ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Η νέα αποκεντρωμένη διοίκηση της χώρας

Ορίστε και ένας χάρτης της νέας διοικητικής γεωγραφίας της Ελλάδας, που είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα τον έχετε δει ακόμη ή δεν θα τον έχετε δει πολλές φορές. Απεικονίζει τις κρατικές αποκεντρωμένες διοικήσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα και οι οποίες, με εξαίρεση την Αττική και την Κρήτη, αποτελούν υπερσύνολα των αιρετών περιφερειών.

Κάποιοι λένε ότι αυτή είναι, με τα σημερινά δεδομένα, η πιο λειτουργική αποκεντρωτική διαίρεση της χώρας και ίσως αυτή θα έπρεπε να είναι η κατανομή και των αιρετών περιφερειών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον «Καλλικράτη», έχουμε:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής με έδρα την Αθήνα.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά (μάλιστα, τον Πειραιά!).

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι λόγοι που σκέφτηκα να σας παρουσιάσω εδώ αυτόν τον χάρτη, με την κατανομή του, είναι η εντυπωσιακή του ομοιότητα με την έμπρακτη περιφερειακή κατανομή που ακολουθούμε ή προς την οποία τείνουν τα πράγματα στο σκάκι, με μία μεγάλη εξαίρεση: την καινοτομία της ένωσης των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτή η διάταξη (ως τώρα η Ήπειρος εντασσόταν στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα) και είναι μάλλον αποτέλεσμα των νέων συγκοινωνιακών δυνατοτήτων που άνοιξε η Εγνατία. Ενδιαφέρουσα είναι και η σύνδεση Στερεάς Ελλάδας με τη Θεσσαλία, μια τάση που παρατηρούμε και στο σκάκι τα πολύ λίγα τελευταια χρόνια.

Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι νέες περιφερειακές αποκεντρωμένες δομές. Όμως δεν θα μου προκαλούσε ιδιαίτερη έκπληξη αν τα επόμενα χρονια αναπτυχθεί και το σκάκι στη βάση αυτής της περιφερειακής διάταξης (με ενδεχόμενες υποδιαιρέσεις στα όρια των αιρετών περιφερειών). Γι’ αυτό, κρατήστε αυτόν τον χάρτη στο μυαλό και στο αρχείο σας…

Όλες οι περιφέρειες και τα περιφερειακά διαμερίσματα, αναλυτικά, εδώ.

Advertisements

9 Σεπτεμβρίου, 2010 - Posted by | ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ

2 Σχόλια »

  1. Νομίζω αγαπητέ φίλε Τάκη, ότι αυτό ακριβώς το δημοσίευμά σου στερεί από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΟ και το τελευταίο επιχείρημα για την μη αναγνώριση της Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας. Θυμίζω για όσους δεν το ξέρουν ότι το βασικό επιχείρημα από πλευράς πλειοψηφίας ΕΣΟ για την μη αναγνώριση της ΕΣΚΕ είναι η υποτιθέμενη διοικητική διαφοροποίηση μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλιας. Διότι στην ΕΣΚΕ ενώνονται η Θεσσαλία, με Φθιώτιδα, Ευρυτανία.

    Σχόλιο από Γιάννης Αντωνιάδης | 10 Σεπτεμβρίου, 2010

  2. Άσε να δούμε πρώτα τι (θα) είναι αυτο το φρούτο Γιάννη μου, και μετά ζητάμε να συγχωνευτεί η ΕΣΣΘΧ με την ΕΣΣΑΜΘ :-). (Με την ΕΣΚΕ, προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα αν συμφωνούν τα σωματεία της περιοχής.)

    Σχόλιο από dokiskaki | 10 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: