ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

«Μεγάλος συνασπισμός» με μεγάλες προκλήσεις

tessas1Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, με έκταση 15.549 km² και πληθυσμό (απογραφή του 2001) στις 605.000 κατοίκους.  Βρίσκεται στο στρατηγικό κέντρο της χώρας, στα βόρεια της Αττικής και της Πελοποννήσου και στα νότια της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.  Γι’ αυτό είναι μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, με ένδοξες πόλεις, κωμοπόλεις, και χωριά. Καθώς είναι από τις πιο ορεινές περιοχές της Ελλάδας. είχε πάντα (και έχει) εσωτερικό συγκοινωνιακό πρόβλημα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία. (Πηγή χάρτη και στοιχείων: wikipedia).

Παρά τη γειτνίαση με την Αθήνα, σκακιστικά, η περιοχή δεν συγκαταλέγεται στις πιο ανεπτυγμένες της χώρας και ανήκει στις περιφέρειες που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την αποκεντρωτική δομή τους και την αυτοργάνωσή τους με ίδρυση περιφερειακής ένωσης. Ο συντονισμός των σκακιστικών πραγμάτων στην περιοχή γίνεται ακόμη από Τοπική Επιτροπή, την ΤΕΣΣΑΣ (Τοπική Επιτροπή Σωματείων Ανατολικής Στερεάς), που ορίζεται από τη Σκακιστική Ομοσπονδία.

Και ναι μεν, κατά πάγια τακτική, η ΕΣΟ διορίζει στην Τοπική Επιτροπή τους εκλεγμένους εκπροσώπους των σωματείων, τι γίνεται όμως αν —όπως συνέβη εδώ— τα σωματεία έχουν πολωθεί και διχαστούν —και μάλιστα κυριολεκτικά, απόλυτα;

Πραγματικά, στις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν με τη συμμετοχή δέκα σωματείων της περιοχής στη Χαλκίδα, στις 7 Φεβρουαρίου, υπήρξε (σχεδόν) η απόλυτη ισοπαλία. Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Γ. Παγουρόπουλος και Γ. Τσουνής πήραν από πέντε ψήφους, ενώ και στην ξεχωριστή εκλογή υποψηφίων μελών της επιτροπής, μόνον ο Παγουρόπουλος πήρε έξι και εκλέχτηκε, ενώ άλλοι έξι πήραν από πέντε. Τη λύση έδωσε πια η ΕΣΟ (στη συνεδρίασή της 13ης Φεβρουαρίου) όπου ξαναδιόρισε κατά πλειοψηφία πρόεδρο τον απερχόμενο Σπ. Ζαννιά και συμπλήρωσε με κλήρωση την πενταμελή επιτροπή (Πηγή: Ιστότοπος ΕΣΟ, Αποφάσεις ΔΣ).

Στη συνέχεια, (Πηγή: ιστολόγιο Για το σκάκι) η επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα (σε συνεδρίαση που έγινε στη Λαμία στις 22 Φεβρουαρίου) (Πρόεδρος: Σπ. Ζαννιάς, Αντιπρόεδρος: Θαν. Μπαρμπής, Γεν. Γραμματέας: Γ. Παγουρόπουλος, Ταμίας: Παν. Γιαννούτσος και Σύμβουλος: Κων. Παπακωνσταντίνου) και πήρε τις πρώτες αποφάσεις της…

Και αμέσως φάνηκε ότι η θεά Τύχη είχε κέφια όταν αποφάσιζε για τη σύνθεση της ΤΕΣΣΑΣ, αφού κατά πώς φαίνεται οι δύο εκλογικά αντίπαλες απόψεις έχουν εκπροσωπηθεί 3:2 στην επιτροπή (λογικό…) αλλά ο πρόεδρος βρίσκεται στη …μειοψηφία. Έτσι λοιπόν οι εκπρόσωποι της περιοχής βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Είτε, διατηρώντας τις θέσεις και τις απόψεις τους τους, θα βρουν τρόπους αποτελεσματικής συνεργασίας ξεπερνώντας τις όποιες πρακτικές και διαφωνίες τους του παρελθόντος, είτε θα οδηγήσουν την περιοχή σε λάθος δρόμους, που έχουν ακολουθήσει και άλλα περιφερειακά σκακιστικά όργανα στο παρελθόν, με διχόνοιες και φιλονικίες, που τελικά έβλαψαν πάρα πολύ το σκάκι στην περιοχή τους.

Η περιφερειακή αποκέντρωση δεν έχει νόημα αν δεν είναι αποτελεσματική —κι εδώ η θεά Τύχη μας ετοίμασε ένα ενδιαφέρον πείραμα: Έναν εξαναγκαστικό «μεγάλο συνασπισμό», μια «κυβέρνηση τοπικής ενότητας», με πρόεδρο που δεν θα ελέγχει αλλά θα πρέπει να πείθει την πλειοψηφία, σε περιοχή με μεγάλες προκλήσεις. Προσωπικά εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους που συνεισφέρουν σε αυτό το εγχείρημα, που δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι τελικά όλα και όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους και από το αποτέλεσμα!

24 Φεβρουαρίου, 2009 - Posted by | ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | , , , , , , , , , , , ,

2 Σχόλια »

 1. Πολύ ωραίο άρθρο αλλά διαφωνώ μόνο με το η «θεά Τύχη είχε κέφια» διότι τα αποτελέσματα της κλήρωσης ήταν στατιστικά αποδεκτά.Στην κληρωτίδα ήταν 4 άσπρα μπαλάκια και δύο μαύρα και βγήκαν 2 άσπρα και ένα μαύρο:)

  Σχόλιο από barbis | 24 Φεβρουαρίου, 2009

 2. Από τον πρόεδρο της ΤΕΣΣΑΣ Σπ. Ζαννιά πήραμε το επόμενο ενημερωτικό σημείωμα:

  ΘΕΜΑΤΑ: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΣΣΑΣ

  Το Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. στη συνεδρίαση στις 04/03/2009 που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Σ.Ο., με τη παρουσία του Προέδρου της ΤΕΣΣΑΣ, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

  Επικύρωσε:
  1) Τη συγκρότηση της Τοπικής Επιτροπής της 22/2/2009:
  Πρόεδρος: Σπύρος Ζαννιάς
  Αντιπρόεδρος: Θανάσης Μπαρμπής
  Γραμματέας: Γιώργος Παγουρόπουλος
  Ταμίας: Παναγιώτης Γιανούτσος
  Μέλος: Κώστας Παπακωνσταντίνου
  2) Την εκλογή από τη Τοπική Επιτροπή στις 22/2/2009 της Τοπικής Επιτροπής Διαιτησίας (Τ.Ε.Δ.) και τη συγκρότησή της στις 4/3/2009:
  Πρόεδρος: Τούμπα Ίλντικο
  Γραμματέας: Δόγανος Σούλης
  Μέλος: Ζάκκας Χρήστος
  3) Αποφάσισε ότι η πάσης φύσεως αλληλογραφία της τοπικής επιτροπής (προκηρύξεις, επιστολές, ανακοινώσεις, εισηγήσεις, δελτία ενημέρωσης κλπ) θα υπογράφονται απαραίτητα από τον πρόεδρο και τον γραμματέα αυτής.

  Δεν επικύρωσε:
  Την απόφαση της Τοπικής Επιτροπής στις 22/2/2009 για την έδρα της ΤΕΣΣΑΣ στη Λαμία, επειδή δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα που να απορρέει από το καταστατικό και τους κανονισμούς της Ε.Σ.Ο..
  Συνέστησε να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις εκ περιτροπής, στις πόλεις των ομάδων που εκπροσωπούν τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής.

  Σχόλιο από dokiskaki | 7 Μαρτίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: