ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Δούρειος Ίππος το σκάκι στον Ολυμπιακό;

Μετά το χαμένο Δούρειο πρωτάθλημα, τώρα και Δούρειος Ίππος στον Ολυμπιακό; Όπως γνωρίζουν οι παροικούντες τη σκακιστική Ιερουσαλήμ Αθήνα, τα γνωστών φιλογαυρικών αισθημάτων «ε,σ,π» είναι καλά ενημερωμένα και για ποδοσφαιρικά θέματα. Μετά το προφητικό μας άρθρο ο Βαλβέρδε, η Ισπανική παρτίδα και το γκαμπί του Λέτο, είμαστε σήμερα σε θέση να αποκαλύψουμε το μυστικό σχέδιο Κόκκαλη-Λαυρεντιάδη για την αλλαγή των ισορροπιών στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Στη φωτογραφία, οι δύο άνδρες έχουν διακόψει τη συζήτηση και έχουν σηκωθεί να πανηγυρίσουν το γκολ (που δεν πέτυχε) σε τετ-α-τετ την Κυριακή ο Λούα Λούα.

Όλες οι αθλητικές εφημερίδες είναι γεμάτες τις τελευταίες ημέρες από ρεπορτάζ για την είσοδο του Κύπριου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο μετοχικό κεφάλαιο του Ολυμπιακού. Ο Σωκράτης Κόκκαλης φαίνεται ότι έχει βρει έναν νέο και δυναμικό συνεργάτη, που μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ενώ είναι έτοιμος να σπρώξει πολύ ζεστό χρήμα, απαραίτητο για την ανανέωση του δυναμικού της ομάδας, δεν θέτει και άμεσες απαιτήσεις για τη διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ. Αυτό το too good to be true deal όμως μοιάζει να έχει κολλήσει κάπου. Πού άραγε;

Μα είναι απλό: Στο ποσοστό του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Αν πιστέψουμε όσα ακούγονται από τα ραδιόφωνα, ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι διατεθειμένος να παραμείνει με το 45% των μετοχών της ΠΑΕ και να πουλήσει το υπόλοιπο ποσοστό του στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που θα φτάσει κι αυτός στο 45%. Έτσι, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός, με το νόμιμο 10% των μετοχών του, θα αναδειχτεί σε ρυθμιστή των ισορροπιών. Μια κατάσταση που σήμερα είναι μεν ελεγχόμενη από τον Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά κανείς από τους δύο μελλοντικούς μεγαλομετόχους δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί.

Τη λύση στο πρόβλημα τους την έδωσε —ποιος άλλος;— το σκάκι!

Όλα ξεκίνησαν στην πρόσφατη απόφαση Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε θέμα διαγραφής αδρανών σωματείων. Όπως είναι γνωστό, στη ΓΣ προσήλθε εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού (το τμήμα του οποίου είναι πρακτικά νεκρό εδώ και δεακετίες) και δήλωσε την πρόθεση του (ερασιτεχνικού) ΠΑΟ —ενόψει πια και της συμμετοχής άλλων γνωστών αθηναϊκών συλλόγων στην Α’ Εθνική (ΑΕΚ, Πανιώνιος) να ενεργοποιήσει από το Σεπτέμβριο το σκακιστικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Όπως γνωρίζουν οι παλιότεροι, το τμήμα αυτό συγκέντρωνε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970 σχεδόν ό,τι το ισχυρότερο υπήρχε στο ελληνικό σκάκι και είχε πάρει και δύο πρωταθλήματα της νεοσύστατης τότε, Α’ Εθνικής.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης εμφανίστηκε και το τεύχος 2 των «Ελληνικών Σκακιστικών Χρονικών» (επίσημο περιοδικό τότε της ΕΣΟ) όπου εμφανώς αναφέρεται τρίτο (πατήστε στην εικόνα για να δείτε το εξώφυλλο του τεύχους σε μεγέθυνση) το σωματείο του Παναθηναϊκού με κωδικό 22 (20 είναι ο ΣΟ Ηλιούπολης, 21 ο ΣΟ Καλλιθέας). Στο ίδιο τεύχος όμως, αναφέρεται εξίσου εμφανώς (αρ. 31) και το σκακιστικό τμήμα του Ολυμπιακού, και μάλιστα πριν από το άλλο παραδοσιακό πειραϊκό σωματείο, τον Πειραϊκό ΟΣ (32).

Γνωστός γαύρος κόμισε αυτή την πληροφορία στο επιτελείο του Λ. Λαυρεντιάδη, που αποφάσισε να ενεργοποιήσει την αναβίωση του τμήματος και μέσω αυτού, την είσοδό του πρώτα στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και, στη συνέχεια, την διασφάλιση της διαχείρισης του 10% της ΠΑΕ. Στα πλαίσια της εξαιρετικής συνεννόησης με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο Λαυρεντιάδης τον ενημέρωσε αναλυτικά για το σχέδιο, αλλά και για τις ιδέες του, μια και θα μπει στο σκάκι, να μην πάει χαμένη η επένδυση.

--Και σκάκι, λοιπόν, στο Καραϊσκάκη, Σωκράτη; --Όλα θα σας τα πάρω, Παύλο, όλα!

Σύμφωνα με την έγκυρη πηγή των «ε,σ,π», ο κομιστής (που επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο ανάπτυξης του τμήματος) θα οριστεί και εκπρόσωπος του Ολυμπιακού στην ΕΣΟ και την ΕΣΣΝΑ. Θα τεθεί επικεφαλής τριμελούς διοικούσας ομάδας, που έχει ήδη καταστρώσει το αρχικό περίγραμμα δραστηριοποίησης του σκακιστικού Ολυμπιακού!

Ο προϋπολογισμός του τμήματος αναμένεται να φτάσει τις 145.000€, ενώ γίνονται ήδη επαφές με γνωστών ολυμπιακών αισθημάτων παράγοντες και κορυφαίους σκακιστές. Ο σύλλογος θα διεκδικήσει αρχικά τη συμμετοχή του στο Πανευρωπαϊκό Διασυλλογικό (λέγεται ότι το βροντερό γέλιο του Σωκράτη Κόκκαλη όταν ενημερώθηκε ότι εκεί παίζει και η Βέρντερ Βρέμης ακούστηκε μέχρι τον πάγκο των αναπληρωματικών). Η μοναδική αντίρρηση που διατύπωσε ο σημερινός ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν στην πρόταση να προσληφθεί ως προπονητής ο Κασπάροβ. «Δεν θα τα χαλάσω εγώ με τον Βλαδίμηρο για το σκάκι», φέρεται να είπε. «Εντάξει να φέρετε τον Κάρλσον, ο Όλαφ [σ.σ. ο Μέλμπεργκ] μου έχει πει ότι είναι καλό παιδί, αλλά τον Κασπάροβ όχι. Δεν φέρνετε αυτόν τον Ινδό, να ανοιχτούμε κι εκεί πέρα, που είναι το μέλλον;»

Επίσης, οι δύο άνδρες ενέκριναν το σχέδιο μάρκετινγκ του σκακιστικού τμήματος. Στην εικόνα βλέπετε και τα βασικά σκακιστικά  είδη που θα χρησιμοποιούν οι ομάδες του Ολυμπιακού.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται μετά το μεσημέρι, στη συνένετευξη τύπου που θα δώσει εκπρόσωπος του κ. Λαυρεντιάδη, που θα έρθει ειδικά από την Κύπρο. Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι σήμερα είναι και μια σημαντική ιστορική επέτειος, η έκρηξη της επανάστασης κατά των Άγγλων στην Κύπρο το 1955.

Για την έρευνα που οδήγησε στο ρεπορτάζ, τα «ε,σ,π» ευχαριστούν θερμά το γνωστό σκακιστή σουπερά. Δυστυχώς, λόγω της προχωρημένης ώρας, δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα πλούσια τεκμήρια που μας προμήθευσε. Επιφυλασσόμαστε…

Προσθήκη, Μεγ. Πέμπτη ώρα 12 μεσημέρι: Και άλλοι κάτι άκουσαν για το «σκάκι που παίζεται», αλλά δεν είχαν τις πληροφορίες μας! Ορίστε το εξώφυλλο της  σημερινής Εξέδρας:


1 Απριλίου, 2010 - Posted by | VIPs ΚΑΙ ΣΚΑΚΙ

16 Σχόλια »

 1. Καταπληκτικά νέα!
  Μπράβο στον Πρόεδρο!
  Θρύλε γερά, μάζεψτα όλα!

  Σχόλιο από Ν.Ν. | 1 Απριλίου, 2010

 2. Πολύ ευχάριστη έκπληξη (για το γεγονός της δημοσίευσης μιλάω βέβαια και όχι για το περιεχόμενο του) 🙂

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 1 Απριλίου, 2010

 3. Θρύλος ο ένας ο μοναδικός!!!

  Σχόλιο από Ντιόγκο | 1 Απριλίου, 2010

 4. Τρελάθηκα από τη χαρά μου!
  Τον Οκτώβριο πέρνω μεταγραφή στην ομάδα της καρδιάς μου.
  Χιλια ευχαριστώ στον Πρόεδρο.

  Σχόλιο από Τσιλντρες | 1 Απριλίου, 2010

 5. Όχι πως είναι Πρωταπριλιά 🙂

  Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση θα ήμουν προφητικός (βλ. «Το αλφαβητάρι του σκακιστή»,λήμμα «Ολυμπιακός» στα Δρώμενα, τεύχος δε θυμάμαι).

  Σχόλιο από P..Konidaris | 1 Απριλίου, 2010

 6. Καλό μήνα Τάκη!
  και καλή Ανάσταση! 🙂

  Σχόλιο από Ελισσαίος | 1 Απριλίου, 2010

 7. Ημουν παρών στην πρόσφατη Γ.Σ. της ΕΣΟ.
  Πράγματι, παρευρέθη ο αναπληρωτής γραμματέας του ερασιτέχνη ΠΑΟ και δήλωσε ότι επανασυστήνεται το σκακιστικό τμήμα και σύντομα ορίζεται και ο έφορος του σκακιστικού τμήματός του.
  Αργότερα, σε «πηγαδάκι», επεδείχθη το συγκεκριμένο τεύχος των Ε.Σ.Χ.
  Δεν έχω λόγους να αμφισβητώ τις πληροφορίες του έγκριτου site, όταν μάλιστα γνωρίζουμε το πάθος του κ. Κόκκαλη για τον «Θρύλο».
  Εύχομαι κάθε επιτυχία, έτσι ώστε μετά τους ΑΕΚ, Πανιώνιο να δούμε πρωταγωνιστές τους δύο αιώνιους. Και μακάρι η συμπρωτεύουσα να κινητοποιηθεί γρήγορα.

  Σχόλιο από GAP | 1 Απριλίου, 2010

 8. Μπράβο, πολύ ευχάριστα νέα! Ο Ολυμπιακός θα συντρίψει την ΑΕΚ, ενώ τρομοκρατεί και τους «πράσινους», διαλύοντας εν τη γεννέσει κάθε σκέψη ανασύστασης του σκακιστικού τμήματος του Παναθηναϊκού!

  Σχόλιο από Gavros | 1 Απριλίου, 2010

 9. Μέσα στη εφημερίδα υπάρχει μεγάλο άρθρο, που εκτός από όσα αναφέρονται στο site, έχει και τα παρακάτω:
  «Ηδη αναζητείται και η «έδρα» του σκακιστικού τμήματος, σε κτίριο στο Πασαλιμάνι.
  Τα εγκαίνια του τμήματος και η παρουσίαση της ομάδας θα γίνουν με τη διεξαγωγή μεγάλου διεθνούς ράπιντ τουρνουά, με τη συμμετοχή πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή!
  Μία από τις πρώτες κινήσεις του σκακιστικού Ολυμπιακού θα είναι η διάδοση του σκακιού σε όλα τα σχολεία του Πειραιά. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1000 παιδιά δημοτικών σχολείων θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, υπό την καθοδήγηση των δύο κορυφαίων ξένων προπονητών, οι οποίοι θα πλαισιώνονται από έλληνες προπονητές.
  Το σλόγκαν του προγράμματος θα είναι «Αναζητώντας τον Μπόμπυ Φίσερ» -βασιζόμενο στην ομότιτλο βιβλίο και την κινηματογραφική ταινία-«.

  Πολλά συγχαρητήρια στο Ε.Σ.Π. για την ανάρτηση αυτή.

  Σχόλιο από Σ.Λ. | 1 Απριλίου, 2010

 10. Τάκη,

  Εξαιρετική σύλληψη!!!

  Πολύ καλύτερο από τις αντίστοιχες «μπλόφες» της ChessBase! 🙂

  Καλό μήνα και καλό Πάσχα σε όλους! Μακάρι κάποια στιγμή ειδήσεις σαν και αυτές να τις ακούσουμε στα αλήθεια… 🙂

  ΥΓ Όχι, δεν είμαι «γαύρος» αλλά για το καλό του σκακιού… 🙂

  Σχόλιο από Δημήτρης Σκυριανόγλου | 1 Απριλίου, 2010

 11. Καλό μήνα!Καλή πρωταπριλιά!

  Σχόλιο από Παναγιώτης Σκλαβούνος | 1 Απριλίου, 2010

 12. Μπράβο Τάκη άργησες αλλά το πέτυχες!Αυτή ήταν ανάρτηση,για μια στιγμή ήμουν έτοιμος να πάρω τηλ. τον Κώστα Μπαρμπή (πρόεδρος ΠΕΦΟ ) για να μάθω περισσότερα!

  Σχόλιο από barbis | 1 Απριλίου, 2010

 13. Δυστυχώς, η αποκάλυψη των σχεδίων με Δούρειο Ίππο το σκάκι φαίνεται να ανάγκασαν τους συνομιλητές να διακόψουν τις συζητήσεις για τις άμεσες αλλαγές στον Ολυμπιακό.
  Κάθε γνήσιος γαύρος λυπάται ειλικρινά, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, η απαιτητική (και κυρίως, αποκαλυπτική) δημοσιογραφία πρέπει να είναι πάνω από όλα!

  Καλό μήνα και καλό Πάσχα σε όλους! Καλή Ανάσταση σύγγαυροι!

  Σχόλιο από dokiskaki | 1 Απριλίου, 2010

 14. Εξαιρετικό! Αν δεν ήξερα πως σε διακρίνει μονίμως μία «φιλοπαίγμων διάθεσις» θα την πάταγα.
  Υπάρχει κάτι που μου έκανε εντύπωση. Είπες μια κουβέντα-έστω και παρεμπιπτόντως (δεν μπορούσες να κάνεις και αλλιώς) για την 1η Απριλίου 1955. Τριγυρνώντας σε διάφορα «πολιτικά» blogs δεν βρήκα σήμερα κάποια αναφορά στην επέτειο. Παραξενεύθηκα σε τέτοιο βαθμό που άρχισα να σκέφτομαι ότι κακώς ανέβασα σχετικό post στο firiki2010 και ότι η επέτειος είναι άλλη μέρα!

  Σχόλιο από firiki2010 | 1 Απριλίου, 2010

 15. Τι θα γίνει ρε γάβροι?
  Θα το κάνετε το σκάκι ή όχι? Ανοιξατε τους ασκούς του Αιόλου.
  Στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεσηκωθεί οι μπαοκτζήδες και ετοιμάζουν τα ίδια. Φανταστείτε τη συνέχεια. Το ίδιο θα κάνει κι ο Αρης και στο τέλος θα σκοτώνονται όλοι και στις σκακιστικές συναντήσεις (και με απαγορεύσεις μετακίνησης οργανωμένων οπαδών).
  Ημαρτοοοον που θάλεγε και ο Γεωργίου.
  Καλή Ανάσταση!

  Σχόλιο από E.R.C. | 2 Απριλίου, 2010

 16. Εξαιρετικό κι απολαυστικό ποστ, φίλτατε γάβρε οικοδεσπότη!

  Με την ευκαιρία να σου ευχηθώ (όπως και σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου) καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

  Σχόλιο από rogerios | 3 Απριλίου, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: