ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Κανόνες του Σκακιού 2009: Απών; έχασες! (ή μήπως όχι;)

rules1984Από το συνέδριο της Δρέσδης, πέρσι το Νοέμβρη, είναι γνωστό ότι στους Κανόνες του Σκακιού που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2009 υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις. Πέρα από μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές (που θα δούμε και σε επόμενα σημειώματα), και από λεκτικές και τεχνικές διασαφηνίσεις, πρόκειται κυρίως για πρόσθετη ευελιξία στην αντιμετώπιση ορισμένων επίμαχων θεμάτων, όπου αυτό που ίσχυε ως τώρα μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει, αλλά θα πρέπει να προβλέπεται από την προκήρυξη της διοργάνωσης, διαφορετικά θα ισχύει κάτι άλλο, συνήθως πιο αυστηρό. Το σκεπτικό είναι να θωρακίζονται οι σημαντικές, επαγγελματικές διοργανώσεις, αλλά να υπάρχει δυνατότητα για χαλαρότερη αντιμετώπιση σε ερασιτεχνικούς αγώνες, σχολικά πρωταθλήματα κ.ο.κ.

Το πιο σημαντικό παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία είναι:

Η ώρα προσέλευσης στους αγώνες

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό σύμφωνα με το άρθρο 6.6 των Κανόνων, ότι ο σκακιστής μπορούσε να προσέρχεται να αγωνιστεί με καθυστέρηση έως και μία ώρα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων. Σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα, ο διαιτητής μπορούσε να πάρει το θέμα πάνω του και να ανεχτεί ακόμη και μεγαλύτερη, αιτιολογημένη καθυστέρηση.

Στη νέα μορφή του, το παλιό άρθρο 6.6. (επισημαίνεται στη συνέχεια με πράσινο χρώμα) έγινε η δεύτερη παράγραφος του νέου άρθρου 6.6, και συνοδεύει την επίμαχη πλέον πρώτη παράγραφό του. Ας δούμε τη νέα του μορφή (που θα ισχύσει, το ξαναλέω, από την 1η Ιουλίου 2009) :

Σημείωση 20/5/09: Ευχαριστώ το ΔΔ και μέλος της ΚΕΔ κ. Μιχ. Πρεβενιό που μου υπέδειξε μια λεκτική αλλαγή στο πρωτότυπο κείμενο των Κανόνων που είχα στη διάθεσή μου (αρχές Μάρτη ’09) σε σχετικά με το τελικά εγκεκριμένο. Ό,τι διέγραψα φαίνεται διαγραμμένο, ό,τι πρόσθεσα είναι υπογραμμισμένο.

6.6 a. Any player who arrives at the chessboard after the start of the session shall lose the game. Thus the default time is 0 minutes. The rules of a competition may specify otherwise.
b. If the rules of a competition specify a different default time, the following shall apply: In case the rules of a competition specify otherwise Ιf neither player is present initially, the player who has the white pieces shall lose all the time that elapses until he arrives; unless the rules of the competition specify or the arbiter decides otherwise.

Και σε μετάφραση (αν και η επίσημη γλώσσα των Κανόνων είναι βέβαια η αγγλική):

6.6 α. Όποιος παίκτης εμφανιστεί στη σκακιέρα μετά την έναρξη της αγωνιστικής μηδενίζεται. Συνεπώς, ο καταρχήν ανεκτός χρόνος καθυστέρησης είναι μηδέν λεπτά. Όμως, η προκήρυξη των αγώνων επιτρέπεται να ορίζει κάτι διαφορετικό.

β. Στην περίπτωση που η προκήρυξη των αγώνων ορίζει κάτι διαφορετικό προκαθορισμένο χρόνο, θα ισχύουν τα εξής: Αν αρχικά δεν είναι παρών κανένας από τους δύο παίκτες, ο παίκτης με τα λευκά κομμάτια χάνει όλο το χρόνο που θα περάσει μέχρι την άφιξή του εκτός αν η προκήρυξη των αγώνων προβλέπει διαφορετικά ή ο διαιτητής αποφασίσει αλλιώς.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα πια, η προκαθορισμένη ανοχή στην προσέλευση είναι μηδενική. Αυστηρά και σύμφωνα με τους νέους Κανόνες του Σκακιού, όποιος δεν είναι παρών την προγραμματισμένη ώρα έναρξης των αγώνων, θα μηδενίζεται —εκτός αν η προκήρυξη των αγώνων προβλέπει κάτι διαφορετικό για την ανοχή ως προς το χρόνο προσέλευσης, οπότε θα ισχύει ουσιαστικά ο κανόνας που ίσχυε ως τώρα (με το χρονικό όριο που θα έχει οριστεί με την προκήρυξη).

Στην πράξη, και με εξαίρεση αγώνες όπου η παρουσία των παικτών θα πρέπει να κρίνεται απαραίτητη π.χ. για λόγους επιπέδου των αγώνων (πρωταθλήματα) ή δημοσιότητας (από εκεί ξεκίνησε όλη η αλλαγή), πιστεύω ότι οι διοργανωτές αξίζει να επωφεληθούν από την ελαστικότητα της νέας διάταξης  και:

α. Να ορίζουν στις προκηρύξεις ένα (σαφώς μικρότερο αλλά όχι μηδενικό όριο ανοχής), π.χ. να γίνεται ανεκτή η καθυστερημένη προσέλευση 15 ή 20 λεπτά από την έναρξη της αγωνιστικής (κάτι μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε την τελευταία στιγμή).

β. Να επιτρέπουν στο διαιτητή να παρατείνει αυτό το διάστημα κατά τη (δικαιολογημένη) κρίση του για άλλα 15 ή 20 λεπτά ακόμη, και

γ. Να επιτρέπουν την παράταση για άλλα 15 ή 20 λεπτά, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του (παρόντος) αντιπάλου —και μόνο.

Στην εικόνα, το εξώφυλλο (της επανέκδοσης του 1987) των Κανόνων του Σκακιού που είχαν εγκριθεί από το Συνέδριο της FIDE στη Θεσσαλονίκη το 1984 και είχαν κυκλοφορήσει (αρχικά το 1984) από την ΕΣΟ σε μετάφραση Παν. Δρεπανιώτη.

19 Μαΐου, 2009 - Posted by | ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ | , ,

7 Σχόλια »

 1. Στο φετινό Διασυλλογικό Α’ Εθνικής, τι θα ισχύσει? Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μηδενίζονται όσοι καθυστερούν λίγα λεπτά!

  Σχόλιο από Historian | 20 Μαΐου, 2009

 2. Για το φετινό Διασυλλογικό Α’ Εθνικής υπάρχει ήδη σχετική πρόβλεψη στην προκήρυξη (http://chessfed.gr/declarations/declarations182.htm) (άρθρα 5.1-5.3) με υποχρέωση της κάθε ομάδας να παρατάξει 8 παίκτες για να ξεκινήσει, ενεργοποίηση όλων των χρονομέτρων της ομάδας που δεν έχει τουλάχιστον 8 παρόντες (χωρίς δικαίωμα να παίξουν οι παρόντες) και μηδενισμό στη μια ώρα αν δεν συμπληρωθεί η οκτάδα.

  Σχόλιο από dokiskaki | 20 Μαΐου, 2009

 3. Μεγαλύτερη ανοησία από αυτόν τον κανονισμό, δεν μπορώ να φανταστώ! Να μειωθεί ο χρόνος απο μιά ώρα σε 15 λεπτά το καταλαβαίνω (αν και πάλι διαφωνώ). Αλλά μηδενική ανοχή!?

  Δεν μιλάμε εδώ για αθλητές στίβου, όπου και η προσέλευση στην τουαλέτα είναι προγραμματισμένη και προβλέψιμη. Μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό, και διασκέδαση (πάνω από όλα)

  Βέβαια θα είχε πάρα πολύ πλάκα να ισχύσει κάτι τέτοιο. Θα πέσει ΠΟΛΥ γέλιο

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 20 Μαΐου, 2009

 4. άκουσα πως αν δεν κάνω λάθος στην Ολυμπιάδα όπου και πρωτοεφαρμόστηκε το μέτρο) μηδενίστηκε παίκτης που ήταν στην αίθουσα αλλά σηκώθηκε και έψαξε για στυλό…
  Όντως θα πέσει ΠΟΛΥ γέλιο…

  Σχόλιο από Μιχάλης Πρεβενιός | 20 Μαΐου, 2009

 5. Ηδη αρχισαν τα οργανα..
  Στο Ανοικτο πρωταθλημα Κινας(πολυ ισχυρο κλειστο 12 ατομων,μετεχουν Ni Hua-2724,Bu Xiangzhi-2704,Wang Hao-2696)που διεξαγεται αυτες τις μερες η πιτσιρικα Hou Wifan(2590)μηδενιστηκε στον 8ο γυρο γιατι αργησε καποια δευτερολεπτα,πεντε κατα την TWIC,να προσελθει στην σκακιερα της..

  Σχόλιο από Μετοικος στη Νισυρο | 6 Ιουνίου, 2009

 6. Πρώτα-πρώτα Μέτοικε, καλωσόρισες κι από τα μέρη μας. Είπα στην πιστή σπαμοπαγίδα να μην ξαναμπλοκάρει τα σχόλιά σου. (Κανονικά θα σε είχα ελευθερώσει νωρίτερα, αλλά όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν μέρη μια ώρα απόσταση από την Αθήνα και άλλες 2-3 πρωτεύουσες νομών ακόμη που δεν ξέρουν κι ούτε πρόκειται ποτέ να μάθουν τι θα πει DSL…).

  Σχόλιο από dokiskaki | 6 Ιουνίου, 2009

 7. Ευχαριστω για το καλοσωρισμα.Αρα εμεις εδω,θα πρεπει να αισθανομαστε ευτυχεις που συντομα θα αποκτησουμε οπτικες ινες,iptv και δεν ξερω κι εγω τι αλλο..
  Η ιστορια μας εχει και συνεχεια..Το κινεζικο πρωταθλημα το κατεκτησε ενας 16χρονος,ο Ding Liren(2458) με 8,5/11.Δευτερος ο πολυ γνωστος Wang Hao(2696) που αν και ξεκινησε με 8/9,εχασε στον 10ο γυρο απο τον μετεπειτα πρωταθλητη,ωστοσο ξεκινουσε την τελευταια αγωνιστικη μισο βαθμο μπροστα.
  Ωστοσο,οποια εκπληξις! ο αντιπαλος του πιτσιρικα δεν καταφερε να εμφανισθει εγκαιρα στον αγωνιστικο χωρο,ο 16χρονος τσιμπησε ακοπα τον βαθμο,και ο Wang Hao βρεθηκε να αγωνιζεται υποχρεωτικα για την νικη,καθως η ισοπαλια τον αφηνε δευτερο.Φυσιολογικα εχασε..
  Εχουμε να δουμε πολλα,ακομα δεν μπηκε ο Ιουλιος..
  Η περιγραφη του τι συνεβη στον τελευταιο γυρο ειναι απο το
  http://chessmind.powerblogs.com/ ενω αναλυτικες πληροφοριες για τα αποτελεσματα του Κινεζικου πρωταθληματος υπαρχουν στο http://chess-results.com/tnr22320.aspx?lan=1

  Σχόλιο από Μετοικος στη Νισυρο | 7 Ιουνίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: