ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πόσοι είναι οι φίλοι του σκακιού;

dytisΔεν περιμένατε βέβαια την απάντηση –αν ναι, λυπάμαι που σας απογοητεύω. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική σκακιστική κοινότητα δεν έχει την παραμικρή ιδέα για την ακριβή απάντηση στην ερώτηση του τίτλου. Η σκακιστική ομοσπονδία γνωρίζει πόσοι ασχολούνται, περισσότερο ή λιγότερο συστηματικά κάθε χρόνο με επίσημα τουρνουά (από μισή ως τέσσερις χιλιάδες, ανάλογα πώς ορίζει κανείς το επίπεδο της απασχόλησης και το επίπεδο των τουρνουά). Γνωρίζει επίσης κατά προσέγγιση πόσα παιδιά αγωνίζονται στα διάφορα τοπικά και περιφερειακά σχολικά (πάλι ανάλογα με τη μέτρηση, από πέντε μέχρι δέκα χιλιάδες).

Όμως όχι· στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι σταματούν στη σκακιστική στήλη της εφημερίδας τους για να διαβάσουν ανπασάν ποιος πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας και ποια είναι τα τελευταία καμώματα του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή («Πώς τον λένε αυτόν πάλι;» «Πούθε κρατάει η σκούφια του;» «Αλήθεια πέθανε ο Φίσερ;») και πάει λέγοντας. Πολύ περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα σκακιστικό πρόβλημα ή τη λύση του, μια σκακιστική ιστορία, ένα άρθρο για τις ανεξάντλητες δυνατότητες του σκακιού στο επαγγελματικό τους περιοδικό, μια παρτίδα ανάμεσα σε παλιούς ή τωρινούς γκρανμέτρ.

Και γι’ αυτό μού προκαλεί πάντα πάντα μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη όταν βλέπω πραγματικά «φίλαθλα» άρθρα όπως αυτό στην εικόνα, στο ιστολόγιο του Δύτη των Νιπτήρων, για ένα πρόβλημα του Ναμπόκοβ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια, όπου «αποκαλύπτονται» και άλλοι φίλοι του παιχνιδιού «μας».

Γνώρισα αυτό το πολύ καλογραμμένο ιστολόγιο («με καταδύσεις ποικίλης ύλης») στις περιηγήσεις μου από τους συνδέσμους που προτείνει ο Νίκος Σαραντάκος και δεν παραλείπω να κοιτάζω (όχι πολύ συχνά, το ομολογώ) τις δημοσιεύσεις του Δύτη και να αποκομίζω κάθε φορά κάτι θετικό. Διαβάστε τη «σκακιστική παραβολή»και τα σχόλιά της, αλλά μη σταθείτε εκεί. Ξεφυλλίστε και τα υπόλοιπα άρθρα του!

17 Αυγούστου, 2009 - Posted by | ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ | , ,

3 Σχόλια »

  1. Δεν ξέρω τι να πω… Νιώθω πολύ κολακευμένος, πόσο μάλλον που από σκάκι δεν ξέρω σχεδόν καθόλου, το πρόβλημα του Ναμπόκοφ το κατάλαβα λάθος, κ.ο.κ. (κανονικά, η λύση και η σωστή ανάλυση του προβλήματος βρίσκεται στα σχόλια, και όχι από μένα!)

    Σχόλιο από Δύτης των νιπτήρων | 17 Αυγούστου, 2009

  2. Με αυτά και μ’ εκείνα, ξέχασα να γράψω την ουσία: ευχαριστώ!!

    Σχόλιο από Δύτης των νιπτήρων | 17 Αυγούστου, 2009

  3. Καλωσόρισες Δύτη! Ελπίζω να βρίσκεις αφορμές για καμιά βουτιά και εδώ!

    Σχόλιο από dokiskaki | 17 Αυγούστου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: