ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Οι νέοι κανονισμοί διεθνούς αξιολόγησης

elobookΠριν από μερικές εβδομάδες, η FIDE δημοσίευσε στον ιστότοπό της τους νέους κανονισμούς για τη διεθνή αξιολόγηση των σκακιστών (πατήστε εδώ για το πρωτότυπο, αγγλικό κείμενο σε μορφή PDF). Με μια πρώτη ανάγνωση, τα σημαντικότερα σημεία είναι:

α) Το κατώτερο όριο για τη δημοσίευση βαθμού αξιολόγησης κατεβαίνει από 1.7. 2009 στο 1200 (άρθρο 0.6) και θα δημοσιεύονται πλέον έξι λίστες το χρόνο (άρθρο 7.1).

β) Προϋπόθεση για την αξιολόγηση των αγώνων είναι ένας συνδυασμός χρόνων σκέψης και δυναμικότητας των συμμετεχόντων (άρθρο 1.1, ένα άρθρο που έχει ήδη συγκεντρώσει πολλή κριτική). Συγκεκριμένα:

Για να αξιολογηθεί μια παρτίδα, ο παίκτης πρέπει να διαθέτει τον εξής ελάχιστο χρόνο για να ολοκληρώσει όλες τις κινήσεις του, με την υπόθεση ότι μια παρτίδα διαρκεί τουλάχιστον 60 κινήσεις :

Σε τουρνουά όπου συμμετέχει τουλάχιστον ένας παίκτης με βαθμό 2200 και πάνω, κάθε παίκτης πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 120 λεπτά.
Σε τουρνουά όπου συμμετέχει τουλάχιστον ένας παίκτης με βαθμό 1600 και πάνω, κάθε παίκτης πρέπει να
διαθέτει τουλάχιστον 90 λεπτά.
Σε τουρνουά όπου όλοι οι παίκτες που συμμετέχουν έχουν βαθμό κάτω από 1600, κάθε παίκτης πρέπει να
διαθέτει τουλάχιστον 60 λεπτά.

Επομένως, στα «επαγγελματικά» τουρνουά (εκεί όπου περιοριζόταν παλιά η αξιολόγηση, πάνω από 2200) κάθε παίκτης πρέπει να έχει τουλάχιστον το «παραδοσιακό» δίωρό του (π.χ. δύο ώρες για όλη την παρτίδα, 90 λεπτά αρχικό και 30 δεύτερα για κάθε κίνηση και άλλους τέτοιους συνδυασμούς). Στα «ερασιτεχνικά-συλλογικά» τουρνουά (1600-2200) φτάνει π.χ. και το 60 λεπτά αρχικό και 30 δεύτερα για κάθε κίνηση), ενώ στο τρίτο επίπεδο (1600-1200) αρκούν και τα 60 λεπτά συνολικά.

γ) Το τρίτο κρίσιμο σημείο είναι η αύξηση (πρακτικά, διπλασιασμός) του συντελεστή Κ (είναι ο συντελεστής επί τον οποίο πολλαπλασιάζεται η διαφορά των στατιστικά αναμενόμενων νικών και των νικών που σημειώνει ένας σκακιστής στους αγώνες για να υπολογιστεί η αυξομείωση του βαθμού της αξιολόγησής του). Σύμφωνα με το άρθρο 8.56:

K ονομάζεται ο συντελεστής ανάπτυξης (development coefficient).
Ισχύει K = 30 όσον καιρό ο βαθμός αξιολόγησης του σκακιστή παραμένει κάτω από 2400.
Ισχύει K = 20 μόλις ο δημοσιευμένος βαθμός ενός σκακιστή φτάσει το 2400 και παραμένει από εκεί και πέρα στην τιμή αυτή ακόμη και αν ο βαθμός αξιολόγησης πέσει κάτω από το 2400.

Ενώ στο άρθρο 12.3 υπενθυμίζεται ο βαθμός αξιοπιστίας του συντελεστή Κ:

Ο συντελεστής K χρησιμοποιείται ως εξισορροπητικός παράγοντας του συστήματος. Όταν ισχύει K = 20, η αξιολόγηση «αναστρέφεται» (είναι σχεδόν ακριβής) μετά από (κατά προσέγγιση) 38 παρτίδες, με K = 30, αρκούν 25 παρτίδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρά τη θεωρητική στήριξη του 12.3, ο διπλασιασμός του συντελεστή επηρεάζει σημαντικά την πιο φρέσκια δημοσιευόμενη αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναταραχή στη FIDE. Ιδιαίτερα οι κορυφαίοι σκακιστές έθεσαν το λογικό ερώτημα μήπως οι νέοι, πιο «δυναμικοί» συντελεστές επηρεάσουν τις προσκλήσεις τους σε διεθνή τουρνουά. Διατυπώθηκε επίσης το ερώτημα κατά πόσον θα υπάρξουν πληθωριστικά φαινόμενα κάτω από το 2400 που θα μεταδοθούν και πέρα από το όριο αυτό, ενώ θα επηρεάσουν και τα επίπεδα για τις νόρμες των τίτλων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Γ. Μακρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ι. Λεόνγκ ανακοίνωσαν διευκρινιστική απόφαση της FIDE (διαβάστε την εδώ, στα αγγλικά, σε μορφή PDF) , σύμφωνα με την οποία θα υπολογίζονται μέχρι τον Ιούλιο 2010 και θα δημοσιεύονται από τη FIDE δύο λίστες αξιολόγησης, η κανονική (με τους μέχρι τώρα συντελεστές), που θα ισχύει για κάθε αγωνιστικό και πρακτικόσκοπό, και η λίστα-Κ με τους νέους συντελεστές, για σκοπούς σύγκρισης. Τον Ιούλιο του 2010 η FIDE θα αποφασίσει αν θα παρατείνει τη συγκριτική έκδοση επί έναν ακόμη χρόνο ή αν θα ενεργοποιήσει τους νέους συντελεστές Κ.

Και η δική μου απορία: Αφού το σύστημα Έλο δεν έχει σταθερά σημεία αναφοράς και ο μοναδικός τρόπος να ελέγξεις κάποιες απαραίτητες αλλαγές είναι αυτός που τόσο σωστά ακολουθεί τώρα η FIDE (και θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει πριν προχωρήσει σε αλλαγές του συντελεστή Κ), με άλλα λόγια, ο παράλληλος υπολογισμός των αποτελεσμάτων για σύγκριση και στατιστική αξιολόγησή τους, γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και στην Ελλάδα (όπως γράφω επί χρόνια) για να ελέγξουμε, να εξισορροπήσουμε, και τελικά να αξιοποιήσουμε για τις δικές μας ανάγκες το εθνικό μας σύστημα;

25 Απριλίου, 2009 - Posted by | ΕΛΟ, ΕΣΟ | , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: