ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πριν πενήντα τόσα χρόνια: Τριπλό κουίζ

tomat-grnΤο σημερινό τριπλό κουίζ είναι από το εξώφυλλο ενός τεύχους του περιοδικού το ΜΑΤ του Σπύρου Μπίκου. Αναφέρεται σε μια επίδειξη σιμουλτανέ που έγινε σε ένα σχολείο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και σας ζητούμε (κατά σειρά δυσκολίας —και το εννοώ!) να βρείτε στη φωτογραφία πιο κάτω:

α) Ποιος είναι ο νεαρός στο πρώτο πλάνο (που μια δεκαετία αργότερα δεν αποδείχτηκε και τόσο ισχυρός τελικά σε θέματα στρατηγικής και τακτικής)

β) Ποιο είναι το σχολείο (εύκολο αφού βρείτε το πρώτο), και

γ) Ποιος είναι ο πρωταθλητής που δίνει το σιμουλτανέ.

Ας μη σπεύσουν πρώτοι όσοι διαθέτουν το περιοδικό

quiz1Βοήθειες:

α) Η φωτογραφία (στη σκούρα μπλε απόχρωσή της!)

β) Το επόμενο κείμενο από το περιοδικό (σε μονοτονικό και με τα απαραίτητα αποσιωπητικά όπου χρειάζεται):

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗΝ ……

Η Διεύθυνσις της Σχολής ενδιαφέρεται όπως οι μαθηταί αυτής, παραλλήλως προς τον κλασσικόν αθλητισμόν, διαπαιδαγωγούνται και εις τα πνευματικά αθλήματα, εκ των οποίων θεωρεί το σκάκι ως αποτελούν την τελειοτέραν εκδήλωσιν.

Η Σχολή περιβάλλει το σκάκι με ιδιαιτέραν εκτίμησιν και διοργανώνει κατ’ έτος Εσωτερικούς Αγώνας ως και διασυλλογικούς τοιούτους. Ούτω θα διεξαχθούν προσεχώς σκακιστικοί Αγώνες μεταξύ της Ομάδος της Σχολής και του «Σκακιστικού Ομίλου της Χ.Α.Ν.».

Την 18ην τρέχοντος διωργάνωσε επίδειξιν «Σιμουλτανέ» του Προέδρου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και παλαιού Πρωταθλητού Ελλάδος κ. ……… ……………, όστις αντιμετώπισεν εις 10 σκακιέρας την επίλεκτον σκακιστικήν Ομάδα της Σχολής, με αποτέλεσμα να νικήσει όλους τους αντιπάλους του πλην …………. (ο εικονιζόμενος σε πρώτο πλάνο δεξιά) .…….., όστις κατόπιν πείσμονος αγώνος επέτυχεν ισοπαλίαν.

24 Απρίλιος, 2009 - Posted by | ΚΟΥΪΖ

8 Σχόλια »

 1. Τώρα δεν ξέρω αν το αναγνωστικό κοινό δεν θέλει να έχει σχέση με τα πρόσωπα της φωτογραφίας ούτε από πενήντα χρόνια απόσταση ή αν απλώς το κουίζ είναι τελικά πιο δύσκολο από όσο φαντάστηκα. Πάντως ένα καφεδάκι και 1-2 φρυγανιές ελίτ νομίζω ότι θα βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση…

  Σχόλιο από dokiskaki | 25 Απρίλιος, 2009

 2. Είναι προφανές ότι ισχύει το πρώτο. Η διατύπωσή σου και μόνο προσδιορίζει πρόσωπα και τόπο.

  Σχόλιο από Manolas Emmanuel | 25 Απρίλιος, 2009

 3. Εμένα πάντως μου φάνηκε τόσο αστείο (πέρα από δουλικό) εκείνο το «κατόπιν πείσμονος αγώνος» (ιδιαίτερα γνωρίζοντας τα ύστερα) που είπα να ξεθάψω τη φωτο από τα αζήτητα της σκακιστικής ιστορίας (προφανώς υπάρχουν και πολλά τέτοια -και άλλωστε, η ιστορία είναι ιστορία). Τέλος πάντων, για κάθε λάθος επιλογή, mea culpa…

  Σχόλιο από dokiskaki | 25 Απρίλιος, 2009

 4. Θα ήθελα να βρίσκαμε την παρτίδα για να δούμε πόσο ήταν το γλείψιμο πριν βγάλουμε συμπέρασμα. Μπορεί ο Κ ο μικρός να έπαιξε καλά.
  Παρατηρούμε ότι τα ιδιωτικά σχολεία ανέκαθεν καλλιεργούσαν το σκάκι και στις σχετικές εκδηλώσεις έδιναν μεγάλη δημοσιότητα.
  Στις μέρες μας διεθνείς οργανισμοί φροντίζουν να γίνονται αγώνες στα δημοτικά για να βλέπουν μελλοντικά υποψήφια μέλη. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους.
  Το οδυνηρό για μένα στο θέμα του σκακιού είναι ότι ο έτυχε ο κ. Ασλανίδης να γνωρίζει σκάκι και μόνο έτσι (με αναγκαστικό νόμο του) έγινε άθλημα στην Ελλάδα.

  Σχόλιο από Manolas Emmanuel | 25 Απρίλιος, 2009

 5. Οι…ελίτ πάνε στο Φρυγανά; Ο νεαρός όμως; Το σχολείο δηλαδή γιατί να είναι προφανές; Σχολές Μωραϊτη ας πούμε; Ε, και; Τελικά είμαι σκράπας στα σκακιστικά κουίζ.

  Σχόλιο από P.Konidaris | 27 Απρίλιος, 2009

 6. Είναι ο Κωνσταντίνος ο μικρός στην Σχολή Αναβρύτων.

  Σχόλιο από Manolas Emmanuel | 27 Απρίλιος, 2009

 7. Παναγιώτη, εγώ το φαντάστηκα ότι το κουίζ θα ήταν δύσκολο για όσους δεν έχουν κρατήσει στο χέρι τους κέρματα με το προφίλ του τέως (μοιάζει πολύ με τη φωτογραφία). Από εκεί και πέρα η σχολή μόνο τα Ανάβρυτα θα μπορούσαν να είναι…
  Το hint ήταν διπλό: οι φρυγανιές ήταν για το Σταύρο Φρυγανά, αλλά η μάρκα «ελίτ»… ε,. Το σιμουλτανέ έγινε το 1956 (άρα ο Κ. ήταν 16 χρονών) και υπάρχει κι άλλη φωτογραφία στο ΜΑΤ.

  Όσο για το επίπεδο της παρτίδας που αναφέρει ο Μανώλης, και παρτίδα γκρανμέτρ να ήταν, ποιος θα το πίστευε; Άλλωστε τα στερνά τιμούν τα πρώτα…

  Σαν επιμύθιο: Τρία χρόνια αργότερα (το ’59) στην Ελευσίνα, η χωροφυλακή μπούκαρε στο νεοσύστατο τότε τοπικό σύλλογο, μάζεψαν όποιον ενήλικο βρήκαν μπροστά τους, και τους έστειλαν στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι παρασύρουν ανήλικα παιδιά σε τυχερά παιχνίδια. Στη δίκη (όπου οι τοπικοί παράγοντες ευτυχώς αθωώθηκαν) ήταν μάρτυρας υπεράσπισης και ο τότε πρόεδρος της ΕΣΟ (δεν θυμάμαι τώρα ποιος ήταν). Θα είχε πλάκα αν έβγαλε να δείξει στο δικαστήριο το τεύχος του ΜΑΤ με την «ΑΒΥ τον Διάδοχον» να παρασύρεται ομοίως στο «ψυχοφθόρον ζατρίκιον», αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω πηγές για να τεκμηριώσω ότι έγινε κάτι τέτοιο ηθικοπλαστικό. (Θα ήταν ωραία σκηνή ελληνικού κινηματογράφου με τον Γκιωνάκη χωροφύλακα και τον πρόεδρο του δικαστηρίου να του δείχνει το εξώφυλλο και να του λέει: «Δεν είδες όργανον ότι και ο Υψηλότατος ασκείται εις το ευγενές τούτο παίγνιον;»)

  Σχόλιο από dokiskaki | 27 Απρίλιος, 2009

 8. Χα-χα! Δεν πήγε το μυαλό μου στον ιστιοπλόο! Το καλύτερο του κουίζ βέβαια ήταν η φανταστική σκηνή του δικαστηρίου! Ρε, τον τέως…

  Σχόλιο από P.Konidaris | 27 Απρίλιος, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: