ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πρόταση Βιδάλη (2008) για τα διασυλλογικά


Η πρόταση αυτή αναρτήθηκε από το Βαγγέλη Βιδάλη στα σχόλια του άρθρου Καμιά καλή κουβέντα για το ορφανό; όπου γίνεται συζήτηση για τα διασυλογικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα. Τη μετέφερα σε αυτό εδώ το αυτόνομο άρθρο. Μπορείτε να σχολιάσετε την πρόταση εδώ, αυτόνομα, ή να συνεχίσετε την αλυσίδα των σχολίων στο κεντρικό άρθρο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ

1. Αποτίμηση
2. Βασικά στοιχεία (πατήστε εδώ)
3. Θέσπιση κινήτρων (πατήστε εδώ)

1. Αποτίμηση της σημερινής κατάστασης (θετικά – αρνητικά σημεία)

Αναμφισβήτητα, το διασυλλογικό πρωτάθλημα της α’ εθνικής αποτελεί την κορυφαία διασυλλογική εκδήλωση της χώρας μας, με πολλά ποιοτικά στοιχεία. Μαζί με την τελική φάση του ατομικού πρωταθλήματος ανδρών αποτελούν τις πιο ενδιαφέρουσες –και από πλευράς προσέλκυσης χορηγών- διοργανώσεις. Η παρουσία των δύο ξένων αποτελεί ένα επιπλέον εχέγγυο για την ποιότητα των αγώνων, εκτός από τη συμμετοχή των κορυφαίων ελλήνων ανδρών, γυναικών, νέων και παίδων (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Παρόλα αυτά, το διασυλλογικό πρωτάθλημα δεν εξασφαλίζει τις χορηγίες εκείνες που θα επέτρεπαν στις ομάδες να ασχολούνται πρωτίστως με τα αγωνιστικά θέματα και δευτερευόντως με τα οικονομικά. Η 12μελής σύνθεση της κάθε ομάδας έχει δημιουργήσει πολλές παρενέργειες:

  1. Τεράστιο κόστος συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αφού η κάθε ομάδα επιβαρύνεται με τη φιλοξενία τουλάχιστον 15 ατόμων (12 βασικοί + 2 αναπληρωματικοί + 1 αρχηγός), ενώ πολλές φορές επιβαρύνεται και με τη φιλοξενία των γονέων των παίδων (12η σκακιέρα) ή των συνοδών των μικρών ξένων.
  2. Οι αμοιβές και τα οδοιπορικά των ξένων παικτών ξεπερνούν τις 3.500 Ευρώ –κατά μέσο όρο- για την κάθε ομάδα. Συνολικά, η ελάχιστη επιβάρυνση για την κάθε ομάδα (επιπλέον της επιχορήγησης που λαμβάνει από την ΕΣΟ) είναι 7.000 Ευρώ (για τις ομάδες που δεν διεκδικούν το πρωτάθλημα) και ξεπερνά τις 15.000 Ευρώ για τις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα!
  3. Η προσθήκη της νεάνιδας οδήγησε τόσο το 2005 όσο και το 2006 επτά από τις 16 συνολικά ομάδες να χρησιμοποιούν αλλοδαπές 16-18χρονες, με φυσιολογική συνέπεια το μηδενικό όφελος για την πιθανή παραγωγή ελληνίδων σκακιστριών. Αυτό και σε συνδυασμό με την παρουσία και αλλοδαπών γυναικών στην 6η σκακιέρα.
  4. Υπάρχει τεράστια ανισότητα ποιότητας και βαρύτητας μεταξύ 1ης-2ης και 8ης-11ης-12ης σκακιέρας. Επιπλέον είναι προφανές ότι τα 12χρονα ή τα 14χρονα παιδιά έχουν τη σχετική άνεση να παίξουν δύο παρτίδες την ημέρα, όμως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει στις πρώτες σκακιέρες.

Παράλληλα, είναι απολύτως ανεπαρκής η σημερινή εικόνα της τελικής φάσης του διασυλλογικού πρωταθλήματος νέων. Είναι πλέον αναγκαία η ριζική αναδιάρθρωση τόσο σε αριθμό συμμετεχουσών ομάδων (να αυξηθούν), σε αριθμό ημερών και γύρων, σε σύστημα αγώνων (ανάλογο με αυτό της α’ εθνικής – 2 όμιλοι των 6 ομάδων) και σε αύξηση σκακιερών (από 6 σε 8). Τα αναβαθμισμένα νεανικά διασυλλογικά πρωταθλήματα θα δώσουν το απαραίτητο κίνητρο σε πολλούς συλλόγους για τη διεκδίκηση της συμμετοχής τους στην τελική φάση, αφού είναι πολύ πιο εύκολο (και οικονομικότερο) να προβάλουν τη δουλειά τους σε τμήματα υποδομής, διεκδικώντας έναν πανελλήνιο τίτλο και τα αντίστοιχα οφέλη.

Πατήστε εδώ για να συνεχίσετε
Advertisements

Σελίδες: 1 2 3

13 Φεβρουαρίου, 2009 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: