ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Καλοκαιρινό κουίζ

Ένα κουίζ, αφιερωμένο στον Σωτήρη, με την ευχή να καταφέρει τους μεγάλους στόχους που βάζει. Ας αρκεστώ σε τρεις εύκολες ερωτήσεις:

1) Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα που βλέπουμε σε πρώτο πλάνο;

2) Πόσες (και ποιες) Βουλγάρες σκακίστριες διακρίνονται στη φωτογραφία;

3) Πώς λεγόταν ο δήμαρχος της πόλης όπου έγινε αυτή η διοργάνωση;

24 Ιουλίου, 2010 - Posted by | ΚΟΥΪΖ

11 Σχόλια »

 1. Στο πρώτο τραπέζει είναι φανερά η Βόϊσκα εναντίον της Μάγιας. Στο δεύτερο είναι η Σάβοβα, και παίζει μάλλον με την Γκαπριντασβίλι, ενώ στην τρίτη είναι η Αγκέλοβα- Τσιλινγκίροβα. Τέλος, όρθια είναι η… Λεμούτσκα (Τατιάνα Λεμάτσκο), μάλλον αλλαγή εκείνη την ημέρα.
  Το σκορ δεν το θυμόμουνα, παρότι ήμουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, και κοντά, αλλά τα κιτάπια μου λένε 2:1 υπέρ των Σοβιετικών. Δήμαρχος της Θεσ/νίκης το 84 θα πρέπει να ήταν ο Θεοχάρης Μαναβής, αν θυμάμαι καλά.

  Σχόλιο από PANFR | 24 Ιουλίου, 2010

 2. Τη μία Βουλγάρα θα την θυμάται και ο Κατσίπης. Λεμάτσκο και Μαναβής σωστά. Για όλα τα υπόλοιπα, ξαναρίξε. Τόσο εύκολο νόμιζες ότι θα ήταν; 🙂

  Σχόλιο από dokiskaki | 24 Ιουλίου, 2010

 3. Χμ… πράγματι. Έχουμε λοιπόν Λεμούτσκα (παίζει σαν Ελβετή), και Μπορισλάβα Μπορίσοβα-Ορνστάϊν (παίζει σαν Σουηδή). Το ματσάκι Σουηδία- ΗΠΑ έληξε με νίκη της πρώτης (2-1).
  Απλά μπέρδεψα… τις ταμπέλες (όχι τις καρτέλες, σαν τους παλιούς υπολογιστές).

  Σχόλιο από PANFR | 24 Ιουλίου, 2010

 4. Α… και ο Κατσίπης έχει τόσες έγνοιες στο κεφάλι του (γυμνασιάρχης στο Εμπορείο) που καλά- καλά δεν θυμάται τι έφαγε χθες… :p

  Σχόλιο από PANFR | 24 Ιουλίου, 2010

 5. Όλο το τυράκι του κουίζ ήταν βέβαια η ομοιότητα της τρίτης Σουηδής, Γιόχανσον, έτσι όπως σκέφτεται, με την Βόισκα. Η Λεμάτσκο έπαιζε στο ακριβώς από πίσω τραπέζι (Κούβα-Ελβετία).

  Σχόλιο από dokiskaki | 24 Ιουλίου, 2010

 6. Ο αείμνηστος Θεοχάρης Μαναβής, μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο πολιτισμού (και μετέπειτα Ευρωβουλευτή) Νίκο Παπακυριαζή -που χάθηκε πρόωρα σε τροχαίο- ήταν αυτοί που στήριξαν έμπρακτα το σκάκι στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1984-86 και του έδωσαν τεράστια ώθηση στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 1984. Τότε έγιναν για πρώτη φορά τεράστιες ανοικτές εκδηλώσεις, όπως η «λαϊκή σκακιστική γιορτή» στην πλατεία Αριστοτέλους -ακόμη θυμάμαι την πρωτοσέλιδη τρίστηλη(!) φωτογραφία της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι σχολικοί αγώνες, δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, έκδοση σκακιστικού βιβλίου, και φυσικά το πρότυπο πρόγραμμα «Κίνηση Σκακιού» σε 20τόσα σχολεία της πόλης.
  Νομίζω πώς οι δύο αυτοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα έχουν πάντα θέση στην καρδιά μας για αυτά που πρόσεφεραν στο ελληνικό σκάκι.

  Σχόλιο από Ε.Β. | 24 Ιουλίου, 2010

 7. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα πράγματα «απλώς γίνονται». Η Θεσσαλονίκη είχε πάντα σημαντικό ρόλο στα σκακιστικά μας πράγματα, αλλά προσωπικά νομίζω ότι η απόλυτη κυριαρχία της τη δεκαετία του 1990 χρωστάει πολλά στο πρόγραμμα «Κίνηση Σκακιού» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  Συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν γενιές σκακιστών που δεν μπορούν καν να διανοηθούν σε τι ύψη και σε τι έκταση έφτασε η ανάπτυξη του σκακιού στην Ελλάδα μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ούτε και πόσες προσπάθειες και πόση εθελοντική δουλειά και πόσο κέφι και, ναι,και πόσα χρήματα, χρειάστηκαν για να γίνουν όλα αυτά.

  Ελπίζω κάποια στιγμή να ανοίξει ο Βαγγέλης ο Βιδάλης τα αρχεία του απο εκείνη τη σπουδαία εποχή και να γράψει για την ιστορία μιας μεγάλης προσπάθειας και για τους ανθρώπους που την υλοποίησαν.

  Επειδή πραγματικά ήταν μια εποχή που μας απασχολούσαν περισσότερο οι στόχοι και τα αποτελέσματα και λιγότερο η τεκμηρίωση και τα φαινομενα, ήταν μια εποχή ενωμένης και στοχοπροσηλωμένης δουλειάς.

  Για να τσιγκλίσω λίγο τα πράγματα, ορίστε το εξώφυλλο του βιβλίου (190 σελίδες) με το οποίο γίνονταν τα μαθήματα στα περισσότερα από 1000 παιδιά που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα:

  Μαθαίνω σκάκι

  Σχόλιο από dokiskaki | 25 Ιουλίου, 2010

 8. Η πρώτη μου επαφή με εκείνη την εποχή ήταν η Ολυμπιάδα του 1988, μέρος της οποίας παρακολούθησα ως 14χρονος θεατής, αφού έπεισα τους γονείς μου να επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη εν μέσω σχολικής περιόδου για μερικές ημέρες (βοήθησε και ότι η καλύτερη φίλη της μητέρας μου έμενε εκεί!). Δεν καταλάβαινα και πολλά πράγματα τότε, αλλά η αίσθηση ήταν πολύ όμορφη.
  Για τις σκακιστικές δράσεις της εποχής γνωρίζω μόνο μέσα από μερικές ανταποκρίσεις των περιοδικών Κάϊσσα και Σκακιστικός Παρατηρητής – λίγα πράγματα. Από όσα ακούω εδώ κι εκεί, και όσα γράφει ο Τάκης εδώ, επρόκειτο για τεραστίου μεγέθους και εμβελείας προσπάθεια. Μου προξενεί απορία που δεν έχω ακούσει σχεδόν κανέναν να το συζητά, εδώ και πολλά χρόνια, πόσο μάλλον να χρησιμοποιεί την προσπάθεια αυτή ως παράδειγμα/υπόδειγμα. Φυσικά, για το βιβλίο του Δήμου είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι.
  Θα ήθελα λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου να παρακαλέσω το Βαγγέλη, όπως κάνει και ο Τάκης, να μας παρουσιάσει ό,τι υλικό έχει από τότε. Και φυσικά, να επεκτείνω την παράκλησή μου και σε οποιονδήποτε άλλο έχει σχετικό υλικό.

  Σχόλιο από middlewave | 26 Ιουλίου, 2010

 9. Χαιρετώ κι εγώ με τη σειρά μου το Blog. Ως ενεργός τότε «δάσκαλος» του πρωτοποριακού για την Ελλάδα εγχειρήματος θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα σημεία.
  Εμπνευστής και οργανωτής όλου του προγράμματος ήταν ο Βαγγέλης ο Βιδάλης ο οποίος μαζί με μία υπάλληλο του Δήμου (Μαρία … μου διαφεύγει το επίθετο) κάλεσαν όλους όσους ήξεραν σκάκι (ανεξαρτήτως σωματείου! ή πολιτικής προέλευσης!!) ήθελαν και μπορούσαν να «διδάξουν» (δεν ήμασταν και πολλοί) και μας παρουσίασαν το πρόγραμμα.
  Σε σχολικά κτίρια (ήταν αρκετά αλλά δε θυμάμαι πόσα) του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ώρες εκτός ωραρίου (απόγευμα) θα έπρεπε να διδάξουμε σκάκι σε μαθητές Δημοτικού. Τα μαθήματα ήταν δωρεάν για τους μαθητές ενώ για εμάς υπήρχε αμοιβή που την κάλυπτε εξ’ ολοκλήρου ο Δήμος (Μαναβής Δήμαρχος). Το βιβλίο που παρουσιάστηκε ήταν το εγχειρίδιο τόσο για το μαθητή όσο και για το δάσκαλο. Κάθε εβδομάδα είχε οριστεί τεχνική συνάντηση όπου όλοι οι «δάσκαλοι» μαζευόμασταν και συζητούσαμε τα όποια προβλήματα είχαμε!
  Το πρόγραμμα δεν ήταν απλά πρωτοποριακό αλλά και «επαναστατικό» για τα Ελληνικά δεδομένα. Μέχρι τότε μαθητές Λυκείου ή το πολύ Γυμνασίου χαρακτηριζόταν ανερχόμενα ταλέντα με αλφαβητάρι τα βιβλία του Σιαπέρα. Ξαφνικά το σκάκι «κατέβηκε» ηλικιακά σε μαθητές Δημοτικού αλλά και προσέγγιζε μαζικά μαθητές από διάφορες γειτονιές, κοινωνικές τάξεις και δίχως απαραίτητα σκακιστικό σύλλογο στη περιοχή τους.
  Δυστυχώς η αλλαγή Διοίκησης το 1987 είχε το εξής απρόβλεπτο. Το πρόγραμμα σταμάτησε! Ο Κούβελας με παράλογους χαρακτηρισμούς έκοψε το πρόγραμμα που παρά τις διαμαρτυρίες γονέων παιδιών και δασκάλων δεν ανακάλεσε. Το 1989 η αλλαγή Διοίκησης -Κοσμόπουλος Δήμαρχος με τον υπάλληλο του Δήμου Γιώργο Νικολάου ξεκίνησαν ξανά το πρόγραμμα σε βιβλιοθήκες κυρίως και με μικρότερη εμβέλεια.
  Οι δύο Ολυμπιάδες της Θεσσαλονίκης 1984 & 1988 και το πρόγραμμα «Κίνηση σκακιού» ήταν οι αιτίες της σκακιστικής έκρηξης της Θεσσαλονίκης που ακολούθησε. Πολλοί μαθητές τότε του προγράμματος σημερινοί γονείς έχουν την κατάλληλη σκακιστική κουλτούρα που απαιτείτε για να έρθουν κοντά στον σκακιστικό μικρόκοσμο. Από τέτοια μαζικά προγράμματα δεν περιμένεις να βγει απαραίτητα ο πρωταθλητής. Αυτό που έχει σημασία είναι η διάδοση. Έχει τεράστια σημασία να μπορεί ο κάθε ένας να διαχωρίζει το σκάκι από το τάβλι, να μπορεί να παρακολουθήσει μία σκακιστική παρτίδα στη τηλεόραση ή να λύσει ένα πρόβλημα.
  Ο Βαγγέλης είναι ο κατάλληλος να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει την εικόνα αλλά μάλλον κι αυτός δεν έχει και … πολύ όρεξη!
  Δυστυχώς η Διοίκηση της Ε.Σ.Ο. τόσα χρόνια, δίχως όραμα, δίχως πλάνο δεν «εκμεταλλεύεται» ανάλογες προσπάθειες και πάντα κάποιος κάπου ξεκινάει από το μηδέν ίδιες πολλές φορές προσπάθειες! Μάλιστα πολλές φορές βάζει και τρικλοποδιές (εφόσον κάποια κίνηση δεν ελέγχεται από «κατάλληλα» άτομα). Ο Σωτήρης δεν είναι ο μόνος που δεν ξέρει. Αναρωτιέμαι πόσοι γνωρίζουν ότι για επτά χρόνια έκανα μάθημα σκάκι ΕΝΤΟΣ ωραρίου σε 12 τάξεις Δημόσιου Δημοτικού σχολείου και σε ένα Δημόσιο Νηπιαγωγείο; Πόσοι γνωρίζουν ότι εδώ και δύο χρόνια σε τρία Δημόσια Δημοτικά Σχολεία στη Φλώρινα γίνεται σκάκι εντός ωραρίου; Πόσοι γνωρίζουν ότι ο συχωρεμένος Θοδωρής Παπαθεοδώρου έκανε σκάκι εντός ωραρίου σε ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και πριν από αυτόν ο Ηλίας Κουρκουνάκης. Και πόσα άλλα που δεν γνωρίζω κι εγώ.

  Σχόλιο από Κώστας Γιουβαντσιούδης | 18 Αυγούστου, 2010

 10. Τάκη, η φώτο μού θυμίζει πολλά – τα δύο βασικά:
  – εκείνες τις μέρες, κάτι είχα πάθει και παρακολουθούσα όλες τις παρτίδες της Πία(ς). Μάλλον ήμουν, κατά κάποιο τρόπο, τσιμπημένος μαζί της, σκακιστικά ή αλλιώς.
  – ο κύριος στο δεξί άκρο της φωτογραφίας μού θυμίζει ότι οι μπάτσοι (που ερευνούσαν πολύ μεθοδικά, κάθε μέρα, το στρατιωτικό σάκο που κουβαλούσα πάντα μαζί μου τότε) ήταν, κατά τα άλλα, ασυνήθιστα ευγενικοί. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που μπάτσος μού μίλησε στον πληθυντικό.
  (το είχα κουβεντιάσει και μ’ άλλους και αναρωτιόμαστε αν είχαν διαλέξει, ειδικά για τη διοργάνωση, τους πιο πολιτισμένους τύπους που διάθετε το Σώμα)

  Θυμάμαι επίσης τις άπειρες σκακιέρες τοίχου, που ενημερώνονταν πολύ ταχτικά. Υπήρχαν λοιπόν και πολλοί πιτσιρικάδες εθελοντές – όλοι τους πολύ πρόθυμοι.
  Όσο για τη συνέχεια (στη Σαλονίκη), η αλήθεια είναι ότι ο Κούβελας δε θεωρούσε λαπάδες μόνο τους ποιητές.

  Σχόλιο από lailoken18 | 20 Αυγούστου, 2010

 11. Εκείνες οι άπειρες σκακιέρες τοίχου και οι πολλοί, κεφάτοι, ενθουσιώδεις εθελοντές, για παράδειγμα, είναι κάποιοι από τους λόγους που είναι πια κουραστικό να γράφω μετά από 25 χρόνια και να εξηγώ πώς πρέπει να παρουσιάζονται για το κοινό οι σκακιστικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. τα διασυλλογικά ή τα διεθνή μας τουρνουά.

  Αλλά έχει δίκιο κάπου πιο πάνω ο Σωτήρης. Αν δεν γραφτούν κάπου αυτά όχι μόνο από αυτούς που συνέβαλαν άμεσα, αλλά και από όσους παρακολούθησαν από πιο κοντά ή πρωτομπήκαν στο σκάκι με εκείνες τις αφορμές, τελικά δεν θα έχει μείνει τίποτα…

  Σχόλιο από dokiskaki | 23 Αυγούστου, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: