ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Δικαίωμα ψήφου και αγωνιστικά κριτήρια στο καταστατικό της ΕΣΣΝΑ

Στη δεύτερη συνεδρίασή της (δείτε σχετικά και εδώ), η επιτροπή αναθεώρησης του καταστατικού της ΕΣΣΝΑ ασχολήθηκε επίσης για πολλή ώρα (χωρίς να καταλήξει σε οριστική εισήγηση) με την προβληματική των αγωνιστικών κριτηρίων που απαιτούνται για το δικαίωμα ψήφου των μελών της Ένωσης.

Παραδοσιακά, η ΕΣΣΝΑ έχει χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που προσφέρει ο Νόμος και ορίζει πρόσθετα αγωνιστικά κριτήρια για να έχουν τα σωματεία-μέλη της δικαίωμα ψήφου. Σήμερα, σύμφωνα με το καταστατικό που ισχύει, τα κριτήρια αυτά είναι, αθροιστικά:

α) 15 ενεργοί αθλητές,

β) Συμμετοχή στο εθνικό ή τοπικό διασυλλογικό πρωτάθλημα και

γ) Συμμετοχή στο 35% των λοιπών διασυλλογικών πρωταθλημάτων που διοργανώνει (αδάπανα για το σωματείο) η ΕΣΟ ή η ΕΣΣΝΑ. Δεν υπόκειται στον περιορισμό αυτόν σωματείο-μέλος που διοργάνωσε ανοιχτό ατομικό τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 40 σκακιστές άλλων σωματείων.

Η επιτροπή συμφώνησε καταρχήν ότι ο αριθμός των 15 ενεργών αθλητών αποδείχτηκε υπερβολικός και ότι αρκεί ο νόμιμα ελάχιστος αριθμός των 10 ενεργών αθλητών. Η επιτροπή συμφώνησε επίσης ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα κριτήρια αγωνιστικής και οργανωτικής δραστηριότητας, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει ακόμη σε συγκροτημένη πρόταση (η συζήτηση διακόπηκε για να συνεχιστεί) καθώς η συζήτηση ανέδειξε διάφορα προβλήματα:

Α. Πώς ορίζεται η συμμετοχή. Εδώ υπήρξε εύκολα η συμφωνία ότι συμμετοχή σημαίνει αγωνιστική παρουσία σε περισσότερες από τις μισές προγραμματισμένες αγωνιστικές της διοργάνωσης. Αυτό βέβαια αλλάζει την τρέχουσα πρακτική στη χρήση των αγώνων Κυπέλλου για επιβεβαίωση αγωνιστικής δραστηριότητας (με την ως σήμερα ερμηνεία αρκεί ένας αγώνας μιας ομάδας, όπου αρκεί να παρατάξει δύο σκακιστές,για να θεωρηθεί ότι είχε συμμετοχή).

Β. Συμμετοχή στο εθνικό ή τοπικό διασυλλογικό πρωτάθλημα. Αν και η επιτροπή συμφώνησε ότι είναι ισχυρό και επιθυμητό κριτήριο, η συζήτηση ανέδειξε διάφορα προβλήματα που το καθιστούν προβληματικό –τουλάχιστον ως ανεξάρτητο υποχρεωτικό κριτήριο:

1) Σωματείο ΕΣΣΝΑ Α’ Εθνικής αδυνατεί να συμμετάσχει στο εθνικό πρωτάθλημα (που διοργανώνει η ΕΣΟ) για οικονομικούς ή οργανωτικούς λόγους. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει παραδείγματα και των δύο περιπτώσεων (ΣΟ Καλλιθέας, ΝΑΟ Μάτι), αλλά και στις δύο περιπτώσεις μοιάζει ιδιαίτερα βαριά η αφαίρεση δικαιώματος μέλους της ΕΣΣΝΑ για πράξη ή παράλειψη σχετικά με διοργάνωση όπου η ΕΣΣΝΑ είναι αναρμόδια.

2) Σωματείο που εγγράφεται στην ΕΣΣΝΑ μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων (φέτος π.χ. από τα τέλη Ιανουαρίου) θα πρέπει να περιμένει την επόμενη χρονιά για να αγωνιστεί στα διασυλλογικά, και συνεπώς έμπρακτα να περιμένει το μεθεπόμενο χρόνο για να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου. Στην πράξη, έτσι μπορεί να παραταθεί μέχρι και στους 23 μήνες το χρονικό διάστημα που προβλέπει το καταστατικά ισχυρότερο άρθρο 3.3 για δικαίωμα ψήφου μέσα σε ένα χρόνο από την εγγραφή.

3) Η διαφορετική σύνθεση κατά κατηγορίες αναγκάζει ένα σωματείο ανώτερης κατηγορίας που π.χ. δεν διαθέτει εφηβικές ή γυναικείες σκακιέρες να μη δηλώνει συμμετοχή στο διασυλλογικό ή να μηδενίζεται και να διασύρεται επί σειρά ετών μέχρι να βρεθεί στην τελευταία τοπική κατηγορία. Εδώ η επιτροπή συμφώνησε ότι ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΣΣΝΑ (ή, επικουρικά, μια γενική προκήρυξη) θα πρέπει να προβλέπει ασφαλιστική δικλίδα με την οποία ένα σωματείο θα αποποιείται την κατηγορία του για να αγωνιστεί στην κατώτατη κατηγορία και να μη χάνει το δικαίωμα ψήφου επί πολλά χρόνια. Ο ίδιος εσωτερικός κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει ότι τουλάχιστον η κατώτατη κατηγορία δεν θα πρέπει να έχει σύνθεση που να καταστρατηγεί στην πράξη την παράγραφο περί δέκα ενεργών αθλητών (χωρίς άλλη προϋπόθεση) π.χ. θα πρέπει να προβλέπει ελεύθερη σύνθεση έξι, οκτώ, ή το πολύ δέκα αθλητών χωρίς περιορισμούς φύλου ή ηλικίας.

Γ. Οργάνωση αγώνων. Η επιτροπή συμφώνησε ότι η οργανωτική δραστηριότητα των σωματείων πρέπει να ενθαρρύνεται και να επιβραβεύεται. Και εδώ όμως η σημερινή διατύπωση στο καταστατικό και η πράξη έδειξαν προβλήματα. Γι’ αυτό η επιτροπή τείνει σε μια διατύπωση που θα προβλέπει την αντικατάσταση της φράσης διοργάνωσε ανοιχτό ατομικό τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 40 σκακιστές άλλων σωματείων με τη φράση διοργάνωσε  ένα ή περισσότερα τουρνουά με κανονικό χρόνο σκέψης στα οποίο συμμετείχαν συνολικά τουλάχιστον 40 σκακιστές άλλων σωματείων της Αττικής, και την εισαγωγή μιας διευκρίνισης ότι εφόσον υπάρχουν συνδιοργανωτές σύλλογοι, ανάλογα θα πρέπει να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των παικτών και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι σκακιστές όλων των συνδιοργανωτών σωματείων.  Χωρίς να καταλήξει σε αποτέλεσμα, η επιτροπή συζήτησε επίσης αν θα πρέπει οι διοργανώσεις που λαμβάνονται υπόψη να περιορίζονται γεωγραφικά στο χώρο της Αττικής, αλλά και αν θα πρέπει να υπάρξει και ειδική κατηγορία για τη διοργάνωση μεγάλων μαζικών περιφερειακών διοργανώσεων, όπως τα σχολικά πρωταθλήματα.

Πριν διακόψει για την επόμενη συνεδρίασή της, η επιτροπή συμφώνησε πάντως ότι τα αγωνιστικά (μαζί και το διασυλλογικό) και οργανωτικά κριτήρια θα πρέπει να αποτελέσουν ένα μόνο πρόσθετο κριτήριο δραστηριότητας πέρα από τον αριθμό των ενεργών παικτών, αλλά θα πρέπει να ομαδοποιηθούν ισορροπημένα έτσι ώστε να αρκεί ένα σωματείο να ικανοποιεί π.χ. δύο από πέντε ή έξι ομάδες, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να δίνει έμφαση στην καλλιέργεια του σκακιού από διαφορετικές πλευρές (π.χ. αναπτυξιακά τμήματα, διοργανώσεις, αγωνιστικές διακρίσεις κ.λπ.).

27 Ιανουαρίου, 2009 - Posted by | ΕΣΣΝΑ, ΘΕΣΜΟΙ | , ,

2 Σχόλια »

 1. Εμένα αυτά τα κριτήρια δικαιώματος ψήφου δεν τα καταλαβαίνω. Είναι σαν να κλείνει το μάτι σε όσους θέλουν να ασκήσουν παραγοντισμό εν ήδη πρωταθλητισμού, διαιρώντας και βασιλεύοντας. Δεν μπορεί να έχει την ίδια βαρύτητα ένας σύλλογος 20 ατόμων με ένα 2000 ατόμων. Δεν νομίζω να κάνει καλό στο σκάκι αυτό (αν βέβαια στόχος είναι αυτός)

  Μερικές (άχρηστες σκέψεις).
  Καταγράφω, χωρίς σειρά προτεραιότητας μερικά στοιχεία που πρέπει να εκτιμούνται

  1) Αριθμός ενεργών σκακιστών
  2) Αριθμός παρτίδων που έχουν παίξει οι παίκτες
  3) Διακρίσεις
  4) Κατηγορία που αγωνίζεται.

  Αυτά σε πρώτη ανάγνωση είναι κάποια κριτήρια που δείχνουν την αγωνιστική παρουσία ενός συλλόγου. Από την στιγμή που υπάρχει διάθεση , βάζεις συντελεστές βαρύτητας στο καθένα και το αποτέλεσμα (το άθροισμα) είναι ο αριθμός των ψήφων που έχει το σωματείο.

  Με τον τρόπο αυτό θα αντιστραφεί το κλίμα της πολυδιάσπασης των συλλόγων και θα οδηγηθούμε σε περισσότερο δυνατά σωματεία, ίσως και περισσότερο εύρωστα.

  Δεν έχω αυταπάτες οτι κάτι τέτοιο θα γίνονταν ποτέ δεκτό. Εξάλλου ο στόχος είναι περισσότεροι πρόεδροι, περισσότεροι αρχηγοί, περισσότεροι παράγοντες, ΛΙΓΟΤΕΡΟ σκάκι.

  Η δική μου άποψη είναι οτι πρέπει να δοθούν κίνητρα να γυρίσει το σκάκι πάλι πίσω στα δυνατά ισχυρά σωματεία, που καλλιεργούν το άθλημα. Τώρα βαδίζουμε στο πουθενά.

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 30 Ιανουαρίου, 2009

 2. Τα κριτήρια αυτά υπάρχουν ήδη στο καταστατικό της ΕΣΣΝΑ και η λογική της παρουσίας τους ήταν (και παραμένει) να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των σωματείων-σφραγίδων.

  Στην πράξη αποδεικνύεται ότι αν βάλεις τον πήχη ψηλά (για να έχεις «μαζικά και ισχυρά» σωματεία) δεν έχεις καθόλου σκάκι στις πληθυσμιακά, οικονομικά, οργανωτικά, γεωγραφικά (και ό,τι άλλο θέλεις) ασθενέστερες περιοχές. Σε πανελλαδικό επίπεδο αυτό το βλέπουμε π.χ. στην Ήπειρο και στη Δυτ. Ελλάδα, σε αττικό επίπεδο π.χ. στις δυσκολίες της σκακιστικής ανάπτυξης μια ώρα από την Ομόνοια (π.χ. Μαραθώνας, Λαύριο, Μέγαρα, για να μην αναφέρω τα νησιά του Αργοσαρωνικού).

  Αν βάλεις τον πήχη χαμηλά, τότε επειδή στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται σε επίσημα πρωταθλήματα οι «δεύτερες ομάδες» του ίδιου συλλόγου, τα «μαζικά και ισχυρά» σωματεία καταφεύγουν στην ίδρυση θυγατρικών για να απασχολούν αγωνιστικά τους σκακιστές που δεν χωρούν στην πρώτη ομάδα –κυρίως επειδή στις τάξεις αυτές, των «εφεδρικών» σκακιστών, βρίσκονται (ή περνούν σιγά-σιγά με το χρόνο) τα οργανωτικά και διοικητικά στελέχη τους. Το ότι έτσι αυξάνουν και τη διοικητική τους μόχλευση (βλέπε αριθμό ψήφων) τους είναι μια τουλάχιστον ευχάριστη παρενέργεια.

  Έχει γούστο να αναφέρω ότι το καταστατικό της ΕΣΟ τη δεκαετία του 1950 (όταν στην Ελλάδα υπήρχαν-δεν υπήρχαν δεκαπέντε σωματεία) έδινε στα μέλη αριθμό ψήφων ανάλογα με τους σκακιστές τους. Αυτό βέβαια απαγορεύεται πλέον από την αθλητική νομοθεσία.

  Σχόλιο από dokiskaki | 30 Ιανουαρίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: