ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Αληθινή περίπτωση!

roc-mpr

Τα θέματα διαιτησίας που δημοσιεύσαμε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ενδιαφέρουν πολύ τους αναγνώστες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πραγματικές περιπτώσεις, όπως αυτή στο διάγραμμα που μας έστειλε (σε απλουστευμένη μορφή) ο διεθνής διαιτητής Μιχάλης Πρεβενιός:

Σε μεγάλο τουρνουά όπεν, με χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη 2 ώρες για τις πρώτες 40 κινήσεις και προστιθέμενο χρόνο για κάθε κίνηση συνέβη το περιστατικό του διαγράμματος.

Ο διαιτητής, που μόλις είχε έρθει πάνω από τη σκακιέρα επειδή ο λευκός είχε μεγάλη πίεση χρόνου και δεν έγραφε τις κινησεις του, είδε σε κλάσματα δευτερολέπτου το μαύρο (που είχε ενημερωμένο παρτιδόφυλλο) να παίζει 35….α4-α3, τη σημαία του λευκού να πέφτει, και τους παίκτες να δίνουν τα χέρια και να υπογράφουν το παρτιδόφυλλο ως 0-1, και να σημειώνουν επιπλέον ότι η νίκη του μαύρου ήταν από χρόνο. Ο διαιτητής μάζεψε τα παρτιδόφυλλα και προχώρησε αμέσως στην επόμενη σκακιέρα, όπου και εκεί οι αντίπαλοι είχαν μεγάλη πίεση χρόνου.

10 Μαρτίου, 2009 - Posted by | ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ | ,

24 Σχόλια »

 1. 1) Ο Λευκός δεν δήλωσε ότι εγκαταλείπει, αλλά συμφώνησε ότι έχασε από χρόνο, άρα ο Μαύρος δεν κερδίζει αυτοδίκαια.

  2) Δεν είναι αγώνας μπλιτς και φαίνεται από την θέση ότι ο Λευκός έκανε αντικανονική κίνηση, έστω 35. Kb2-a1.

  …Αν κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας διαπιστωθεί ότι μια αντικανονική κίνηση έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβανομένης της μη σωστής διαδικασίας προαγωγής ενός πιονιού ή παρσίματος του βασιλιά του αντιπάλου, θα αποκαθίσταται η θέση αμέσως πριν την αντικανονικότητα. [7.4α]

  …Αν συμβεί κάποια αντικανονικότητα και/ή τα κομμάτια πρέπει να ξανατοποθετηθούν σε μια προηγούμενη θέση, ο διαιτητής πρέπει να χρησιμοποιήσει την καλύτερη κρίση του, για να καθορίσει τους χρόνους που θα εμφανιστούν στα χρονόμετρα. Θα διορθώσει επίσης αν είναι απαραίτητο και το μετρητή κινήσεων του χρονομέτρου. [6.14]

  3) Για να αναπαρασταθεί η σωστή θέση πριν από την αντικανονικότητα του Λευκού, ο διαιτητής πρέπει (α) να χρησιμοποιήσει το συμπληρωμένο παρτιδόφυλλο του Μαύρου και (β) να καθορίσει τους χρόνους στα χρονόμετρα. Όμως η συμπλήρωση του παρτιδόφυλλου με την 35η κίνηση του Μαύρου φαίνεται ότι έγινε προτού παιχτεί η κίνηση! Αυτό είναι μια αντικανονικότητα από την πλευρά του Μαύρου, που ο διαιτητής θα κρίνει αν πρέπει να τιμωρηθεί. Επίσης, το ότι ο Μαύρος έπαιξε προτού πατήσει το χρονόμετρό του ο Λευκός δεν είναι κρίσιμο.

  …Κατά τη διάρκεια της παρτίδας κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τις δικές του κινήσεις και του αντιπάλου του με το σωστό τρόπο, κίνηση προς κίνηση, όσο πιο καθαρά και ευανάγνωστα είναι δυνατό, με την αλγεβρική γραφή, στο καθορισμένο για τη διοργάνωση παρτιδόφυλλο. Απαγορεύεται να καταγράφει τις κινήσεις «εκ των προτέρων» (δηλαδή πριν τις παίξει), εκτός εάν ο παίκτης πρόκειται να υποβάλλει αίτημα ισοπαλίας σύμφωνα με το Άρθρο 9.2 ή 9.3. [8.1]
  Μανωλάς Εμμανουήλ

  Σχόλιο από Manolas Emmanuel | 10 Μαρτίου, 2009

 2. Επομένως; Ποια είναι η σωστή απάντηση; Ψηφίστε! Όμως προσοχή, σε αντίθεση με την ανάλυση του κ. Μανωλά σε προηγούμενο άρθρο, αυτή τη φορά δεν γράφω ότι η ανάλυση είναι 100% σωστή σε όλες τις λεπτομέρειές της (μπορεί και να είναι, αλλά μπορεί και να είναι σωστή στο 99% στο η 98%…)

  Σχόλιο από dokiskaki | 10 Μαρτίου, 2009

 3. Θεωρώ πως επειδή η θέση είναι απλουστευμένη έχει παραλειφθεί κάτι κατά λάθος και για αυτό φαίνεται πως ο λευκός έχει κάνει αντικανονικη κίνηση (εξάλλου δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στις απαντήσεις).

  Από τη στιγμή που υπάρχει προστιθέμενος χρόνος (υποθέτω 30») ο λευκός θα έπρεπε να γράφει τις κινήσεις του.
  Πάντως ο λευκός συμφώνησε πως του έπεσε η σημαία του πριν την 40η κίνηση, το παρτιδόφυλλο του μαυρου επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ο μαύρος έχει σειρά κινήσεων που οδηγεί σε ματ άρα είναι το α.

  Σχόλιο από IliasPan | 11 Μαρτίου, 2009

 4. Τώρα, η υπόθεση «βρωμάει» από πολλλές μεριές και θεωρώ ότι ο διαιτητής με αντίληψη οφείλει να το διερευνήσει…

  1) Ο ένας σκακιστής δεν γράφει τις κινήσεις του καθόλου

  επίσης 2) δεν φαίνεται από την περιγραφή του περιστατικού να ανανεώνεται με προστιθέμενο χρόνο το ρολόι του λευκού (σε κλάσματα δευτερολέπτου η κίνηση του μαύρου και η πρώση σημαίας του Λευκού , κανονικά ο λευκός θα έπρεπε να έχει το μίνιμουμ της ανανέωσης χρόνου , π.χ. 30δευτερόλεπτα) Άρα μάλλον δεν έχουν σεταριστεί σωστά τα ρολόγια και αυτό μπορεί να μπέρδεψε το λευκό εξ αρχής,να μην έγραφε και γενικότερα οι αντίπαλοι να έπαιζαν με την εντύπωση ότι από τον κανονισμό δεν προβλέπεται επιπλέον χρόνος,

  (Ο κος Μανωλάς ερμηνεύει ότι ο χρόνος του Λευκού κυλούσε και ότι με την κίνηση ..α3 που παίχτηκε συνέπεσε η πτώση σημαίας του Λευκού αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι που ήθελε να περιγράψει ο κος Πρεβενιος.)

  Προφανώς ο διαιτητής αντιλαμβάνεται αυτό το γεγονός άμεσα καθώς και το ότι ενδιάμεσα πρέπει να έχει παιχτεί αντικανονική κίνηση.

  Επίσης είναι λίγο περίεργο γιατί ο μαύρος έπαιξε ..α3 που χάνει φορσέ και όχι ..Ργ2 αφού είναι μεν ισοπαλία, δεν οδηγεί όμως σε άμεσο πατ (αν υποθέσουμε ότι ήθελε να ρίξει τη σημαία του αντιπάλου αυτό κάπως δικαιολογείται υπο την έννοια ότι οποιαδήποτε κίνηση θα «έριχνε» τη σημαία του αντιπάλου.

  Θεωρώ ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι το Β , ο διαιτητής πρεπει να επεμβαίνει, και μόνο όταν υπάρχει εμφανής δυσλειτουργία του ρολογιού. Επίσης έπρεπε οπωσδήποτε να κάνει αναπαράσταση της θέσης

  Με την ευκαιρία να εκθέσω κάποιες σκέψεις μου σε θέματα διαιτησίας:

  Οι διαιτητές πάνω από τη σκακιέρα χρειάζονται για αυτές τις «έκτακτες-ειδικές» περιπτώσεις.

  Γι’αυτό

  πρέπει να έχουν γρήγορη αντίληψη , και σημαντική εμπειρία , τόσο διαιτητική αλλά και αγωνιστική (αναμφίβολα συμβάλλει θετικά)

  Πρέπει να έχουν σαφή εικόνα για τις σκακιέρες που επιτηρούν. Προσωπικά με ενοχλεί , ιδίως όταν γίνεται διαιτησία σε λίγες σκακιέρες, να δημιουργείται κάποιο θέμα και σχεδόν πάντα ο διαιτητής να μην έχει προσωπική άποψη γιατί δεν παρακολουθούσε. Στο παράδειγμά μας , αν είχε εικόνα από πιο νωρίς ο διαιτητής θα είχε προλάβει τα χειρότερα.

  Επίσης οφείλουν να είναι εξοικειωμένοι και ταχείς με το ηλεκτρονικό σκακιστικό χρονόμετρο. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα στην ελληνική διαιτησία και επεκτείνεται σε πολλούς διαιτητές. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε κορυφαίο τουρνουά Διεθνή Διαιτητή να δυσανασχετει με σκακιστή που υπέβαλλε λανθασμένο αίτημα ισοπαλίας επειδή θα έπρεπε να επιβάλει ποινή χρόνου την οποία δεν ήξερε ούτε ποια είναι ούτε πώς έπρεπε να ρυθμίσει το ρολόι…

  Υπό αυτή την οπτική,ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στις εξετάσεις των διαιτητών σε αυτό το θέμα

  Τελειώνοντας , προτείνω στο διαχειριστή του blog ένα θέμα παραπλήσιο με ένα του τελευταίου σεμιναρίου της Καλλιθέας(Θέμα 10). Το θεωρώ σημαντικό γιατί μπορεί να προκύψει -σε διαφορες παραλλαγες- συχνά στην πράξη.

  Σχόλιο από Σκαπέρδας Κωστής | 11 Μαρτίου, 2009

 5. Κωστή, ευχαριστώ και για το θέμα, θα μπει σε ξεχωριστό άρθρο τις επόμενες ημέρες.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Μαρτίου, 2009

 6. Ηλία, δεν είναι πάντα τα διαγράμματα λάθος 🙂 και εδώ παρουσιάζονται όλα τα κρίσιμα στοιχεία…

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Μαρτίου, 2009

 7. Δεν είπα ακριβώς τι θα ψήφιζα για να μην επηρεάσω την ψηφοφορία. (Μανωλάς Εμμανουήλ)

  Σχόλιο από Manolas Emmanuel | 11 Μαρτίου, 2009

 8. Αυτό είναι ακριβές -και ευχαριστώ! 🙂

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Μαρτίου, 2009

 9. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 7: «Κατά την ολοκλήρωση της παρτίδας και οι δύο παίκτες θα υπογράφουν και τα δύο παρτιδόφυλλα μαζί με το αποτέλεσμα της παρτίδας. Το αποτέλεσμα αυτό θα ισχύει ακόμη κι αν είναι εσφαλμένο, εκτός και αν ο διαιτητής αποφασίσει διαφορετικά.»
  Τουτέστιν, παρότι ο διαιτητής έχει κάνει σωρεία λαθών και έχει εκτελέσει πλημμελέστατα τα καθήκοντά του, το 0-1 που υπογράψανε οι δύο παίκτες ισχύει. Εκτός εάν… τί;
  Πότε ο διαιτητης μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά;
  Σίγουρα αν έχει διαπιστώσει με τα μάτια του και αποδεικνύεται και από την καταγραφή των κινήσεων, ματ ή πατ ή νεκρή θέση και οι δύο παίκτες έγραψαν κατά σύμπτωση λανθασμένα το αποτέλεσμα εις βάρος του παίκτη που εκτέλεσε το ματ (ή του ισόπαλου αποτελέσματος – εξαιρετικά απίθανη περίπτωση).
  Στο παράδειγμά μας δεν έχουμε τέτοια περίπτωση. Είναι ελκυστική η απάντηση δ, περί fair play (ιδίως μάλιστα, αν συμφωνούσαν και οι δύο αντίπαλοι ότι δεν αξίζει μια τέτοια νίκη) αλλά αν το μάθουν παραέξω τα έννομα συμφέροντα, θα έχει πρόβλημα και ο διαιτητής και η διοργάνωση :-).
  Πέρα από τον διαιτητή, και οι παίκτες πρέπει να προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Τόσο η μη προσθήκη των 30 δευτερολέπτων (που σίγουρα τους είναι γνωστή από την προκήρυξη των αγώνων), όσο και η αντικανονικότητα επηρεάζει και τους δύο παίκτες. (Στην τελική θέση αυτός που πρακτικά κερδίζει είναι ο Λευκός, παρότι και ο Μαύρος μπορεί να κερδίσει με αδέξιο παίξιμο του αντιπάλου του.)
  Συμπερασματικά, ο διαιτητής κακώς δεν επενέβη όταν μπορούσε, κακώς δεν είχε διαπιστώσει τη δυσλειτουργία του χρονομέτρου, τη μη τήρηση του παρτιδόφυλλου και την αντικανονικότητα. Όμως, αφού οι δύο αντίπαλοι αποδέχθηκαν κοινό αποτέλεσμα (ασχέτως αν η εγκατάλειψη γίνεται λόγω θέσης ή λόγω υπέρβασης του χρόνου σκέψης) και το επικύρωσαν με την υπογραφή τους, το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται δεδομένο. (ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο)
  Σύμφωνα με το άρθρο 5 «Η ολοκλήρωση της παρτίδας», παράγραφος 1β: «Νικητής της παρτίδας είναι ο παίκτης του οποίου ο αντίπαλος δηλώνει ότι εγκαταλείπει. Η παρτίδα λήγει αμέσως.» Το υπογεγγραμένο παρτιδόφυλλο με το αποτέλεσμα 0-1, ισοδυναμεί με δήλωση εγκατάλειψης για τον Λευκό.

  Σχόλιο από Ελισσαίος | 11 Μαρτίου, 2009

 10. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο μαύρος δεν μπορεί να κερδίσει ‘με άθλιο παιχνίδι απο πλευράς λευκού»

  Απλά πχ γ3 ο λευκός Ρδ2 Ρβ1 Ρχγ3 Ργ1… ο λευκός πάει για βρούβες απο την άλλη μεριά, τρώει το πιόνι ο μαύρος στο α2, βγάζει Βασίλισσα και κερδίζει μια χαρά.

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 11 Μαρτίου, 2009

 11. Συνοψίζοντας, το αποτέλεσμα που έγραψαν οι αντίπαλοι στο παρτιδόφυλλο πρέπει να το δεχτει άκριτα ο διαιτητής αν π.χ. είχε ήδη ολοκληρωθεί η παρτίδα και του έφερναν τα παρτιδόφυλλα.

  Από τη στιγμή που η παρτίδα ήταν σε εξέλιξη και υπέπεσαν στην αντίληψη του διαιτητή ένα σωρό παρατυπίες και «ύποπτες» καταστάσεις θα έπρεπε αυτός/αυτή να τα διερευνήσει όπως αυτό θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει αν είχε το χρονικό περιθώριο (δεν έπαιζε αμέσως ο μαύρος). Αντίστοιχο παράδειγμα είναι τo θέμα 7 στις εξετάσεις της Καλλιθέας που ο διαιτητής επεμβαίνει στο ματ πάνω στη σκακιέρα αν και οι παίκτες αμέσως συμφώνησαν ισοπαλία.

  Δεν ξέρω αν δικαιούμαι να κρίνω κάποιον με πολλαπλάσιες γνώσεις και παραστασεις από μένα αλλά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον διαχειριστή του blog. Η συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων διαιτησίας αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον και ωφελεί τόσο τους διαιτητές όσο και τους σκακιστές.

  Προτείνω μάλιστα να μετονομαστεί το blog σε ελληνικά,σκακιστικά,διαιτητικά! άλλωστε η λέξη «πολιτικη» και τα παράγωγά της είναι φορτισμένη ιδιαιτέρως αρνητικά στην εποχή μας 🙂

  Σχόλιο από Κωστής Σκαπέρδας | 11 Μαρτίου, 2009

 12. Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. Τους πάντες (και το συντονιστή φυσικά) μπορείς και πρέπει να κρίνεις, ακόμη και τον Πάπα της Ρώμης -και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με κριτική ματιά και να μη δεχόμαστε τίποτε αμάσητο. Αυτό είναι ένα από τα καλά της «πολιτικής»… και γι’ αυτό θα επιμείνω για λίγο ακόμη και στον τίτλο του μπλογκ 🙂

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Μαρτίου, 2009

 13. Συγγνώμη Σάκη αλλά τι θα πει «ο παίκτης πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματά του»? Όταν ο διαιτητής ΒΛΕΠΕΙ ότι π.χ. ο παίκτης αγγίζει με πρόθεση ένα κομμάτι αλλά παίζει άλλο και ο αντίπαλος δεν το βλέπει , δεν πρέπει από τον κανονισμό να επέμβει;Όταν ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ότι υπάρχει αντικανονικότητα στη θέση το ίδιο; Οταν παρατηρεί ότι υπάρχει εμφανής δυσλειτουργία του ρολογιού δεν πρέπει να κάνει κάτι;

  Και στην περίπτωσή μας θεωρώ ότι ο διαιτητής δεν πρέπει να αφήσει τους παίκτες να απομακρυνθούν από το ταμείο, όσο και αν αυτοί βιάζονται… 🙂

  Διευκρινίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή , ή τέλος πάντων όταν το αντιλαμβάνεται, ο διαιτητής οφείλει να κάνει το καθήκον του… , πιστεύω ότι από τη στιγμή που αντελήφθει ο διαιτητής σοβαρή παρατυπία , οτιδήποτε έπεται αυτής πρέπει να θεωρείται ως μη γενόμενο.

  Σχόλιο από Κωστής Σκαπέρδας | 11 Μαρτίου, 2009

 14. Ίσως ήταν κακή η διατύπωσή μου, Κωστή. Δεν εννοώ ότι ο διαιτητής δεν πρέπει να επεμβαίνει μόλις συνειδητοποιεί παραβάσεις ή δυσλειτουργίες. Στην περίπτωσή μας πάντως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Τα παρτιδόφυλλα υπογράφηκαν με κοινό αποτέλεσμα, προτού επέμβει ο διαιτητής. Αυτό που λέω για τους παίκτες δεν είναι κανονισμός. Το γράφω για να υποστηρίξω ότι έχουν την ευθύνη της υπογραφής του αποτελέσματος στο παρτιδόφυλλό τους. Παίξανε με τις ίδιες λανθασμένες συνθήκες. Και οι δύο παίκτες δεν είχαν ανανέωση του χρόνου τους (τουλάχιστον από κάποια κίνηση και ύστερα, γιατί μπορεί το χρονόμετρο να είχε ρυθμιστεί να δίνει προστιθέμενο χρόνο, μέχρι την 30η π.χ.), και οι δύο πιθανώς να αδικήθηκαν (πρακτικά) από την αντικανονική κίνηση.

  Επίσης να επισημάνω ότι το ενημερωμένο παρτιδόφυλλο του Μαύρου που αναφέρει το παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι είχε προγράψει την τελευταία του κίνηση.

  Σχόλιο από Ελισσαίος | 11 Μαρτίου, 2009

 15. Άλλο παράδειγμα.Σε παρτίδα 90 30 , ο διαιτητής παρατηρεί το Μαύρο να πιάνει τον βασιλιά του με πρόθεση να τον παίξει ,μετά να αλλάζει γνώμη και παίζει ..Πε1 ματ.Πριν προλάβει να επέμβει ο διαιτητής, αστραπιαία ο Λευκός γράφει 0-1 υπογράφει και δίνει το χέρι του στον αντίπαλο. Με την λογική του Σάκη ο διαιτητής πρέπει να κατοχυρώσει τη νίκη στο μαύρο ή πρέπει να αναγκάσει το μαύρο να παίξει το βασιλιά του;

  Σχόλιο από Κωστής Σκαπέρδας | 11 Μαρτίου, 2009

 16. Να βοηθήσω μερικούς, που παρασύρθηκαν από τις παγίδες στη διατύπωση: ο μαύρος έπαιξε 35. …α4-α3, τώρα το αν έπεσε η σημαία αμέσως, αν προστέθηκε χρόνος ή δεν προστέθηκε χρόνος, αν έγραφε ή δεν έγραφε τις κινήσεις του ενώ θα έπρεπε να γράφει και όλα τα άλλα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το εξής: ποιά ήταν η τελευταία κίνηση του λευκού πριν το 35. …α4-α3;
  Αν την βρείτε πείτε την και σε μένα 🙂
  Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει αντικανονικότητα, που ο διαιτητής παρά τη «δυσκολία του απλού» της θέσεως ή του πανικού της μιας ή των πολλών πιέσεων που μπορεί να έχει ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να εντοπίσει. Δε φτάνει να «κοιτάει» την παρτίδα. Πρέπει να «βλέπει» και τη θέση !!
  Και γι αυτό και ο διαιτητής πρέπει να κάνει αναπαράσταση να δει τί συνέβη: έπαιξε δυό φορές ο μαύρος; έπαιξε καμιά «αεροπλανική» κίνηση ο λευκός; «φυτεύτηκε» το πιονάκι του μαύρου στη σκακιέρα; (το χω δεί αυτό να γίνεται σε πίεση) τί έγινε τέλος πάντων και προέκυψε η αντικανονική θέση. Υπάρχει πρόβλημα στη θέση, ο διαιτητής το τσεκάρει, άρα το β)

  Σχόλιο από Μιχάλης Πρεβενιός | 11 Μαρτίου, 2009

 17. Προφανώς πρέπει να γίνει αναπαράσταση για αυτή την αντικανονικότητα ,όπως και οι αντίστοιχες πράξεις για κάθε παρατυπία ή δυσλειτουργία, το θέμα του χρόνου το εισήγαγα ως επιπρόσθετο.

  Σχόλιο από Κωστής Σκαπέρδας | 11 Μαρτίου, 2009

 18. Μιχάλη, μιλάς όμως για το τί πρέπει να κάνει ο διαιτητής αφού έχει ήδη δύο υπογεγγραμένα παρτιδόφυλλα. Διαφωνώ με την πρότασή σου. Την παρέμβασή του πρέπει να την κάνει προτού πέσουν οι υπογραφές. Ειδάλλως πάει να διορθώσει ένα λάθος του μ’ ένα άλλο. Γιατί η υπογραφή του παρτιδόφυλλου είναι δήλωση αποδοχής της ήττας. Η διόρθωση των αντικανονικοτήτων, σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 4α αφορά στη «διάρκεια» μιας παρτίδας. Εδώ δεν έχουμε πλέον την παρέμβαση στη «διάρκεια», αλλά αμέσως μετά τη λήξη. Για παράδειγμα αν δεν ήταν κάτι τόσο εμφανές αλλά με το που λαμβάνει τα παρτιδόφυλλα ο διαιτητής, βλέπει κάποιον παίκτη να γράφει ότι κούνησε το βασιλιά και μετά ότι έκανε ροκέ. Θα φωνάξει τους παίκτες πίσω και θα τους ξαναβάλει να παίξουν από την αντικανονικότητα, ενώ έχουν υπογράψει και αποδεχτεί ένα αποτέλεσμα;
  Για ποιό λόγο έχω λάθος επιλέγοντας την πρώτη από τις τέσσερις επιλογές που μου δίνεις, αφού το άρθρο 8.7 και το 5.4.β λένε ότι άμα υπογράψουν, τελείωσε;

  Σχόλιο από Ελισσαίος | 11 Μαρτίου, 2009

 19. Το 8.7 που αναφέρεις λέει: At the conclusion of the game both players shall sign both scoresheets, indicating the result of the game. Even if incorrect, this result shall stand, unless the arbiter decides otherwise.
  Αν ο διαιτητής αποφασίσει να επιτρέψει μια αντικανονικότητα σε παρτίδα … ας δεχτεί το υπογεγραμμένο αποτέλεσμα
  Το 5.4.β που λες δεν το βρίσκω, μάλλον κάποιο από το 5.2 θα εννοείς.
  Αυτό που λέμε στα σεμινάρια και ισχύει είναι πως: ότι γίνεται στη σκακιέρα προηγείται αυτών που γίνονται εκτός σκακιέρας. Γι’ αυτό και λέμε πως ματ και πεσμένη σημαία υπερισχύει το ματ που έγινε στη σκακιέρα (εφόσον ολοκληρώθηκε η κίνηση φυσικά).
  Με το σκεπτικό σου αν γίνει πατ στη σκακιέρα και ο αντίπαλος δηλώσει εγκατάλειψη και υπογράψουν και οι δύο ισχύει η εγκατάλειψη !! Για ξανασκέψου το …

  Σχόλιο από Μιχάλης Πρεβενιός | 11 Μαρτίου, 2009

 20. Σάκη, και εδώ μπορεί να έχουν προηγηθεί διάφορα:

  –Ματ ή πατ (πού ξέρω γω τι και πώς?)
  –Αντικανονική κίνηση του μαύρου που σόκαρε τον λευκό και του έπεσε η σημαία κλπ.

  Επίσης, όπως επισήμανε σωστά ο κ. Μανωλάς, και οι δύο υπέγραψαν ήττα από χρόνο -και αν η υπέρβαση χρόνου δεν έγινα σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, προφανώς υπάρχει θέμα.

  Όλα αυτά πρέπει να τα πάρει υπόψη του ο διαιτητής ακριβώς επειδή ως καλός διαιτητής ήταν αποπάνω, έστω στην τελευταία φάση των αγώνων. Φυσικά, μπορεί και να την είχε κάνει με «ελαφρά πηδηματάκια» για να αποφύγει το πρόβλημα ή όπως ο πραγματικός διαιτητής, να ακολουθούσε –ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, το τονίζω, όπως το ανέλυσες– το δ) προς μεγάλη σου χαρά.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Μαρτίου, 2009

 21. Ακριβώς αυτό υπονόησα με το τρίτο βήμα του συλλογισμού στην απάντησή μου (… 3. Για να αναπαρασταθεί η παρτίδα κλπ) επειδή πρώτο καθήκον του διαιτητή είναι να τηρεί τους κανονισμούς της FIDE.
  Δεν επιτρέπεται οι παίκτες να κάνουν αντικανονικές κινήσεις παρόντος του διαιτητή, και αυτός να επικυρώνει τα (συμφωνημένα ή όχι) αποτελέσματα. Ψήφισα το β).

  Σχόλιο από Manolas Emmanuel | 11 Μαρτίου, 2009

 22. Η εκφώνηση χαλάει αυτό που ήθελα να τονίσω με το προβληματάκι. Αν δεν είχαν υπογράψει, τι θα έκανε ο διαιτητής; Θα τους παρότρυνε να υπογράψουν για να μαζέψει τα παρτιδόφυλλα και να πάει παρακάτω; Αν αντιλαμβανόταν την αντικανονικότητα δε θα πρεπε να τους αφήσει να υπογράψουν. Αλλά δεν έιναι αυτό το ζητούμενο, υπέγραψαν ή δεν υπέγραψαν και άρθρο τάδε και δείνα… Το θέμα είναι ότι ο διαιτητής πρέπει να έχει εικόνα του τί πραγματικά γίνεται σε μια παρτίδα.

  Σχόλιο από Μιχάλης Πρεβενιός | 11 Μαρτίου, 2009

 23. Συγνώμη εννοούσα το άρθρο 5.1.β
  Όσον αφορά στο πατ ή στο ματ το έγραψα στο πρώτο μου σχόλιο, ότι κατά τη γνώμη μου είναι περιπτώσεις που εμπίπτουν στο (unless the arbiter decides otherwise) «εκτός και αν ο διαιτητής αποφασίσει διαφορετικά».
  Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε Μιχάλη και Τάκη για το ότι ο διαιτητής πρέπει να είναι παρών και να μην επιτρέψει παρτίδες να κριθούν έτσι. Και όντως αν είναι καλός διαιτητής και ξέρει λίγο σκάκι προλαβαίνει να επέμβει πριν την υπογραφή του αποτελέσματος.
  Πάντως τα άρθρα περί αντικανονικότητας αναφέρονται στη διάρκεια της παρτίδας και όχι μετά τη λήξη της. Επίσης η σημείωση ότι έχασα από χρόνο δεν αλλάζει ποιοτικά το γεγονός ότι δηλώνω πως έχασα. Εξάλλου δεν έχουμε μάθει από τους κανονισμούς ότι αλλιώς εξετάζουμε τα πράγματα αν κάποιος έχει χάσει από χρόνο και αλλιώς αν έχει δηλώσει εγκατάλειψη.
  Και λίγος αγνός σαδισμός:
  Να τραβήξω λίγο στα άκρα τη συγκεκριμένη θέση. Υποθέτω ότι ο Μαύρος Βασιλιάς είχε παιχθεί στο δ1, ότι κακοτοποθετήθηκε από κάποιον παίκτη στο γ1 και ότι ο μαύρος (ο Λευκός έχει σταματήσει την καταγραφή των κινήσεων) έχει ξεχάσει να γράψει τη συγκεκριμένη κίνηση στο παρτιδόφυλλό του. Ή ακόμη πιο ανατριχιαστικά ακραία, έχει λάθος γράψει Ργ1 ενώ είχε παίξει Ρδ1, τότε τί κάνει ο διαιτητής εκτός από το να σταματήσει να διαιτητεύει;

  Σχόλιο από Ελισσαίος | 11 Μαρτίου, 2009

 24. Το χαρακίρι ως λύση αποκλείεται;

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Μαρτίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: