ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Α’ Εθνική, η 1η αγωνιστική

Με βάση το σύστημα υπολογισμού της δυναμικότητας των ομάδων που προβλέπει η προκήρυξη, και την κλήρωση που έδωσε τα μαύρα στην ισχυρότερη ομάδα, ΣΟ Καβάλας για την πρώτη αγωνιστική, η ΕΣΟ ανακοίνωσε τα ζευγάρια της 1ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα που ξεκινάει την επόμενη Παρασκευή στη Χαλκιδική. Αναλυτικά, είναι:

α/α

ΣΩΜΑΤΕΙΟ (ΛΕΥΚΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ (ΜΑΥΡΑ)

1

16

ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

1

2

2

ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΕΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

17

3

18

ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ

ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3

4

4

ΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ

ΣΟ ΙΚΑΡΙΑΣ Ι.ΤΖΕΛΕΠΗΣ

19

5

20

ΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΑΟ ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

5

6

6

ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΣΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

21

7

22

ΣΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

7

8

8

ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΦ ΣΥΚΕΩΝ

23

9

24

ΑΟ ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

9

10

10

ΣΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ

25

11

26

ΧΑΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΟΦΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

11

12

12

ΣΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Ο.Φ.Η.

27

13

28

ΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΣΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

13

14

14

ΜΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΣ

ΣΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

29

15

30

ΣΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

15

16

31

ΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Bye

25 Ιουνίου, 2009 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ | ,

3 Σχόλια »

 1. mhn sas prokalei entupwsh to oti den katevainei o oah…alla ti na kanoume me o prwta8lhths tou 2010 8a paixei sto idio prwta8lhma alfa e8nikhs…aaaa re paragkaaa…..kai auth h omada termatise persi 10ada…

  Σχόλιο από mr. jim | 25 Ιουνίου, 2009

 2. Επιστολή του ΟΑΑ Ηράκλειο σχετικά με τη μη συμμετοχή του στην Α’ Εθνική

  Ηράκλειο 24/06/2009

  Προς
  Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία
  Αθήνα

  Αξιότιμοι κύριοι
  Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο μας, η ιστορική ομάδα του «Ηράκλειο» Ο.Α.Α. δεν θα αγωνιστεί φέτος στο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
  Λόγοι καθαρά οικονομικοί συνέτειναν στη λήψη αυτής της, ομολογουμένως πολύ δυσάρεστης, αλλά και καταδικαστικής απόφασης για το Σωματείο μας. Μέσα από αυτή την απόφαση θα πάρουμε το θάρρος να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες ευχόμαστε να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού για λήψη αποφάσεων προς όφελος του αθλήματος.
  Το «Ηράκλειο» είναι ένα περιφερειακό Σωματείο. Έχει ένδοξη ιστορία, έχει κατακτήσει αρκετά Πρωταθλήματα και κύπελλα Ελλάδος και έχει εδώ και χρόνια καθιερωθεί ως ένα επιτυχημένο Σωματείο. Όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες σε οικονομικό, αγωνιστικό διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο.
  Ας επικεντρωθούμε όμως στο βασικότερο πρόβλημά μας, το οικονομικό, που θεωρούμε ότι είναι και μεγάλο πρόβλημα, για τα περισσότερα, περιφερειακά κυρίως, Σωματεία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αγωνία, μια συνεχής πίεση για την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για τη συμμετοχή της ομάδας στο Πρωτάθλημα. Γνωρίζουμε όλοι ότι το σκάκι δεν έχει τη δυνατότητα άλλων αθλημάτων στην εξεύρεση χορηγών, οι οποίοι πλέον, στις μέρες μας, είναι λίαν φειδωλοί στη χορήγηση πόρων.
  Η δυσκολία για εξεύρεση χορηγών συνεπικουρείται από την «καθιέρωση» σχεδόν μόνιμου τόπου διεξαγωγής των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ατομικών και διασυλλογικών, στη βόρεια Ελλάδα. Η μετακίνηση της ομάδας μας από την Κρήτη στη βόρεια Ελλάδα δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις που είναι πλέον πολύ αυξημένες. Και ας σκεφτούμε καλά ότι οι υποχρεώσεις αυτές δεν είναι για την ισχυροποίηση της ομάδας και την επιδίωξη υψηλών θέσεων στο Πρωτάθλημα, αλλά απλά και μόνο για τη συμμετοχή μας στο Πρωτάθλημα!
  Κατά τη γνώμη μας η συμμετοχή στο πρωτάθλημα για ένα Σωματείο θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη, χωρίς οικονομική συμμετοχή για το ίδιο το Σωματείο. Επειδή όμως όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η Πολιτεία μας έχει σχεδόν «καταδικάσει» με την πολιτική της απέναντι στα «μη δημοφιλή αθλήματα» δεν είναι ρεαλιστική η απόλυτη οικονομική κάλυψη ενός Σωματείου, από την πλευρά της Ομοσπονδίας.
  Μέχρι την προηγούμενη χρονιά η Ομοσπονδία κάλυπτε τα οδοιπορικά των Σωματείων, ανάλογα με την απόσταση τους από την περιοχή των Αγώνων. Με αυτό το δεδομένο η εξεύρεση των συμπληρωματικών πόρων για τις λοιπές δαπάνες της ομάδας μπορούσε να επιτευχθεί, μετά από αρκετές προσπάθειες.
  Από τη φετινή χρονιά όμως, με το ισχύον σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος της Α Εθνικής, το Σωματείο μας δέχτηκε τη «χαριστική βολή»! Δηλώσαμε τη συμμετοχή της ομάδας μας καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο (γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος το παράβολο συμμετοχής των 1000 € δεν επιστρέφεται αλλά ζητούμε η ΕΣΟ να εξετάσει το θέμα της επιστροφής του παραβόλου μας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθειά μας για την οικονομική και κατ’ επέκταση αγωνιστική ανάκαμψη του σκακιστικού τμήματος) με την ελπίδα ότι, στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι τη διεξαγωγή των αγώνων, θα καταφέρναμε να βρούμε τους πόρους για να καλύψουμε τα έξοδα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν. Το συνολικό κόστος των 8000 περίπου ευρώ που απαιτείται για τη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα είναι ένα ποσό που δεν βρίσκεται εύκολα. Και αν είναι δυνατόν για 1-2 χρονιές να βρεθεί, λόγω κυρίως προσωπικών γνωριμιών, είναι σχεδόν αδύνατη η εξασφάλιση της μόνιμης εξεύρεσής του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υποτίθεται ότι θα πρέπει οι συνθήκες συμμετοχής στο Πρωτάθλημα να είναι ίδιες για όλες τις ομάδες. Δεν μπορεί να εννοούνται ίσες συνθήκες για Σωματεία όπως η Μυτιλήνη, η Κέρκυρα, τα Σωματεία της Κρήτης κ.λπ. με τα Σωματεία που βρίσκονται 1-2 ώρες από το χώρο των Αγώνων τα οποία μπορούν με τον ίδιο προϋπολογισμό να εντάξουν στην ομάδα τους και 2 αμειβόμενους ξένους παίκτες.
  Ας έρθουμε τώρα στο «δια ταύτα», για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, ως Σωματείο, ότι προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε λίγο την υπάρχουσα κατάσταση στο Πρωτάθλημα της Α Εθνικής.
  Κατά την ταπεινή μας άποψη (και σύμφωνα με το ισχύον σύστημα) είναι καλό να υπάρχει κίνητρο για τα πρώτα Σωματεία, για να υπάρχει ο σχετικός ανταγωνισμός και να ανεβαίνει το επίπεδο των Αγώνων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η πλήρης οικονομική κάλυψή τους, γιατί τα υπόλοιπα Σωματεία, και ιδίως τα περιφερειακά, «καταδικάζονται» οικονομικά. Το δικαιότερο κατά τη γνώμη μας θα είναι να καλύπτονται οι διαμονές-διατροφές των 10 (ή λιγότερων) Σωματείων και να μοιράζονται τα οδοιπορικά στα άλλα Σωματεία αναλογικά, ανάλογα με την απόσταση της έδρας του Σωματείου από την περιοχή των Αγώνων. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αλλάξει τίποτα δραστικά αλλά θα είναι πιο δίκαιο το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος και θα ενισχυθούν κάπως τα περιφερειακά Σωματεία, στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις.
  Ελπίζουμε ότι το έγγραφο μας αυτό θα αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση στους κόλπους της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

  Με εκτίμηση

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Λουκαδάκης Μανόλης
  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  Γιώργος Βασίλας

  Σχόλιο από dokiskaki | 26 Ιουνίου, 2009

 3. Δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα οι απουσία του ΟΑΑΗ από την Α εθνική. Είναι και θέμα αγωνιστικών αδυναμιών αλλά και πολιτικής της διοίκησης προς το σκακιστικό τμήμα του συλλόγου. Πολιτικης που οδηγησε σε αποδυνάμωση του σκακιστικου τμηματος.

  Το φαινόμενο αυτό δεν θα μας ενδιέφερε αν όπως νομίζω δεν είχε γενικότερη ισχύ, και αν λιγότερο ιστορικά σωματεία της ιδίας πόλης όπως ο ΟΦ Ηρακλείου και ο ΣΟ Ηρακλείου δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους.

  Σχόλιο από gambit | 27 Ιουνίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: