ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Σχολικά πρωταθλήματα στην Αττική

trellosΝα ζητήσω πρώτα-πρώτα συγγνώμη από τους αναγνώστες του ιστολογίου που δεν έχουν την αμφιλεγόμενη τύχη να κατοικούν στο «ιοστεφές λεκανοπέδιο» (τρομάρα μας)… Το θέμα (και) αυτού του άρθρου είναι αθηνοκεντρικό — και επομένως, ίσως δεν ενδιαφέρει καθόλου ή ίσως φαίνεται πολυτελές για ολόκληρες περιφέρειες που δεν μπορούν να παίζουν σκάκι σχεδόν όπου, όπως, και όποτε θέλουν.

Όπως έγραψα ξεκινώντας αυτό το ιστολόγιο, έχω την εντύπωση ότι η αλλαγή στα κίνητρα του αθλητικού νόμου και η αναβάθμιση των σχολικών πρωταθλημάτων είναι μία από τις σημαντικότερες θεσμικές παρεμβάσεις της Πολιτείας στο ελληνικό σκάκι. Προφανώς ελάχιστοι συμμερίζονται τη γνώμη μου αυτή, αφού η οργάνωση και των φετινών σχολικών πρωταθλημάτων ακολουθεί τη γνωστή πεπατημένη των τελευταίων χρόνων. Στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ ακούστηκε ότι θα περιμένουμε την παρέμβαση και τις οδηγίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας …μακάρι, αλλά τα υπουργεία δεν συνηθίζουν να παρεμβαίνουν με ευχαρίστηση σε υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται (λαϊκά: τους γίνονται πάσα) από νομοσχέδια άλλων υπουργείων (εδώ: του Πολιτισμού).

Παράλληλα με αυτή τη θεσμική αλλαγή όμως, έχουμε στην Αττική και την ενεργοποίηση του αποκεντρωτικού σχεδιασμού των σχολικών πρωταθλημάτων, σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Για να μπορεί να κατανοήσει και ο εκτός Αττικής αναγνώστης που άντεξε ως εδώ, να εξηγήσω ότι στην Αττική έχουμε σχολικα πρωταθλήματα σε πολλά επίπεδα:  Διαμερισματικά (κατά βάση στους μεγάλους Δήμους, Αθήνας και Πειραιά), Δημοτικά και Διαδημοτικά (που οργανώνονται με πρωτοβουλίες των τοπικών σωματείων), Περιφερειακά και Κεντρικό (που οργανώνονται με πρωτοβουλία της ΕΣΣΝΑ).

Η θέσπιση του ενδιάμεσου επιπέδου των Περιφερειακών πρωταθλημάτων φαίνεται καλή σαν ιδέα: Διευκολύνει τη συμμετοχή συνολικά περισσότερων παιδιών, δίνει την ευκαιρία να εμπλακούν περισσότεροι οργανωτές, και ελαφραίνει το Κεντρικό πρωτάθλημα, που τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχτεί σε ένα τεράστιο μαζικό τουρνουά με πάνω από χίλια παιδιά αλλά και πάρα πολλά οργανωτικά προβλήματα. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος: Αυτοί που πιστεύουν ότι αρκεί ένα μεγάλο Κεντρικό πρωτάθλημα και τα αποκεντρωμένα Δημοτικά/Διαδημοτικά, επικαλούνται την οικονομία χρόνου και οργανωτικών πόρων και πιστεύουν ότι οι ως τώρα αδυναμίες στη διοργάνωση του μεγάλου κεντρικού τουρνουά δεν πρέπει να συνεπάγονται την υποβάθμισή του (μέσω της μείωσης των συμμετοχών) αλλά θα έπρεπε να  ωθήσουν σε καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση της μαζικότητας για ευρύτερη προβολή του σκακιού.

Δυστυχώς, οι πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής των περιφερειακών έδειξαν οργανωτικά προβλήματα ανάλογα με του Κεντρικού (καθώς ξαφνικά χρειάστηκε και πολύ μεγαλύτερος οργανωτικός μηχανισμός) ενώ είναι πολύ νωρίς για να εξεταστούν στατιστικά στοιχεία όπως η μαζικότητα σε συνάρτηση με την προβολή κλπ.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θέλω να προτείνω μερικές παρεμβάσεις που έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τη διοργάνωση των μεγάλων μαζικών τουρνουά, ακόμη και στον τρέχοντα συνδυασμό Περιφερειακά/Κεντρικό πρωτάθλημα. Πιστεύω μάλιστα ότι θα είναι πιο χρήσιμες ακόμη και αν και εφόσον «σφίξουν» μελλοντικά οι διαδικασίες:

  • Οι δηλώσεις συμμετοχής να κλείνουν μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων, π.χ. την προηγούμενη Δευτέρα και την επόμενη ημέρα να ανακοινώνεται η κλήρωση του πρώτου γύρου. Έτσι τα παιδιά θα πηγαίνουν κατευθείαν στην αίθουσα όπου θα παίξουν και δεν θα χρειάζεται η απελπιστικά χρονοβόρα διαδικασία του προηγούμενου ελέγχου από τη Γραμματεία, της εγγραφής στους υπολογιστές, και της επιτόπου κλήρωσης αφού ο έλεγχος θα γίνεται κατευθείαν από το διαιτητή.
  • Οι αίθουσες αγώνων θα κλείνουν δέκα λεπτά πριν από την έναρξη του πρώτου γύρου, οι διαιτητές θα ζευγαρώνουν ξανά με απλή κλήρωση (διατηρώντας αν είναι δυνατό, το χρώμα) τα παιδιά των οποίων δεν θα έχουν προσέλθει οι αντίπαλοι, και θα δίνουν το σήμα της έναρξης των αγώνων ακριβώς την προβλεπόμενη ώρα.
  • Οι γονείς που θα έχουν ενδεχομένως συνοδεύσει τα παιδιά τους μέχρι την αίθουσα των αγώνων, θα πρέπει να αποχωρούν από τους διαδρόμους (όπως δεν περιμένουν στους διαδρόμους των σχολείων και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων). Ο διοργανωτής θα πρέπει να έχει οργανώσει χώρο φιλοξενίας και υποδοχής των γονέων,όπου θα υπάρχει γρήγορη ενημέρωση (αποτελέσματα, κληρώσεις) μετά από κάθε γύρο.
  • Τα παιδιά που θα καθυστερήσουν να προσέλθουν, αλλά και όσα παιδιά αμελήσουν να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, θα μπορούν να προσέλθουν στη γραμματεία των αγώνωνγια να δηλώσουν συμμετοχή και να παίξουν, αλλά θα ξεκινάνε από το ΔΕΥΤΕΡΟ γύρο (εφόσον, εννοείται, υπάρχει διαθέσιμος χώρος, σκακιστικό υλικό κλπ).
  • Το κέρδος χρόνου από τη γρήγορη έναρξη των αγώνων θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός επιπλέον γύρου (δηλαδή ενός αγώνα) , δίνοντας ακόμη και στα παιδιά που θα ξεκινήσουν από το δεύτερο γύρο ρεαλιστικές δυνατότητες να διεκδικήσουν αθλητικά αποτελέσματα. Θα επιτρέψει επίσης, εκτιμώ, ακόμη και ένα δεκαπεντάλεπτο «διάλειμμα» στην αυλή του σχολείου στα μισά των αγώνων.

Εξυπακούεται βέβαια ότι καλή διοργάνωση σημαίνει πολλούς και καλούς διαιτητές, τεχνικό  (χρονόμετρα) και οργανωτικό εξοπλισμό (σωστή σήμανση, πολλοί Η/Υ για γραμματεία και κληρώσεις), και την καλύτερη δυνατή φιλοξενία (κυλικεία, καθαριότητα, ενημέρωση κλπ).

Να επισημάνω, τέλος, ότι η εικόνα του άρθρου προέρχεται από τον ιστότοπο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νεανικού Σκακιού (που είναι μέλος της κεντρικής ομοσπονδίας, αλλά χειρίζεται το ειδικό αντικείμενό της με μεγάλη αυτονομία και αυτοτέλεια).

9 Ιανουαρίου, 2009 - Posted by | ΕΣΣΝΑ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙ, ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ | , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: