ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πρόταση Βιδάλη (2008) για τα διασυλλογικά

3. Θέσπιση κινήτρων

Πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της πρότασης
 1. Να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς την πολιτεία ώστε η μοριοδότηση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ να δίδεται στα μέλη της πρωταθλήτριας ομάδας του νεανικού πρωταθλήματος.
 2. Η πρωταθλήτρια ομάδα της Α’ Εθνικής (Α1) θα λαμβάνει το 100% των οδοιπορικών της, η 2η το 90%, η 3η το 80%, η 4η το 70%, η 5η το 60% η 6η το 50% και οι 7-10 (που υποβιβάζονται) το 30%. Το υπόλοιπο ποσό της συνολικής επιχορήγησης για το διασυλλογικό θα κατανέμεται με αντίστοιχο τρόπο στις ομάδες της Α2. (Ετσι, αν για παράδειγμα το συν. ποσό είναι 50.000 Ευρώ και τα πλήρη οδοιπορικά είναι 5.000, τότε οι ομάδες της Α1 θα μοιραστούν 28.500 και οι ομάδες της Α2 θα μοιραστούν 21.500 ευρώ).
 3. Κάλυψη της συμμετοχής των αθλητών της νικήτριας ομάδας του διασυλλογικού νέων σε διεθνή τουρνουά που γίνονται στη χώρα μας, σε συμφωνία με τους διοργανωτές.

Τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης

 1. Η Α’ εθνική γίνεται σαφώς πιο ανταγωνιστική, αφού ο κάθε σύλλογος θα έχει την επιλογή –ανάλογα με τα οικονομικά του μέσα ή τα τμήματα υποδομών του- σε ποιο ή ποια πρωταθλήματα θα «επενδύσει». Σήμερα υπάρχουν σύλλογοι που έχουν ως μονόδρομο ανάπτυξης την επιδίωξη της συμμετοχής τους στην α’ εθνική, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα τη στρεβλή τους ανάπτυξη ή και την παρακμή τους μετά από τον υποβιβασμό τους στη Β’ εθνική.
 2. Ένα τέτοιο σύστημα είναι σαφώς πιο λειτουργικό από το σημερινό.
 3. Οι σύλλογοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν στην α’ εθνική, αλλά διατηρούν τμήματα υποδομής και θέλουν να διεκδικούν πανελλήνιες διακρίσεις, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα αυτή μέσω της συμμετοχής τους στα νεανικά διασυλλογικά.
 4. Θα περιοριστεί η «αφαίμαξη» (των παίδων, μέσω των μεταγραφών) των «μικρών» ή των περιφερειακών συλλόγων από αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό, αφού πλέον οι ανάγκες τους σε παιδιά θα είναι μικρότερες σε αριθμό.
 5. Με την εφαρμογή των παραπάνω, η επιβάρυνση των συλλόγων στο διασυλλογικό της α’ εθνικής (Α1) μειώνεται σημαντικά (τουλάχιστον κατά 2000 Ευρώ σε σχέση με τις σημερινές δαπάνες).
 6. Είναι πασίδηλη η αναβάθμιση των διασυλλογικών νεανικών και η σημασία αυτού του γεγονότος στη γενικότερη ανάπτυξη του νεανικού σκακιού στη χώρα μας.
 7. Με την άνοδο 6 ομάδων στην Α2, καταργούνται (ή περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό) τα μπαράζ ανόδου, κι έτσι προκύπτει ένα επιπλέον οικονομικό όφελος.
 8. Η ταυτόχρονη διεξαγωγή της Α1, της Α2 και του διασυλλογικού νέων θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 400 άτομα (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, συνοδοί, κ.ά.) καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστική για χορηγίες μια τέτοια διοργάνωση.

Ο διαχωρισμός σε Α1 και Α2 μειώνει τις «αδιάφορες» ομάδες δηλαδή αυτές που δεν έχουν κάποιους ιδιαίτερους στόχους. Για να μην υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις ομάδες της Α2, ο αριθμός των ξένων μπορεί να περιοριστεί σε έναν. Σε κάθε περίπτωση, με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, τα πρωταθλήματα θα είναι πιο ανταγωνιστικά και θα υποστηριχθεί τόσο η ανάπτυξη του νεανικού σκακιού, όσο και η ορθολογιστική εξέλιξη των σκακιστικών σωματείων που αποτελούν τη βάση του ελληνικού σκακιού.

Φεβρουάριος 2008

Βαγγέλης Βιδάλης – μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΟ

Υ.Γ. Δυστυχώς οι προτάσεις που ακούστηκαν στην άτυπη συνάντηση που έγινε στην ΕΣΟ τον προηγούμενο μήνα (dokiskaki: αναφέρεται στις αρχές του 2008) για μία «ανοικτή τελική φάση της α΄εθνικής με 30-36 ομάδες και ελβετικό σύστημα, παράλληλα με τη βάπτιση των άλλων περιφερειακών πρωταθλημάτων ως α’ φάση της α’ εθνικής», έχουν πολλά μειονεκτήματα, όπως:

 1. καταργείται ουσιαστικά η «πυραμιδοειδής» δομή των διασυλλογικών πρωταθλημάτων
 2. το πρωτάθλημα της α’ εθνικής θα μετατραπεί σε ένα μονοπώλιο των οικονομικά ισχυρότερων και πάντα των ίδιων, ενώ οι οικονομικές επιχορηγήσεις θα πηγαίνουν στους πρώτους, ενώ οι υπόλοιποι σύλλογοι θα υποστούν μεγάλη οικονομική αφαίμαξη. Το μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσει ένα τέτοιο σύστημα, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην επιβίωση πολλών σκακιστικών συλλόγων.
 3. οι 20-26 ομάδες (από τις 30-36 συνολικά)θα επιχορηγούν ουσιαστικά τις πρώτες 10, ενώ δεν γίνεται αντιληπτό γιατί θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα (θα διεκδικούν το πρωτάθλημα, ή την οικονομική επιχορήγηση που θα απολαμβάνουν οι 10 πρώτες)?
 4. εν κατακλείδι, με την πρόταση της 36μελούς τελικής φάσης της α’ εθνικής, εμπορευματοποιείται το διασυλλογικό και αφαιρείται κάθε ουσιαστική ποιοτική αναπτυξιακή δυναμική.
Πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στην αρχή της πρότασης
Πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στο κεντρικό άρθρο Καμιά καλή κουβέντα για το ορφανό;

Σελίδες: 1 2 3

13 Φεβρουαρίου, 2009 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: