ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πόσα σκακιστικά περιοδικά χρειάζεται η Ελλάδα;

telefteoskaki Κατά πώς φαίνεται, το ΔΣ της ΕΣΟ έχει ήδη την απάντηση στην ερώτηση αυτή. Από τις πρώτες συνεδριάσεις του έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για το ελληνικό σκάκι, το  (χρονικά και οικονομικά) ελλειμματικό περιοδικό της,  αλλιώς μάλλον θα πρέπει αναγκαστικά να κλείσει. Αυτό είναι και ένα από τα θέματα που έχει στην ατζέντα της η επιτροπή εκδόσεων και διαδικτύου. Δυστυχώς, αν και συμπολιτευόμενος σύμβουλος, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το έργο της επιτροπής στο συγκεκριμένο τομέα (ή σε οποιονδήποτε τομέα). Όπως κατάλαβα όμως στο τελευταίο ΔΣ, μάλλον δεν έχει βρεθεί κάποια λύση. Επομένως, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν πια πόροι για να εκδοθούν τα «οφειλόμενα»τεύχη του 2009 (το περιοδικό της ΕΣΟ είναι χρονίως πίσω από τις ονομαστικές ημερομηνίες έκδοσής του), είναι πολύ πιθανό το τελευταίο τεύχος που εκδόθηκε (στην εικόνα αριστερά) να είναι και το οριστικά τελευταίο τεύχος.

Για προσωπικούς λόγους (θεωρώ ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την επαγγελματική μου ιδιότητα) δεν δέχτηκα να είμαι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής· αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχω «έμπειρη» άποψη για το θέμα του περιοδικού. Άλλωστε ήμουν ο αρχισυντάκτης του την πρώτη περίοδο του, μέχρι την πρώτη εκλογή μου στο ΔΣ της ΕΣΟ και βασικός συνεργάτης τη δεύτερη περίοδό του, μέχρι την πρώτη Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης.

Θέλω να είμαι σαφής. Η ύλη του περιοδικού είναι από καλή ως πολύ καλή. Με τη συγκεκριμένη δομή του, το κυριότερο πρόβλημά του είναι η αναξιοπιστία στους χρόνους της έκδοσής του, κάτι που το κάνει παρωχημένο πριν καν κυκλοφορήσει και μηδενίζει την όποια εμπορική αξια του. Πολύ περισσότερο μάλιστα που υπάρχει εξίσου καλό περιοδικό στη σκακιστική αγορά, το Σκάκι για Όλους, που έχει επίσης περιεχόμενο σε πολύ καλό επίπεδο και επιπλέον κυκλοφορεί στην ώρα του.

Αυτός ο ανταγωνισμός είναι λοιπόν μάλλον χαμένος για το περιοδικό της ΕΣΟ. Πρέπει όμως γι’ αυτόν το λόγο και να κλείσει;

Η γνώμη μου είναι ότι η στόχευση ενός περιοδικού της Ομοσπονδίας (πολύ περισσότερο όταν με το διαδίκτυο δεν υπάρχει σήμερα πια πρόβλημα ενημέρωσης) πρέπει να είναι διαφορετική. Το περιοδικό πρέπει να έχει έναν κυρίως στόχο: Την προβολή του σκακιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προβάλλει πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, πρόσωπα όχι μόνο –και ίσως ούτε καν κατά κύριο λόγο– από τη σκακιστική τους πλευρά, αλλά με αφορμή τη σχέση τους με το σκάκι να τα παρουσιάζει από την οπτική της επίδρασής τους στην κοινωνία.

Για παράδειγμα, είναι διαφορετικές οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις για το σκακιστικό και για το γενικό κοινό από την παρουσία μερικών από τις κορυφαίες σκακίστριες στον κόσμο στην Ελλάδα με αφορμή το Ακρόπολις. Οι σκακιστές ενδιαφέρονται για βαριάντες και έλο, το γενικό κοινό για την ένταξη του σκακιού στην καθημερινότητά τους, την επιτυχία τους σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον κλπ. Αλλιώς βλέπει το σκακιστικό κοινό τους χορηγούς μιας διοργάνωσης (μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι κάποιοι σκακιστές πιστεύουν ότι οι χορηγοί πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι για την τιμή να βοηθούν το σκάκι) και εντελώς διαφορετικά οι χορηγοί. Όμως πουθενά δεν είδαμε μια σχετική συνέντευξη, μια παρουσίαση, κάτι. Το περιοδικό θα μπορούσε να γεφυρώνει τέτοια χάσματα και να λειτουργεί σαν μπούσουλας για μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Με άλλα λόγια, το περιοδικό της ΕΣΟ στη σημερινή εποχή πρέπει να ασχολείται λιγότερο με το σκάκι και πολύ περισσότερο για το σκάκι. Και με τη λογική αυτή, θα πρέπει να είναι το υπ’ αριθμόν ένα όπλο στη φαρέτρα των μεθόδων προβολής του σκακιού έξω από το σκακιστικό χώρο –και ανάλογα να χρηματοδοτείται.

Με την ευκαιρία, σας παρουσιάζω και τα πλούσια περιεχόμενα του (ίσως τελευταίου) τεύχους 29/30 (5-6/2008) του (με τον Ιβαντσούκ στο εξώφυλλο) από το σχετικό δελτίο τύπου που επιμελείται, όπως και όλο το περιοδικό, ο Σπύρος Ιλαντζής. Για πληροφορίες, απευθυνθείτε κατευθείαν στα γραφεία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του επίσημου περιοδικού της ΕΣΟ , «Ελληνικό Σκάκι». Το νέο τεύχος καλύπτει την περίοδο μέχρι το φθινόπωρο του 2008, έχει 56 σελίδες (48 σελ. + ένθετο 8 σελ. για αρχαρίους) και περιλαμβάνει : Ελληνικά Νέα (Πανελλήνια Σχολικά Πρωτ/τα 2008, Διασυλ/κό Κύπελλο, Διασυλ/κό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής 2008, Νεανικά, διάφορα τουρνουά κ.ά.), Διεθνή Νέα (με αναλυτική παρουσίαση σημαντικών τουρνουά, όπως τα Baku Grand Prix, Σόφια M-tel, Sarajevo, Dortmund, Διασυλ/κό Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, διάφορα ματς ράπιντ κ.ά.), Καλλιτεχνικό Σκάκι (με παρουσίαση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης),  Θεωρητικά Θέματα («Η δύναμη μιας καινοτομίας», 6σέλιδο άρθρο του GM Στρ. Γρίβα), Ιστορικά Θέματα (ματς Σμύσλοβ – Μποτβίνικ 1958, Ολυμπιάδα Μονάχου 1958), Νέα της ΕΣΟ, Συνδυασμούς κ.ά.

Στο νέο τεύχος υπάρχει και τρισέλιδο αφιέρωμα στον IM Λάζαρο Βυζαντιάδη, παλαιό Πρωταθλητή Ελλάδος, που απεβίωσε την άνοιξη του 2008. Παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο γνωστές παρτίδες του, κυρίως από συμμετοχές του με την Εθνική Ελλάδος.

Ακόμα, το περιοδικό περιλαμβάνει και το καθιερωμένο ένθετο για αρχαρίους (8 σελ.), με θέμα «Φινάλε με ασύμμετρο υλικό» και αρκετά παραδείγματα και τεχνικές αυτού του τύπου των φινάλε.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι και αυτό το τεύχος περιλαμβάνει πολλές παρτίδες, μεταξύ των οποίων αρκετές αναλυμένες παρτίδες, με σχόλια των GM Στρ. Γρίβα, GM Alex Baburin, GM Mikh. Golubev, GM R. Scherbakov από τοChess Todayκαι GM S. Shipov. Επίσης, αναδημοσιεύονται αναλύσεις των GM P. Harikrishna, GM V. Gashimov από το “New In Chess”, GM S. Atalik, GM J. Gustafsson, GM Dan. King και GM Mih. Marin από το ChessBase magazine (CBM), IM Τρ. Σιαπέρα από τα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά» και GM Ig. Stohl από την ChessBase.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού, φωτογραφία του Vassili Ivanchuk, κορυφαίου παίκτη του κόσμου και νικητή, μεταξύ άλλων, του M-tel 2008. Στο εσώφυλλο φωτογραφία των νικητών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης 2008.

2 Οκτώβριος, 2009 - Posted by | ΕΣΟ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

3 Σχόλια »

 1. Αν υπάρχει διάθεση και χρόνος , προτεραιότητα δεν είναι ένα (ακόμη) σκακιστικό περιοδικό. Το διαδίκτυο αποτελεί μοναδικό εργαλείο και θα έπρεπε να το εκμεταλλευτεί πλήρως η ΕΣΟ. Βασική προτεραιότητα νομίζω είναι η δημιουργία ενός ιστότοπου αφιερωμένου στην ιστορία του Ελληνικού σκακιού με ΌΛΑ τα δεδομένα. (διοργανώσεις , αποτελέσματα, παρτίδες, φωτογραφίες).
  Δεν αρκεί μια απλή αναφορά στα ονόματα των πρωταθλητών.

  Η στιγμή που πρέπει να γίνει αυτό είναι τώρα (και είναι ήδη αργά). Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμη μνήμες απο την σύντομη ιστορία του Ελληνικού Σκακιού.

  Δεν βλέπω το λόγω για ένα περιοδικό με 10 αναλυμένες παρτίδες και μια συνέντευξη

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 5 Οκτώβριος, 2009

 2. Και όχι μόνο Κώστα. Υπάρχουν επίσης αρχεία συλλόγων (ΕΣΘ, Πειραϊκός, αλλά και Πανελλήνιος, Παναθηναϊκός) όπου μπορεί να διασώζονται έγγραφα της ΕΣΟ των οποίων τα πρωτότυπα έχουν χαθεί κατά τις διάφορες περιπέτειες των μετακομίσεων των γραφείων της ΕΣΟ πριν από το 1980.

  Σχόλιο από dokiskaki | 6 Οκτώβριος, 2009

 3. ΑΝΑΖΗΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ.
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ?

  Σχόλιο από ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΠΕΝΟΓΛΟΥ | 13 Οκτώβριος, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: