ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ομογενείς και αλλοδαποί και ελληνικό σκάκι

Στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης, ο φίλος Μέτοικος στη Νίσυρο παρατήρησε το άρθρο (που πάγια μεταφέρεται από προκήρυξη σε προκήρυξη των διασυλλογικών πρωταθλημάτων εδώ και πολλά χρόνια) σχετικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών και αναρωτήθηκε αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή. Οπότε, με αυτή την αφορμή, συγκέντρωσα εδώ το τι ισχύει και ποια είναι η θεσμική θέση του ελληνικού σκακιστικού κόσμου για το θέμα, αφού υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης από το 2004 και τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε.

Πρώτα-πρώτα το τι ισχύει: Στα επίσημα διασυλλογικά πρωταθλήματα, που ρυθμίζονται με αρχική προκήρυξη της ΕΣΟ, (Πρωτάθλημα Κατηγοριών, Κύπελλο Ελλάδας) επιτρέπεται στις ομάδες να χρησιμοποιούν έναν κοινοτικό σκακιστή ή σκακίστρια, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας. Στα σωματεία Α’ Εθνικής επιτρέπεται να χρησιμοποιούν επιπλέον ένα σκακιστή ή σκακίστρια ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και από τον τόπο κατοικίας («αλλοδαπό» γενικότερα), που όμως δεν επιτρέπεται να εντάσσεται σε αναπτυξιακές σκακιέρες. Στα τελευταία χρόνια, η ρύθμιση αυτή έχει επεκταθεί και στο πανελλήνιο νεανικό διασυλλογικό (που επίσης ρυθμίζεται από κεντρική προκήρυξη της ΕΣΟ) και τις προκριματικές του φάσεις.

Στα φιλικά διασυλλογικά τουρνουά (π.χ. Κύπελλο Μπίκου, Νεανικά Κύπελλα Αττικής) η σχετική ρύθμιση αποτελεί θέμα που ρυθμίζεται από τις προκηρύξεις των κατά τόπους διοργανωτών. Στην Αττική, η παλαιότερη άποψη ήταν ότι πρόκειται για μη επίσημα πρωταθλήματα και επομένως ισχύουν οι γενικότεροι κανόνες της FIDE που επιτρέπουν τη συμμετοχή στους πάντες, τα τελευταία χρόνια όμως το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ ερμηνεύει μάλλον επιφυλακτικά και συσταλτικά αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται ακόμη και ενστάσεις για τη συμμετοχή αλλοδαπών, μόνιμων κατοίκων Ελλάδας, στο Κύπελλο Μπίκου.

Στα επίσημα ατομικά πρωταθλήματα απαγορεύεται κάθε συμμετοχή αλλοδαπών, ακόμη και μελών της Εθνικής Ομάδας(!), ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας.

Το 2004 η Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ πήρε μια απόφαση και τοποθετήθηκε γενικότερα για το θέμα και ζήτησε από τη ΓΓΑ την έγκριση για να προχωρήσει σε σχετική τροποποίηση του Κανονισμού για την εγγραφή-μεταγραφή αθλητών στο σκάκι. Από τότε το θέμα εκκρεμεί και, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην περίπτωση που θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στα μισά της αγωνιστικής περιόδου, μπαίνει σχετική περιοριστική διάταξη στις προκηρύξεις.

Η θέση του ελληνικού σκακιού από το 2004, όπως είχε διατυπωθεί τότε, είναι η εξής:

Προς τη

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΛΟΙΠΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Σας γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και η Γενική Συνέλευση της 20.03.2004 αποφάσισαν να εισηγηθούν στον κ. Υφυπουργό Πολιτισμού την τροποποίηση άρθρων της υπουργικής απόφασης αριθ. 16553/28.08.2000 (ΦΕΚ 1089/τεύχος Β΄/31.08.2000) που ρυθμίζει τους «όρους και προϋποθέσεις εγγραφής ομογενών και αλλοδαπών αθλητών στα αθλητικά σωματεία σκακιού.».

Ο μεγάλος αριθμός των αλλοδαπών που διαμένει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας καθώς και η ιδιαιτερότητα που έχει το σκάκι με τη δυνατότητα να αγωνίζονται οι αθλητές του χωρίς τη δέσμευση ορίου ηλικίας, είναι τα στοιχεία με αφορμή τα οποία εισηγούμαστε την τροποποίηση άρθρων της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης ως εξής:

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 να ρυθμίζει ότι έχουν δικαίωμα εγγραφής σε όλα τα σωματεία χωρίς κανέναν περιορισμό και με δικαίωμα συμμετοχής σε όλα τα πρωταθλήματα όλοι οι αλλοδαποί που ζουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.  Για τη νομιμότητα των μη κοινοτικών θα απαιτείται πράσινη κάρτα.  Για την απόδειξη της μονιμότητας θα απαιτείται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης με διεύθυνση στην Ελλάδα (για ενηλίκους) και βεβαίωση σπουδών προηγούμενης και τρέχουσας σχολικής χρονιάς (για ανήλικους).  Το ΔΣ της ΕΣΟ μπορεί να ορίζει και επιπρόσθετα δικαιολογητικά για τη διασφάλιση των όρων της μονιμότητας και νομιμότητας της παραμονής.  Επιπλέον ο αλλοδαπός σκακιστής που ζητάει την εξομοίωσή του κατ΄ αυτόν τον τρόπο με τους Έλληνες  σκακιστές, θα πρέπει να υπογράφει αίτηση προς τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία με την οποία θα δηλώνει ότι επιθυμεί την ένταξή του στον ελληνικό κατάλογο αξιολογημένων σκακιστών.

2. Ως προς τους όρους και προϋποθέσεις εγγραφής ομογενή αθλητή, εισηγούμαστε να προβλεφθεί στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της ιδιότητας του ομογενή και περιγράφονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της υπουργικής απόφασης, ότι αποτελεί επίσης απόδειξη η απόκτηση του «ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς» που εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ασφαλείας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ή άλλη επίσημη κρατική αρχή.

Οι τροποποιήσεις αυτές εφόσον εγκριθούν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού θα ισχύσουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (01.01.2005) και εφεξής.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ                                              ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ

16 Νοεμβρίου, 2009 - Posted by | ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ | ,

7 Σχόλια »

 1. Ευχαριστω,δεν θυμομουν οτι το κειμενακι για την τροποποιηση του δικαιωματος συμμετοχης των «ξενων» υπηρχε και στις παλαιοτερες προκυρηξεις,και αγνοουσα την συγκεκριμενη προταση της ΕΣΟ.
  Παντως τετοια θεματα,στα αλλα αθληματα,εχουν επιλυθει.Ετσι στο ποδοσφαιρο καθε ερασιτεχνικο σωματειο(πλην της Δ’Εθνικης που ειναι ο προθαλαμος του επαγγελματικου),εχει δικαιωμα να εχει ανα πασα στιγμη στην 11αδα του 2 αλλοδαπους και 2 κοινοτικους ποδοσφαιριστες,οι οποιοι κατοχυρωνουν το δικαιωμα συμμετοχης τους αποδεικνυοντας το νομιμο της παραμονης τους στην Ελλαδα.

  Σχόλιο από Μετοικος στη Νισυρο | 17 Νοεμβρίου, 2009

 2. Εμ, άλλο ποδόσφαιρο και άλλο σκάκι (και θεσμικά, όχι μόνο ουσιαστικά –ομαδικό το ένα, ατομικό το άλλο).
  🙂 Περισσότερα μέσω του σπανίου ιμέιλ.

  Σχόλιο από dokiskaki | 17 Νοεμβρίου, 2009

 3. Οι διοικήσεις της ΕΣΣΝΑ εφαρμόζουν αυτό που ορίζει ο νόμος και τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Όλα οι διασυλλογικές διοργανώσεις είναι επίσημες διοργανώσεις και αποστέλλονται και για εθνική και οι περισσότερες για διεθνή αξιολόγηση. Όπως προκύπτει από την παραπάνω επιστολή της ΕΣΟ ακόμη και η έκδοση δελτίου δεν είναι νόμιμη πράξη (η ΕΣΟ μιλάει για εγγραφή αθλητή). Επομένως καμμία διοίκηση της ΕΣΣΝΑ δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά, εκτός αν αλλάξει ο νόμος. Οι κανονισμοί της FIDE δε ρυθμίζουν και βέβαια δεν μπορούν να επιβάλλουν οτιδήποτε που αφορά τις εθνικές διασυλλογικές διοργανώσεις.
  Για να αλλάξουν τα δεδομένα θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

  Σχόλιο από Γιάννης Σπυρακόπουλος | 17 Νοεμβρίου, 2009

 4. Γιάννη, ξέρω ότι έχεις αυτή την ισχυρή άποψη και προφανώς διαφωνούμε. Μου κάνει εντύπωση η δήλωση ότι αυτή είναι η επικρατούσα άποψη στην ΕΣΣΝΑ, ιδίως μετά τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές, επειδή νόμιζα ότι και ο νέος πρόεδρος, και η ΝΣΚ έχουν αντίθετη άποψη.

  Η δική μου άποψη είναι ότι επίσημα πρωταθλήματα με την έννοια του Νόμου είναι συγκεκριμένα, και σίγουρα όχι τα φιλικά τουρνουά, ατομικά ή ομαδικά, με εθελοντική συμμετοχή όπως τα Μπίκου, Αττικής Φιλίας, Παιδικά Κύπελλα κλπ. Επίσης πιστεύω ότι πολύ καλά κάνει και εκδίδει η ΕΣΟ δελτία και σε αλλοδαπούς (διαφορετικά ούτε σε προπονήσεις δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν αυτά τα παιδιά αφού επιτρέπονται μόνο για μέλη αθλητικών συλλόγων) και ότι καλώς έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις της ΕΣΣΝΑ που ερμήνευαν όσο μπορούσαν πιο διασταλτικά αυτά τα θέματα.

  Αν η σημερινή διοίκηση της ΕΣΣΝΑ συνεχίζει, όπως λες, να τα ερμηνεύει συσταλτικά, κατά τη γνώμη μου κάνει λάθος.

  Δεν είναι ανάγκη να σε πείσω ότι έχω δίκιο –ούτε και εσύ θα με πείσεις για το δικό σου.

  Gens una Sumus.

  Σχόλιο από dokiskaki | 17 Νοεμβρίου, 2009

 5. Για μένα το θέμα της ΕΣΣΝΑ μπορεί να λυθεί με απλό τρόπο. Η ΕΣΟ μπορεί να μιλά για πρόβλημα ακόμη και στην εγγραφή αθλητών, αλλά στην πράξη δεν το έχω διαπιστώσει ποτέ αυτό. Διαφωνώ ότι πχ το Κύπελλο Μπίκου είναι επίσημη διοργάνωση είδους τέτοιου που να απαγορεύεται η συμμετοχή αλλοδαπών. Και τα τουρνουά των Αμπελοκήπων πχ αξιολογούνται για διεθνές και εθνικό Έλο, και υπό αυτήν την έννοια αναγνωρίζονται επίσημα από την ΕΣΟ ως διοργανώσεις. Συνεπώς, αν υπάρχει τυπικό κώλυμα, αυτό μπορεί να λυθεί με μετονομασία των διοργανώσεων, πχ. σε Ομαδικούς Αγώνες Παίδων, Ομαδικό Τουρνουά «Σπύρου Μπίκου» κλπ.
  Όπως πχ. η Σκακιστική Άνοιξη ή ο ΣΟ Καλλιθέας μπορεί να διοργανώσει ομαδικούς αγώνες με περιορισμό στην προκήρυξη τα μέλη κάθε ομάδας να έχουν δελτίο στο ίδιο σωματείο (σε αντιστοιχία, για παράδειγμα, με το Πρωτάθλημα Πειραιά, που περιορίζεται σε Πειραιώτες σκακιστές), το ίδιο μπορεί να κάνει και η ΕΣΣΝΑ, μη αναγορεύοντας τις διοργανώσεις αυτές σε «πρωταθλήματα» ή «κύπελλα», αν αυτό δημιουργεί κώλυμα. Το ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι η ΕΣΣΝΑ διοργανώτρια αρχή αντί ενός σωματείου, δεν νομίζω ότι την καθιστά περισσότερο υπόλογη σε πιθανούς νομικούς και κανονιστικούς περιορισμούς – εξάλλου, και τα σωματεία στον ίδιο νόμο οφείλουν να υπακούν (και υπακούν).
  Πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΣΝΑ, κ.Κολυβάς, έχει πολλάκις εκφραστεί υπέρ της ρύθμισης αυτής, ενώ την ίδια άποψη έχουν και άλλα μέλη του ΔΣ ΕΣΣΝΑ (Γκορίτσας, Σκαπέρδας), με τη μικρή επιφύλαξη, πριν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή, να διερευνηθεί το ακριβές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Για τη ΝΣΚ (3 μέλη πλέον στο ΔΣ) δεν θέλω να μιλήσω με απόλυτη σιγουριά (επειδή δεν το έχω συζητήσει άμεσα και προσωπικά μαζί τους, ας το κάνουν οι ίδιοι), αλλά βεβαιώνω πως και αυτοί έχουν εκφραστεί στην ίδια κατεύθυνση στο παρελθόν, και προφορικά και γραπτά. Συνεπώς…
  Και μια σημαντική τελευταία παρατήρηση – το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούν κάποια σωματεία τους ισχυρούς αλλοδαπούς σκακιστές που ζουν στην Ελλάδα, αλλά να δοθεί αγωνιστική διέξοδος σε πλήθος σκακιστών, νεαρών (στην πλειοψηφία τους) και μη, που ζουν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο σκάκι. Υπάρχουν δε σωματεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, όπου το αλλοδαπό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο (μέχρι και το 80% των μαθητών στα τοπικά σχολεία είναι αλλοδαποί!). Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι χρέος των φορέων μας να βρουν τη φόρμουλα να εντάξουν όλον αυτόν τον κόσμο στο σκάκι, ασχέτως του ότι το ίδιο το κράτος αδιαφορεί για τους ανθρώπους αυτούς. Αν υπάρχει νόμιμος δρόμος (και σίγουρα υπάρχει, βλέπε παραπάνω), οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε.

  Σχόλιο από middlewave | 17 Νοεμβρίου, 2009

 6. Aπλά δεν έχετε καταλάβει ότι εγώ το θέτω κανονιστικά το θέμα και μόνο. Καμμία προηγούμενη διοίκηση της ΕΣΣΝΑ δεν το έχει ερμηνεύσει διαφορετικά από αυτήν. Αν ναι, πείτε μου πότε έγινε αυτό να ανατρέξουμε σε προηγούμενες προκηρύξεις και σε προηγούμενες αποφάσεις συμβουλίων. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με την υπάρχουσα νομοθεσία, ότι δε θα παίξει κάποιος μικρός ξένος σε κάποιο διασυλλογικό κύπελλο και δε θα ληφθεί στο μέλλον υπ’ όψην αυτή η συμμετοχή στη δήλωση των ξένων του Κυπέλλου ή της Α Εθνικής για παράδειγμα. Αυτά για τα ανεπίσημα που λέτε είναι πολύ τραβηγμένες ερμηνείες του νόμου. Επίσης, τι σχέση έχει το τουρνουά των Αμπελοκήπων με αυτά; Στα οπεν παίζουν και ξένοι, αυτό δεν το ξέρετε; Πολλοί μπορεί να έρχονται και από το εξωτερικό και δεν απαγορεύται. Μετρούν όμως οι παρτίδες για εθνικό έλο;
  Επιπλέον, εγώ δεν είπα ότι η ΕΣΟ δεν κάνει καλά που εκδίδει δελτία, αλλά από το κείμενο που ο Τάκης ανέβασε προκύπτει ότι ζητάει αυτήν την άδεια από τη ΓΓΑ, η οποία εδώ και 5 χρόνια δεν της έχει δοθεί. Επομένως, οι ξένοι παίκτες θα μπορούν να παίζουν χωρίς πρόβλημα σε διασυλλογικές διοργανώσεις. όταν αλλάξει ο νόμος. Όσοι επιθυμούν αυτήν την αλλαγή ας απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές. Καλώς ή κακώς τη στιγμή που μιλάμε αυτά ισχύουν.

  Σχόλιο από Σπυρακόπουλος Ιωάννης | 17 Νοεμβρίου, 2009

 7. Καλημέρα σε όλους.
  Μερικά διευκρινιστικά.

  Η ΕΣΟ εκδίδει δελτία σε αλλοδαπούς με μια σχετική επισήμανση. Άλλωστε, θεωρητικά, ακόμη και στα ατομικά τουρνουά οι διαιτητές πρέπει να ζητάνε αθλητικό δελτίο –και πώς αλλιώς θα έπαιζαν έστω και αλλοδαποί που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα από χρόνια;

  Τα υπόλοιπα, για τα φιλικά ομαδικά τουρνουά (που μόνο στην Αττική γίνονται, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση) νομίζω ότι μπορεί να ρυθμίζονται με κατάλληλη διατύπωση στις προκηρύξεις.

  Η επιστολή της ΕΣΟ αναφέρεται για τη συμμετοχή στα επίσημα πρωταθλήματα (Κατηγοριών και Κύπελλο).

  Θα το ξαναπώ: Gens una sumus.

  Σχόλιο από dokiskaki | 18 Νοεμβρίου, 2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: