ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ο πρόεδρος δεν ξέχασε το σκάκι…

Σας είχα συστήσει πριν από καιρό το ιστολόγιο του Γιώργου Σουλεΐδη, στα γερμανικά, το Entwicklungsvorsprung («Πλεονέκτημα ανάπτυξης»). Ο Γιώργος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία,  δεν είναι μόνο ισχυρός διεθνής μετρ, αλλά και πολύ καλός σκακιστικός δημοσιογράφος και φωτογράφος.Καθόλου περίεργο λοιπόν που το ιστολόγιό του είναι πολύ δημοφιλές, με πιστούς αναγνώστες που τον παρακολουθούν στους αγώνες του. Γι’ αυτό και είναι ακόμη πιο σημαντική η προσφορά του στο ελληνικό σκάκι, αφού από εκεί παρουσιάζει τα ρεπορτάζ του από τους αγώνες του στην Α’ Εθνική, αλλά και το σκακιστικό του καλοκαίρι στην πατρίδα (παρατηρήστε την αριστερή στήλη με το καλεντάρι).

Στο άρθρο του Die Gurkerei geht weiter (κάτι σαν «η πατατοπαραγωγή συνεχίζεται»…), ο Γιώργος παρουσιάζει τις παρτίδες του από τους τρεις τελευταίους γύρους, από τους οποίους (πολύ λογικό για όποιον δει τις παρτίδες..) δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος. Η τελευταία από αυτές έτυχε να είναι η πρώτη επίσημη παρτίδα του Γιώργου Μακρόπουλου εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια (πέρσι δεν έπαιξε, πρόπερσι δεν έγινε Α’ Εθνική…). Ας τη δούμε με τα σχόλια του συγγραφέα:

Στον τελευταίο γύρο είχα την «τιμή» να αντιμετωπίσω τον αντιπρόεδρο της FIDE, Γιώργο «Μάκρο» Μακρόπουλο. Καθόλου ευχάριστη προοπτική. Ο Μακρόπουλος ήταν ισχυρός σκακιστής στις δεκαετίες 1970-1990, αλλά μετά σταμάτησε να παίζει και πολύ σπάνια αγωνίζεται πια μόνο για την ομάδα του στο διασυλλογικό πρωτάθλημα. Ήταν η μοναδική παρτίδα του εφέτος.

Γ. Σουλεΐδης (2435, Κορωπί) – Γ. Μακρόπουλος (2369, ΟΣΤΡΙΑ)
Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, Χαλκιδική , 09.07.2009

Θέση μετά από 15…0-0-0:

SoulMakro1

16.a4?! Η θυσία του πιονιού στο d4 είναι πολύ ριψοκίνδυνη. Υπερτίμησα τις επιθετικές δυνατότητές μου. Εδώ, το «φυσιολογικό» σκάκι είναι το 16.Πad1 με μοιρασμένες δυνατότητες. 16…Αxg5! 17.Βxg5 Βxd4 Ο Μακρόπουλος μου πρότεινε εδώ ισοπαλία. Βρισκόταν ήδη σε πίεση χρόνου —καθόλου περίεργο αφού δεν έχει πρακτική εξάσκηση— και εγώ είχα ακόμη περίπου 30 λεπτά. Αν και δεν βρήκα να έχω κάτι το ιδιαίτερο μολονότι μέτρησα πολύ τη θέση, συνέχισα να παίζω.  Εντελώς λανθασμένη απόφαση. Τα καύσιμα της αμφίβολης ενέργειάς μου ήταν η υπεροψία και η απώλεια της αντικειμενικότητας, που προήλθαν μεταξύ άλλων και από την υποτίμηση του επώνυμου αντίπαλού μου. 18.a5 Ιd7! 19.Πa4 Ούτε το 19.a6, η αρχική μου σκέψη,  ήταν καλύτερο. Μετά από 19…Ιc5 20.axb7+ Ρb8 σκεφτόμουν να φέρω έναν πύργο στο d1. Όμως υπάρχει πάντοτε το Ιd3 και τα μαύρα έχουν πλεονεκτική θέση. Γι’ αυτό και διάλεξα το 19.Πa4. 19…Βc5 20.a6? Τα πάντα καταρρέουν γρήγορα μετά από αυτό το λάθος. Τα μηχανάκια λένε ότι θα έπρεπε να καλύψω με 20.Bf4 ή 20.Bg3 το πιόνι στο e5 και έχουν βέβαια, όπως συνήθως, δίκιο. 20…b5 21.Πaa1?! Καλύτερο ήταν το 21.Πf4. Την κίνηση την είδα, αλλά  η θέση δεν μου άρεσε. Αποφάσισα να συνεχίσω να μπλοφάρω 21…Ιxe5!-+

SoulMakro2

22.Ιd5? Σκέτη μπλόφα, για να τυλίξει τον αντίπαλο στην πίεση χρόνου του. 22…Ιd3! 23.Ιe7+ 23.Πe2 Πxd5-+ 23…Ρd7! 24.Ιxf5 Βxf2+ 25.Ρh1 Βxf5 26.Βd2 26.Βxf5 exf5 27.Πe3 Ιf2+ 28.Ρg1 Ιg4 29.Πd1+ Ρc8 30.Πe7 Πhe8-+ 26…Ρe7 Από εδώ και πέρα είναι σκέτη επιθανάτια αγωνία, γι’ αυτό και δεν χρειάζονται σχόλια. Είχα μια μικρή κρυφή ελπίδα να κάνει κάποιο λάθος ο αντίπαλός μου στο μπλιτσάκι, αλλά τα έπαιξε όλα σωστά μέχρι το ματ. 27.Πf1 Βg4 28.Ρg1 Βd4+ 29.Ρh1 Βxh4+ 30.Ρg1 Ιc5 31.Βc2 Βd4+ 32.Ρh1 Βh4+ 33.Ρg1 Βd4+ 34.Ρh1 Πd6 35.Πf3 Πh6 36.Αa2 Πf6 37.Πc3 Ιe4 38.Πxc6 Ιg3+ 39.Ρh2 Βh4+ 0-1

Εδώ τελειώνει η παρουσίαση της παρτίδας. Να επισημάνω ότι την ίδια περίπου ώρα, στην 9η (1η εφηβική σκακιέρα) ο Γιάννης Μακρόπουλος (παίζοντας για το Κορωπί) έχανε από το Σεβαστόπουλο. 1-1 η συγκομιδή από αυτό το ματς για τη σκακιστική οικογένεια!

12 Ιουλίου, 2009 - Posted by | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ, ΠΑΡΤΙΔΕΣ | , , ,

12 Σχόλια »

 1. Se efxaristo poli gia tin metafrasi Taki! Xeretismous apo Rethymno.

  Σχόλιο από Georgios Souleidis | 12 Ιουλίου, 2009

 2. Ενδιαφέρουσα παρτίδα! Ενδιαφέρον και το ότι πατέρας και γιος έπαιζαν σε αντίπαλες ομάδες! 🙂
  Με την ευκαιρία: Ατελές το επίσημο bulletin της Χαλκιδικής, λείπουν πολλές αξιόλογες παρτίδες (όπως η παρατιθέμενη). Νομίζω πως τώρα που υπάρχει χρόνος, πρέπει οι διοργανωτές να τις συμπληρώσουν.

  Σχόλιο από Inspirus | 13 Ιουλίου, 2009

 3. Και λίγα τραπέζια πιο κάτω βέβαια, έγραφε τον πόντο η WGM μητέρα Μαρίνα για τον Ποσειδώνα Καλαμάτας…

  Σχόλιο από dokiskaki | 13 Ιουλίου, 2009

 4. Είναι τουλάχιστον επτά (7) οι λόγοι που καταδεικνύουν ότι ο Μακρόπουλος είναι σκακιστής:
  1) Δέχθηκε να παίξει μετά από τρία χρόνια αποχής από επίσημες παρτίδες, και ενώ του ζητήθηκε αυτό το βράδυ της παραμονής του τελευταίου γύρου.
  2) Επαιξε μόνο και μόνο για να βοηθήσει την ομάδα του στην προσπάθειά της να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα
  3) Επαιξε με τα μαύρα, και με «ευπρεπή σκακιστικά» αντίπαλο
  4) Ξενύχτησε, ώστε να προετοιμαστεί όσο γινόταν καλύτερα
  5) Αφησε άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις που τον περίμεναν τις ώρες των αγώνων
  6) Είχε ποιότητα στο παιχνίδι του
  7) Αδιαφόρησε για την «υστεροφημία» του (σε περίπτωση που έχανε)

  Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξουν πολλοί άλλοι σκακιστές που να μπορούν να κάνουν το ίδιο.

  Ε.Β.

  Υ.Γ. Και φυσικά έπαιξε χωρίς καμμιά οικονομική αμοιβή.

  Σχόλιο από Βαγγέλης Βιδάλης | 14 Ιουλίου, 2009

 5. Πράγματι πολύ καλή η παρτίδα του προέδρου και η αυτοθυσία του για την ομάδα!Αλλά πως να μπει στη δεκάδα η συμπαθέστατη ομάδα της Όστριας όταν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου Αντιπρόεδρος και Ταμίας συμφωνούν 6-6 με δώδεκα νούλες;Αλήθεια τι έχει σκοπό να κάνει γι’αυτό;

  Σχόλιο από barbis | 16 Ιουλίου, 2009

 6. Δεν καταλαβαίνω όμως, πώς επηρεάστηκε η τελική κατάταξη της Τριανδρίας από τα ματς που εννοείς, Σάκη;

  Σχόλιο από dokiskaki | 16 Ιουλίου, 2009

 7. Ναι αν το δεις καθαρά βαθμολογικά έχεις δίκιο αλλά απ΄ότι διάβασα στο skakistikoblogspot και άλλα αποτελέσματα ήταν ύποπτα με εμπλεκόμενο άλλο σύμβουλο της ΕΣΟ.Οπότε αυτό το πρωτάθλημα δεν ήταν καθαρό διότι δεν κρίθηκαν όλα επί της σκακιέρας.
  Αν θες τη γνώμη μου μάλιστα ήταν μια δυσφήμιση του αθλήματος στην Ελλάδα.Με πήρε τηλ. γονιός που είναι και παράγοντας στο ποδόσφαιρο και μου λέει: «Τι είναι αυτοί στο σκάκι;Αυτοί πη…νται για 5 χιλιάρικα.Τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο πάνε για πολλά δεν είναι ψιλικατζίδες¨»Ο δε δωδεκάχρονος γιος του αηδίασε τόσο πολύ που δε θέλει να παίξει πουθενά του χρόνου!
  Και τελειώνοντας η απορία μου είναι πως μπορεί να σταθεί σε αυτή την Α Εθνική μια επαρχιακή ομάδα όταν οι ομάδες της Αθήνας τα στήνουν μεταξύ τους όπως κάνουν και αυτές της σκακιστικής πρωτεύουσας Καβάλας!
  ΥΓ.Δε δέχθηκε χρήματα ο Μακρόπουλος για τη συμμετοχή του διότι δεν είναι ψιλικατζής.Μην τον παρουσιάζουμε και ως Εθνικό ήρωα όμως.Εμάς στην ΤΕΣΣΑΣ με την παρέμβαση του στις εκλογές μας και τις περαιτέρω ενέργειες του μας έχει βάλει να μαλώνουμε μεταξύ μας εδώ και τόσο καιρό!Κρίμα που δεν παρέμεινε σκακιστής αφού ήταν και τόσο καλός.Πάντως υπάρχει ένας τρόπος να μην τον έχουμε και στην άλλη τετραετία.Να πάει μια βολτούλα και στις εκλογές και των άλλων ενώσεων και τοπικών επιτροπών:)

  Σχόλιο από barbis | 16 Ιουλίου, 2009

 8. Προσωπικά θαυμάζω το Γάτο που εξακολουθεί να αντέχει να δίνει βήμα ελεύθερου λόγου ακόμη και σε τόσο προκλητικά κακόβουλες φωνές… Έχω διαβάσει απίστευτα πράγματα αυτές τις ημέρες με αφορμή το γρήγορο 6-6 δύο ομάδων που χάλασε τη σούπα στο 6-6 δύο άλλων ομάδων… Εκκλήσεις σε άσχετα σωματεία να κάνουν ενστάσεις από ανθρώπους οι οποίο ταυτόχρονα ξεφωνίζουν στελέχη αυτών των άσχετων σωματείων τα οποία τοποθετούνται επώνυμα (επειδή δεν ξέρουν ποιος είναι ποιος)… όλα επιτρέπονται αρκεί να τρέξει αίμα. Είδα μέχρι και μια αναίτια και απόλυτα αδικαιολόγητη προσβλητικότατη επίθεση από έναν άλλο μουστερή σε έναν από τους πιο άδολους, ψύχραιμους και ουδέτερους αρθρογράφους των σκακιστικών ιστολογίων.
  Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η αξία της ανώνυμης τοποθέτησης είναι εξ ορισμού περιορισμένη και νομίζω ότι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζει κάθε ψύχραιμος σκακιστής.

  Σχόλιο από dokiskaki | 16 Ιουλίου, 2009

 9. Κοίταξε διάβασα για την επίθεση που λες και το έψαξα και το θέμα.Και εμένα δε μου άρεσαν αυτά τα ρατσιστικά σχόλια…Πάντως επειδή έψαξα το λόγο που ο Φίλιππος ξελίνκαρε το blog του Καρούντζου θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ο καθένας μας που διατηρεί ένα ιστολόγιο δεν είναι και υπεύθυνος για τη θεματολογία όλων των άλλων που έχει link.
  A τώρα είδα Τάκη ότι και εσύ δε με έχεις link,φαίνεται ότι φοβάσαι τα όρνεα (http://giatoskaki.blogspot.com/2008/12/blog-post_12.html) 🙂

  Σχόλιο από barbis | 16 Ιουλίου, 2009

 10. Κύριε Δρεπανιώτη,
  από το κάνετε κριτική σε άλλα ιστολόγια που δεν συμφωνείτε με την ουσία της σχολιογραφίας, γιατί εξακολουθείτε να σιωπάτε ηχηρά στα ΠΡΟσυμφωνημένα ομαδικά απατελέσματα και λέτε πως ήταν δικαίωμά τους; Και όλα αυτά εν μεσω ενός υμνητικού άρθρου για τον πρόεδρο της ΕΣΟ; Λυπάμαι, αλλά η αξιοπιστία σας βρίσκεται εν κινδύνω.

  Έχετε ιστορία στο σκάκι, θα περίμενα από εσάς να έχετε το ανάστημα να παρεδεχτείτε πως τουλάχιστον υπάρχει πρόβλημα, κάτι δεν έγινε καθαρά.

  Σχόλιο από aporia | 16 Ιουλίου, 2009

 11. Αγαπητέ aporia

  Αξίζει νομίζω καταρχή να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες ότι δεν γνωρίζω ποιος είστε. Αποδέχομαι όμως τον ευπρεπή σχολιασμό σας και χαίρομαι που κάνετε τον κόπο να γράφετε κάθε τόσο δυο λόγια. Δεν το κάνουν όλοι. Ευχαριστώ επίσης για τα καλά σας λόγια. Ακριβώς επειδή έχω ιστορία (και μια μικρή πείρα και γραπτά που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω…) θεωρώ ότι πρέπει να πάρω τη θέση που έχω ήδη πάρει.

  Επί της ουσίας:
  1) Δεν έκανα κριτική στο ιστολόγιο του Γάτου. Είμαστε τριάντα χρόνια φίλοι, αν έχω να του πω κάτι στενόχωρο, δεν θα του το πω δημόσια. Ο Γάτος έκανε στο ιστολόγιό του μια καταγγελία και τοποθετήθηκε επώνυμα. Δεν τη στήρξε με ονόματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν κληθεί να το κάνει, θα το κάνει. Δεν θα του το ζητήσω εγώ όμως. Δεν είναι δουλειά μου.
  Προφανώς δεν αναφέρομαι επίσης σε όσους επώνυμα πήραν θέση από τη μία ή από την άλλη πλευρά, αφού το θέμα είναι πραγματικά επίμαχο. Αλλά το να την «πέφτει» κάποιος ανώνυμα π.χ. στο Μέτοικο (που επίσης δεν γνωρίζω ποιος είναι) και μας τροφοδοτούσε όλους είκοσι μέρες με στοιχεία (ο όγκος της δουλειάς του γεμίζει ένα μικρό τόμο), ή να ζητάς από την Καλαμαριά να κάνει ένσταση και να την πέφτεις στον Ωραιόπουλο, δείχνει ξέρω γω τι … τουλάχιστον ασχετοσύνη.

  2) Ότι υπάρχει πρόβλημα είναι προφανές (και δεν είναι μόνο ένα, αλλά κάτι πρέπει να έχω και να γράψω και μελλοντικά) αλλιώς δεν θα το κουβεντιάζαμε, και εδώ και αλλού. Για εμένα υπάρχει (και θα υπάρχει διαρκώς μεγαλύτερο) πρόβλημα όσο το κέντρο βάρους στο σκάκι θα μετακινείται από το «πνευματικό» στο «άθλημα», επειδή, πολύ απλά, σε κανένα άθλημα δεν είναι κατανοητή η ισοπαλία με συμφωνία των αντιπάλων (και οι τριπλές επαναλήψεις και τα διαρκή σαχ κλπ. σαν φερετζές μοιάζουν σε όσους καταλαβαίνουν περισσότερα). Γι’ αυτό το θέμα έγραψα όμως πολύ έγκαιρα, αλλά λίγοι τότε κατάλαβαν ίσως πόσο κρίσιμα ήταν αυτά που έγραφα.

  3) Είναι δικαίωμά σας, και το σέβομαι, να επιμένετε στη γραμματική σημασία της φράσης «προσυμφωνημένα αποτελέσματα» για να δώσετε μια έντονα αρνητική χροιά σε μια διαδεδομένη και θεμιτή πρακτική στο ομαδικό σκάκι. Εγώ θα εξακολουθώ να περιμένω μια επώνυμη καταγγελία που να δείχνει το χρόνο της «συμφωνίας» («π.χ. άκουσα πέντε λεπτά πριν από την έναρξη το Δρεπανιώτη και τον Απορία να λένε ότι θα παίξουν την τάδε βαριάντα και θα κάνουν ισοπαλία»). Όχι τι είπε ένας τρίτος, όχι τι έλεγαν αρχηγοί και παίκτες των ομάδων μεταξύ τους. Αυτά δεν στέκονται, μπορεί να είναι ή να μην είναι παραπλανητικά.

  Δεν αμφιβάλλω ότι πολλές ομάδες είδαν με ανακούφιση τη δυνατότητα να κάνουν «αμαχητί» ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική. Κι αυτό επειδή για κάθε ομάδα, ο αγώνας αρχίζει από τη στιγμή της κλήρωσης. Κάθε ομάδα γνωρίζει (ή πρέπει να γνωρίζει) ότι ο αρχηγός της, που έχει εικόνα όλου του ματς αλλά και των υπόλοιπων αγώνων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους πει να προτείνουν ή να αποδεχτούν ισοπαλία. Ανά πάσα στιγμή. Κάθε ομάδα κατεβαίνει να «πολεμήσει» αλλά ξέρει ότι αν ο αρχηγός πει «ισοπαλία» είναι ισοπαλία.

  Προφανώς δεν είναι οι καλύτερες στιγμές του σκακιού όταν η «ανά πάσα στιγμή» είναι η πρώτη ώρα του ματς, αλλά ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενο; Στα ματς της κορυφής υπήρχε «οπτική μόλυνση» αλλά κανένας επηρεασμός στη βαθμολογία. Στο ματς των 8άρηδων, τι θέλατε να έχει γίνει ; Να παίξουν έξι ώρες μέχρι να χάσει ο ένας από τους δύο για να σωθεί ένας από την ισοπαλία των 7άρηδων; Μα είπαμε: η ισοπαλία στο σκάκι είναι θετικό αποτέλεσμα και όταν ο σκακιστής δεν θέλει να παίξει, δεν παίζει.

  Και αφού δεν θα συμφωνήσουμε να δούμε τα πράγματα από την ίδια οπτική, ας τελειώσω κι εγώ με μια παραβολή (άσχημο πράγμα να μιλάμε με παραβολές, αυτά γίνονται όταν δεν θέλουν να σε ακούσουν καν όποτε λες ξεκάθαρα τη γνώμη σου):

  Την τελευταία αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 20χχ, η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ παίζουν στη Φιλαδέλφεια (έχει χτιστεί το γήπεδο…) και η ΑΕΚ με ισοπαλία στέφεται πρωταθλήτρια μετά από ΨΨ χρόνια, ενώ ο ΠΑΟΚ βγαίνει δεύτερος στο Τσάμπιονς Λιγκ (έχουν καταργηθεί τα μπαράζ). Την ίδια ώρα στο Καραϊσκάκη παίζουν κατά σύμπτωση Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και ο νικητής του ματς (αν υπάρξει) μπορεί να περάσει τον ηττημένο του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και να βγει δεύτερος. Είναι «στημένο» άραγε ένα 0-0 στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ; Ένα 3-3 θα ήταν καλύτερο;

  Αλλά είπαμε, γνώμη μου. Δεν επιμένω να τη δεχτείτε. Απλώς να τη σεβαστείτε όπως σέβομαι τη δική σας.

  ΥΓ. Δεν επιλέγω εγώ πού γίνονται οι σχολιασμοί. Το άρθρο για το Μακρόπουλο είναι μετάφραση 100% και δημοσιογραφικά νομίζω ότι αποτελεί επιτυχία, πολύ περισσότερο που η παρτίδα δεν υπάρχει στο μπουλετίν… Όποιος νομίζει γενικότερα πάντως ότι η όποια σχέση μου με το Γιώργο περνάει από υμνολόγια, δεν ξέρει καθόλου, μα καθόλου καλά τα πράγματα…

  Σχόλιο από dokiskaki | 16 Ιουλίου, 2009

 12. ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 4-4, πληρώνει καλύτερα στο στοίχημα. Όσο για το σενάριο , ευτυχώς αυτοκαταργείται στην πρώτη φράση (βλέπε γήπεδο). Οχι τίποτα άλλο, αλλά αν ούτε σε σενάριο δεν μπορούμε (ΠΑΟΚ) να πάρουμε τίτλο….θα αρχίσω τα αντικαταθλιπτικά 🙂

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 16 Ιουλίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: