ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Κανόνες του Σκακιού 2009: Επικοινωνεί το ραδιόφωνό σας;

radiwfΠολλή προσοχή στην ουσία και στη διατύπωση δίνουν οι νέοι Κανόνες του Σκακιού, που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2009 στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με την κινητή τηλεφωνία. Η ραγδαία εξάπλωση των κινητών σε συνδυασμό με την ακόμη ταχύτερη ενίσχυση των δυνατοτήτων τους έχουν κάνει τα μικρά τηλέφωνα εφιάλτη κάθε διοργάνωσης.

Όπως στους Κανόνες του 2005, έτσι και στους Κανόνες του 2009 υπάρχουν δύο παράγραφοι που ασχολούνται με το πρόβλημα. Η παράγραφος 12.3 β (που αντιστοιχεί στην παράγραφο 12.2 β των Κανόνων 2005) το εξετάζει από την πλευρά της συμπεριφοράς των αθλητών, ενώ η παράγραφος 13.7 (εδώ η αρίθμηση παραμένει) εξετάζει το θέμα από την πλευρά των αρμοδιοτήτων του διαιτητή. Αλλά ας δούμε πρώτα-πρώτα τις δύο παραγράφους, αρχικά στη νέα τους μορφή και για σύγκριση, αποκάτω από την καθεμία (με πράσινο χρώμα), την προηγούμενη μορφή τους.

2009: 12.3 b Without the permission of the arbiter a player is forbidden to have a mobile phone or other electronic means of communication in the playing venue, unless they are completely switched off. If any such device produces a sound, the player shall lose the game. The opponent shall win. However, if the opponent cannot win the game by any series of legal moves, his score shall be a draw.

2005: 12.2 b It is strictly forbidden to bring mobile phones or other electronic means of communication, not authorised by the arbiter, into the playing venue. If a player`s mobile phone rings in the playing venue during play, that player shall lose the game. The score of the opponent shall be determined by the arbiter.

2009: 13.7 b Unless authorised by the arbiter, it is forbidden for anybody to use a mobile phone or any kind of
communication device in the playing venue and any contiguous area designated by the arbiter.

2005: 13.7.It is forbidden for anybody to use a mobile phone in the playing venue and any area designated by the arbiter

Ας δούμε επίσης αντίστοιχα και τη (δική μου) μετάφραση αυτών των τεσσάρων παραγράφων (όπως πάντα, θυμίζω ότι το επίσημο κείμενο των Κανόνων είναι το αγγλικό):

2009: 12.3 β. Απαγορεύεται χωρίς την άδεια του διαιτητή να έχουν οι παίκτες μαζί τους στις εγκαταστάσεις των αγώνων κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, εκτός αν είναι εντελώς απενεργοποιημένα. Αν ηχήσει οποιαδήποτε τέτοια συσκευή, ο παίκτης που την έχει μαζί του θα χάνει την παρτίδα. Ο αντίπαλος θα κερδίζει. Αν όμως ο αντίπαλος δεν μπορεί να κερδίσει την παρτίδα με οποιαδήποτε σειρά νόμιμων κινήσεων, θα θεωρείται ότι έκανε ισοπαλία.

2005: 12.2 β. Απαγορεύεται αυστηρά σε όλους να έχουν μαζί τους στις εγκαταστάσεις των αγώνων κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας χωρίς την άδεια του διαιτητή. Αν ηχήσει το κινητό τηλέφωνο που έχει φέρει ένας παίκτης μαζί του στις εγκαταστάσεις των αγώνων κατά τη διάρκεια της παρτίδας, ο παίκτης αυτός θα χάνει την παρτίδα. Η βαθμολογία του αντιπάλου του θα καθορίζεται από το διαιτητή.

2009: 13.7 β. Με την εξαίρεση όποιου έχει εξουσιοδότηση από το διαιτητή, απαγορεύεται για τους πάντες η χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλου είδους συσκευή επικοινωνίας στις εγκαταστάσεις της αίθουσας αγώνων και σε κάθε άλλο όμορο χώρο που ορίζει ο διαιτητής.

2005: 13.7  β. Απαγορεύεται για τους πάντες η χρήση κινητού τηλεφώνου στις εγκαταστάσεις των αίθουσα αγώνων και σε κάθε άλλο χώρο που θα ορίσει ο διαιτητής.

Παρατηρούμε αμέσως την προσπάθεια να προσεγγιστεί περισσότερο ρεαλιστικά η πραγματικότητα και να νομιμοποιηθεί η πρακτική που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια «κράτα κλειστό το κινητό στην τσέπη σου». Προφανώς ήταν πρακτικά αδυνατο να γίνεται …σωματική έρευνα σε όλους τους συμμετέχοντες σκακιστές σε κάθε αγώνα. Έτσι είχε καταλήξει να τιμωρείται ο παίκτης του οποίου το κινητό τον πρόδιδε ηχητικά και όχι ο παίκτης που π.χ., τοποθετούσε  κλειστό το κινητό του πάνω στο τραπέζι. Αυτός έπαιρνε αρχικά μια προειδοποίηση ή αυστηρή επίπληξη.

Εξακολουθεί να απαγορεύεται να έχουν μαζί τους οι παίκτες τις επίμαχες συσκευές, εκτός αν είναι πλήρως απενεργοποιημένες (12.3β). Φυσικά, εξακολουθεί να απαγορεύεται και η χρήση τους (13.7β) —και στους χώρους δίπλα στον αγωνιστικό (αναψυκτήριο, καπνιστήριο, τουαλέτες, όχι όμως π.χ. στα δωμάτια του ξενοδοχείου ή στη ρεσεψιόν). Βέβαια, ο διαιτητής δεν είναι ούτε ντετέκτιβ ούτε ηλεκτρονικός για να ξέρει αν μια συσκευή είναι ενεργή ή όχι, γι’ αυτό διευκρινίζεται τώρα ότι κάθε ηχητική ένδειξη από μια τέτοια συσκευή δείχνει ότι προφανώς η συσκευή δεν είναι απενεργοποιημένη —και αυτή η ηχηρή παρουσία, όχι η κατοχή, είναι πλέον που τιμωρείται.

Θετική είναι επίσης η βελτίωση της ασαφέστερης προηγούμενης διατύπωσης ότι «ο διαιτητής αποφασίζει τη βαθμολογία του παίκτη του οποίου ο αντίπαλος μηδενίστηκε λόγω χρήσης κινητού» (ενεργοποιημένης συσκευής πλέον). Με την προηγούμενη διατύπωση, ο διαιτητής θα μπορούσε να κρίνει ότι η παρτίδα πρέπει να λήξει 0-0, με την τωρινή πλέον όχι. Το αποτέλεσμα θα είναι 0-1 ή  0-½ (και ορίζεται ρητά ποιο από τα δύο και πότε).

Μερικές απορίες έχω είναι στην προσπάθεια που έγινε να περιγραφούν ακριβέστερα οι συσκευές που δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι παίκτες, και γι’αυτό προστέθηκε ο όρος συσκευή επικοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου, ο όρος δεν είναι απόλυτα σαφής, αλλά ούτε και αρκετά περιεκτικός. Και εξηγούμαι:

Τα γουόκι-τόκι είναι προφανώς συσκευές επικοινωνίας και εμπίπτουν στη διάταξη. Σωστά απαγορεύονται. Όμως και τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι συσκευή (παθητικής έστω) επικοινωνίας. Εμπίπτουν και αυτά και απαγορεύονται; Και ενώ μπορεί (τραβηγμένα) να θεωρηθεί συσκευή επικοινωνίας ένα ραδιοφωνάκι, ορίζεται άραγε και ως συσκευή επικοινωνίας ένα mp3 player (π.χ. i-pod) που έχει αποθηκευμένη μουσική; (Βέβαια έχει αρκετό χώρο στο σκληρό του δίσκο για να περιλαμβάνει ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια ανοιγμάτων σε προφορική μορφή.) Γνωρίζω παίκτες που πηγαίνοντας να πάρουν λίγο καθαρό αέρα φορούν αμέσως τα ακουστικά του i-pod. Είναι οι συσκευές αυτές «συσκευές επικοινωνίας» με την έννοια των Κανόνων;

Προσωπικά, ακόμη και αν δεν είναι «συσκευές επικοινωνίας» με την έννοια των Κανόνων, σε τουρνουά που θα ήμουν υπεύθυνος θα δεχόμουν τα ακουστικά βαρηκοΐας (αλλά θα ήμουν σε επιφυλακή και στην ανάγκη θα ζητούσα ίσως κάποια ιατρική βεβαίωση) αλλά θα απαγόρευα κάθε συσκευή με δυνατότητα ψηφιακής αποθήκευσης και χρήσης ευρετηρίου (ακόμη και τις συσκευές GPS!), βασισμένος έστω στο παντοδύναμο προοίμιο. Ο διαιτητής δεν μπορεί να γίνεται τεχνικός και να ψάχνει σε σκληρούς δίσκους και κάρτες μνήμης για να δει αν περιέχουν μουσική ή βαριάντες. Ομολογώ όμως ότι θα δυσκολευόμουν περισσότερο να χαρακτηρίσω συσκευή επικοινωνίας ένα παραδοσιακό γουόκμαν με κασέτες (όπου λείπει η δυνατότητα εύκολης αναζήτησης) ή ένα ακόμη πιο παραδοσιακό ραδιόφωνο, όπως της φωτογραφίας…

20 Μαΐου, 2009 - Posted by | ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ | , ,

3 Σχόλια »

 1. Διαβάζοντας το άρθρο, δεν βλέπω πουθενά να απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή!!. Δηλαδή μπορώ να έχω στην τσάντα μαζί μου το netbook μου?

  Είναι σαφές οτι ΔΕΝ είναι συσκευή επικοινωνίας. Βέβαια δεν περιμένω κανείς να βγάλει το pc φόρα παρτίδα και να ψάχνει, αλλά δεν απαγορεύεται.!

  Επίσης δεν βλέπω να απαγορεύονται pda.

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 20 Μαΐου, 2009

 2. Ε, Κώστα! Εξακολουθεί να απαγορεύεται, όπως πάντα, η χρήση βοηθημάτων κάθε είδους (και αναμφίβολα εντάσσονται εκεί netbooks, pda, τσάντες με βιβλία, σκονάκια στο στυλό, κλπ).

  Το σκέφτηκα να το τόνιζα (και) σε αυτό το άρθρο, αλλά εδώ ήθελα να δώσω έμφαση στις δύο παραγράφους περί κινητών και στο νέο όρο «συσκευές επικοινωνίας».

  Σχόλιο από dokiskaki | 20 Μαΐου, 2009

 3. αν ο υπολογιστής δεν είναι ΚΑΙ συσκευή επικοινωνίας τότε τί είναι; Νομίζω πως και τώρα που «επικοινωνούμε» μέσω του blog που φιλοξενεί τα σχόλιά μας, μέσω υπολογιστή δεν το κάνουμε; Εγώ τουλάχιστον ναι !!
  Εκτιμώ πως το «other electronic means of communication» περιλαμβάνει και τα pda (τα περισσότερα εξ αυτών αν όχι όλα έχουν ΚΑΙ επικοινωνιακές δυνατότητες) αλλά φυσικά και τους υπολογιστές.
  Βέβαια ο διαιτητής δεν είναι απαραίτητα όπως λέει κι ο οικοδεσπότης ηλεκτρονικός επομένως είτε κάποιος χρησιμοποιεί mp3 player είτε δεν ξέρω τί ηλεκτρονικό γκατζετοειδές (όπως το λέμε σε άπταιστα ελληνικά !!) θα πρέπει να ελέγχεται.

  Σχόλιο από Μιχάλης Πρεβενιός | 20 Μαΐου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: