ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Η μεγάλη ώρα της Ικαρίας

ikaria

Η δεύτερη σελίδα από τον οδηγό του Δήμου Αγ. Κηρύκου

dokiskaki: Ενημερωθείτε στα σχόλια του άρθρου για όλες τις εξελίξεις των αγώνων!

Η σπουδαία σκακιστική εκδήλωση που οργανώνεται φέτος στην Ικαρία αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας που συνθέτουν προσπάθειες 32 ετών. Το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2009» έχει όλους τους δείκτες επιτυχίας μιας διοργάνωσης στο ζενίθ. Η συμμετοχή 172 σκακιστών και σκακιστριών από όλη τη Ελλάδα, καθώς και από 22 ξένες χώρες, η εμφάνιση 37 παικτών με διεθνή τίτλο (8 GM, 11 IM, 5 WGM) και η έντονη παρουσία παιδιών καθιστούν το φετινό τουρνουά ιδιαίτερα μαζικό, ισχυρό, αντιπροσωπευτικό και πολύ νεανικό.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που αγκαλιάζουν με θέρμη οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  στηρίζει η ντόπια κοινωνία, αλλά για μία ακόμα φορά εμφανίζεται να επιχειρεί να το απαξιώσει και να το υποβαθμίσει η επίσημη πολιτεία. Στην πιο μεγάλη ώρα του σκακιστικού θεσμού φαίνεται ακόμα πιο έντονα η απουσία ηθικής και υλικής συμπαράστασης από το κράτος, με πιο χαρακτηριστική την στείρα αρνητική στάση της αθλητικής ηγεσίας, η οποία τα τελευταία χρόνια συμπεριφέρεται σαν να μην αποδέχεται ότι το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου οργανώνεται μέσα στην ελληνική επικράτεια

Στον πρώτο γύρο σχεδόν όλοι οι ισχυροί προσκεκλημένοι (Κεμπίνσκι, Βορομπιόβ, Μάρκους, Μίστα, Τουκμάκοβ, Ριτσάγκόβ, Ζαγκρεμπέλνι), σημείωσαν νίκες, ενώ μεγάλη επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί η ισοπαλία του Παπαχριστούδη με τον Πολωνό γκραν μετρ Μπόμπρας.

Οι αγώνες διεξάγονται στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου (τηλέφωνο 22750-23965). Το επίσημο σάιτ της διοργάνωσης είναι εδώ, ενώ πλούσια στοιχεία θα βρείτε και σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση.

(Δελτίο Τύπου από την πένα του Κοσμά Κέφαλου)

12 Ιουλίου, 2009 - Posted by | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΟΠΕΝ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ | , , ,

7 Σχόλια »

 1. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»
  Δελτίο τύπου 130709

  Οι πρώτοι διεκδικητές νόρμας στην Ικαρία

  Ο μεγάλος αριθμός γραν μετρ (8) και διεθνών μετρ (11) που αγωνίζονται στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2009» προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς, κυρίως νεαρούς Έλληνες σκακιστές να διεκδικήσουν νόρμες διεθνών τίτλων. Μετά τον δεύτερο κιόλας γύρο φάνηκαν οι πρώτοι διεκδικητές. Είναι οι Ν. Αγγελής, Γ. Νικολάου, Κ. Κοκόλιας και Γ. Πούλος, οι οποίοι, παρότι έπαιζαν στο πρώτο από τα τρία γκρουπ του επιταχυνόμενου συστήματος αγώνων, βρέθηκαν να έχουν 2 νίκες. Σε πορεία διεκδίκησης νόρμας τίτλου GM και IM βρίσκονται και κάποιες ξένες σκακίστριες, όπως η Σέρβα Μανάκοβα, η Αρμένισσα Αγκινιάν και η Ουκρανή Χραμπίσκα (και οι τρεις κατέχουν τίτλο γκραν μετρ γυναικών). Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι οι διεκδικητές και διεκδικήτριες θα επιτύχουν καλά σκορ με κάποια από τα μεγάλα ονόματα των αγώνων, όπως είναι ο Πολωνός Κεμπίνσκι, οι Ρώσοι Βορομπιόβ και Ριτσαγκόβ, ο Σέρβος Μάρκους, ο Ουκρανός Τουκμάκοβ και Ουζμπέκος Ζαγκρεμπέλνι (όλοι άρχισαν με 2 νίκες).

  Το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2009» διεξάγεται στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου (τηλέφωνο 22750-23965) και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Αγωνίζονται 172 σκακιστές και σκακίστριες από 23 χώρες (ρεκόρ εκπροσώπησης). Πολύ μεγάλο είναι το φάσμα ηλικιών (από 7 έως 80 ετών). Στον δεύτερο γύρο, μάλιστα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η συνάντηση μεταξύ του 79χρονου Αχιλλέα Μητσάκου και της 9χρονης Μαρίας Δούνη (νικητής αναδείχθηκε ο βετεράνος σκακιστής). Επικεφαλής διαιτητής είναι ο Οδυσσέας Βαζελάκης, υπεύθυνη διεξαγωγής αγώνων η Άνδρα Τσιμίνα, υπεύθυνος κληρώσεων ο Μιχάλης Πρεβενιός και διαιτητές η Ευγενία Ζευγίτη, ο Σάββας Κυριάκου, ο Χρήστος Κοντογιάννης, ο Γιώργος Κουλαξουζίδης, η Φωτεινή Αγγελάκη και ο Κώστας Χαλιωρής. Την διεύθυνση αγώνων έχουν και φέτος ο Δημήτρης Σκυριανόγλου και ο Μιχάλης Βένιος και την επιμέλεια του μπουλετίν ο Χρήστος Κεφαλής.

  Αρωγοί της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Αγίου Κηρύκου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου. Πολύ κοντά στην διοργάνωση είναι, όπως πάντα, ο δήμαρχος Σπύρος Τέσκος και οι αντιδήμαρχοι Νίκος Λαρδάς και Παναγιώτης Τσαρνάς, οι οποίοι, εκτός των άλλων, επιδεικνύουν προσωπικό ενδιαφέρον για την επίλυση προβλημάτων.

  Το επίσημο σάιτ της διοργάνωσης είναι http://www.chess.gr/ikaros/, χορηγός επικοινωνίας το πολύ γνωστό παγκοσμίως http://www.chessdom.com/, ενώ γρήγορη ενημέρωση προσφέρει και η ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1.

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 13 Ιουλίου, 2009

 2. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»
  Δελτίο τύπου 140709

  Απόλυτο σκορ οι Τουκμάκοβ, Μάρκους, Κεμπίνσκι

  Ο βετεράνος Ουκρανός Τουκμάκοβ (διεκδικητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τη δεκαετία του ΄70, πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης και μέλος της Εθνικής της ομάδας), ο Σέρβος Μάρκους και Πολωνός Κεμπίνσκι διατηρούν μετά τον 4ο γύρο 100% επιτυχία στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2009». Τους ακολουθούν με 3,5 βαθμούς οι Ρώσοι Ριτσαγκόβ, Σπίριν, Βορομπιόβ, ο Ουζμπέκος Ζαγκρεμπέλνι, ο Αυστριακός Γκρόετς, ο Ολλανδός Ρις, ο Αμερικανός (πλέον) Βούτσιτς, ο Μαυροβούνιος Λέκιτς, ο Ινδός Λαχιρί, ο Γεωργιανός Κετσουριάνι, ο Πολωνός Μίστα, η Αρμένισσα Αγκινιάν και η Σέρβα Μανάκοβα. Στην επόμενη βαθμοομάδα, με 3 βαθμούς, κατατάσσονται οι πρώτοι Έλληνες: Κοκκόλιας, Σιγάλας, Νικολάου, Γαζής, Γ. Πούλος, Τασσόπουλος, Λαγοπάτης, Αλ. Κουκουφίκης, Ι. Γκούμας, Μπακατσέλος και Π. Σπύρου. Σάιτ: http://www.chess.gr/ikaros, http://www.chessdom.com, http://www.skakistikiakadimia.gr/, http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 14 Ιουλίου, 2009

 3. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»
  Δελτίο τύπου 140709 (συνέχεια)

  Με τη ματιά ενός επισκέπτη


  Ο σκακιστής Τάσος Δουλίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Ικαρία οικογενειακώς τα τελευταία χρόνια, καταγράφει τις εντυπώσεις του, επιχειρώντας να προσεγγίσει τις κοινωνικές παραμέτρους της διοργάνωσης:

  Η σύγχρονη «πτήση του Ίκαρου», που ξεκίνησε πάνω από τον Άγιο Κήρυκο της ακριτικής Ικαρίας πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, συνεχίζεται ασταμάτητα, με ολοένα και μεγαλύτερη διοργανωτική, κυρίως, όμως, αγωνιστική επιτυχία, όπως ακριβώς, δηλαδή, θα επιθυμούσαν και οι χιλιάδες φανατικοί φίλοι της (σκακιστές, διάσημοι ή λιγότερο γνωστοί, και όχι μόνον).
  Όσοι έλληνες και ξένοι, κάθε ηλικίας (από νηπιακή έως και άνω των 80 ετών), από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, μέσα στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, κατάφεραν να πάρουν μέρος, έστω και για μία φορά, στο ετήσιο καλοκαιρινό σκακιστικό φεστιβάλ της Ικαρίας (σημαντικό καθιερωμένο σκακιστικό και πολιτιστικό γεγονός, όχι μονάχα για το συγκεκριμένο νησί, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου Πελάγους), είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά, ότι είχαν την τύχη να ζήσουν κάτι κυριολεκτικά ανεπανάληπτο.
  Η μοναδικότητα αυτή ήταν εμφανής, όχι μονάχα στο σκακιστικό πεδίο, αλλά προπάντων σε σχέση με τον ανέμελο και χαλαρό τρόπο ζωής του νησιού, την ευκαιρία που, παράλληλα, τους παρέχεται για 10ήμερες ονειρεμένες διακοπές (ατομικά ή οικογενειακά), όπως αυτές μιας αλλοτινής ξέγνοιαστης εποχής, καθώς και τις πρωτόγνωρες – αλησμόνητες εμπειρίες που τους περίμεναν σε κάθε τους βήμα, σε 24ωρη βάση, μέσα σ’ αυτό το φιλόξενο και συνάμα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, που, παραδόξως, επιμένει ακόμη να αντιστέκεται πεισματικά και να μην έχει θυσιαστεί προς χάριν της όποιας ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης.
  Μια πολύ μεγάλη παρέα, σαν ένα ζωηρό μελίσσι, κατακλύζει, στη κυριολεξία, τον Άγιο Κήρυκο, στα μέσα κάθε Ιουλίου, και για δέκα περίπου ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ατέλειωτο τρελό παιχνίδι, όχι μόνο πάνω στις σκακιέρες, αλλά σε κάθε σημείο του νησιού, ορεινό, παραλιακό, παντού.
  Πρόσχαρες παρέες σκακιστών ελλήνων ή (και) ξένων, κάθε ηλικίας, συχνά τελείως άγνωστων μεταξύ τους μέχρι και πριν από το ξεκίνημα του σκακιστικού φεστιβάλ, ξεπροβάλλουν από διαφορετικά σημεία στα γραφικά σοκάκια του νησιού και σε «αναγκάζουν» να τους ακολουθήσεις σε μία άλλη διάσταση αφήνοντας κατά μέρος όλες σου τις έννοιες και ξεχνώντας όλα σου τα προβλήματα.
  Τα ερεθίσματα που μπορούν να ξεμυαλίσουν τον οποιονδήποτε (με συνέπεια, αυτός να ξεχάσει να παρουσιαστεί ακόμη και για την προγραμματισμένη του παρτίδα στο τουρνουά) είναι πράγματι πάρα πολλά και έντονα.
  Γοητευτικές και συνάμα ήσυχες παραλίες στη διάρκεια της ημέρας, γραφικά ταβερνάκια ή ρομαντικά μουσικά κέντρα, σε όλη, σχεδόν, τη διάρκεια του 24ώρου. Χωριστή, μάλιστα, αναφορά πρέπει να γίνει στο τοπικό παραδοσιακό πανηγύρι και ξεφάντωμα της 17ης Ιουλίου κάθε χρόνο στον Άγιο Κήρυκο, που η τέλεσή του συμπίπτει μέσα στις ημέρες διεξαγωγής του σκακιστικού τουρνουά.
  Για όσους, βέβαια… επιμένουν σκακιστικά, αγνοώντας, έτσι, την όποια εξωσκακιστική πρόκληση, υπάρχουν στη διάθεσή τους παραδοσιακά καφενεδάκια κοντά στο κύμα, όπου, σε κάθε στιγμή, βλέπει κανείς να καταφθάνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες αμετανόητων σκακιστών, εφοδιασμένων με τον απαραίτητο φορητό σκακιστικό τους εξοπλισμό, προκειμένου να ξεκινήσουν την ανάλυση των παρτίδων τους της προηγούμενης ημέρας, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες, με τη συνοδεία, πάντοτε, των απαραίτητων σκακιστικού τύπου καλαμπουριών (την ίδια στιγμή, βέβαια, που οι οικογένειες πολλών από αυτούς απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε κάποια από τις παρθένες διαμαντένιες παραλίες του νησιού).
  Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ατέλειωτη παρέα, εύχεται αυτό το δεκαήμερο ταξίδι στη ξεγνοιασιά και στο όνειρο να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, να μην τελειώσει ποτέ.
  Στη χειρότερη δε περίπτωση, να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι επόμενοι μήνες, μέχρι να αρχίσει το επόμενο Σκακιστικό Φεστιβάλ Ίκαρος, αφού έχει, πλέον, καταστεί κανόνας, ότι όποιος έρχεται σ’ αυτό για μία, έστω, φορά, είναι πολύ δύσκολο να μην έλθει ξανά και ξανά, μόνος ή οικογενειακώς.

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 14 Ιουλίου, 2009

 4. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»

  Δελτίο τύπου 150709

  Μόνος πρώτος ο Κεμπίνσκι!

  Ο Πολωνός γκρανμαίτρ Ρόμπερτ Κεμπίνσκι (Νο 1 του τουρνουά) είναι ο μόνος που παραμένει αλώβητος μετά το 5ο γύρο του φετινού Ανοιχτού Πρωταθλήματος Αιγαίου που διεξάγεται στα πλαίσια του Σκακιστικού Φεστιβαλ «Ίκαρος 2009». Ο Πολωνός γκρανμαίτρ ξεπέρασε χτες με επιτυχία το εμπόδιο το Βλαντιμίρ Τουκμάκοβ σε μία ενδιαφέρουσα παρτίδα όπου αρχικά φαινόταν ότι ο βετεράνος Ουκρανός γκρανμαίτρ είχε το πάνω χέρι αλλά τελικά υποχρεώθηκε σε εγκατάλειψη μετά από 37 κινήσεις. Παρά, πάντως την ήττα του (πρώτη απώλεια πόντων στο τουρνουά) ο Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ εξακολουθεί να φαίνεται ορεξάτος και ξεκούραστος αποτελώντας σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους παίχτες. Η παρουσία του στην Ικαρία οπωσδήποτε κοσμεί τη διοργάνωση.
  Στη δεύτερη σκακιέρα η συνάντηση μεταξύ των Ευγκένι Βορομπιόβ (Νο 2) και Ρόμπερτ Μάρκους (Νο 3) έληξε με ισοπαλία μετά όμως από μάχη ενώ ωφελημένοι βγήκαν από το 5ο γύρο οι Αλεξάντερ Μίστα (νίκησε τον Ινδό ΙΜ Ατάνου Λαχίρι), Χάραλντ Γκρότζ (κέρδισε τον Αντρέι Ριτσάγκοβ ο οποίος φαίνεται εκτός φόρμας – στον 4ο γύρο πέρασε από χαμένη θέση εναντίον του Βούκιτς και όταν «γύρισε» την παρτίδα δεν είδε έναν απλό νικηφόρο συνδυασμό και πρότεινε ισοπαλια…) αλλά και ο «αθόρυβος» Σεργκέι Ζαγκρεμπέλνι που νίκησε την Αρμένια γκρανμαίτρ Νέλυ Αγκινιάν.
  Στη βαθμολογία προηγείται ο Κεμπίνσκι με 5 βαθμούς και ακολουθούν οι Μάρκους, Ζαγκρεμπέλνι, Μίστα και Γκρότζ με 4,5. Στην κατάταξη των Αιγαιοπελαγιτών προηγείται ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης με 3,5 βαθμούς.
  Στον 6ο γύρο ξεχωρίζουν τα ζευγάρια Κεμπίνσκι-Ζαγκρεμπέλνι, Μάρκους-Γκροτζ, Μίστα-Μπόμπρας (οι δύο Πολωνοί γκρανμαίτρ είναι στενοί φίλοι, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν θα παίξουν για νίκη ή θα προτιμήσουν μια φιλική ισοπαλία), Ντε Χάαν-Βορομπιόβ, Μανάκοβα-Τουκμάκοβ, Σπίριν-Νικολάου, Ρις-Γαζής, Κετσουριάνι-Λέκιτς, Χουρτσιλάβα-Κέπκε, Λεβούσκινα-Βούκιτς και Κλιπ-Σπύρου. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή μέχρι τώρα πορεία των Γιώργου Νικολάου, Στάθη Γαζή και Παναγιώτη Σπύρου που με 4/5 βρίσκονται κοντά στην κορυφή.
  Ο φετινός «Ίκαρος» παρά την ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο ισχυρών διεθνών τουρνουά στο Ρέθυμνο και τη Λέρο κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση αρκετών Ελλήνων αλλά και ξένων σκακιστών που συνδυάζουν τη συμμετοχή τους σε ένα ενδιαφέρον τουρνουά με τις διακοπές σε ένα όμορφο και ήσυχο τοπίο όπως αυτό της Ικαρίας. Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη φετινή διοργάνωση:
  Στο τουρνουά αγωνίζονται 174 συμμετέχοντες -εκ των οποίων οι 33 είναι γυναίκες- ενώ εκπροσωπούνται συνολικά 42 σωματεία.
  Ανά ηλικιακή κατηγορία οι συμμετοχές έχουν ως εξής: Βετεράνοι (>55): 12, U20: 6, U18: 8, U16: 9, U14: 13, U12: 14, U10: 10 και U08: 4 (Σύνολο αθλητών κάτω των 20 ετών: 63). Ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκακιστής είναι ο Στέλιος Ευκαρπίδης (80 ετών) ενώ οι νεότεροι είναι οι Μυρτώ-Ελένη Μπουζά, Διαμαντής Προεστός, Μανώλης Τρουμουλιάρης και Νίκος Τσόκας όλοι γεννημένοι το 2001 (8 ετών)!
  Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στους δικτυακούς τόπους: http://www.chess.gr/ikaros, http://www.chessdom.com, http://www.skakistikiakadimia.gr/ και http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 15 Ιουλίου, 2009

 5. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»
  833 00 Άγιος Κήρυκος, Ικαρία
  Δελτίο τύπου 160709

  Ασταμάτητος Πολωνός!
  Απόλυτο σκορ 6/6 για τον Κεμπίνσκι

  Ο Ρόμπερτ Κεμπίνσκι εξακολουθεί να είναι –προς το παρόν- ο απόλυτος κυρίαρχος του φετινού «Ίκαρου» αφού μετά τον 6ο γύρο είναι ο μόνος χωρίς βαθμολογικές απώλειες (6/6!) και, φυσικά, βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Στον χτεσινό 6ο γύρο ο Πολωνός γκρανμαίτρ νίκησε σε 34 κινήσεις και τον Ουζμπέκο γκρανμαίτρ Σεργκέι Ζαγκρεμπέλνι σε μία Αγγλική που στην πραγματικότητα εξελίχθηκε σε Σικελική με αντίστροφα χρώματα!
  Στις υπόλοιπες παρτίδες στα πρώτα τραπέζια ο Σέρβος Μάρκους νίκησε τον Αυστριακό Γκροτζ, οι δύο Πολωνοί γκρανμαίτρ Μίστα και Μπόμπρας έκαναν σύντομη φιλική ισοπαλία, ο Ρώσος Βορομπιόβ νίκησε τον Ολλανδό Ντε Χάαν ενώ ο Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ νίκησε τη Ρωσίδα Μαρία Μανάκοβα η οποία, παρά την ήττα της, έκλεψε τις εντυπώσεις με το ανάλαφρο ντύσιμό της.
  Από τις υπόλοιπες σκακίστριες πολύ καλή πορεία πραγματοποιεί ως τώρα η Γεωργιανή διεθνής μαιτρ γυναικών Ίνγκα Χουρτσιλάβα ενώ από τους Έλληνες σκακιστές κοντά στην κορυφή παρέμεινε ο Γιώργος Νικολάου (έκανε ισοπαλία χτες με τον Ρώσο διεθνή μαιτρ Όλεγκ Σπίριν αφού πέρασε μερικές δύσκολες στιγμές) ενώ πλησίασαν και οι Φραγκίσκος Σιγάλας, Νίκος Αγγελής και Μάριος Τασσόπουλος (όλοι με 4,5/6) οι οποίοι σημείωσαν νίκες.
  Στη βαθμολογία προηγείται ο Κεμπίνσκι με 6/6 και ακολουθεί ο Μάρκους με 5,5, βαθμούς και οι Βορομπιόβ, Τουκμάκοβ, Μίστα, Χουρτσιλάβα (πρώτη γυναίκα), Ρις και Κλιπ όλοι με 5 βαθμούς.
  Στο σημερινό 7ο γύρο ξεχωρίζει φυσικά η συνάντηση μεταξύ των δύο πρωτοπόρων Μάρκους-Κεμπίνσκι ενώ αρκετά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν για τη συνέχεια οι συναντήσεις Βορομπιόβ-Ρις, Κλιπ-Μίστα και Τουκμάκοβ-Χουρτσιλάβα.
  Οι αγώνες διεξάγονται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Κηρύκου, μόνιμο τόπο διεξαγωγής του τουρνουά τα τελευταία χρόνια. Μετά από μία φάση διαρκών μετακινήσεων και αλλαγών (από το παλιό δημαρχείο στο γυμνάσιο και πάλι πίσω) ο «Ίκαρος» βρήκε ένα φιλόξενο και άνετο χώρο. Η θέση του γυμναστηρίου στο λόφο του Ξερόκαμπου πάνω από τον Άγιο Κηρυκο εξασφαλίζει δροσιά (λόγω του δροσερού αέρα που φυσά διαρκώς το καλοκαίρι στην Ικαρία) αλλά και εξαιρετική θέα προς το Ικάριο Πέλαγος (όταν ο καιρός είναι καθαρός φαίνεται το Μοναστήρι της Αποκάλυψης στην Πάτμο αλλά ακόμη και τα μικρασιατικά παράλια).
  Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στους δικτυακούς τόπους: http://www.chess.gr/ikaros, http://www.chessdom.com, http://www.skakistikiakadimia.gr/ και http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 16 Ιουλίου, 2009

 6. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»
  833 00 Άγιος Κήρυκος, Ικαρία
  Δελτίο τύπου 170709

  Κορυφώνεται το ενδιαφέρον στο φετινό Ίκαρο!
  Ο Κεμπίσνκι “έκοψε” ταχύτητα με δύο ισοπαλίες στο 7ο και 8ο γύρο

  Μετά τον 7ο και 8ο γύρο φαίνεται ότι ο Πολωνός Κεμπίσνκι “έκοψε” ταχύτητα αφού περιορίστηκε σε δύο μάλλον γρήγορες ισοπαλίες με αποτέλεσμα να τον πλησιάσουν αρκετά οι ανταγωνιστές του. Πολύ σημαντική πέτυχε στον 8ο γύρο ο Αλεξάντερ Μίστα επί του Ρόμπερτ Μάρκους πιάνοντας έτσι τον φίλο του Ρόμπερτ Κεμπίνσκι στην κορυφή (οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι στον τελευταίο γύρο). Σημαντική και η νίκη, στον ίδιο γύρο, του Αντρέι Ριτσάγκοβ επί του Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ. Η νίκη αυτή έφερε το Ρώσο γκρανμαίτρ στην τρίτη θέση και αντμέτωπο στον τελευταίο γύρο με τον φίλο του Ευγκένι Βορομπιόβ (άλλο ένα «φιλικό» ματς :-)). Στις γυναίκες εξαιρετική εμφάνιση κάνει η Γεωργιανή Ίνγκα Χουρτσιλάβα μου κέρδισε τον Ολλανδό Ντάρμα Τγιάμ και έφτασε στους 6 βαθμούς αλλά και η Έλενα Λεβούσκινα που κέρδισε τον Ινδό Λαχίρι στον ο γύρο και έκανε ισοπαλία με τον Ρώσο Σπίριν για να φτάσει κι αυτή στους 6 βαθμούς! Από τους Έλληνες σκακιστές ο Γιώργος Νικολάου συνέχισε την καλή του εμφάνιση με δύο ισοπαλίες στον 7ο και 8ο γυρο εναντίον των διεθνών μαιτρ Ντάρμα Τγιάμ και Ρόμπερτ Ρις.
  Το τουρνουά ολοκληρώνεται αύριο με τον 9ο γύρο που θα ξεκινήσει στις 3.00 μ.μ. Εκτός απο τα ζευγάρια της κορυφής Μίστα-Κεμπίνσκι και Βορομπιόβ-Ριτσάγκοβ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συναντήσεις: Μάρκους-Κλιπ, Μπόμπρας-Κέπκε, Τουκμάκοβ-Κετσουριάνι, Ζαγκρεμπέλνι-Γκροτζ, Χουρτσιλάβα-Σπίριν και Λεβούσκινα-Λέκιτς.
  Σήμερα το βράδυ οι συμμετέχοντες στο τουρνουά θα έχουν την ευκαιρία για ένα μικρό διάλειμμα από τους αγώνες καθώς στον Άγιο Κήρυκο διοργανώνεται το ετήσιο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας (αυτός είναι και ο λόγος που ο σημερινός 8ος γύρος διεξήχθη το πρωί, καθώς τα τραπέζια του τουρνουά ήταν απαραίτητα στο πανηγύρι…).
  Το φετινό σκακιστικό φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης που θα διεξαχθεί αμέσως μετά το τέλος του 9ου γύρου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Κηρύκου με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.
  Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στους δικτυακούς τόπους: http://www.chess.gr/ikaros, http://www.chessdom.com, http://www.skakistikiakadimia.gr/ και http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 18 Ιουλίου, 2009

 7. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
  «Ιωάννης Τζελεπής»
  833 00 Άγιος Κήρυκος, Ικαρία
  Δελτίο τύπου 200709

  Επιτυχημένη προσγείωση για τον Ίκαρο!
  Νικητής ο Πολωνός Κεμπίνσκι!

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο το ετήσιο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, η βασική εκδήλωση του φετινού Σκακιστικού Φεστιβάλ «Ίκαρος 2009». Νικητής του τουρνουά με 7,5 βαθμούς σε 9 παρτίδες αναδείχτηκε ο Πολωνός Ρόμπερτ Κεμπίνσκι ο οποίος στον τελευταίο γύρο έκανε σύντομη ισοπαλία με το συμπατριώτη και φίλο του Αλεξάντερ Μίστα ο οποίος ισοβάθμησε επίσης στην πρώτη θέση αλλά είχε χειρότερα κριτήρια ισοβαθμίας. Μαζί με τους δύο Πολωνούς γκρανμαίτρ ισοβάθμησε και ο Ρώσος Ευγκένι Βορομπιόβ ο οποίος νίκησε στον τελευταίο γύρο τον συμπατριώτη και φίλο του Αντρέι Ριτσάγκοβ σε μια όμορφη παρτίδα καταλαμβάνοντας όμως –λόγω κριτηρίων- την τρίτη θέση.
  Στις γυναίκες πρώτευσε με 6,5 βαθμούς η Γεωργιανή Ίνγκα Χουρτσιλάβα, παλιά γνώριμη των τουρνουά «Ίκαρος». Η Ίνγκα είχε έναν ακόμη λόγο να είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με το αποτέλεσμά της αφού πέτυχε και νόρμα γκρανμαίτρ γυναικών! Δεύτερη ήταν η Μαρία Μανάκοβα με 6 βαθμούς ενώ τρίτη αναδείχθηκε η Έλενα Λεβούσκινα επίσης με 6 βαθμούς.
  Στους βετεράνους την πρώτη θέση, όπως αναμενόταν, κατέλαβε ο Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ –ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την τελετή λήξης- με 6 βαθμούς και τον ακολούθησαν οι Μπόρις Μαριάσιν και Νίκος Ορνιθόπουλος. Πρώτη γυναίκα βετεράνος η Λουντμίλα Τσιφάνσκαγια η οποία, πάντως, δεν έδειξε και ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τη βράβευσή της στην εν λόγω κατηγορία (η γυναικεία φύση βλέπετε… )
  Πρωταθλητής Αιγαίου για ακόμη μία χρονιά ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης του Σ.Ο.Ικαρίας ενώ Πρωταθλήτρια Αιγαίου για το 2009 αναδείχτηκε η Ειρήνη Φραγκιαδάκη.
  Στις νεανικές κατηγορίες τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι: Μανώλης Τρουμουλιάρης (<08 ετών), Μαρία Δούνη (<10 ετών), Γιώργος Παπαδόπουλος (<12 ετών), Κώστας Μεγαλιός (<14 ετών), Κωνσταντίνα Ανδρώνη (<16 ετών), Παναγιώτης Σπύρου (<18 ετών) και Αντώνης Ξυλογιαννόπουλος (<20 ετών).
  Στην λιτή αλλά ζεστή τελετή λήξης βραβεύτηκαν επίσης οι καλύτεροι αθλητές από τα σωματεία του Αιγαίου ενώ ειδική βράβευση υπήρξε για το Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας με αφορμή την κατάκτηση του φετινού Πρωταθλήματος Αιγαίου.
  Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους ο έπαρχος Ικαρίας κ. Νίκος Ρουζίνος, ο δήμαρχος Αγίου Κηρύκου κ. Σπύρος Τέσκος, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσαρνάς, μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστική Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, παλιά μέλη του Σ.Ο.Ικαρίας, εκπρόσωποι σκακιστικών σωματείων από όλη την Ελλάδα καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στο τουρνουά. Την εκδήλωση ομόρφυνε με την παρουσία του το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας που χόρεψε τοπικούς χορούς ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην παρουσία και συμβολή του τοπικού συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» που διοργάνωσε μαθήματα σκακιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο επισκοπείο του Αγίου Κηρύκου και διενήργησε λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση του Σ.Ο.Ικαρίας.
  Από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ έλαμψε, για ακόμη μια χρονιά, με την απουσία της η Πολιτεία. Με εξαίρεση τον Δήμο Αγίου Κηρύκου που στηρίζει μόνιμα το φεστιβάλ, όλοι οι υπόλοιποι φορείς (Υφυπουργείο Αιγαίου, Νομαρχία Σάμου, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΟΠΑΠ) φαίνεται να το αγνοούν σαν να μη διοργανώνεται στα όρια της ελληνικής επικράτειας ή σαν η 32χρονη ιστορία του να μη σημαίνει τίποτα… Για το 2009 υπάρχει μόνο μία υπόσχεση από το νομάρχη Σάμου κ. Κάρλα πως η νομαρχία θα ενισχύσει οικονομικά το τουρνουά η οποία, φυσικά, περιμένει την υλοποίησή της…
  Παρά, πάντως, την οικονομική στενότητα και τις οργανωτικές δυσχέρειες που συνεπάγεται η φιλοξενία περί των 250 ατόμων που ήρθαν στη Ικαρία για το τουρνουά, το τέλος του φετινού «Ίκαρου» βρήκε τους πάντες ευχαριστημένους τόσο από το σκακιστικό επίπεδο του τουρνουά (ήταν το ισχυρότερο στην ιστορία του θεσμού) όσο και από τη φιλοξενία των διοργανωτών αλλά και το γενικότερο φιλικό κλίμα της διοργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι ξένοι επισκέπτες αλλά και αρκετοί Έλληνες που ήρθαν για πρώτη φορά στο νησί δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν και του χρόνου την Ικαρία φέρνοντας μαζί και τους φίλους τους. Αυτή είναι ίσως και η σημαντικότερη συμβολή του τουρνουά, το ότι δηλαδή δημιουργεί κάθε χρόνο νέους φίλους της Ικαρίας.
  Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα με ένα φιλικό τουρνουά μπλιτς για όσους είχαν παραμείνει στο νησί. Πρώτευσε ο Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ.
  Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στους δικτυακούς τόπους: http://www.chess.gr/ikaros, http://www.chessdom.com, http://www.skakistikiakadimia.gr/ και http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1

  Σχόλιο από Κοσμάς Κέφαλος | 20 Ιουλίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: