ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στη Ρόδο

Μια απαραίτητη διευκρίνιση: Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες, κατά κανόνα αποφεύγω να αναδημοσιεύω ατόφια δελτία τύπου. Προτιμώ όπου μπορώ ένα ειδικό άρθρο (στα σχόλια του οποίου μπορεί να αναρτηθεί και το δελτίο τύπου). Άλλωστε σήμερα είναι πια εύκολο για τον καθένα να αναρτήσει τα δελτία τύπου έστω και σε ένα επιτούτου κατασκευασμένο μικρό ιστολόγιο. Όμως ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε πως η (δια χειρός Κοσμά Κέφαλου) επόμενη ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου για τους αιγαιοπελαγίτικους αγώνες που έγιναν στη Ρόδο αποτελεί την επιτομή της εξαίρεσης στον (αρκετά χαλαρό) κανόνα μου:

cf81cf8cceb4cebfcf82_ceb3cf8dcf81cebfcf82_1cebfcf82Περισσότερες ομάδες και περισσότεροι νεαροί σκακιστές στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες της Ρόδου

Από 20 μέχρι 26 Απριλίου οργανώθηκαν στη Ρόδο οι Αιγαιοπελαγίτικοι Ομαδικοί Αγώνες 2009. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, αφού αγωνίστηκαν περισσότεροι από 100 σκακιστές και σκακίστριες, στην πλειονότητά τους παιδιά, από 7 νησιά.

Πραγματοποιήθηκαν 4 ομαδικές διοργανώσεις: Πρωτάθλημα Αιγαίου σε 12 σκακιέρες, Κύπελλο Αιγαίου σε 4 σκακιέρες, Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων σε 6 σκακιέρες και Πρωτάθλημα Γυναικών σε 3 σκακιέρες.

Σε όλες τις διοργανώσεις πήραν μέρος ο Σ.Ο. Μυτιλήνης, ο «Φάρος» Βαρβασίου Χίου, ο Σ.Ο. Ικαρίας και ο «Καζώνης» Καλύμνου. Στις τρεις πρώτες αγωνίστηκε ο Σ.Ο. Ρόδου «Ιππότης», ενώ ο Κωακός Α.Ο. «Φιλίνος» πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Αιγαίου και στο Κύπελλο και ο ΑΣΟ Σαντορίνης στο Παίδων-Κορασίδων. Όλες οι διοργανώσεις (κατά παράδοση και το Κύπελλο, ώστε όλες οι ομάδες να έχουν την ευκαιρία πολλών αγώνων) έγιναν με σύστημα πουλ.

Ο Σ.Ο. Ικαρίας κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ο Σ.Ο. Μυτιλήνης το Παίδων-Κορασίδων και το Γυναικών, ενώ ο «Καζώνης» Καλύμνου, οποίος κατέλαβε στο Πρωτάθλημα Αιγαίου την τρίτη θέση -αμέσως μετά τις 2 ομάδες της Α΄ Εθνικής, Ικαρία και Μυτιλήνη- απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει του χρόνου, σε αγώνα μπαράζ, την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία.

* Βαθμολογία Ομαδικού Πρωταθλήματος Αιγαίου: 1η Ικαρία 10 βαθμοί (5 νίκες), 2η Μυτιλήνη 8, 3η Κάλυμνος 6, 4η Ρόδος 2 και 23 πόντοι, 5η Χίος 2 και 20,5 πόντοι, 6η Κως 2 και 8,5 πόντοι.

* Κύπελλο Αιγαίου: 1η Ικαρία  9 βαθμοί και 16 πόντοι (4 νίκες και ισοπαλία με την Μυτιλήνη), 2η Μυτιλήνη 9 βαθμοί και 15,5 πόντοι, 3η Κάλυμνος 4, 4η Χίος 3 και 7,5 πόντοι, 5η Ρόδος 3 και 5,5 πόντοι, 6η Κως 2.

* Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων: 1η Μυτιλήνη 9 βαθμοί (4 νίκες και ισοπαλία με τη Ρόδο), 2η Ικαρία  8, 3η Ρόδος 6, 4η Κάλυμνος 4, 5η Σαντορίνη 2, 6η Χίος 1.

* Πρωτάθλημα Γυναικών: 1η Μυτιλήνη 6 βαθμοί (μόνο νίκες), 2η Ικαρία 4, 3η Κάλυμνος 2, 4η Χίος 0.

Οι 12 καλύτεροι του Πρωταθλήματος Αιγαίου, ανά σκακιέρα: Θ. Καραγιάννης (Μυτιλήνη), Στ. Λαζαρίδης (Ικαρία), Γ. Κουκουφίκης (Ικαρία), Θ. Βαζούρας (Ικαρία), Δ. Σιαμέτης (Μυτιλήνη), Μ. Ανερούση (Μυτιλήνη), Άρτ. Ζαΐρη (Κάλυμνος), Αγνή Βασιλάκη (Ρόδος), Γ. Αθανασίου (Ικαρία), Κ. Παπαδημητράκης (Χίος), Π. Δουλίδης (Ικαρία), Στ. Χαλιορής (Χίος).

Την διοργάνωση ανέλαβε ο «Ιππότης» Ρόδου, με τη στήριξη του Δήμου Ροδίων, του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, της ΕΣΟ και άλλων φορέων.

Γενική παραδοχή ήταν ότι πραγματοποιήθηκε μία πολύ δυνατή διοργάνωση, με πολλαπλό ενδιαφέρον, καλές παρτίδες, αρκετές εκπλήξεις, κάποιες αναπόφευκτες εντάσεις και, το κυριότερο, με μαζική συμμετοχή. Διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη ελάφρυνσης του προγράμματος, με περισσότερες διαθέσιμες ημέρες, αφού ο αριθμός των σωματείων που δραστηριοποιούνται είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερος!

Πριν από την έναρξη του τελευταίου γύρου ο επικεφαλής διαιτητής Νίκος Βασιλάκης απένειμε ειδικό βραβείο στην 9χρονη σκακίστρια της Σαντορίνης Ηρώ Οικονόμου, η οποία, παρότι κατά την άφιξή της στη Ρόδο είχε ένα ατύχημα, συνέχισε να αγωνίζεται με το πόδι στον γύψο! Ήταν ένα μικρό δείγμα της αγωνιστικότητας που επέδειξαν τα 60 περίπου παιδιά από τα 7 σωματεία του Αιγαίου.

27 Απριλίου, 2009 - Posted by | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΣΟ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ | , , ,

3 Σχόλια »

 1. Ο εφιάλτης κάθε αρχισυντάκτη είναι να κυκλοφορήσει η εφημερίδα του την επόμενη μέρα με τον ίδιο τίτλο και την ίδια φωτογραφία στο εξώφυλλο με μια άλλη εφημερίδα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το γεγονός είναι σημαντικό, η φωτογραφία εντυπωσιακή, αλλά καλό δεν είναι.

  Ήταν αναμενόμενο ότι ένα κείμενο γραμμένο από τον Κοσμά Κέφαλο με όλους τους κανόνες της σωστής δημοσιογραφίας θα δημοσιευόταν σχεδόν ολόιδιο και αλλού. Θα ανέβαινε λίγα λεπτά πριν ή λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση εδώ (δεν έχει σημασία), επιβεβαιώνοντας όλες τις επιφυλάξεις που διατύπωσα στην εισαγωγή μου.

  Έτσι, με τα συστήματα RSS να ενημερώνουν τους αναγνώστες για ό,τι νέο δημοσιεύτηκε αλλού, τα δύο ιστολόγια μοιάζουν να «φέρονται» στους αναγνώστες τους όπως η Πράβντα και η Ιζβέστια επί υπαρκτού: Ίδιος τίτλος, ίδιο κείμενο, ίδια φωτογραφία (να υπήρχαν τουλάχιστον δυο-τρεις φωτογραφίες ακόμη να αλλάζαμε κάτι…)

  Η ομοιομορφία αυτή νομίζω ότι δεν κάνει καλό —και κυρίως, στο ίδιο το θέμα που ζητάει προβολή. Γι’ αυτό και όπου δεν μπορώ να προσθέσω κάτι σημαντικό, δεν αναδημοσιεύω δελτία τύπου σαν άρθρα. Και χώρος υπάρχει για την προβολή σε όποιον θέλει (στις «Δραστηριότητες» και την «Επικοινωνία») και σύνδεσμοι (links) υπάρχουν.

  Από την άλλη, μπορεί να κάνω λάθος, μπορεί να αρέσει στους σκακιστές να βλέπουν σε όλα τα σκακιστικά ιστολόγια το ίδιο κείμενο, από την ίδια οπτική γωνία, και με τις ίδιες φωτογραφίες —ή μπορεί απλώς να μην το θεωρείτε και τόσο σημαντικό…

  Σχόλιο από dokiskaki | 27 Απριλίου, 2009

 2. Καλά, μην αγχώνεσαι. Αν είναι άρθρο σαν αυτά του Κοσμά δεν κάνει κακό η πλατιά αναμετάδοση. Και πάντως δεν πιστεύω πως ενοχλεί αισθητικά η επαναληψιμότητα. Εξάλλου ένας δικός σου π.χ. αναγνώστης δεν είναι απαραίτητα και δικός μου και τανάπαλιν.

  Σχόλιο από P.Konidaris | 27 Απριλίου, 2009

 3. Μεγάλο το θέμα με τα ΔΤ και αν πρέπει να αναδημοσιεύονται αυτούσια. Πιστεύω πως μια αξιέπαινη σκακιστική προσπάθεια πρέπει να τυγχάνει προβολής, έστω και με πανομοιότυπη δημοσίευση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κάθε ιστολόγος δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και συχνά δεν έχει το χρόνο να προσαρμόσει τις πληροφορίες των ΔΤ. Σαν λύση, θα ήθελα και εγώ περισσότερες φωτογραφίες, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα επιλογής οπτικού υλικού.

  Σχόλιο από Schrödinger's Cat | 27 Απριλίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: