ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Η Κόστενιουκ στην Αθήνα

kwstainΑπό το δελτίο τύπου του ΑΣΟ Πετρούπολης ο Δίας:

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ!

Ο Αναγεννησιακός Σκακιστικός ‘Ομιλος Πετρούπολης «ΔΙΑΣ», η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και ο Δήμος Πετρούπολης προσκαλούν στην εκδήλωση που οργανώνουν στις 10-14 Οκτωβρίου 2009 στην κεντρική Πλατεία της Πετρούπολης “ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ”.

Κεντρικό πρόσωπο του Φεστιβάλ θα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια η GM Alexandra Kosteniuk.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται: 3 τουρνουά, ένα τουρνουά μπλιτς ενηλίκων το Σάββατο 10 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, ένα τουρνουά μπλιτς παιδιών και νέων μέχρι 18 ετών με δωρεάν συμμετοχή την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 και ένα τουρνουά ράπιντ την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, και λοιπές εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, πάρτυ, γιγάντιο σκάκι, κλπ.

Στο αποκορύφωμα του Φεστιβάλ στις 14 Οκτωβρίου στις 18.00, η GM Alexandra Kosteniuk θα δώσει αγώνα σιμουλτανέ με 34 άτομα που θα προκριθούν από τα τρία τουρνουά. Για λεπτομέρειες επισκεφθείτε το site του Φεστιβάλ και το site του Α.Σ.Ο.Π. ΔΙΑΣ.

Ο πίνακας της παγκόσμιος πρωταθλήτριας Αλεξάνδρας Κόστενιουκ είναι έργο του 2008, από τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Anibal Lopez Lenci.

Προσθήκη 15/10: Ρεπορτάζ για την εκδήλωση –από το Δημήτρη Σκυριανόγλου– θα βρείτε στα σχόλια του άρθρου.

Advertisements

11 Οκτώβριος, 2009 - Posted by | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ | , ,

5 Σχόλια »

 1. Υπέροχος πίνακας (αν λέγεται έτσι το αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας φωτογραφίας, ακριβώς όπως αν λέγεται τραγούδι το αποτέλεσμα «πειράγματος» ήδη υπάρχοντος τραγουδιού· δεν έχουμε έμπνευση και κατάρτιση να γράψουμε, συνθέσουμε, ζωγραφίσουμε κ.ο.κ. κάτι δικό μας, και αλλάζουμε τα φώτα σε κάτι υφιστάμενο και καταξιωμένο· δεν ξέρουμε να παίξουμε ένα ακόρντο, όμως είμαστε άσσοι στα μάσαπς· πιάνουμε το πινέλο σαν κατσαβίδι, όμως είμαστε μάγιστροι στο Photoshop), εξαίρετοι συνδυασμοί χρωμάτων, αλλά… δεν είναι η Κόστενιουκ, τουλάχιστον όχι σήμερα. Πού είναι η σπίθα της ευφυΐας και της αυτοπεποίθησης στα μάτια, που είναι η απαιτητική αποφασιστικότητα του στυλ Θέλω τα πάντα γιατί μου ανήκουν, και τα θέλω τώρα, που τη χαρακτηρίζουν; Εγώ μια καταβεβλημένη πενηντάχρονη βλέπω…

  Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 11 Οκτώβριος, 2009

 2. Κι άλλοι μου έχουν πει ότι η οθόνη μου δεν δίνει σωστά τα χρώματα… Λες να βλέπουμε τόσο διαφορετικό πράγμα; Δεν το αποκλείω, βέβαια. Εγώ πάντως βλέπω δυο διαφορετικά μισά πρόσωπα, και το καταβεβλημένο αριστερά και το νεανικό δεξιά. Θα μου πεις, αυτό είναι τέχνη, ο καθένας βλέπει ό,τι βλέπει.

  «Πίνακας», χμμ… μάλλον δίκιο έχεις, κάπως αλλιώς θα έπρεπε να το πω.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2009

 3. Όχι, πίνακα θα το πεις με το στανιό, αν έτσι το χαρακτηρίζει ο δημιουργός (μην αρχίσω τα ερωτηματικά σε παρένθεση, θα μπλέξουμε). Και μουσικό δημιουργό θα πεις τον Κωνσταντίνο Βήτα για το Transformations. Και θα πεις μεγαλόπνοο έργο τέχνης αυτό, και αν δεν, είσαι άξεστος. Και θα πας και στις εκθέσεις Destroy Athens και Bodies στην Τεχνόπολη, και θα δηλώσεις και ενθουσιασμένος, αλλιώς είσαι αστοιχείωτος.

  Σταματώ, βγήκα τελείως εκτός θέματος. Όλο που ήθελα να πω είναι ότι ο πίνακας (βλέπεις; κι εγώ έτσι το αποκαλώ) δεν αποδίδει το νεαρό κορίτσι με την ευχάριστη εμφάνιση, το επικοινωνιακό χάρισμα και τη μαγνητική προσωπικότητα που είναι η Αλεξάνδρα, και βέβαια ούτε μόριο από την υγεία, αισιοδοξία και μαχητικότητα που αποπνέει.

  Για να δούμε, τι θα φοράει μεθαύριο στο σιμουλτανέ…

  Σχόλιο από καλοπροαίρετος | 12 Οκτώβριος, 2009

 4. Με επιτυχία διεξήχη χθες στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης το σιμουλτανέ της Αλεξάνδρας Κόστενιουκ. Παρά την ψύχρα από την πλατεία πέρασε πολύς κόσμος και η εκδήλωση σίγουρα ήταν διαφήμιση για το σκάκι. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά του ΑΣΟ «Διας» Πετρούπολης για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Μου προξένισε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το ομαδικό πνέυμα που τους διέκρινε. Εύγε!

  Αγωνιστικά η Σάσενκα τα βρήκε μάλλον σκούρα… Σε 35 παρτίδες σημείωσε 28 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Όλοι οι αντίπαλοί της έπαιξαν αρκετά καλα, περισσότερο μάλλον από όσο περίμενε η ίδια και οι διοργανωτές 🙂 αφού αν και η αρχικά αναμενόμενη ώρα λήξης του σιμουλτανέ ήταν περί τις 9.00 με 9.30 μ.μ. η τελευταία παρτίδα έληξε στις 11.30 μ.μ. 5 ώρες μετά την έναρξη της! Το κρύο και η κούραση (αφού η Αλεξάνδρα ήρθε το πρωί στην Αθήνα από τη Χαλκιδική όπου συμμετέχει στο συνέδριο της FIDE με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της επιτροπής προβολής του γυναικείου σκακιού) είναι σίγουρα καλές δικαιολογίες για τη μάλλον μέτρια απόδοσή της όμως η ίδια δε τις χρησιμοποίησε, αντίθετα αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια για όλους τους αντιπάλους της κι έκανε την αυτοκριτική της για κάποιες παρτίδες που έχασε.

  Όσο για την εμφάνισή της, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ήρθε στο χώρο της εκδήλωσης φορώντας ένα ελαφρύ και σχετικά κοντό λευκό λουλουδάτο φόρεμα (αμάνικο) το οποίο την κολάκευε μεν, δε την προστάτευε από το κρύο δε… Έτσι αρχικά επιστρατεύτηκε μια μαύρη ζακέτα ενώ όταν τα πράγματα έγιναν πιο ζόρικα (το βράδυ έκανε πραγματικά κρύο στην πλατεία) επιστρατεύτηκε και ένα μαύρο μπουφάν. Η Κόστενιουκ πάντως έδειξε αρκετό επαγγελματισμό, δεν έκανε κανένα διάλειμμα (αν και οι διοργανωτές της το πρότειναν) και διένυσε αρκετά χιλιόμετρα πάνω στα ψηλοτάκουνα πέδιλά της που ναι μεν τόνιζαν τις γάμπες της αλλά πρέπει να την πέθαναν… Μετά το τέλος του σιμουλτανέ είχε μάλιστα αρκετή ακόμη ενέργεια ώστε να απαντήσει επί μία περίπου ώρα στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρισταμένων στην εκδήλωση.

  Γενικά νομίζω ότι η εκδήλωση πέτυχε το στόχο της δηλαδή την προβολή του σκακιού στην τοπική κοινωνία της Πετρούπολης αλλά και γενικότερα, ενώ είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη για το μέλλον του ΑΣΟΠ «Δίας» αφού ίσως το μεγαλύτερο όφελος για το ίδιο το σωματείο είναι η εμπέδωση του ομαδικού πνεύματος και της καλή συνεργασίας που επέδειξαν μεταξύ τους. Και πάλι μπράβο τους!

  Σχόλιο από Δημήτρης Σκυριανόγλου | 15 Οκτώβριος, 2009

 5. Μικρή διόρθωση: Το φόρεμα της Κόστενιουκ ήταν μαύρο κι όχι λευκό 🙂 Επίσης εγώ μέτρησα 3 ισοπαλίες (Κορλοτσίδης, Τσιροπούλας, Μπέλος) όμως πιθανόν να ήταν στην πραγματικότητα 4 και να ξεχνώ εγώ κάποιον.

  Σχόλιο από Δημήτρης Σκυριανόγλου | 15 Οκτώβριος, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: