ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Η κωμόπολη που «υιοθέτησε» την Εθνική Ελλάδος

hohenmoelsenΟ Αλκίνοος δεν είναι μόνο προβληματιστής και το ιδιαίτερα πετυχημένο ιστολόγιό του για το Καλλιτεχνικό σκάκι δεν είναι το μοναδικό του ενδιαφέρον… αφού είναι κυρίως και πρώτα απ’ όλα δάσκαλος —καθηγητής πληροφορικής (με άλλο, εξίσου ενδιαφέρον,  θεματικό ιστολόγιο εκεί).

Στο σκακιστικό του ιστολόγιο αναδημοσίευσε χτες ένα άρθρο από τα ΝΕΑ, με στοιχεία από το γερμανικό τύπο, σχετικά με το σχολικό σκάκι και τα οφέλη του για τους μαθητές (διαβάστε το!). Όχι, δεν θα ασχοληθώ ως γερμανομαθής με το ποιον της μετάφρασης των τοπωνυμίων, με την Τριέρη και τη Ρατισβόνη, σε αυτό τα καταφέρνει πολύ καλύτερα ο Νίκος ο Σαραντάκος. Με ενδιαφέρει όμως να σας παρουσιάσω κάτι αξιοπρόσεκτο που ανακάλυψα ακολουθώντας τα διαδικτυακά χνάρια των γερμανικών δημοσιευμάτων:

Την κωμόπολη που «υιοθέτησε» την  Εθνική Ελλάδος!

Για την ακρίβεια, πρόκειται για το 1º δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Χοενμέλζεν (Hohenmölsen), στο ομόσπονδο κράτος της Σαξονίας-Άνχαλτ και η υιοθεσία —σωστότερα, η συνεταιρική σχέση, η αδελφοποίηση (Partnerschaft στα γερμανικά)— σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Chessbase έγινε στα πλαίσια των προολυμπιακών εκδηλώσεων για τη σκακιστική Ολυμπιάδα της Δρέσδης.

Σύμφωνα με το άρθρο της Chessbase λοιπόν, η γερμανική σκακιστική ομοσπονδία υλοποίησε το 2007 ένα πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 180 σχολεία, και σε κάθε σχολείο αντιστοιχίστηκε με κλήρωση μια εθνική ομάδα από αυτές που θα συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης. Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη δημοσιότητα και τιμώμενο πρόσωπο τον Βλαντιμίρ Κράμνικ.

Δεν μπόρεσα να βρω τι απέγινε τελικά με αυτό το πρόγραμμα, δεν ξέρω αν έγινε κάποια προσπάθεια να φέρει η γερμανική ομοσπονδία το συγκεκριμένο σχολείο σε επαφή με την ελληνική εθνική ομάδα, δεν ξέρω καν αν ενημερωθήκαμε στη σκακιστική Ελλάδα ότι υπήρξε μια τέτοια πρωτοβουλία —επειδή η ιδέα ήταν τόσο καλή, και με τόσες δυνατότητες, ώστε αν το μάθαμε είναι κρίμα αν το αφήσαμε ανεκμετάλλευτο.

Ακόμη περισσότερο που η κωμόπολη του Χοενμέλζεν, με τους σχεδόν δέκα χιλιάδες κατοίκους είναι γνωστή ως η πόλη με τους τρεις πύργους —και ποιος δεν θα ήθελε να έχει στη σκακιέρα κι έναν τρίτο πύργο, έτσι να του βρίσκεται;

15 Μαΐου, 2009 - Posted by | ΓΕΝΙΚΑ |

2 Σχόλια »

  1. Δεν έγινε κάποια κίνηση προσέγγισης της Ελληνικής αποστολής από τους Γερμανούς διοργανωτές. Θεωρώ ότι η όλη εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του γερμανικού κοινού ως προς την σκακιστική Ολυμπιάδα, καθώς και την ευρύτερη προβολή του σκακιού. Σε θέματα παράλληλων εκδηλώσεων οι Γερμανοί καινοτόμησαν, πλην όμως εκτιμώ πως πριν 25 χρόνια, η χώρα μας και η Θεσσαλονίκη παρουσίασαν εξαιρετικές και ποιοτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Σκακιού.

    Σχόλιο από Βαγγέλης Βιδάλης | 15 Μαΐου, 2009

  2. Ευχαριστώ το Βαγγέλη Βιδάλη (που ήταν ο αρχηγός της αποστολής μας στη Δρέσδη) γι’ αυτό το επιπλέον διευκρινιστικό στοιχείο. Δεν ξέρω αν έχει νόημα και η σύγκριση των πρωτοβουλιών του 2008 με τις δικές μας πρωτοβουλίες του 1984 (που ήταν κυριολεκτικά δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους και δεν ξέρω αν έχουν ξεπεραστεί ή καν επαναληφθεί σε τέτοια έκταση και ποιότητα από κανέναν επόμενο διοργανωτή). Πάντως δεν ήταν αυτός ο σκοπός του άρθρου…

    Σκεφτόμουν απλώς ότι αν οι Γερμανοί μας είχαν ενημερώσει έγκαιρα (ή αν το είχαμε πάρει είδηση από μόνοι μας…), πόσο καλές δημόσεις σχέσεις θα ήταν για την Ελλάδα ένα καλά οργανωμένο σιμουλτανέ στο σχολείο της περιοχής ή μια αδελφοποίησή του π.χ. με το σχολείο που βγήκε πρωταθλητής Ελλάδας εκείνη τη χρονιά.

    Σχόλιο από dokiskaki | 15 Μαΐου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: