ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Το καλύτερο σύστημα διασυλλογικών…

…για την Ελλάδα του ΔΝΤ θα το βρούμε εύκολα, αρκεί να απαντήσουμε πρώτα στο εξής ερώτημα:

Τι θέλουμε από το διασυλλογικό πρωτάθλημα;

Από όσο ξέρω, μερικές συνηθισμένες απαντήσεις στην πρώτη ερώτηση είναι:

 • …να κερδίσει ο καλύτερος
 • …να παιχτεί καλό σκάκι
 • …να βγει σωστή κατάταξη και πυραμίδα των σωματείων
 • …να φανεί ποιος δουλεύει καλύτερα για ανάπτυξη

Ε λοιπόν, σας διαβεβαιώνω ότι όλες αυτές οι απαντήσεις οδηγούν αβίαστα στην επόμενη, την ίδια ερώτηση:

Πώς γίνονται όλα αυτά, ποιος πληρώνει;

Επιτρέψτε μου ως αρκετά παλιότερο, να θυμίσω ότι εδώ και δεκαετίες, το πρωτάθλημα το κερδίζει κάποια από τις πιο εύπορες ομάδες. Μόνο εύπορες ομάδες μπορούν να συντηρούν τους απαραίτητους γκρανμέτρ για να κερδίζουν αρκετές «επάνω» σκακιέρες και μόνο εύπορες ομάδες μπορούν να συντηρούν τα προπονητικά προγράμματα που δίνουν τους ταλαντούχους σκακιστές και τις σκακίστριες των «κάτω» σκακιερών.

Και, να είμαι σαφής. Εύπορος μπορεί να είναι ένας σύλλογος με πολλούς τρόπους:

α) Με τον μονεταριστικό. Κάποιος ή κάποια από τα μέλη του συλλόγου έχουν χρήματα και τα θυσιάζουν για το σκακιστικό (και πιθανόν παραγοντικό) χόμπι τους.

β) Με τον ανταλλακτικό. Κάποιος ή κάποια από τα μέλη διαθέτουν χρόνο ή γνωριμίες ή πρεστίζ που μετατρέπουν σε έργο υπέρ του συλλόγου τους (π.χ. προπονήσεις, που άλλοι σύλλογοι πρέπει να τις πληρώνουν), σε υπηρεσίες (π.χ. φιλοξενίες σε αγώνες ή διοργάνωση πρωταθλημάτων που άλλοι σύλλογοι πρέπει να πληρώνουν), ή σε πολιτικούς μοχλούς (π.χ. στα σκακιστικά, στα αυτοδιοικητικά, στα αθλητικά, ή και στα κεντρικά πολιτικά πράγματα).

Κανένας σύλλογος δεν τα καταφέρνει σκακιστικά μόνο με ένα από όλα αυτά. Όλα όμως τελικά κοστολογούνται. Και άξιος νικητής αναδεικνύεται όποιος τα καταφέρει καλύτερα. Φέτος το Περιστέρι, παλιότερα η Καβάλα, ακόμη πιο παλιά ο Κύδωνας. Τουλάχιστον είκοσι χρόνια τώρα, από τότε που ανατράπηκαν οι ισορροπίες στις συνθέσεις, μπήκαν οι ξένοι σκακιστές, έγιναν free agent οι Έλληνες.

Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου υποκρισία να επικρίνεται οποιοσδήποτε σύλλογος καταφέρνει να κινητοποιήσει πόρους για να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Και δεν είναι ότι μόνο ο νικητής είναι όποιος επενδύει πιο πολλά χρήματα. Αυτό ισχύει σε όλες τις θέσεις, σε όλες τις κατατάξεις, σε όλες τις κατηγορίες. Δείξτε μου κάτι διαφορετικό και θα σας δείξω είτε έναν σύλλογο που εκμεταλλεύεται καλύτερα τους πόρους του από άλλους συλλόγους, είτε έναν σύλλογο με πολύ περισσότερους ανταλλακτικούς πόρους.

Επομένως, αν συμφωνούμε ότι οι νικητές και η κατάταξη έχουν λίγο-πολύ μια παράλληλη σχέση με το ποιος πληρώνει, επιστρέφουμε εύκολα στο πρώτο ερώτημα:

Ποιος είναι ο σκοπός του διασυλλογικού;

…και ποιος θα είναι στο μέλλον, όταν θα στενέψουν ακόμη περισσότερο οι επιχορηγήσεις και οι σύλλογοι θα πρέπει να στρέφονται σε ίδιους πόρους;

Με άλλα λόγια:

Γιατί και Πώς;

και, για μεγαλύτερη ακρίβεια,

Γιατί διασυλλογικό και Πώς θα το πληρώνουμε στα χρόνια του ΔΝΤ και της διαρκούς λιτότητας;

Η γνώμη μου και οι απαντήσεις που έχω δωσει στις ερωτήσεις αυτές είναι γνωστές από το παρελθόν, ακόμη και πριν από το ΔΝΤ. Όμως προς το παρόν, με ενδιαφέρει να ακούσω άλλες γνώμες και να διαπιστώσω αν οι επερχόμενες αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες  αλλάζουν και τις απόψεις μας σε αυτές τις βασικές σκακιστικές επιλογές.

12 Ιουλίου, 2010 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

2 Σχόλια »

 1. Θα ξεκινήσω ανάποδα

  Ας υποθέσουμε ότι αύριο καταργείται το Διασυλλογικό πρωτάθλημα. Το βασικό ερώτημα είναι: Θα επηρεάσει την Ελληνική Σκακιστική πραγματικότητα? και σε ποίο βαθμό.

  Α) Αν η απάντηση είναι ότι δεν θα επηρεάσει σε τίποτα η κατάργηση του, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσω αφού ο ρόλος του είναι διακοσμητικός.

  Β) Εγώ πιστεύω ότι θα την επηρέαζε καταλυτικά.

  Τα διασυλλογικά κατα βάση
  α) Λειτουργούν συσπειρωτικά στους συλλόγους και κινητοποιούν τα μέλη του
  β) Δημιουργούν κίνητρο (μαζί με το μεράκι βέβαια) για την καλλιέργεια του αθλήματος και παραγωγή νέων παικτών

  Γ) Αν κάποιος παρατηρήσει την Ελληνική πραγματικότητα και την συγκρίνει με μερικές δεκαετίες πίσω πρέπει να δει

  α) Την κατανομή της δυναμικότητας των σκακιστών σε % επί του πλήθους των σκακιστών (δηλαδή τι ποσοστό των Ελληνων σκακιστών έχει πάνω από 2300 τώρα και πριν από 10-20-30 χρόνια)
  β) Να το συγκρίνει με την αντίστοιχη μεταβολή στο σύνολο των εγγεγραμμένων σκακιστών στην ΦΙΝΤΕ

  Έχω την εντύπωση ότι όσο περνάνε τα χρόνια και υποβαθμίζεται η δύναμη του συλλόγου που μπορεί να παράγει σκακιστές , και ισχυροποιείται η δύναμη αυτού που απλά περιστασιακά αγοράζει, τόσο θα μεγιστοποιείται το πρόβλημα.

  Σε κάθε περίπτωση , η επιλογή πρέπει να έχει σαφή στόχο. Το τωρινό σύστημα δεν εξυπηρετεί ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ στόχο.

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 13 Ιουλίου, 2010

 2. Επειδή συμφωνούμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και θα νομίζει ο κόσμος ότι έχουμε στήσει το ματσάκι, θε περιμένω κι άλλα σχόλια και περιορίζομαι να σου ζητήσω να συνδέσεις και αυτόν τον λογαριασμό email με το avatar σου -να μην μπλεκόμαστε βρε αδελφέ! 🙂

  Σχόλιο από dokiskaki | 13 Ιουλίου, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: