερωθούν σωστά όλα τα σωματεία και τα ΔΣ τους. Πλήρης υποτίμηση δηλαδή των διασυλλογικών

    • Δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχειώδεις δυσκολίες (λ.χ. εξεταστικές των φοιτητών). Επιφέρει γενικότερη άσκοπη αναστάτωση στη ζωή των συλλόγων, ανατρέπει το γενικότερο κύκλο δραστηριοτήτων τους. Για παράδειγμα, εκδηλώσεις που ήδη έχουν προγραμματιστεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, απολογιστικές γενικές συνελεύσεις, κοπές πίττας, συνεστιάσεις, σχολικά – όλα ανατρέπονται ή δυσκολεύουν.
    • Υπονομεύει τα σχολικά, αφού σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισε η πλειοψηφία η τελική φάση της Αττικής θα γίνει στις 15 Μάρτη και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη Κυριακή (κατά τεκμήριο η καλύτερη μέρα) για τοπικά και περιφερειακά σχολικά!

    • Η απόφαση πάρθηκε μετά από μακρά περίοδο αδράνειας και απουσίας του ΔΣ. Οι σύλλογοι δεν πρέπει να χρεωθούν το γεγονός ότι το ΔΣ τόσο καιρό δεν ασχολούνταν με το αγωνιστικό πρόγραμμα, αλλά ανάμενε να ξεκαθαρίσει η πλειοψηφία το εάν υφίσταται πρόεδρος ή πρέπει να εκλεγεί νέος. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Γαλάνης έχει υποβάλει εδώ και καιρό γραπτή παραίτηση από πρόεδρος και μέλος του ΔΣ, ενώ απείχε από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Την παραίτηση αυτή ανακάλεσε προφορικά στην συνεδρίαση της 23/12 χωρίς καμιά δικαιολογία, δείχνοντας για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Αττικό σκάκι και τα προβλήματά του.

    Και όλα αυτά όταν –υποτίθεται- μιλάμε για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, για την κορυφαία αγωνιστική δραστηριότητα των συλλόγων που είναι τα πρωταθλήματα των κατηγοριών. Διαφωνούμε επίσης με τις ρυθμίσεις που αφορούν στους αλλοδαπούς παίκτες, την απαξίωση του εθνικού ΕΛΟ και σε άλλα σημεία ήσσονος σημασίας, για τα οποία χρειάζεται να ανοίξει ένας πιο ουσιαστικός διάλογος.

    Σταθερή θέση αρχών της Νέας Σκακιστικής Κίνησης είναι ότι κάθε σημαντική απόφαση ή αλλαγή επί του αγωνιστικού προγράμματος πρέπει να γίνεται από τη Γενική Συνέλευση. Διασυλλογικά με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των περισσότερων συλλόγων και όχι μιας μειοψηφίας τους ή με βάση τις σκοπιμότητες που προωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα της Α΄ Εθνικής.

    Θεωρούμε ότι όλοι οι σκακιστές και οι σκακίστριες πρέπει να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να καταδικάσουν και την ουσία αλλά και τη μεθόδευση της απόφασης.

    Καλούμε τα σωματεία της Αττικής να αντιδράσουν, να απαιτήσουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το αγωνιστικό πρόγραμμα.

    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

    ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

    ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΕΣΑ

    24/12/2008

    Νέα Σκακιστική Κίνηση

    Σχόλιο από ΝΕΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ | 28 Δεκεμβρίου, 2008

  3. Σημαντική καινοτομία και η ταυτόχρονη διεξαγωγή του Κυπέλλου Σπύρου Μπίκου με τα διασυλλογικά πρωταθλήματα <12 και <16 ετών. Με τον τρόπο αυτό ο Σεπτέμβριος, ο μισός Οκτώβριος και ο Δεκεμβριος είναι χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση το διασυλλογικό γυναικών). Παρά τα μειονεκτήματα που μπορεί να βρει κανείς σε αυτή την επιλογή, το σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν 2-2,5 μήνες χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις για τους νεαρούς σκακιστές, τις οικογένειές τους ;-), και τα σωματεία, συνεπώς υπάρχουν Κυριακές για ξεκούραση (από το σκάκι :-)) ή άλλες δραστηριότητες εντός των σωματείων. Εκτιμώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι λίγο «πιλότος» για αυτή την επιλογή. Αν δεν προκύψουν σημαντικά προβλήματα από την ταυτόχρονη διαξαγωγή των τριών διοργανώσεων (π.χ θέματα χώρου /φιλοξενίας των αγώνων ή δραματική μείωση των ομάδων που συμμετέχουν σε κάποια διοργάνωση (είναι γνωστό ότι πολλές ομάδες βασίζονται στις νεανικές τους ομάδες για το κύπελλο Μπίκου, θα είναι όμως ευκαιρία να δραστηριοποιήσουν και άλλους σκακιστές τους)) θεωρώ, ότι η επιλογή αυτή θα παγιωθεί.

    Σχόλιο από Δημήτρης Σκυριανόγλου | 28 Δεκεμβρίου, 2008

  4. Ένα γρήγορο σχόλιο για το θέμα των ΕΛΟ – η ΕΣΣΝΑ απλά εφαρμόζει οδηγία που έχει ήδη εκδόσει η ΚΕΔ εδώ και μήνες. Συνεπώς δεν είναι θέμα ΕΣΣΝΑ.
    Για τα υπόλοιπα δεν έχω χρόνο να σχολιάσω, ίσως αργότερα.

    Σχόλιο από middlewave | 29 Δεκεμβρίου, 2008

  5. Είχα την εντύπωση ότι η οδηγία της ΚΕΔ αφορά ατομικά τουρνουά και τοπικά «συγκεντρωμένα» διασυλλογικά. Λάθος μου κατά πώς φαίνεται, αλλά έχοντας υπόψη τα πρακτικά προβλήματα, δεν διανοήθηκα καν ότι μπορεί να αφορούσε διασυλλογικά διάρκειας τριών ή και περισσότερων μηνών -πολύ περισσότερο που μπορεί να γεφυρώνουν και τουλάχιστον δύο λίστες FIDE, οπότε η σωστή προκήρυξη θα πρέπει να αναφέρεται και σε συγκεκριμένη λίστα FIDE που θα ισχύει…

    Σχόλιο από dokiskaki | 29 Δεκεμβρίου, 2008

  6. Στα προβλήματα που αναφέρει ο Τάκης Δρεπανιώτης με το διεθνές ΕΛΟ να αναφέρω και ένα άλλο εξίσου σημαντικό, τα διπλά ΕΛΟ.Π.χ ο σκακιστής Λιαργκοβας εμφανίζεται και σαν Liargovas με 1904 και σαν Liargkovas με 1778.
    Μια λύση είναι να δημοσιευτούν στη σελίδα της ΕΣΣΝΑ οι συνθέσεις όλων των ομάδων ΠΟΑ, Β, και Γ Εθνικής με σειρά διεθνούς ΕΛΟ και να δοθεί ένας χρόνος στα σωματεία για διορθώσεις ή συμπληρώσεις.(Η Σκακιστική Ανοιξη έχει ήδη δημοσιεύσει τα δικά της, http://anoixichess.blogspot.com/2008/12/2009_29.html)
    Ο τελικός διορθωμένος πίνακας να αποτελεί τον οδηγό για όλους τους αγώνες.Μετέπειτα διορθώσεις ή αλλαγές των ΕΛΟ να μην επηρεάζουν τη σειρά των σκακιστών στις ανδρικές σκακιέρες.

    Σχόλιο από typicalmih | 29 Δεκεμβρίου, 2008

  7. Mερικές απαντήσεις στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ν.Σ.Κ.
    Το αγωνιστικό πρόγραμμα φτιάχτηκε σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιβάλλει το αγωνιστικό πρόγραμμα της υπερκείμενης αρχής δηλαδή της ΕΣΟ και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σωματείων. Σκοπός της μετάθεσης των διασυλλογικών Πρωταθλημάτων κατά 1-1,5 μήνα νωρίτερα είναι η αποφυγή αγώνων κατηγοριών (οι οποίοι είναι και πρωτεύουσας σημασίας) το μήνα Μάϊο. Ολοι γνωρίζουμε ότι γύρω στις 20 Μαϊου ξεκινούν οι εξετάσεις των σχολείων. Επιπλέον, τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα υπάρχουν εξετάσεις ξένων γλωσσών. Οπότε είναι προφανές ότι αυτή η ρύθμιση αποβλέπει σε όφελος των σωματείων και βασίστηκε σε προτάσεις που έγιναν στο παρελθόν από παράγοντες σωματείων. Αν η Ν.Σ.Κ. στην προσπάθειά της να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο δε λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα των σωματείων, τότε αυτό λέγεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δε συμβάλλει καθόλου στην προβολή και την επίλυση τους. Επιπρόσθετα, από το 2010 η αλλαγή αυτή είναι σχεδόν υποχρεωτική μετά τις ρυθμίσεις της Ομοσπονδίας για την Α Εθνική.
    Αποδεχόμαστε ότι αυτές οι ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν καθυστερημένα, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι μέσα Ιανουαρίου ξεκινάει το αγωνιστικό πρόγραμμα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινούσε το Κύπελλο Αττικής, το Μικτό Νεανικό (που αποτελούν και προκριματικές φάσεις αντίστοιχων Πανελληνίων διοργανώσεων),και τα κύπελλα 12 (με 70 τετραμελείς ομάδες) και 16 (με 40 τετραμελείς ομάδες). Δηλαδή, κάθε χρόνο το σύνολο του δυναμικού των σωματείων (περισσότεροι από 800 σκακιστές!) ενεργοποιείται αυτήν την εποχή και όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΝΣΚ περί κοπής πίττας και άλλων εκδηλώσεων των σωματείων είναι εκτός πραγματικότητας.
    Επιπλέον, ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω το επιχείρημα για τα σχολικά πρωταθλήματα, κάτι που δεν τέθηκε καν από σύμβουλο της ΝΣΚ κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που συζητήθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα.
    Η 15η Μαρτίου είναι η ιδανική ημερομηνία για τη διοργάνωση της τελικής φάσης, αφού σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση της ομοσπονδίας θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις συμμετοχής για τα πανελλήνια σχολικά μέχρι τις 23/3. Ακόμη, οι προκριματικές φάσεις πάντα γίνονταν Σαββάτο, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες Κυριακές. Ας μας πουν, λοιπόν οι σύμβουλοι της ΝΣΚ πότε προτείνουν να γίνουν τα πρωταθλήματα, το κύπελλο και το Μικτό Νεανικό έτσι ώστε να απελευθερωθούν κάποιες Κυριακές για τα αρκετά περιφερειακά σχολικά που η διοίκησή μας οργάνωσε. Μην ξεχνάμε ότι από 1 προκριματικό πέρυσι έγιναν 5 περιφερειακά (Αθήνα, Κορυδαλλός, Ελευσίνα, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη),εκτός βέβαια από το ομαδικό σχολικό και την τελική φάση, κάνοντας πράξη τη δέσμευση του συμβουλίου για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη.
    Η κριτική βασιζόμενη σε επιχειρήματα είναι αποδεκτή και χρήσιμη για όλους μας και επιβάλλεται να γίνεται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, διότι συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Ομως είναι ξεκάθαρο ότι η κριτική της ΝΣΚ είναι άγονη και αντιπαραγωγική και μόνο στην ψηφοθηρία αποβλέπει.

    Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 31 Δεκεμβρίου, 2008


Σχολιάστε