ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Α’ Εθνική 2009: Μια πρώτη ανακεφαλαίωση

smallanatΠριν από δώδεκα ημέρες, αναρωτήθηκα από αυτό το ιστολόγιο αν «Πέτυχε ήδη η Α’ Εθνική;» Παλιότερα είχα αναρωτηθεί γιατί δεν λέει κανείς «Καμιά καλή κουβέντα για το ορφανό;» εννοώντας το συγκεκριμένο σύστημα. Στο ενδιάμεσο έγραψα κι άλλα άρθρα σχετικά, και θα χρειαστεί να γράψω κι άλλα για να εξηγήσω γιατί, κατά την άποψή μου:

Η φετινή Α’ Εθνική είναι μια επιτυχία με πολλά αλλά και όμως, που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό του χρόνου και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ξεκαθαρίζω αμέσως και με συντομία τα πώς και τα γιατί και τα αλλά και όμως:

Το σκάκι είναι ατομικό, τα ομαδικά αποτελέσματα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συνάρτηση των ατομικών συντελεστών κάθε ομάδας, και αυτά είναι με τη σειρά τους συνάρτηση των οικονομικών και οργανωτικών δυνατοτήτων κάθε ομάδας. Με άλλα λόγια, τα λεφτά δεν αρκούν για να κάνουν τις μεγάλες σκακιστικές ομάδες, αλλά χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτα.

Το αγωνιστικό σύστημα είναι το καλύτερο που χρησιμοποιήσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο όποιος δεν έχει ζήσει από κοντά την κοροϊδία και τα πεταμένα λεφτά για τις πληρωμένες διακοπές των μισών τουλάχιστον ομάδων που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα με το προηγούμενο σύστημα (σκασίλα τους μεγάλη αν τερμάτιζαν τέταρτοι, όγδοοι ή δωδέκατοι) μπορεί να θεωρεί καλύτερο το σύστημα «φτάνουν δυο καλά παιχνίδια και μετά πάω για τα μπανάκια μου». Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα δεν έχει τρύπες. Έχει τρύπες, και μπόλικες μάλιστα, που μπορούσαν και έπρεπε να έχουν προβλεφτεί: Το θέμα του bye (έχω γράψει την άποψή μου: εξαίρεση του τελευταίου από την κλήρωση στους 3-4 τελευταίους γύρους), το θέμα της «πλαστής σύνθεσης» (μια καλή ιδέα θα ήταν εδώ να δηλώνουν οι ίδιοι οι σύλλογοι τη βασική σύνθεση για σκοπούς αξιολόγησης και να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους παίκτες σε ένα συγκεκριμένο, μικρό έστω, αριθμό παρτίδων), το θέμα των διπλών αγωνιστικών (εξαντλητικές σε απίστευτο βαθμό· εδώ οι λύσεις είναι: περισσότερες ημέρες —άρα μεγαλύτερο κόστος, λιγότεροι γύροι —άρα μεγαλύτερη αγωνιστική ασάφεια, μείωση χρόνου σκέψης —άρα μειωμένη αγωνιστική ακρίβεια, περισσότεροι αναπληρωματικοί —άρα μεγαλύτερο κόστος).

Το θέμα με τον τόπο διεξαγωγής είναι πλέον αγωνιστικό και πολύ μεγάλο, αφού προσφέρει πλεονέκτημα σε όποιες ομάδες έχουν την έδρα τους κοντά στην περιοχή των αγώνων. Χρειάζεται να φιλοξενούν λιγότερους, επί λιγότερες ημέρες (μπορεί και να βρίσκονται στο χώρο αγώνων αυθημερόν) και δαπανούν λιγότερα για οδοιπορικά. Το αθροιστικό αποτέλεσμα (κάντε τους υπολογισμούς) μπορεί να σημαίνει την ποιοτική διαφορά στις ξένες σκακιέρες ή την παρουσία αναπληρωματικών για τις δύσκολες ημέρες με τις διπλές συναντήσεις. Εδώ χρειάζεται διορθωτική παρέμβαση αμέσως.

Η αίθουσα αγώνων, εξαιρετική και επαρκέστατη για το διασυλλογικό του 2003 με τους 128 σκακιστές, ήταν προφανώς οριακά επαρκής για τους φετινούς 360. Πολλοί αναρωτιόντουσαν τι θα γινόταν αν είχαν έρθει και οι 34 ομάδες. Προφανώς κανείς αρμόδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη συμμετοχή… στην αίθουσα των αγώνων θα έμεναν αναγκαστικά μόνο παίκτες, διαιτητές και αρχηγοί… Το πρόβλημα με τους βοηθητικούς χώρους είναι μεγάλο, γνωστό από παλιά, και όσο αυξάνεται ο αριθμός των φορητών υπολογιστών στο λόμπι του Άθως, τόσο πιο απαραίτητο είναι να διαχωριστεί η επικοινωνία θεατών και σκακιστών, κάτι εγγενώς αδύνατο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Κατά τη γνώμη μου, το πρωτάθλημα δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον στη συγκεκριμένη αίθουσα, για τους προηγούμενους λόγους αλλά και επειδή η συμμετοχή «τουριστών»σε αναλογία 2:1 με τους σκακιστές μας αναγκάζει να παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τον παράγοντα «θεατές».

Για την προβολή των αγώνων δεν έχω παρά να παραπέμψω στο άρθρο για το διασυλλογικό του 2003. Σχεδόν τίποτε από όσα είχα προτείνει τότε (συν μερικά από όσα είχαν γίνει τότε) δεν έγιναν εφέτος. Οπότε, τι να προσθέσω πέρα από το ότι είναι επιεικώς απαράδεκτη η κατάσταση με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οι σκακιστικές ομάδες και οι σκακιστές δεν είναι τουρίστες που κοιτάνε τα ιμέιλ τους στο ίντερνετ δέκα λεπτά κάθε τρεις ημέρεςς. Χρειάζονται σύνδεση διαρκώς, και μάλιστα σε συνθήκες εμπιστευτικότητας. Η εικόνα στα λόμπι των δύο ξενοδοχείων, με γκρανμέτρ και πιτσιρικάδες να κάνουν πιρουέτες ή πρωινές βάρδιες 6-7 με τους φορητούς υπολογιστές τους για να πιάσουν το ασύρματο σήμα ήταν από άλλη εποχή.

Παρά τα παράπονα (και τα λάθη που έγιναν), νομίζω ότι η διαιτησία στάθηκε ικανοποιητικά. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε όλα τα παιχνίδια μόνο έμπειροι διαιτητές· αλλιώς, πώς θα μάθουν οι νέοι; Τα προβλήματα με τους αρχηγούς επίσης (άποψή μου, βέβαια) δεν τα θεωρώ σοβαρά (όπως έγραψα και εδώ, απλώς ανακαλύπτουμε την Αμερική…).

Τελειώνοντας, δύο λόγια για το ξενοδοχειακό και το γενικότερο οργανωτικό κομμάτι. Το ξενοδοχειακό κομμάτι της υποστήριξης δεν ήταν στο επίπεδο που γνώριζα από παλιά, ιδιάιτερα στον τομέα της εστίασης. Θεωρώ απαράδεκτο π.χ. όταν κάποιος σερβιτόρος του πρωινού κάνει ότι δεν σε βλέπει για να μη σερβίρει καφέ (μισό φλιτζάνι με κατακάθι!) ή να δυσανασχετεί ρωτώντας  «κι άλλο;» Δεν είναι δυνατό να καθαρίζονται τα δωμάτια στις 2 και στις 3 το μεσημέρι, την ώρα της λίγης ξεκούρασης (ιδιαίτερα στις διπλές αγωνιστικές)… Αλλά και από άλλους, μη σκακισιτκούς τακτικούς επισκέπτες άκουσα παράπονα για το επίπεδο των υπηρεσιών.

Και φτάνω στην τελευταία παρατήρηση (προς το παρόν). Η Σκακισιτκή Ομοσπονδία έχει στα χέρια της μια δυνητικά μεγάλη διοργάνωση. Πρέπει να βελτιώσει τις προδιαγραφές ανάθεσης ώστε να αποκομίζει περισσότερα ανταλλάγματα υπέρ των ομάδων. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να επανεξετάσει την κλιμάκωση των αποζημιώσεων (μειώνοντας έτσι την ένταση στη 10η σκακιέρα) και, διατηρώντας την Α’ Εθνική στην 20η θέση, να επανεξετάσει το δικαίωμα συμμετοχής (ίσως με παράβολο;). Για εμένα είναι προφανές ότι ενώ θα υπάρξουν ομάδες που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να παίξουν του χρόνου, θα υπάρχουν πολύ περισσότερες που θα ήθελαν να βρίσκονται εκεί.

Περιμένω (και εδώ) τα σχόλιά σας και κυρίως, τις παρατηρήσεις σας για σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά πράγματα που μου διέφυγαν σε αυτή την πρώτη ανακεφαλαίωση.

11 Ιουλίου, 2009 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΠΟΝΑ | ,

2 Σχόλια »

 1. Αν και νομιζω οτι ειναι ακομα νωρις για ν’ανοιξουμε αυτη την συζητηση καθως η πικρια και ο θυμος ειναι ακομα νωπα,θα κανω μια προσπαθεια.
  Οτι θα γραψω παρακατω,παιρνει σαν δεδομενο οτι η υπαρχουσα διαρθρωση στη συνθεση μιας ομαδας διατηρειται.Πολλα θα ειχα να πω για αναπτυξιακες,γυναικες,αριθμο σκακιερων κτλ,θα το αφησω για αλλη φορα ομως,καλο ειναι να περιορισουμε την εκταση της συζητησης.
  Κατα την γνωμη μου…

  Δείτε όλο το σχόλιο του Μέτοικου σε ξεχωριστό άρθρο, εδώ: https://greekchesspolitics.wordpress.com/2009/07/12/ideamellon/

  Σχόλιο από Μετοικος στη Νισυρο | 11 Ιουλίου, 2009

 2. Η συζήτηση για την πρόταση του Μέτοικου συνεχίζεται σε ανεξάρτητο άρθρο, εδώ: https://greekchesspolitics.wordpress.com/2009/07/12/ideamellon/

  Σχόλιο από dokiskaki | 12 Ιουλίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: