ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πέτυχε ήδη η Α’ Εθνική;

webanatΟ ιστότοπος της διοργάνωσης είναι έτοιμος (πατήστε στην εικόνα) και από τις πληροφορίες που έχω, κατά πώς φαίνεται η διοργάνωση είναι ήδη επιτυχημένη —τουλάχιστον ξενοδοχειακά. Η συμμετοχή 31 από τις 34 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής είναι στα όρια του αναμενόμενου (αν και το αναγκαστικό bye από τη συμμετοχή μονού αριθμού ομάδων είναι πρόβλημα). Είμαι βέβαιος μάλιστα ότι αν το πρωτάθλημα ήταν πραγματικά όπεν, τότε θα υπήρχαν και άλλες ομάδες που θα δήλωναν συμμετοχή.

31 ομάδες με 20-25μελή αποστολή η καθεμία (έχει δηλωθεί έμαθα, ακόμη και 45μελής αποστολή) σημαίνει στο μυαλό μου όχι μόνο τεράστια επιτυχία για τους επαγγελματίες που παρέχουν την υποδομή, αλλά και τη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό για το πανελλήνιο διασυλλογικό πρωτάθλημα: Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που θα ζουν επί μια εβδομάδα μέσα στο αγωνιστικό σκάκι. Κυρίως όμως, ένας μεγάλος αριθμός σκακιστών, φίλων του σκακιού, και συγγενών και φίλων των φίλων του σκακιού, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια βδομάδα συλλογικό σκάκι από κοντά. Αυτό, στο χώρο όπου ολοκληρώνονται αύριο τα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα αγοριών και κοριτσιών, μπορεί να είναι αφετηρία για πολλά πράγματα. Αρκεί να πάνε καλά οι αγώνες, που το εύχομαι ολόψυχα επειδή μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικό, και από την αγωνιστική και την οργανωτική πλευρά.

Με άλλα λόγια, είμαι ευχαριστημένος επειδή έγινε το πρώτο βήμα για ένα πραγματικά πανελλήνιο σκακιστικό διασυλλογικό πρωτάθλημα που ναι, θα θυμίζει περισσότερο φεστιβάλ —κι αυτό επειδή πιστεύω ότι στο συλλογικό σκάκι η έμφαση είναι στο συλλογικό, όχι στο σκάκι (που είναι απλώς το μέσο). Φυσικά, υπάρχουν πολλές αγωνιστικές παγίδες και κάποιες οργανωτικές. Τις οργανωτικές δεν τις εντοπίζω τόσο ούτε στην ξενοδοχειακή υποδομή όπου υπάρχει πολύ έμπειρο στελεχικό δυναμικό, ούτε στον αγωνιστικό τομέα όπου επίσης είναι εξαιρετικά τα στελέχη. Τις εντοπίζω αφενός στο θέμα δημοσιότητας/επικοινωνίας (όπου πέρσι πχ οι ομάδες δεν μπορούσαν να έχουν εύκολα πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα δωμάτια όπου προετοιμαζόντουσαν), στο θέμα της διαφημιστικής προβολής της εκδήλωσης (όπου πάλι δεν φαίνεται να έχει γίνει κάτι διαφορετικό και αξιόλογο). Τελικά —και το πιο σημαντικό, αυτό που θα φανεί στο τέλος, έχει σημασία αν θα είναι θετικό το ισοζύγιο για τις ομάδες που έρχονται να συμμετάσχουν στο πάρτι χωρίς την ελπίδα της διάκρισης (της δεκάδας), αλλά δίνουν με την παρουσία τους τον όγκο και τη μαζικότητα σε ένα τουρνουά που διαφορετικά θα ήταν ένα πουλ δέκα ομάδων σε οκτώ σκακιέρες. Για να το πω αλλιώς, αν οι ομάδες-κομπάρσοι θα είναι «ευχαριστημένοι πελάτες» και θα ψάξουν να βρουν και του χρόνου το απαραίτητο 10χίλιαρο της συμμετοχής.

Ξέρω ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν στο μυαλό τους μια διαφορετική δομή διασυλλογικών πρωταθλημάτων, με πυραμίδες, προαγωγές σε κατηγορίες κλπ και μια Α’ Εθνική που επιχορηγείται εξολοκλήρου από την ΕΣΟ. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχαμε αληθινή διασυλλογική πυραμίδα στην Ελλάδα και ότι μια επιχορηγούμενη Α’ Εθνική (από τον κρατικό προϋπολογισμό, μην ξεχνιόμαστε) θα ήταν, με τα φετινά στάνταρ, ένα τουρνουά πουλ οκτώ-δέκα ομάδων σε οκτώ, το πολύ δέκα σκακιέρες. (Για όποιον είναι γρήγορος στους; υπολογισμούς, πρόκειται περίπου για το ποσό που θα ισομοιράσει η ΕΣΟ στις πρώτες ομάδες της φετινής τελικής κατάταξης).

Μα δεν είναι άδικο αυτό το σύστημα; Ε, όχι, δεν είναι. Την κατάταξη των συλλόγων σε ατομικά αθλήματα μπορούμε να τη μετρήσουμε με πολλούς τρόπους, και το διασυλλογικό είναι ένας μόνο από πολλούς. Θα μπορούσαμε να έχουμε βαθμολογίες σύμφωνα με την κατάταξη στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα, με συντελεστές ή χωρίς, θα μπορούσαμε να μετράμε βαθμούς αξιολόγησης, να σταθμίζουμε διάφορα διασυλλογικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε διάφορα πράγματα. Απλώς θα πρέπει να θυμόμαστε τι και για ποιον σκοπό το επιλέγουμε.

Δηλαδή το σύστημα είναι τέλειο; Όχι βέβαια. Το σύστημα έχει πολλές δομικές αδυναμίες και θα χρειαστούν διορθώσεις μέχρι να κατασταλάξει σε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρωτάθλημα όπως τα Νεανικά Εφηβικά, που είναι πλέον ένα διασφαλισμένο και επιτυχημένο τουρνουά, κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μέχρι το 1995 πρωταθλήματα, που ξεκινούσαν και άλλαζαν οι συνθήκες της διοργάνωσης…

Μια τέτοια δομική αδυναμία την υπέδειξε ήδη ο ΟΑΑ Ηράκλειο. Πρόκειται για τη γεωγραφική ανισότητα που προκαλείται από την απόσταση των σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής από την έδρα των αγώνων (διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου στα σχόλια, εδώ). Είναι μια δομική ανισότητα πριν από τους αγώνες και άρα θέλει παρέμβαση.

Παρέμβαση μπορεί να χρειάζεται και σε άλλα θέματα. Στο σύστημα των αγώνων π.χ. χρειάζονται πραγματικά οι εννέα γύροι με διπλές συναντήσεις ή αρκούν οι επτά σε επτά ημέρες ώστε να υπάρχουν περιθώρια και για άλλες σκακιστικές εκδηλώσεις αλλά και να μην εξοντώνονται αγωνιστικά οι βασικοί παίκτες των ομάδων; Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για ατομικό τουρνουά όπου ο κάθε παίκτης μπορείνα κάνει και μια χαλαρή ισοπαλία για να πάρει μια ανάσα. Πόσο σημαντική θα είναι η επίδραση του bye στον τελευταίο γύρο όταν είναι κρίσιμη και η 20η θέση; Μήπως χρειάζεται μια ειδική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία π.χ. «αν ο αριθμός των ομάδων στον τελευταίο γύρο είναι μονός, εξαιρείται από την κλήρωση η ομάδα με τη χειρότερη βαθμολογία ώστε όλοι οι βαθμοί του τελευταίου γύρου να προκύψουν από αγώνες;»

Κατά τη γνώμη μου επίσης, μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει η διοργάνωση αν η ενιαία βαθμολογία της Α’ Εθνικής προέρχεται από το άθροισμα τριων επιμέρους πρωταθλημάτων: του γενικού (που θα είναι ο διάδοχος του «Κυπέλλου Ελλάδας», μιας διοργάνωσης που είναι σήμερα κατά τη γνώμη μου εντελώς ελιτίστικη και με περιορισμένη αξία), του πρωταθλήματος γυναικών και του πρωταθλήματος εφήβων. Και τα τρία πρωταθλήματα θα έχουν σύνθεση σκακιστικής Ολυμπιάδας (4+1), φυσικά με δυνατότητες επιμέρους ορίων ηλικίας κλπ. Νομίζω ότι είναι προφανές το πόσο πιο σημαντικό είναι να διεκδικούνται τέσσερα έπαθλα ταυτόχρονα αντί του ενός που έχουμε σήμερα.

Επίσης πιστεύω ότι θα βγει ωφελημένη η διοργάνωση αν είναι καλύτερα δομημένες οι αποζημιώσεις και οι επιβραβεύσεις των σωματείων. Μπορεί πχ να επιχορηγούνται περισσότερο τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα από το «Κύπελλο Ελλάδας», να επιτρέπονται αλλοδαποί μόνο στο Κύπελλο κλπ. Επιπλέον, η φαινομενική διάσπαση του πρωταθλήματος και των ομάδων στα τρία ίσως ανοίξει περισσότερους δρόμους επιχορηγήσεων για τα σωματεία (π.χ. η εφηβική ομάδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η γυναικεία από το πολυκατάστημα της περιοχής). Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα και ξεχωριστής συμμετοχής ενός συλλόγου σε ένα ή δύο από τα πρωταθλήματα αυτά, φυσικά χωρίς αξίωση στα οφελήματα της συνολικής κατάταξης. Έτσι θα μπορεί ένας σύλλογος-φυτώριο να διεκδικήσει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα σε μια αναπτυξιακή κατηγορία χωρίς να επιβαρύνεται από το κόστος ενός τμήματος καταξιωμένων σκακιστών.

29 Ιουνίου, 2009 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ | ,

3 Σχόλια »

 1. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε αναλυτικό σχολιασμό, thumbs up!

  Σχόλιο από middlewave | 2 Ιουλίου, 2009

 2. Ειδική υποσελίδα για το διασυλλογικό από το GreekChess.com με στατιστικά και chat room για σχόλια: http://www.greekchess.com/clubs09

  Σχόλιο από Γ. Μαστροκούκος | 4 Ιουλίου, 2009

 3. Πέρασαν ήδη τρεις γύροι και οι πρώτες σκέψεις είναι

  1) Σίγουρα είναι ένα ευχάριστο reunion.
  2) Οι ανισότητες μεταξύ των ομάδων είναι τεράστιες. Δεν είμαστε για 30+ ομάδες, όπως και στο ποδόσφαιρο η Α εθνική δεν σηκώνει 20+ ομάδες.
  3) Είναι πολλές οι αναπτυξιακές. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ.

  Περιμένω «περίεργα» αποτελέσματα στους τελευταίους γύρους και ελπίζω να μην συμβούν.

  Τέλος το bye στους 2 τελευταίους γύρους θα παίξει μεγάλο ρόλο. Στον 8ο θα «καταδικάσει» την ομάδα που θα το πάρει, στέλνοντας την ψηλά (εκτός και αν βρεί 6-6 κάπου) και θα σώσει την ομάδα που θα το πάρει στον 9 γύρο (αφού θα είναι λογικά η 9 ομάδα απο το τέλος και με νίκη απλά σώζεται). Μεγάλη τρύπα του συστήματος όταν μιλάμε για υποβιβασμό.

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 5 Ιουλίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: