ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Ποιος είναι ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών;

Τι θα πει «Ποιος είναι ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών;» Μα φυσικά ο γκρανμέτρ Γιάννης Νικολαΐδης, θα απαντήσει όποιος έχει μελετήσει τη συνοπτική παρουσίαση των αποφάσεων του τελευταίου ΔΣ της ΕΣΟ, της 6.7.2010. Στο θέμα 4 λέει, επί λέξει:

4 . Εγκρίθηκε η ανανέωση της σύμβασης του προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών Ι. Νικολαϊδη μέχρι τέλους Οκτωβρίου 2010, ενώ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του Σ.Μαριάνοβιτς.

Γιατί έγινε μόνο αυτή η ανανέωση; Μα προφανώς ενόψει της Σκακιστικής Ολυμπιάδας στο Χάντι Μανσίνσκ. Δεν πρέπει λοιπόν να πάει ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών στη Σκακιστική Ολυμπιάδα;

Όχι, δεν θα πάει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα που συνεργάζεται με την FIDE και όπου έχουν αναρτηθεί οι συνθέσεις των αποστολών της σκακιστικής Ολυμπιάδας στο Χάντι-Μανσίνσκ (αναζητήστε με Greece εδώ ). Εδώ ο Γιάννης Νικολαΐδης δεν αναφέρεται. Στη θέση του, ως αρχηγός ανδρών, (με άλλα λόγια, προπονητής), αναφέρεται ο γκρανμέτρ και πολυπρωταθλητής Βασίλης Κοτρωνιάς.

Τι συνέβη ακριβώς; Λίγες ημέρες μετά το ΔΣ της ΕΣΟ της 6.7, ο έφορος Εθνικών ομάδων Μιχάλης Καλοσκάμπης ενημέρωσε τηλεφωνικά τα μέλη του ΔΣ ότι (έτσι είπε τουλάχιστον σε εμένα και μερικούς ακόμη συναδέλφους με τους οποίους επικοινώνησα) «…με προσωπική του ευθύνη αποφάσισε να προχωρήσει με τον Κοτρωνιά, επειδή ο Νικολαΐδης δεν ανταποκρίθηκε καθόλου σε όσα του ζήτησε (πρόγραμμα προπονήσεων κλπ) και επειδή κανείς από τους διεθνείς δεν προπονείται πλέον αλλά ούτε και μιλάει μαζί του… Επειδή δε το επόμενο ΔΣ θα γίνει Σεπτέμβριο, για να μη χαθεί όλος αυτός ο χρόνος, πήρε αυτή την πρωτοβουλία.»

Με άλλα λόγια, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο ΔΣ (τον Σεπτέμβριο) προπονητής (αμειβόμενος σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ) θα είναι μεν ο Γιάννης Νικολαΐδης, αλλά επειδή σύμφωνα με τον έφορο δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του, την πρώτη κιόλας εβδομάδα αφότου ο έφ. Εθνικών ομάδων εισηγήθηκε την επέκταση της σύμβασης, και οι παίκτες δεν δουλεύουν και δεν μιλάνε μαζί του, έπρεπε να βρεθεί μια λύση.

Στο σκακιστικό κομμάτι, λίγοι δεν θα πουν ότι η παρουσία του Βασίλη θα είναι πιθανότατα πολύ πιο παραγωγική. Οι παίκτες δεν ήθελαν τον προηγούμενο προπονητή, ο προπονητής τα ‘σπασε και με τον έφορο ο οποίος τον στήριζε μέχρι πριν μία εβδομάδα, όμως…

Αναμφισβήτητα, στο διαδικαστικό μέρος τουλάχιστον, η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα καλή και δικαιολογημένα γεννιούνται διάφορα ερωτήματα. Το πιο βασικό, τι χρειάζεται περισσότερο για έκτακτο ΔΣ της ΕΣΟ (ας δεχτούμε ότι η αποστασιοποίηση έξι συμβούλων της πλειοψηφίας, ανάμεσά τους και του μοναδικού Αθηναίου αντιπροέδρου, είναι δευτερεύον θέμα).

Είναι γεγονός ότι άλλα είναι τα σκακιστικά ενδιαφέροντα αυτή την εποχή -τόσο που να αναρωτιέται κανείς, αν είναι ασφαλής η θέση και του Βασίλη Κοτρωνιά στην περίπτωση που ενδιαφερθεί ο Καρπόβ να μην κατέβει αντίπαλος του Ιλιουμτζίνοβ, αλλά να αναλάβει εκείνος αρχηγός-προπονητής της Εθνικής μας ομάδας….

Βέβαια, επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΟ για όλα αυτά δεν υπάρχει. Και ίσως γίνονται ακόμη καλύτερα κατανοητοί σήμερα οι θεσμικοί προβληματισμοί της τέως ελάσσονος συμπολίτευσης

22 Ιουλίου, 2010 - Posted by | ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΕΣΟ

6 Σχόλια »

 1. «Στο σκακιστικό κομμάτι, λίγοι θα πουν ότι η παρουσία του Βασίλη θα είναι πιθανότατα πολύ πιο παραγωγική».
  Φαντάζομαι ότι σου ξέφυγε ένα «δεν» πριν κάποιο «θα»!

  Ομως, εκτός από τα ουσιώδη, η συμπεριφορά αυτή προς τον Ι. Νικολαϊδη δεν είναι η καλύτερη…

  Ε.Β.

  Σχόλιο από E.B. | 22 Ιουλίου, 2010

 2. Και βέβαια ναι. Ευχαριστώ, το διόρθωσα…

  Σχόλιο από dokiskaki | 22 Ιουλίου, 2010

 3. Απορία, μπορούν τα μέλη του ΔΣ να συγκαλέσουν μόνα τους έκτακτο ΔΣ; Και αν ναι πόσα χρειάζονται;

  Η παρακάτω διατύπωση θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα 🙂
  «-τόσο που να αναρωτιέται κανείς, αν είναι ασφαλής η θέση και του Βασίλη Κοτρωνιά στην περίπτωση που ενδιαφερθεί ο Ιλιουμτζίνοβ να μην κατέβει αντίπαλος του Καρπόβ, αλλά να αναλάβει εκείνος αρχηγός-προπονητής της Εθνικής μας ομάδας….»

  Σχόλιο από IliasPan | 22 Ιουλίου, 2010

 4. Άρθρο 22ο του καταστατικού της ΕΣΟ:

  Συνεδρίαση Δ.Σ.

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά τον μήνα, έκτακτα δε όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν το 1/3 τουλάχιστον από τα μέλη του.

  Άρα χρειάζεται να το ζητήσουν τουλάχιστον επτά μέλη.

  Σχόλιο από dokiskaki | 22 Ιουλίου, 2010

 5. Το θέμα είναι πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρό, και φρονώ ότι ο Πρόεδρος έπρεπε (η μάλλον, ώφειλε) να συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. Τι φοβήθηκε, μην χαλάσει τα μπάνια του Λαού;

  Σχόλιο από PANFR | 24 Ιουλίου, 2010

 6. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω το θέμα επί της ουσίας του, καθώς έχει πολλές παραμέτρους, ούτε να κρίνω αν η αλλαγή αυτή είναι καλή ή κακή. Απλά, χωρίς να παίρνω θέση, μου προξενεί τρομερή απορία γιατί ανανεώθηκε η σύμβαση του Γιάννη και αμέσως μετά αυτός αντικαταστάθηκε. Αν υπήρχαν αμφιβολίες για το θέμα, γιατί ανανεώθηκε βεβιασμένα η σύμβαση, ενώ προφανώς γίνονταν διεργασίες για την αντικατάστασή του?
  Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το ποιός είναι καταλληλότερος για αρχηγός/προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας, ούτε και με αφορά. Ούτε θα σχολιάσω τη διαδικασία με την οποία πάρθηκε η απόφαση – προφανώς έγιναν κάποιες επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ συμβούλων, οπότε δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση για να κρίνουμε. Αλλά ο όλος χειρισμός ήταν άκομψος και, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η αρχική απόφαση βεβιασμένη.
  Στο προηγούμενο ΔΣ της ΕΣΟ αποφασίσθηκε, αν θυμάμαι καλά, να φέρει στο άμεσο μέλλον η Επιτροπή Προπονητών μια ολοκληρωμένη εισήγηση για την προπονητική στήριξη των εθνικών ομάδων. Βέβαια, τώρα που παραιτήθηκε από το πόστο ο μέχρι πρότινος αρμόδιος έφορος (Βιδάλης), προφανώς θα καθυστερήσει αυτό. Θα ήταν όμως πολύ θετικό να υπήρχε μια αναλυτική εισήγηση για το θέμα, με ρεαλιστικούς αλλά φιλόδοξους στόχους, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και το ανάλογο πλαίσιο. Προσωπικά θα προσφέρω ευχαρίστως κάθε βοήθεια που μπορώ (σε οργανωτικά και τεχνολογικά θέματα, κυρίως).

  Σχόλιο από middlewave | 26 Ιουλίου, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: