ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Νέα κέρματα στα πορτοφόλια μας

Νέα (αλλά δυστυχώς όχι οπωσδήποτε περισσότερα) κέρματα του ευρώ θα μπουν από τις 2 Ιανουαρίου στα πορτοφόλια μας, και μάλιστα με διπλή αφορμή:

2e-newcoin-elΗ πρώτη είναι η ενιαία αναμνηστική έκδοση ενός κέρματος των 2 ευρώ και από τις 16 χώρες της ευρωζώνης με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας —του ευρώ. Αριστερά απεικονίζεται η ενιαία όψη για τα ελληνικά αναμνηστικά (στις άλλες χώρες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, αλλάζει απλώς η αντίστοιχη επιγραφή).

Η απεικόνιση, κάτι ανάμεσα σε παιδικό και σε πρωτόγονο, επισημαίνει το πέρασμα στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ευρώ, στην «άγουρη εφηβεία» του.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια του ευρώ, αξίζει να δείτε εδώ το σχετικό αφιέρωμα από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Στον ιστότοπο της εφημερίδας θα βρείτε επίσης, συγκεντρωμένα, εννέα κατατοπιστικά βίντεο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ειδικά θέματα που έχουν σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

2_euro_coin_skΗ δεύτερη αφορμή είναι η είσοδος της Σλοβακίας στην ευρωζώνη. Το …μισό αποτέλεσμα του βελούδινου διαζύγιου και της διάσπασης της Τσεχοσλοβακίας γίνεται η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που υπήρξε μέλος της Comecon και εγκαταλείπει το βραχύβιο εθνικό της νόμισμα, την κορόνα, υπέρ του ευρώ.

Στην εικόνα δεξιά απεικονίζεται η εθνική όψη του σλοβακικού δίευρου, με το εθνόσημο της χώρας (που προέρχεται από τον ανάλογο διπλό σταυρό στο εθνόσημο της Ουγγαρίας, που αποδίδεται με τη σειρά του σε βυζαντινές επιδράσεις, δείτε π.χ. εδώ). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μικρή αυτή κεντροευρωπαϊκή δημοκρατία εδώ και να δείτε εδώ την εθνική όψη των υπόλοιπων σλοβακικών κερμάτων του ευρώ (που λόγω του μικρού αριθμού τους σπάνια θα φτάνουν μέχρι την Ελλάδα).

2 Ιανουαρίου, 2009 - Posted by | ΓΕΝΙΚΑ, ΕΥΡΩ | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: