ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ποια ψυχραιμία;

Εσείς τα μάθατε για τις επιχορηγήσεις του 2010;

Ενημέρωση  30/1: (450 από 630.000, δες και σχόλιο 3)

Advertisements

27 Ιανουαρίου, 2010 - Posted by | ΕΣΟ, ΕΥΡΩ

3 Σχόλια »

 1. Πίσω, έξω από το παράθυρο διακρίνονται, δεξιά ο Γ.Ιωαννίδης και αριστερά ο Σ.Σεφτελής. Το δύσμοιρο μειράκιο στο προσκήνιο, είχε την ατυχία να προτιμήσει το σκάκι από τα GameBoy. Η συνέχεια στις οθόνες σας.

  Σχόλιο από P.Konidaris | 29 Ιανουαρίου, 2010

 2. Για τον «Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό» της ΓΓΑ

  Η ανακοίνωση του “Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού” από μεριάς της ΓΓΑ συνιστά μια πρωτόγνωρη επίθεση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα σωματεία, τους νέους και τις νέες, τους γονείς.. Προβλέπει την ανοικτή εμπορευματοποίηση σε βάρος του καθολικού δικαιώματος στον αθλητισμό.

  Η πολιτική που εξαγγέλλεται

  Συνιστά απεμπόληση του συνταγματικά ορισμένου καθήκοντος της πολιτείας απέναντι στον αθλητισμό.
  Προχωρά σε απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των αθλημάτων με μοναδικό ουσιαστικά κριτήριο την εμπορικότητα. Οδηγεί στην απαξίωση και περιθωριοποίηση πολλών από αυτά.
  Προωθεί την πλήρη παράδοση ολόκληρων αθλημάτων στο έλεος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Υποκινεί την παρέμβαση των επιχειρηματιών και των ιδιωτικών συμφερόντων στον αθλητισμό.
  Προαναγγέλλει περικοπή έως και κατάργηση των πενιχρών επιχορηγήσεων σε Ομοσπονδίες και σωματεία. Οι όποιες χρηματοδοτήσεις θα στηρίζουν ουσιαστικά τη δράση των επιχειρηματιών που θα κερδοσκοπούν σε βάρος του αθλητισμού.
  Θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση και την ενασχόληση με τον αθλητισμό μεγάλου τμήματος νέων και εργαζομένων. Η εγκατάλειψη των κορυφαίων αθλητών θα γενικευθεί. Δημιουργεί ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις ομοσπονδίες.

  Ειδικά για το σκάκι οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, αφού οι κατευθύνσεις αυτές συντρέχουν και ενισχύουν την πολιτική που ήδη εφαρμόζεται από την πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ της ΕΣΟ. Θα γενικευθεί το μοντέλο της Α’ Εθνικής, και της αντίληψης που λέει ότι οι σκακιστές ασκούν χόμπι και όχι άθλημα, οπότε πρέπει οι ίδιοι να πληρώνουν τα πάντα.

  Η πλειοψηφούσα παράταξη στη διοίκηση της ΕΣΟ είναι υπόλογη. Όλα αυτά τα χρόνια αρνήθηκε συστηματικά κάθε πρόταση διεκδίκησης, ακόμα και την πιο στοιχειώδη. Λειτούργησε ως εντολοδόχος της εκάστοτε ΓΓΑ και κυβέρνησης απέναντι στα σωματεία, αντί να εκπροσωπεί τα σωματεία μέλη της απέναντι στην ΓΓΑ. Δικαιολόγησε τις περικοπές στην επιχορήγηση για το 2009, περιέκοψε από μόνη της τον προϋπολογισμό που υπέβαλλε για το 2010.

  Ας βγουν συμπεράσματα, τόσο για τη πολιτική της κυβέρνησης όσο και για τη στάση της ΕΣΟ.

  Οι σκακιστές και οι σκακίστριες, τα σωματεία, οι γονείς, οι φίλοι του αθλητισμού γενικότερα δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της αντιπαράθεσης μεταξύ αθλημάτων που καλλιεργούν διάφοροι απολογητές των επιλογών αυτών.

  Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που ακόμα και σήμερα βλέπουν “θετικά στοιχεία” ή σπέρνουν αυταπάτες “διεκδικώντας” αναβάθμιση “κατηγορίας” για αυτό ή το άλλο άθλημα, ζητώντας στην ουσία την αποδοχή και προσαρμογή μας στην πολιτική αυτή. Κανένα άθλημα δεν προκόβει με μια πολιτική που χτυπά τον αθλητισμό ως όλο.

  Η κυβερνητική αυτή επιλογή της κατηγοριοποίησης θα έπρεπε να απορριφθεί από τους σκακιστές ακόμη και αν το σκάκι κατατασσόταν στην “Α’ κατηγορία”.

  Καλούμε τις Ενώσεις, τους συλλόγους, όλους τους σκακιστές και σκακίστριες να αντιδράσουν

  – Να αποδοκιμάσουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες και να ζητήσουν την απόσυρσή τους, διεκδικώντας ουσιαστική κρατική φροντίδα για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού, ισότιμη αντιμετώπιση των αθλημάτων.

  – Να προχωρήσουν σε ΔΣ, συσκέψεις και ενημερώσεις των μελών και αθλητών τους. Να υιοθετήσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας και απόρριψης της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

  – Να απαιτήσουν από την ΕΣΟ να αντιταχθεί στην υποβάθμιση που προετοιμάζεται.

  – Να τοποθετηθεί δημόσια και να προχωρήσει άμεσα σε διαβήματα και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

  – Να καλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για το θέμα.

  – Να προσβάλλει τη συνταγματικότητα της όποιας νομοθετικής ρύθμισης έρθει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες.

  – Να αναλάβει δράσεις επαφής και συντονισμού με άλλους αθλητικούς φορείς.

  – Να απευθυνθεί στις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα πολιτικά κόμματα προβάλλοντας τις θέσεις αυτές και ζητώντας τους να στηρίξουν το αίτημα για δωρεάν καθολική πρόσβαση στον αθλητισμό και το σκάκι, για γενναία κρατική επιχορήγηση των ομοσπονδιών με βάση τις ανάγκες, για την ισότιμη αντιμετώπιση και φροντίδα για όλα τα αθλήματα.

  Νέα Σκακιστική Κίνηση

  Γενάρης 2010

  Σχόλιο από NΣK - Νέα Σκακιστική Κίνηση | 30 Ιανουαρίου, 2010

 3. Στο σημερινό ΔΣ της ΕΣΟ, ο πρόεδρος κ. Γ. Μακρόπουλος ενημέρωσε για την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΣΟ στον ΓΓΑ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κ. Παν. Μπιτσαξής ανακοίνωσε ότι το ύψος της επιχορήγησης της ΕΣΟ για το 2010 θα μειωθεί στα 450.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι η επιχορήγηση του 2009 ήταν 620.000 ευρώ και ότι περίπου 240.000 ευρώ είναι τα λειτουργικά έξοδα (προσωπικό, γραφεία, συνδρομές, υποχρεώσεις προς τρίτους, δαπάνες λειτουργίας κ.τ.τ.), είναι προφανές ότι το σκάκι βρίσκεται μπροστά σε εντελώς νέα δεδομένα, καθώς στερείται το 50% των πόρων του για μη λειτουργικές δαπάνες.

  Το ΔΣ αποφάσισε να κινηθεί ακολουθώντας τέσσερις άξονες:

  1) Την κινητοποίηση του σκακιστικού κόσμου με ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και ενημέρωση των σωματείων, συλλογή υπογραφών, ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και της αθλητικής επιτροπής της Βουλής και άλλα ανάλογα βήματα που θα κρίνονται σκόπιμα.
  2) Την άμεση αναπροσαρμογή του εκτελούμενου αγωνιστικού σχεδιασμού στα νέα δεδομένα.
  3) Τη μελέτη των δυνατοτήτων για παραπέρα αυτοχρηματοδότηση και στοχευμένη αναζήτηση νέων πόρων.
  4) Την καλλιέργεια διαλόγου με τον ΓΓΑ για την εξήγηση των θέσεων και προβλημάτων του σκακιού και τη διερεύνηση και προώθηση θεσμικών μέτρων για τη στήριξή του.

  Σχόλιο από dokiskaki | 30 Ιανουαρίου, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: