ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Σκακιστική βιβλιοθήκη «Γεώργιος Ιωακειμίδης»

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στα ιστολόγια Σκακιστής και  Ελληνικό σκακιστικό ιστολόγιο για τη σκακιστική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Γιώργου Ιωακειμίδη, πήρα το επόμενο ενημερωτικό σημείωμα-επιστολή. Ο αποστολέας είναι άνθρωπος στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, γνώστης του θέματος σε βάθος, πολύ γνωστός στην ελληνική και τη θεσσαλονικιώτικη σκακιστική κοινότητα και, για προφανείς λόγους στοιχειώδους λεπτότητας, επιθυμεί να  διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η σκακιστική βιβλιοθήκη «Γεώργιος Ιωακειμίδης» λειτουργεί εντός της Δημοτικής βιβλιοθήκης Τριανδρίας (σε ιδιόκτητο χώρο, επί της οδού Αμοργού 29, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ώρες 9.00-20.00). Είναι δωρεά του Αχιλλέα και της Μαρίας Ιωακειμίδη (πατέρα και αδελφής του Γιώργου) που επιθυμούσαν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βιβλίων αυτών.

Η πρόσβαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τριανδρίας είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού απέχει από το κέντρο της πόλης 2 χλμ, είναι κοντά σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές, έχει εύκολη πρόσβαση από τον περιφερειακό, ενώ εξυπηρετείται και από τα αστικά λεωφορεία 17 και 37.
Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει ξεχωριστό χώρο που διαθέτει και δύο σκακιέρες, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτόπια μελέτη των βιβλίων.
Το προσωπικό της δημοτικής βιβλιοθήκης Τριανδρίας ανέρχεται σε 4 άτομα.

Η δωρεά έγινε το καλοκαίρι του 2008, δηλαδή ένα έτος μετά την απώλεια του Γ. Ιωακειμίδη.

Ηδη έχουν καταγραφεί, ταξινομηθεί και είναι στη διάθεση του κοινού (που μπορεί και να τα δανειστεί) τα 2/3 του συνόλου των 1400 περίπου βιβλίων και των εκατοντάδων τευχών των περιοδικών. Η ολοκλήρωση του επίπονου αυτού έργου (το σύνολο σχεδόν των βιβλίων είναι ξενόγλωσσα: αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά, κ.ά.) –που γίνεται από εξειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους– αναμένεται για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, 50 περίπου βιβλία (κυρίως ελληνικά) προσφέρθηκαν από την οικογένεια Ιωακειμίδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου.

Σημειώνεται ότι η σκακιστική βιβλιοθήκη «Γεώργιος Ιωακειμίδης» είναι χρηστική και όχι συλλεκτική, με τον κύριο όγκο των βιβλίων να αποτελούν τα ανοίγματα, οι συλλογές παρτίδων και οι βιογραφίες σκακιστών καθώς και βιβλία που αφορούν το μέσον της παρτίδας και στρατηγική-τακτική. Είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου και στόχος είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της, έτσι ώστε να καταστεί μια σημαντική πηγή σκακιστικής μάθησης και γνώσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως –λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου των βιβλίων– δεν ήταν καθόλου εύκολη η ανεύρεση κατάλληλων δημόσιων ή δημοτικών βιβλιοθηκών που δέχοντανι να φιλοξενήσουν μία θεματικά εξειδικευμένη συλλογή. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τριανδρίας δέχθηκε να δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη «Γεώργιος Ιωακειμίδης» με τη δέσμευση να λειτουργεί με τρόπο άρτιο κ αι με ειδική μνεία που να προστατεύει τα βιβλία αυτά διά παντός.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Σκάκι για όλους» όπου ο κ. Συγγρός, συλλέκτης σκακιστικών βιβλίων, δεν έχει καταφέρει –έως τώρα– να βρει στέγη για την μεγάλης σπουδαιότητας συλλογή του. Την ίδια έλλειψη ανταπόκρισης συνάντησαν και οι προσπάθειες που είχαν γίνει από την οικογένεια ώστε η βιβλιοθήκη του Γ. Ιωακειμίδη να στεγαστεί στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα προφανή οφέλη από τη στέγαση της βιβλίων του Γεωργίου Ιωακειμίδη σε μία δημόσια/δημοτική βιβλιοθήκη είναι πάρα πολλά και δεν χρειάζεται να απαριθμηθούν. Και μόνον ότι αποτελούν κοινό κτήμα όλου του σκακιστικού κόσμου, με εύκολη πρόσβαση και εξασφαλισμένη διαφύλαξη είναι πάρα πολύ θετικά στοιχεία, σε αντίθεση με την υποτυπώδη λειτουργία μικρών βιβλιοθηκών σε σκακιστικούς συλλόγους, όπου η χρήση τους περιορίζεται στα μέλη του συλλόγου και σε βάθος χρόνου τα βιβλία αυτά χάνονται.

Τέλος επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες σκακιστικές βιβλιοθήκες παγκοσμίως φιλοξενούνται σε δημόσιες βιβλιοθήκες, όπως αυτή της Χάγης, του Κλήβελαντ, κ.ά. και δημιουργήθηκαν από δωρεές συλλεκτών ή σκακιστών και φυσικά αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε μελετητή ή σκακιστή της παγκόσμιας κοινότητας. Ας ευχηθούμε ότι θα καταφέρουμε κάποια στιγμή και στη χώρα μας να δημιουργήσουμε μια τέτοιας εμβέλειας βιβλιοθήκη.

26 Ιανουαρίου, 2009 - Posted by | ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | , , , ,

1 σχόλιο »

  1. […] Εκτός ΔΣ έμειναν και όσοι υποψήφιοι ενεπλάκησαν προεκλογικά με αρνητικό τρόπο στη γνωστή ιστορία με τη βιβλιοθήκη του αείμνηστου Γιώργου Ιωακειμίδη. Περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ και εδώ. […]

    Πίνγκμπακ από Greek Chess Blog » Blog Archive » Νέος πρόεδρος στην Ένωση Θεσσαλονίκης/Χαλκιδικής | 27 Ιανουαρίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: