ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

…τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα

Αν τα γεγονότα δεν συμβαδίζουν με τη θεωρία…

Εδώ και χρόνια, το σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού σκακιού στηρίζεται στο διασυλλογικό. Γι’ αυτό και μου φαίνεται περίεργο να εξανίστανται κάποιοι σήμερα επειδή «απασχολεί το ΔΣ στο 70% του χρόνου του». Αφού αυτός είναι ο σχεδιασμός και στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχει σκάκι έξω από τα διασυλλογικά, πώς να μη συμβαίνει αυτό;

Το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που προηγήθηκε από το ΔΣ που πήρε τις αποφάσεις, ζήτησα από τον πρόεδρο να ενημερώσει το σώμα σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται το μεικτό σύστημα όπως έχουμε εδώ. Ανέφερε, αν θυμάμαι σωστά, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, νομίζω ίσως την Τουρκία και σαφώς όχι τη Σερβία. «Γι’ αυτό και τους κερδίζουμε τώρα πια», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της εκτενούς παρουσίασης που έκανε στη ΓΣ, ο πρόεδρος ανέπτυξε, με πάθος θα έλεγα, γιατί πιστεύει ότι το σύστημα με τις 12 σκακιέρες είναι απαραίτητο και μοναδικό. Ήταν τόσο κάθετος στην άποψή του ότι είναι το μοναδικό, ώστε κατηγόρησε ακόμη και το σύστημα των παράλληλων πρωταθλημάτων που έχω παρουσιάσει από εδώ –και αν μη τι άλλο, είναι πιο απαιτητικό για τα σωματεία πρώτης γραμμής– ως αντιαναπτυξιακό και μου επιτέθηκε προσωπικά και αναίτια, για να αναγκαστεί μετά από την επίμονη αντίδρασή μου να παραδεχτεί ότι «έτσι το έχει καταλάβει και δεν έχει διαβάσει τι γράφω, αφού δεν παρακολουθεί τα ιστολόγια».

Η άποψη του προέδρου για το διασυλλογικό είναι, με λίγα λόγια, (και ας με συγχωρεί αν δεν την κατάλαβα σωστά, ευχαρίστως θα την διορθώσω) ότι πρέπει όλα τα σωματεία να είναι υποχρεωμένα να κατεβάζουν αναπτυξιακές σκακιέρες αλλιώς θα γυρίσουμε σε εποχές που θα παίζουν μόνο αντρικές ομάδες και το σκάκι θα ξαναπαίζεται στα καφενεία. Παλιά η καινοτομία στις αναπτυξιακές σκακιέρες ήταν η μία εφηβική, μετά η μία γυναικεία, μετά ο προέφηβος Κ12, αύριο οι νεάνιδες σε μικρότερες ηλικίες, αφού οι σκακίστριες «όπως έχουν δείξει οι μελέτες της FIDE, στα δεκάξι τους παρουσιάζουν μια μεγάλη στασιμότητα πριν –και αν– επιστρέψουν στο σκάκι μετά από 3-4 χρόνια».

Περιέργως, δεν διαφωνώ με την ουσία της άποψης αυτής του Γιώργου του Μακρόπουλου. Από τη στιγμή που, κακώς ή καλώς, το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής δραστηριότητας είναι τα διασυλλογικά, πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα να παίζουν όσο γίνεται περισσότεροι.

Και, επειδή δεν είναι υποχρεωτικά κακό να μεταφέρεις την οπτική των σωματείων στο ΔΣ και δεν είναι υποχρεωτικά σωστό αυτό που λες επειδή είσαι «υπερσωματειακός», αυτό που κατά τη γνώμη μου διαλύει σήμερα τα σωματεία είναι η απουσία αντρικών –και μάλιστα ειδικών νεαρών αντρικών σκακιερών. Οι 18άρηδες και οι 22άρηδες που δεν έπιασαν θέση στις αντρικές σκακιέρες δεν είναι για πέταμα –ίσα-ίσα είναι η ψυχή των σωματείων καθώς έχουν μεγαλώσει στο σωματείο, ζυμωθεί και ωριμάσει μέσα από τα εφηβικά κλιμάκιά του. Έχουν όρεξη και κέφι και χρόνο για προσφορά –κι εμείς τους διώχνουμε; Είναι ποτέ δυνατόν η κάθε αναπτυξιακή φουρνιά εφήβων (και όχι ένας ή δύο) που παράγει κάθε σωματείο που δουλεύει σωστά να αντικαθιστά κάθε χρόνο τις αντρικές σκακιέρες; Μα απλώς δεν φτάνουν οι αντρικές σκακιέρες. Δεν θα ήταν αναπτυξιακό λοιπόν τελικά για το σκάκι να υπάρχουν σκακιέρα 20χρονου και «ελπίδων» π.χ. 22 ή 25χρονου;

Και εδώ που τα λέμε, τι ακριβώς προβλέπει αυτό το δήθεν αναπτυξιακό σύστημα για τον δεύτερο 12>14>16>18άρη ενός σωματείου ή τη νεάνιδα που (έγκλημα καθοσιώσεως!) δεν πέρασε στα 16 της την Μπότσαρη ή τη Μακροπούλου, την Στείρη ή την Παπαδοπούλου και ξαφνικά η μοναδική της αγωνιστική προοπτική είναι τα τουρνουά όπεν, εφόσον ζει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, και τα καλοκαιρινά τουρνουά, αν ζει αλλού;

Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά αναπτυξιακή σύνθεση, δεν φτάνουν όχι 14, όχι 16 ίσως ούτε καν 20 σκακιέρες. Τα νούμερα αυτά και τα οσα συνεπάγονται προκαλούν χαμόγελο. Αν τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με τη θεωρία, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα;

Στα 30 χρόνια που έχουμε αναπτυξιακές συνθέσεις, όποτε υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, το διασυλλογικό παιζόταν σε οκτώ σκακιέρες. Στις αρχές της δεκαετίας (μέχρι το 2003, αν δεν με γελάει η μνήμη μου), ή σύνθεση ήταν ακόμη 5 άντρες, 2 έφηβοι, 1 γυναίκα. Αφαιρέστε εφτά έως δέκα χρόνια από τις σημερινές ηλικίες και θα καταλάβετε ποιοι έπαιζαν τότε στις αναπτυξιακές.

Η επιστροφή λοιπόν του συστήματος στις οχτώ σκακιέρες (που ίσχυε, το ξαναγράφω, σε εποχές που η ΕΣΟ έπαιρνε περισσότερα χρήματα από σήμερα) ήταν, αν μη τι άλλο, πρώτιστα οικονομική απόφαση. Και το να κατηγορεί κανείς ανθρώπους που δρουν επί δεκαετίες στο σκάκι όπως ο Κουβάτσος, ο Νικολόπουλος, ο Θεοδωρίδης, ο Βιδάλης, ο Πιλάλης ως άσχετους και «αντιαναπτυξιακούς» δείχνει πραγματικά μεγάλη έλλειψη ψυχραιμίας και αντικειμενικής θεώρησης των πραγμάτων. Πολύ περισσότερο που το πιθανότερο σενάριο για το 2011 είναι ότι οι δυνατότητες οικονομικής συμβολής στη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΣΟ θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες από φέτος.

Μα πόσο εξοικονομούν επιτέλους τα σωματεία από αυτή την ιστορία; Όχι λίγα. Αριθμητικά, τα τέσσερα δωδέκατα, δηλαδή το ένα τρίτο τουλάχιστον των εξόδων τους. Κάποιοι μιλούν για 1500 ευρώ, άλλοι για περισσότερα. Δεν είναι σημαντικό το ποσό; Επί 34 ομάδες φτάνει τις 50.000 ευρώ. Εξακολουθεί να μην είναι σημαντικό;

«Μα δεν έχουν καθόλου μυαλό αυτοί στην ΕΣΟ;» διάβασα. »Τι σόι σύνθεση είναι αυτή που αποφάσισαν;» Το γεγονός είναι ότι κόβοντας τέσσερις σκακιέρες θα πατήσεις σε πολλούς κάλους. Το 5-2-1 είναι, ολοφάνερα, ξεπερασμένο. Το 4 άντρες, 2 γυναίκες (μια νεάνιδα), 2 έφηβοι που είχε προταθεί παλιότερα ούτε μπήκε καν σε συζήτηση μετά την ένθερμη υποστήριξη του σκακιού νεανίδων από τον πρόεδρο. Πρότεινα να διατηρηθεί η τωρινή αναλογία με 3 άντρες, 1 γυναίκα και 3 εφήβους, 1 νεάνιδα. Ο πρόεδρος επιχειρηματολόγησε ισχυρά και τελικά πέρασε η πρότασή του (ομόφωνα, νομίζω) το 3-1-2-2. Τελικά κόπηκαν δύο αντρικές και δύο εφηβικές σκακιέρες. Έγινε συζήτηση για το ποιες εφηβικές σκακιέρες θα κοπούν και τελικά συμφωνήθηκε ομόφωνα  να μείνουν φέτος οι οριακές (Κ12, Κ18) με προοπτική, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο σύστημα, οι σκακιέρες αγοριών και κοριτσιών να σταθεροποιηθούν στα Κ12 και Κ16.

Μερικά ακόμη που θα ισχύσουν στο πρωτάθλημα του 2011. Το σύστημα θα είναι 7 γύρων με έναν διπλό. Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην Α’ Εθνική αναπληρώνονται αν δεν δηλώσουν συμμετοχή. Πρώτα από την ένωση από όπου προέρχονται, στη συνέχεια από τη Θεσσαλονίκη (μέχρι 3) και τέλος από την Αττική. Ξένοι (δύο) θα επιτρέπονται μόνο στις σκακιέρες ενηλίκων, αλλά επιτρέπεται πια να παίζουν στις εφηβικές όλα τα παιδιά που βρίσκονται νόμιμα και μόνιμα στη χώρα (πιστοποιητικό σχολείου).

Η απόφαση αφορά μόνο το 2011 και μια επιτροπή θα μελετήσει τι θα γίνει πιο πέρα.

Και ένα τελευταίο, γιατί εύκολα δημιουργούνται παρανοήσεις: Επειδή συνυπέγραψα την αίτηση να συζητηθεί η πρόταση Βιδάλη, Θεοδωρίδη, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Συμφωνώ όμως σε πάρα πολλά σημεία της, κυρίως στο ότι η μοναδική λύση είναι η αναθεώρηση του συνόλου των διασυλλογικών πρωταθλημάτων. Προσωπικά, πιστεύω στα ξεχωριστά πρωταθλήματα σε ελβετικά όπεν με συνολική βαθμολόγηση για την Α’ Εθνική. Παράλληλα, πολύ σημαντικό, και θα έπρεπε να δουλεύεται ήδη, είναι τα περιφερειακά πρωταθλήματα με τις νέες συνθήκες. Μια πρώτη ιδέα που θέλω να συνεισφέρω είναι να οργανώνονται παράλληλα με τα κανονικά πρωταθλήματα, με την ίδια κλήρωση, και πρωταθλήματα αναπληρωματικών ομάδων (όπως έχουν αποδειχτεί πολύ πετυχημένα στην Αττική), χωρίς περιορισμούς στις συνθέσεις. Ποιο θα είναι το κίνητρο; Εδώ δεν έχω απάντηση. Αν δεν αρκει το ίδιο το παιχνίδι και ένα κύπελλο, ίσως η δωρεάν συμμετοχή, με παρέμβαση της ΕΣΟ, σε κάποιο από τα καλοκαιρινά όπεν;

Advertisements

11 Οκτώβριος, 2010 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

26 Σχόλια »

 1. Φρίκη!

  Τι να γράψω για και να μην είναι προσβλητικό.
  Αν ο πρόεδρος είναι ένθερμος υποστηρικτής του σκακιού νεανίδων, σίγουρα δεν είναι υποστηρικτής του σκακιού.

  Ανάπτυξη δεν σημαίνει βάζω τον ασθενή στο κρεββάτι του Προκρούστη και τον τραβάω επειδή θέλω να είναι 1.90.

  Ας πάρει ο πρόεδρος λοιπόν την λίστα της FIDE και ας δει την αναλογία εφήβων και νεανίδων σε αυτές και την κατανομή της.

  Με το ζόρι δεν γίνεται να βάλουμε κοριτσάκια να παίζουν σκάκι (η ποδόσφαιρο..). Αν θέλουμε ωραίες παρουσίες στα σκακιστικά δρώμενα, να βάλουμε cheer leaders.

  Διαβάζω…

  «ότι πρέπει όλα τα σωματεία να είναι υποχρεωμένα να κατεβάζουν αναπτυξιακές σκακιέρες »

  Τι μας λες. Σοβαρά? Δηλαδή μας νοιάζει η ανάπτυξη εε? Μήπως να απαγορεύαμε τις αγοραπωλησίες βρεφών? Αλλά αυτό δεν μας νοιάζει….

  Η αντίδραση είναι μια. ΑΠΟΧΗ.
  Αν νομίζει κάποιος, ότι η ανάπτυξη έχει να κάνει με την συμμετοχή σε ένα διασυλλογικό πρωτάθλημα, ζει σε άλλο πλανήτη και έχει μείνει σε άλλες εποχές.

  Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά αστεία. Το ανέκδοτο της χρονιάς. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να ψηφίζει κάτι τέτοιο. Υπήρχε αδιέξοδο. 1000 φορές να υπάρχει. Δεν θέλει ο Πρόεδρος. Ας μη θέλει.

  Δεν το προχωρώ γιατί με το ζόρι δεν ξεφεύγω….

  Σχόλιο από Kostas Oreopoulos | 11 Οκτώβριος, 2010

 2. Δεν το περιμενα ουτε οτι θα ξαναγραφα εδω,ουτε πως θα συμφωνουσα στα κυρια σημεια με τον Ωραιοπουλο,αλλα ποτε μην λες ποτε..

  κατ’αρχην συγχαρητηρια γιατι βγαινετε και υποστηριζετε δημοσια την αποψη σας δινοντας βημα για αντιλογο.Δεν το κανουν πολλοι..

  Απο εκει και περα σημειο προς σημειο:

  η Τουρκια εχει οντως μικτο συστημα,αναλογο με το δικο μας με γυναικες και εφηβους νεανιδες να παιζουν στην Α’Εθνικη,αλλα η πρωτη Εθνικη γινεται με 14 ομαδες σε 10 σκακιερες 4 αντρικες,μια γυναικεια, 3 νεανικες 20,16,14 και 2 κορασιδων 16 και 14 (http://satrancligi2010.tsf.org.tr/).
  Φετος για πρωτη φορα οι Τουρκοι εκαναν και μια ανοιχτη Α2 με 47 ομαδες μαζεμενες στον ιδιο τοπο (http://kulupler2010.tsf.org.tr/) σε 8 σκακιερες με 4 γυναικειες και αναπτυξιακες και συμμετοχη ξενων, που εδινε 3 θεσεις στην Α1 κατηγορια.

  στην Βουλγαρια το πρωταθλημα γινεται με 8 ομαδες σε 6 σκακιερες μονο αντρικες,ενω υπαρχει Α2 (παλι 8 ομαδες) και οι γυναικες εχουν χωριστο πρωταθλημα (σε 4 σκακιερες)
  http://www.chessbg.com/calendar.php?i=tournament&s=results&id=624

  στην Ρουμανια το πρωταθλημα της Α1 γινεται με 10 ομαδες σε 6 σκακιερες,χωρις γυναικες και εφηβους.Οι γυναικες εχουν και εδω χωριστο πρωταθλημα για γυναικες (10 ομαδες,4 σκακιερες)

  αντιστοιχα ισχυουν για την Σερβια,δεν τα παραθετω γιατι συμφωνουμε στο συγκεκριμενο.

  αν ριξει καποιος μια ματια στο http://www.chessbg.com/calendar.php η στο http://chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=ROU θα τρομαξει απο την συγκριση

  (συνεχιζεται)

  Σχόλιο από Mετοικος στην Νισυρο | 11 Οκτώβριος, 2010

 3. Μετά από ιδιωτικό σχόλιο ότι δεν φαίνεται στο κείμενό μου σαφώς ποιος πρότεινε τη συγκεκριμένη σύνθεση (3-1-2-2) στις οχτώ σκακιέρες, πρόσθεσα στο κυρίως κείμενο τη διασαφήνιση ότι επρόκειτο για πρόταση του προέδρου. Το 4-(1+1)-2 είχε προτείνει ο Χρ. Πιλάλης στο προηγούμενο ΔΣ αλλά δεν επέμεινε τονίζοντας ότι για εκείνον το σημαντικό μέρος της απόφασης ήταν το οικονομικό. Το 3-1-3-1 που πρότεινα εγώ δεν βρήκε ιδιαίτερη υποστήριξη, καθώς ο πρόεδρος αντέτεινε ότι έτσι η αναλογία στις εφηβικές ανατρέπεται σε βάρος των κοριτσιών (από 4:2 σε 3:1) και θα ήταν προτιμότερο από 2:1 να πάει στο 1:1, γεγονός που φάνηκε σε όλους, εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, πιο λογικό, μετά τη συζήτηση υπέρ της προώθησης του σκακιού νεανίδων που είχε προηγηθεί.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2010

 4. Πριν προχωρησω παρακατω θα εκτιμουσα πολυ μια απαντηση, τι προβλεπεται για τον αριθμο σκακιερων στις πιο κατω κατηγοριες, και, αν υπαρχει, το σκεπτικο της αποφασης.

  Δεν θα μπω στην επιχειρηματολογια της μιας η της αλλης πλευρας που παρουσιαζετε,μια και αυτο που μετραει αυτη την στιγμη,ειναι η αποφαση που παρθηκε,την οποια εκλαμβανω ως προϊον συμβιβασμου μεταξυ διοικητικων παραγοντων,για να το πω κομψα,οι οποιοι στο παθος της στιγμης δεν σκεφτηκαν ψυχραιμα..

  Στα περσινα πρωταθληματα Κ-18,Κ-16, και Κ-14 συμμετειχαν συνολικα 23+19+18=60 σκακιστριες.Ακομη και αν ξεχασουμε οτι καποιες πηραν μερος σε 2 απο αυτα τα πρωταθληματα, και τις μοιρασουμε ανα 2 στα 34 σωματεια που υποτιθεται οτι θα παιξουν στο πρωταθλημα Α’Εθνικης δεν φτανουν, και δεν εξεταζω τι γινεται πιο κατω..

  Ειναι αναμφιβολο οτι οι συγκεκριμενες αλλαγες σε αντρικες και εφηβικες σκακιερες καθιστουν αχρηστες τις μεταγραφες που εκανε η ΠΣ Περιστεριου περσι,αναγκαζουν (ημι-)επαγγελματιες σκακιστες να αναζητησουν αλλη ομαδα,και απομακρυνουν ανθρωπους που (για τον οποιο προσωπικο λογο) θελουν να ενισχυσουν την σκακιστικη δραστηριοτητα. Ετσι θα βρουμε ιδιωτες χορηγους;

  Ενας λογος που σταματησα να γραφω εδω για τα διασυλλογικα ειναι οτι πειστηκα πως οι συζητησεις στην ΕΣΟ γινονται για να γινονται, και πως δεν υπαρχει διαθεση αλλαγης του συστηματος.Ετσι το κομματι πως αυτο θα εφαρμοστει μονο για ενα χρονο, το αντιπαρερχομαι χωρις σχολια.

  Ουτε εδω, ουτε στον Γατο δεν γραφτηκε κατι για αλλαγη στον τροπο υποβιβασμου και ανοδου.Αρα υποθετω οτι και το πρωταθλημα του 2012 θα γινει με 20 + τις οσες ανεβουν.

  Αυτο που αποφασισατε για αναπληρωση ομαδων πρωτα απο την περιοχη και μετα απο Αθηνα Θεσαλονικη ειναι πρωτον ουτοπικο,και κατοπιν αοριστο.

  Ηδη περιοχες οπως Αιγαιο,Θεσσαλια(η Κεντρικη Ελλαδα),υπολοιπο Πελοποννησου, και πιθανον Πατρα και Δυτικη Ελλαδα δεν διαθετουν ομαδα εκτος Α’Εθνικης που θα μπορουσε να παλεψει για την 20αδα σ’ ενα πρωταθλημα 34 ομαδων και 12 σκακιερων,το να λεμε οτι θα αντικαταστησει την πρωταθλητρια, αλλη ομαδα της περιοχης δειχνει ειτε αγνοια της πραγματικοτητας, η δευτερες σκεψεις. Εκτος αν θελουμε να δωσουμε κινητρα για μεταγραφες..

  Αν θελουμε να δημιουργησουμε αγωνες (μεσα στο παρον συστημα) για τους σκακιστες της επαρχιας πολυ προτιμοτερο, και πιο ανταγωνιστικο θα ηταν να κανουμε ενα Ελβετικο πρωταθλημα 5 αγωνιστικων (που θα μπορουσε να γινει μεσα σ’ενα τριημερο) χωρις την συμμετοχη σωματειων απο Αθηνα,Θεσσαλονικη,που θα εδινε 4-5 θεσεις προκρισης στην Α1 απο τις 9 που διατιθενται τωρα.

  Περιφερειακα πρωταθληματα με αναπληρωματικες ομαδες; Εδω οι ομαδες της επαρχιας δυσκολευονταν να επανδρωσουν τις γυναικειες-αναπτυξιακες στα κανονικα πρωταθληματα..

  Θα κλεισω,γιατι δεν διαθετω περισσοτερο χρονο αυτη ην στιγμη,με την παρατηρηση οτι οι νεαροι σκακιστες που ειναι απο τους κορυφαιους στην κατηγορια τους παιζουν δεκαδες αξιολογημενες παρτιδες τον χρονο και δεν εχουν αναγκη τις 7 η 9 των διασυλλογικων. Το αν θα ειχαν ερθει η μεινει στο σκακι αυτοι οι νεαροι,χωρις την συμμετοχη στα διασυλλογικα, ειναι βεβαια συζητησιμο. Αντιθετα υπαρχουν πολλοι ενηλικες,που μονος τους συνδεσμος πια με το αγωνιστικο σκακι ειναι τα διασυλλογικα,μεσα απο τον συναισθηματικο συνδεσμο που εχουν με καποιον συλλογο. Αυτους τους αποξενωνετε.Ισως θα επρεπε να το ξανασκεφτειτε..

  Σχόλιο από Mετοικος στην Νισυρο | 11 Οκτώβριος, 2010

 5. Αγαπητέ Μέτοικε,
  Πρώτα-πρώτα, ευχαριστώ για τις επισκέψεις, που μου έδωσαν και πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Αν τις είχα στη ΓΣ, θα είχα ένα επιχείρημα περισσότερο. Θα προσπαθήσω να δώσω μερικές απαντήσεις.

  Πριν προχωρησω παρακατω θα εκτιμουσα πολυ μια απαντηση, τι προβλεπεται για τον αριθμο σκακιερων στις πιο κατω κατηγοριες, και, αν υπαρχει, το σκεπτικο της αποφασης.

  Δεν έγινε συζήτηση, δεν πάρθηκε απόφαση. Κι εδώ, όπως ξέρετε, υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία, που επικρατεί σήμερα, είναι ότι πρέπει τα προκριματικά πρωταθλήματα να παίζονται με τη σύνθεση της τελικής φάσης. Προσωπικά δεν το θεωρώ απαραίτητο (άλλωστε, στους ΠΟΑ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των δύο αλλοδαπών που επιτρέπεται στην τελική φάση και οπωσδήποτε αλλάζει τη σύνθεση). Νομιζω ότικάθε περιφέρεια πρέπει να αποφασίζει (μέσα σε λογικά όρια που θα θέτει η ΕΣΟ. Αυτή τη στιγμή, τα όρια παραμένουν αυτά που έχουν τεθεί. Μηδενική διαφοροποίηση.

  Στα περσινα πρωταθληματα Κ-18,Κ-16, και Κ-14 συμμετειχαν συνολικα 23+19+18=60 σκακιστριες.Ακομη και αν ξεχασουμε οτι καποιες πηραν μερος σε 2 απο αυτα τα πρωταθληματα, και τις μοιρασουμε ανα 2 στα 34 σωματεια που υποτιθεται οτι θα παιξουν στο πρωταθλημα Α’Εθνικης δεν φτανουν, και δεν εξεταζω τι γινεται πιο κατω.

  Αυτό ποιοτικά το στοιχείο χρησιμοποίησε ο μεν Γ.Μακρ. για να επιχειρηματολογήσει ότι πρέπει να πιέζονται τα σωματεία να παρατάσσουν περισσότερες νεάνιδες καταρχήν στα διασυλλογικά, αφού από τον μεγαλύτερο αριθμό θα προκύψουν ισχυρότερες σκακίστριες και εγώ για να διατυπώσω προβληματισμό γιατί και οι όσες παίζουν στα διασυλλογικά δεν πηγαίνουν να παίξουν στα ατομικά.

  Ειναι αναμφιβολο οτι οι συγκεκριμενες αλλαγες σε αντρικες και εφηβικες σκακιερες καθιστουν αχρηστες τις μεταγραφες που εκανε η ΠΣ Περιστεριου περσι,αναγκαζουν (ημι-)επαγγελματιες σκακιστες να αναζητησουν αλλη ομαδα, και απομακρυνουν ανθρωπους που (για τον οποιο προσωπικο λογο) θελουν να ενισχυσουν την σκακιστικη δραστηριοτητα. Ετσι θα βρουμε ιδιωτες χορηγους;

  Προφανώς έχετε δίκιο. Αυτό δεν ήταν όμως άγνωστο σε κανέναν. Η άλλη όψη του νομίσματος ήταν κατά πόσο σε μια στιγμή γενικότερης οικονομικής πίεσης πρέπει να εξοντωθεί η πλειοψηφια των σωματείων οικονομικά επειδή υπάρχει μια μειοψηφία που έχει πετύχει πράγματα. Και δεν είναι μόνο η ΠΣΠ που δεν ευνοείται. Κι άλλα σωματεία που εξασφάλισαν πέρσι πόρους σίγουρα δεν θα θεωρούν τον εαυτό τους ευνοημένο.

  Ενας λογος που σταματησα να γραφω εδω για τα διασυλλογικα ειναι οτι πειστηκα πως οι συζητησεις στην ΕΣΟ γινονται για να γινονται, και πως δεν υπαρχει διαθεση αλλαγης του συστηματος. Ετσι το κομματι πως αυτο θα εφαρμοστει μονο για ενα χρονο, το αντιπαρερχομαι χωρις σχολια.

  Οι συζητήσεις στην ΕΣΟ γίνονται και ξαναγίνονται επειδή αντιμετωπίζουν συμπτώματα και όχι την ουσία του θέματος και επειδή οι λύσεις δεν είναι εύκολες, αφού δεν υπάρχουν πεπατημένες. Και η ουσία μπορεί για εμένα να είναι: «ποιο σύστημα και ποιος το πληρώνει», αλλά για άλλους οι βασικές αρχές είναι διαφορετικές.

  Ουτε εδω, ουτε στον Γατο δεν γραφτηκε κατι για αλλαγη στον τροπο υποβιβασμου και ανοδου.Αρα υποθετω οτι και το πρωταθλημα του 2012 θα γινει με 20 + τις οσες ανεβουν.

  Σωστό

  Αυτο που αποφασισατε για αναπληρωση ομαδων πρωτα απο την περιοχη και μετα απο Αθηνα Θεσαλονικη ειναι πρωτον ουτοπικο,και κατοπιν αοριστο.
  Ηδη περιοχες οπως Αιγαιο,Θεσσαλια(η Κεντρικη Ελλαδα),υπολοιπο Πελοποννησου, και πιθανον Πατρα και Δυτικη Ελλαδα δεν διαθετουν ομαδα εκτος Α’Εθνικης που θα μπορουσε να παλεψει για την 20αδα σ’ ενα πρωταθλημα 34 ομαδων και 12 σκακιερων,το να λεμε οτι θα αντικαταστησει την πρωταθλητρια, αλλη ομαδα της περιοχης δειχνει ειτε αγνοια της πραγματικοτητας, η δευτερες σκεψεις. Εκτος αν θελουμε να δωσουμε κινητρα για μεταγραφες.

  Το σκεπτικό της απόφασης (που το ξέρω επειδή την εισηγήθηκα εγώ) είναι να γίνει οπωσδήποτε πρωτάθλημα 34 ομάδων. Ότι θα είναι δύσκολη η αναπλήρωση των περιφερειακών τυχόν μη δηλώσεων από την Ένωσή τους είναι φανερό, αλλά όχι αδύνατο. Διαφορετικά οι θέσεις πηγαίνουν πρώτα στη Θεσσαλονίκη (για να μη δημιουργηθεί συμφόρηση χρόνων στον τοπικό ΠΟΑ) και στη συνέχεια στην Αττική (επίσης για να αποσυμφορήσει τον αθηναϊκό ΠΟΑ).

  Αν θελουμε να δημιουργησουμε αγωνες (μεσα στο παρον συστημα) για τους σκακιστες της επαρχιας πολυ προτιμοτερο, και πιο ανταγωνιστικο θα ηταν να κανουμε ενα Ελβετικο πρωταθλημα 5 αγωνιστικων (που θα μπορουσε να γινει μεσα σ’ενα τριημερο) χωρις την συμμετοχη σωματειων απο Αθηνα,Θεσσαλονικη,που θα εδινε 4-5 θεσεις προκρισης στην Α1 απο τις 9 που διατιθενται τωρα.

  Ω, αναμφίβολα υπάρχουν πολλές καλές ιδέες. Έλα όμως που όλοι αυτοί οι περιφερειακοί προκριματικοί (και γενικά, κάθε προσπάθεια πυραμιδοποίησης) έχει κόστος. Επίσης, θέλουν να παίζουν «σωστό» σκάκι, όχι γρήγορο…

  Περιφερειακα πρωταθληματα με αναπληρωματικες ομαδες; Εδω οι ομαδες της επαρχιας δυσκολευονταν να επανδρωσουν τις γυναικειες-αναπτυξιακες στα κανονικα πρωταθληματα..

  Μα δεν είναι ανάγκη να παίζουν με την ίδια σύνθεση στις αναπληρωματικές. Έλεος! Οχτώ σκακιέρες ελεύθερες, να παίζουν δίπλα στις «πρώτες» ομάδες.

  Αντιθετα υπαρχουν πολλοι ενηλικες,που μονος τους συνδεσμος πια με το αγωνιστικο σκακι ειναι τα διασυλλογικα,μεσα απο τον συναισθηματικο συνδεσμο που εχουν με καποιον συλλογο. Αυτους τους αποξενωνετε.Ισως θα επρεπε να το ξανασκεφτειτε..

  Σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον, η παρατήρηση αυτή γκρεμίζει ανοιχτές πόρτες…

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2010

 6. Αγαπητέ κ. Δρεπανιώτη,

  αν μου επιτρέπετε, θα σας υποβάλλω κάποια απλή ερώτηση και θα εκτιμούσα κάποια απλή και σύντομη απάντηση.

  Καθόλου δεν σας προβληματίζει πως εκτός από τους συμβούλους της Ε.Σ.Ο. που πείστηκαν από τον κ. Μακρόπουλο, σχεδόν κανείς άλλος δεν βρίσκει τη σύνθεση θετική; Επίσης γιατί το 5-2-1 είναι ‘προφανώς’ ξεπερασμένο;

  Σχόλιο από Δημήτρης Κ. | 11 Οκτώβριος, 2010

 7. Αγαπητέ Δημήτρη,

  α) Δεν καταλαβαίνω πού συμπεράνατε από όσα έγραψα ότι έστω και ένας από τους συμβούλους της ΕΣΟ βρίσκει τη σύνθεση θετική. Το να πρέπει να επιλέξεις από τρία μη ικανοποιητικά ενδεχόμενα δεν σημαίνει ότι βρίσκεις κάτι θετικό.
  β) Το 5-2-1 είναι προφανώς ξεπερασμένο επειδή θα απαιτούσε να κοπούν τέσσερις από τις έξι εφηβικές σκακιέρες. Επίσης, οι τρεις (ελληνικές) αντρικές δεν είναι λιγότερες από όσες ίσχυαν πέρσι (με τους δύο ξένους). Το έγραψε σωστά ο karpidis στον Γάτο. Δεν κόβονται οι 4η και η 5η, κόβονται η 1η και η 2η. Το αν θα χρησιμοποιήσουν τρεις Έλληνες ή όχι τα σωματεία στην Α’ Εθνική είναι, προφανώς, επιλογή τους.

  Ελπίζω η απάντηση να ήταν απλή και σύντομη.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2010

 8. Πολυ πολυ συντομα:

  Ολα τα προβληματα ξεκινανε απο αυτη την ιδεα των 34 ομαδων που το ΔΣ της ΕΣΟ δεν θελει ν’αναθεωρησει,αν και δυσκολευομαι να θυμηθω ενα θετικο σχολιο για το συστημα απο ανθρωπο εξω απο το ΔΣ.

  Αν δεν υπαρχουν χρηματα,το λογικο ειναι να περιορισουμε τον αριθμο των ομαδων,οχι να απομακρυνουμε τους ενηλικες σκακιστες απο το σκακι.

  Οι ομαδες δεν εξοντωνονται ουτε απο τα 4 παραπανω ατομα ουτε απο τις 2 παραπανω αγωνιστικες.Αυτο που ισως θα τις εξοντωσει ειναι η προσπαθεια ανταγωνισμου της ΠΣ Περιστεριου σημερα,η του οποιου αλλου αυριο..

  Τα περισσοτερα απο τα σωματεια που απειχαν απο τους αγωνες στο φετινο διασυλλογικο, θα εξασφαλιζαν την παραμονη τους μ’ενα ξενο γυρω στο 2550-2600 ανετα.
  Δεν ακουω στην Γερμανια να διαμαρτυρονται για την Baden-Baden που κατεβαινει με 9 ξενους πανω απο 2700,ουτε προσπαθουν να την ανταγωνιστουν.

  Νομιζω οτι σημαντικο κομματι του προβληματος ειναι οτι ξεχναμε πως πυρηνας της αναπτυξης ειναι το σωματειο (και οχι το διασυλλογικο,απλα χωρις διασυλλογικα δεν υπαρχουν σωματεια) και χωρις ενηλικες σκακιστες να τρεχουν για τα καθημερινα τα σωματεια δεν λειτουργουν.

  Δηλαδη η αναπληρωματικη ομαδα θα ειναι ισχυροτερη απο την πρωτη; Πρωτοτυπο.

  Θα αξιζε τον κοπο να ρωτησουμε τις περιφερειακες ομαδες τις ιδιες τι θα προτιμουσαν.Δυσκολο το βρισκω ωστοσο ομαδες οπως τα Γιαννενα,η Μυτιληνη, η Χιος, η Λαρισα,η Ξανθη και η Κερκυρα να προτιμησουν τις συνεχομενες ηττες της Α’ Εθνικης,απο ενα περιφερειακο πρωταθλημα 3 ημερων (η και περισσοτερων αν το αντεχει η τσεπη τους) οπου θα ειχαν κατι να διεκδικησουν. Και οποιος αντεχει, ας παει να παιξει μετα και στα τελικα..

  Ευχαριστω πολυ για τις διευκρινησεις.

  Σχόλιο από Mετοικος στην Νισυρο | 11 Οκτώβριος, 2010

 9. Στο προηγούμενο πρωταθλημα ο γιός μου >12 ηταν απο τους «χειρότερους» που επαιζαν αφού ειχαι μολις 6 μηνες στα αγωνιστικά μαθήματα σκακιού.Αυτό του προκάλεσε ένα αγχος γιατί το παιδάκι ειχε το 1/12 στους βαθμούς του συλλόγου το οποίο ηταν το ιδιο με το 1/12 του GM της 1ης σκακιέρας.Τιθα κάνει φέτος που θα είναι το 1/8? Δεν θα πρέπει εγώ σαν γονιός να προσπαθήσω να τον βοηθήσω κανοντας καποια ιδιαίτερα μαθήματα? Δεν είναι αυτό οικονομική επιβάρυνση?Ηδη τρέχουμε απο τουρνουά σε τουρνουά χανοντας χρονο και χρήματα για να μπορέσει μέσα απο τους αγώνες να βελτιωθεί.Μήπως θα ήταν καλύτερα να τον πείσω να ασχοληθεί με κάτι άλλο?

  Σχόλιο από Ασχετος μπαμπας 12χρονου | 11 Οκτώβριος, 2010

 10. Ένα λάθος μου στην απάντηση που έδωσα πιο πάνω (σχ. 5) στον Μέτοικο:

  Ερ.: Ουτε εδω, ουτε στον Γατο δεν γραφτηκε κατι για αλλαγη στον τροπο υποβιβασμου και ανοδου.Αρα υποθετω οτι και το πρωταθλημα του 2012 θα γινει με 20 + τις οσες ανεβουν. Απ

  Απ.:Σωστό

  Όχι. Δεν είναι σωστό. Νόμιζα ότι εννοούσες το 2011. Για το 2012 το σύστημα θα εξαρτηθεί από την εργασία της επιτροπής.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2010

 11. Μα οι μεταγραφες ειναι 25/10 ως 10/11.

  Οποια αλλαγη ειναι να γινει, πρεπει να γινει πριν την ληξη των μεταγραφων,ωστε να δωσει στις ομαδες την δυνατοτητα να κανουν τον προγραμματισμο τους.
  Δηλαδη οτι δεν εγινε σε δυο χρονια (να ολοκληρωσει δηλαδη το εργο της η επιτροπη, και να εγκριθουν οι οποιες αλλαγες), θα γινει σ’ενα μηνα;

  φοβαμαι οτι και το 2012 με το ιδιο αριθμο ομαδων θα παμε..

  Σχόλιο από Mετοικος στην Νισυρο | 11 Οκτώβριος, 2010

 12. Γα τις μεταγραφές δόθηκε παράταση. Θα σε γελάσω για την ακριβή ημερομηνία, επειδή οι σημειώσεις μου είναι μια δυσανάγνωστη καλικατζούρα.

  Αν η επιτροπή (που πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το πολύ αρχές Ιανουαρίου) εισηγηθεί και το ΔΣ κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν οποιεσδήποτε αλλαγές, προφανώς θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους και το πρόβλημα που υπονοείς. Οι ομάδες, όταν θα παίζουν το 2011, προφανώς θα πρέπει να γνωρίζουν πώς θα γίνουν οι αγώνες το 2012.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2010

 13. Να συμπληρώσω στις παραπάνω πληφορορίες ότι οι μεταγραφές πήγαν 15 με 30 Νοεμβρίου. Να σημειώσω επίσης για την ιστορία ότι πρότεινα η σύνθεση να ειναι αυτή που ήταν το 2003 όταν επίσης παίζαμε με οκταμελή σύνθεση (4-2-2) αλλά έγινε δεκτό μόνο ο 16χρονος που ήταν η πρόταση Μάκρο να γίνει 18χρονος, όπως ήταν μέχρι τότε.Όπως επίσης και ότι ο Βασ. Θεοδωρίδης πρότεινε τα αγόρια να είναι 18 και 14.
  Να σημείωσω ότι το ποσοστό 3 ανδρικές στις 8 σε σχέση με ανδρικές στις 12 είναι μεν μικρότερο (37,5 έναντι 41,6) πράγμα αρνητικό για την δική μου άποψη αλλά όχι καταστροφικό.

  Σχόλιο από Γιάννης Αντωνιάδης | 11 Οκτώβριος, 2010

 14. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η μείωση του ποσοστού των «ελεύθερων» σκακιστών όσο του απόλυτου αριθμού τους από 5 σε 3 (μείωση 40%). Πράγμα που σημαίνει 40% λιγότερες παρτίδες στα πρωταθλήματα για αυτή την κατηγορία σκακιστών!

  Σχόλιο από IliasPan | 11 Οκτώβριος, 2010

 15. Στη συζήτηση που γίνεται για το διασυλλογικό στο φιλικό ιστολόγιο του Γάτου, εδώ, πολλοί φίλοι σχολιάζουν και τα όσα γράφονται εδώ. Τους ευχαριστώ, και γι’ αυτό θα δώσω μερικά ακομη ερεθίσματα στη συζήτηση που κάνουν.

  Όπως νομίζω είναι σαφές πια, από τη δική μου και από τις τοποθετήσεις άλλων συναδέλφων, η βασική συζήτηση ήταν αν το διασυλλογικό 2011 θα γίνει με 12 ή με 8 σκακιέρες εν όψει των οικονομικών εξελίξεων γύρω μας.

  Από τη στιγμή που αποφασίστηκαν οι 8, έπρεπε να καθοριστεί και η σύνθεση. Η σύνθεση στις 12 σκακιέρες ήταν 50% ενήλικοι και 50% έφηβοι. Στις 8 σκακιέρες, αυτό σημαίνει 4 ενήλικοι και 4 έφηβοι. Στη συνέχεια, σημαίνει αναγκαστικά 3 άντρες + 1 γυναίκα και είτε 3 εφήβους + 1 νεάνιδα (η πρότασή μου) είτε 2 εφήβους + 2 νεάνιδες (η πρόταση του προέδρου για να δοθεί σχετική έμφαση στο σκάκι των κοριτσιών).

  Αν οι σκακιέρες γίνουν 4-2-2, αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικοι θα είναι 5/8 και οι έφηβοι 3/8, άρα σημαντική ποσοστιαία μείωση των αναπτυξιακών σκακιερών στο 37,5%. Ακόμη χειρότερα αν γίνουν 5-2-1. Καταλαβαίνω ότι η πλειοψηφική άποψη της ομήγυρης που σχολιάζει στο φιλικό ιστολόγιο είναι να κοπούν εφηβικές σκακιέρες, αλλά αυτή δεν είναι ούτε η τρέχουσα πλειοψηφική άποψη στο ΔΣ, ούτε νομίζω στη ΓΣ.

  Ούτε κομπίνες και ίντριγκες, ούτε μυστικά παζάρια. Απλή και καθαρή αριθμητική του δημοτικού σχολείου.

  Από εκεί και πέρα, πρέπει να αποφασίσουμε να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Αν το πρωτάθλημα των 34 ομάδων είναι τόσο απαράδεκτο, γιατί ζήτησαν τα σωματεία που έκαναν πέρσι την αποχή να βρεθεί κάποιος τρόπος να επιστρέψουν σε αυτό πιο γρήγορα; Γιατί σκοτώνονται τα σωματεία της Αθήνας στον ΠΟΑ; Αν είναι μια δυσάρεστη και δυσβάσταχτη και οικονομικά επώδυνη αγγαρεία, γιατί να πληρώσουν οι ομάδες για ξένους για να κρατηθούν στην κατηγορία; Εδώ, οι αντίπαλοι του ελβετικού συστήματος με τις 34 ομάδες δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις και αναφέρονται στην ποιότητα ή στο τι γίνεται σε άλλα αθλήματα.

  Ναι, αλλά εμείς είμαστε σκάκι. Και ούτε στις Ολυμπιάδες ούτε στα Κύπελλα Πρωταθλητριών (που γινονται με σχεδόν ελεύθερη συμμετοχή) άκουσα ποτέ κάποιον από τους κορυφαίους γκρανμέτρ να ενοχλούνται επειδή παίζουν στον ίδιο χώρο μαζί τους σκακιστές του 1800 και του 2000. Δεν έχουν διαφορετική μυρωδιά οι μαζέτες, ξέρετε.

  Η αλήθεια είναι ότι τα σωματεία και οι παίχτες τους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη σκακιστική γιορτή. Δεν θέλετε να πληρώνουν τα σωματεία για να φέρνουν ξένους; Κόψτε και τον υποβιβασμό. Θέλετε να εξαφανίσετε το άγχος των μικρών παιδιών; Κόψτε και τον υποβιβασμό. Αποσυνδέστε τη συμμετοχή των ομάδων από την κατηγορία τους. Αναγκάστε τις να παίζουν και στα περιφερειακά τους πριν παίξουν στο πανελλήνιο. Ορίστε δικαιώματα και υποχρεώσεις συμμετοχής που δεν θα κοστίζουν όσο η συμμετοχή των ξένων και σώστε και τις αντρικές σκακιέρες που δεν μπορείτε να σώσετε μόνοι σας και ζητάτε από την ΕΣΟ, σαν από πατερούλη, να τις σώσει.

  Και ρυθμίστε τα περιφερειακά κατά τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Δεν χωράει η Αθήνα στις ανάγκες του Αιγαίου και το Αιγαίο δεν καλύπτεται από τις προδιαγραφές της Κρήτης.

  Αλλά κυρίως, πριν από όλα, απαντήστε στην ερώτηση: Πόσο κοστίζει και ποιος πληρώνει. Γιατί αν η απάντησή σας είναι, σκάκι είμαστε, να μας τα πληρώνει το κράτος, οι κλέφτες, οι μπήξε, οι δείξε που τα έφαγαν και δεν με νοιάζει αν τα κόβουν από συνταξιούχους, από σχολεία, από φάρμακα, τότε δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία για να συζητήσουμε και να βρούμε καλύτερες λύσεις.

  Σχόλιο από dokiskaki | 11 Οκτώβριος, 2010

 16. Δηλώνω πως απουσίαζα για σοβαρούς προσωπικούς λόγους από το ΔΣ της ΕΣΟ.Τόσο κακή και προβληματική απόφαση δεν περίμενα ότι ήταν δυνατόν να πάρουν οι σύμβουλοι της ΕΣΟ που κάποιοι από αυτούς έχουν 25-30 χρόνια αγωνιστική και διοικητική εμπειρία.
  Προσωπικά πιστεύω ότι το σύστημα με τις 12 σκακιέρες δεν έχει κλείσει τον κύκλο του και έχει πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη του αθληματος.
  Η μόνη σοβαρή εναλλακτική στις 12 σκακιέρες θα ήταν οι 10 με 4 ανδρικές με ένα ξένο ή κοινοτικό μία γυναικεία (αναπτυξιακή),3 εφηβικές (16,14,12) και δύο νεάνιδες (18,16) για το 2011 με την ανακοίνωση όμως ότι θα πάμε στο 18,14 από το 2012.
  Η συζήτηση για το τι συλλόγους και τι διασυλλογικά θέλουμε πρέπει να γίνει σε συνέδριο της ΕΣΟ(όπως έγινε την προηγούμενη φορά) με οργανωμένο τρόπο σε σύνδεση με τους αναμενόμενους πόρους αλλά και την αυτοχρηματοδότηση των ενδιαφερομένων σωματείων.
  Δεν μπορώ να πιστεψω ότι μια «οικονομία» της τάξης των 1500 Ευρώ που θα έχει κάθε σωματείο Α Εθνικής οδήγησε έμπειρους και νοήμονες συμβούλους σε τέτοια απόφαση.Δεν μπορώ να καταλάβω τί θα πουν και πώς θα υποστηρίξουν αυτή την απόφαση σε ένα σύλλογο του ΠΟΑ που δουλεύει χρόνια για να έχει νεανικές σκακιέρες και ανάπτυξη χωρίς να απαιτεί πόρους οικονομικούς από την ΕΣΟ και που προσπαθεί να διαδόσει το σκάκι επειδή κάποιοι ρομαντικοί μαίτρ του είναι «εραστές της τέχνης» και πιστεύουν στον καλώς εννοούμενο ερασιτεχνισμό με κοινωνική προσφορά(συγχώρα με ΑΝΤΩΝΗ).
  Ελπίζω ότι 4 ακόμα υπογραφές(η δική μου είναι δεδομένη) είναι αρκετές για να συζητηθεί ξανά το θέμα στο επόμενο ΔΣ της ΕΣΟ και να αναλογισθούμε όλοι τις ευθύνες μας για το μέλλον του αθληματος.
  Τέλος δεν κατανοώ πως συζητήθηκε αλλαγή της φιλοσοφίας που υπάρχει για τις μεταγραφές όσον αφορά την γυναικεία σκακιέρα και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της και γιατί συζητάμε για δυνατότητα μεταγραφής ξένης σκακίστριας.Νομίζω οτι κακώς συζητήθηκε και μπήκε τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφού ούτε ειχε ζητηθεί από 5 τουλάχιστον συμβούλους ούτε ειχε ξανασυζητηθεί (τα τελευταία 5 χρόνια στα συμβούλια της ΕΣΟ από όσο θυμάμαι)
  Τελος είναι κατα την ταπεινή μου γνώμη φοβερό λάθος να κάνεις «σκωτσεζικο ντους» στα σωματεία με μεγάλες αλλαγές και ρήξεις χωρίς μεταβατική περίοδο και χρόνο προσαρμογής λίγο πρί τις μεταγραφές.

  Για την αντιγραφή
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ
  εφορος σχολικού σκακιού της ΕΣΟ

  11/10/10

  Σχόλιο από Παναγιωτης Γ.Σκλαβούνος | 11 Οκτώβριος, 2010

 17. «Καταλαβαίνω ότι η πλειοψηφική άποψη της ομήγυρης που σχολιάζει στο φιλικό ιστολόγιο είναι να κοπούν εφηβικές σκακιέρες, αλλά αυτή δεν είναι ούτε η τρέχουσα πλειοψηφική άποψη στο ΔΣ, ούτε νομίζω στη ΓΣ.»

  Πιστεύετε κ. Δρεπανιώτη πως αυτή είναι η άποψη μιάς κλειστής ομήγυρης που σχολιάζει στο internet ή γενικότερα των σκακιστών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και δεν κατέχουν διοηκιτικές θέσεις; Θα εκτιμούσα μιά απάντηση.Δεν είδα κανέναν εκτός από εσάς και 2-3 συμβούλους ακόμη να υπερασπίζονται την απόφαση (έστω σαν αναγκαίο κακό και μη χείρον).

  Σχόλιο από Δημήτρης Κ. | 12 Οκτώβριος, 2010

 18. Αργα το βραδυ,με πολυ περισσοτερο διαθεσιμο χρονο.

  Προφανως αν η συζητηση στο ΔΣ εγινε ξεκινωντας μονο απο το ερωτημα 8 η 12 σκακιερες,αφηνοντας ολα τα αλλα ερωτηματα για αργοτερα,ξεκινησε απο πολυ λαθος βαση.Αυτη ειναι η ουσια των οσων προσπαθησα να πω και εγω και οσοι εγραψαν στον Γατο. Και εσεις ο ιδιος συμφωνησατε πως η αποφαση θα αποξενωσει πολλους ενηλικες σκακιστες,αλλα αφου δεν διαφωνησατε στην ψηφοφορια,δεν πρεπει να βγαλω το συμπερασμα πως η σταση σας υποδηλωνει πως ειναι σημαντικοτερο να παιζουν σκακιστες/στριες χωρις ΕΛΟ στην Α Εθνικη απο το να αγωνιζονται καταξιωμενοι χρονια αθλητες;
  Προφανως το ΔΣ δεν θεωρησε σημαντικο ν’ασχοληθει με τα κοριτσακια 10-12 ετων που εκαναν 0/7 στο πρωταθλημα γιατι επρεπε να γεμισουν την σκακιερα Κ-18,και δεν υπηρχε αλλη κοπελλα διαθεσιμη, και μαλλον πιστευει οτι η δευτεραθλητρια Ευρωπης ειναι η καλυτερη δασκαλα πανω στην σκακιερα για μια αδιαβαθμητη σκακιστρια.. Αν κανω λαθος και το ΔΣ ασχοληθηκε μ’αυτα τα θεματα παρακαλω διορθωστε με.

  Σχετικα με τις συνθεσεις στις πιο κατω κατηγοριες:
  Εφοσον δεν πηρατε καποια αποφαση,οι προκριματικοι ομιλοι της Α’ Εθνικης συμφωνα με την περσινη προκυρηξη θα πρεπει να γινουν με την συνθεση της Α’ εθνικης. Αλλα εστω οτι δινεται το δικαιωμα να παιξουν οι ομαδες σε 10 η και 12 σκακιερες.Πως μετα θα πουν οι συλλογοι που θα ανεβουν σ’αυτους που επαιζαν επι 9-10 Σαββατοκυριακα,οτι τωρα ξερετε δεν θα παιξετε στην Α’Εθνικη γιατι εκει παιζουν λιγοτεροι;Ξερετε εσεις αλλο αθλημα (η αλλη χωρα στο σκακι) που ανεβαινοντας κατηγορια,παιζεις με λιγοτερους παικτες;

  Τα σωματεια προφανως δεν ζητανε να επανελθουν στο πρωταθλημα των 34 ομαδων, ζητανε να επανελθουν στην Α’ Εθνικη, και η μονη διαθεσιμη ειναι αυτη με τις 34 ομαδες.Αν ειστε τοσο σιγουροι οτι τα σωματεια θελουν την Α’ Εθνικη των 34 ομαδων γιατι δεν προτεινετε μια συνελευση των σωματειων που επαιξαν αυτα τα 2 χρονια στην Α’ Εθνικη για να δειτε τι θα πουν; Να δεσμευτειτε ομως προκαταβολικα οτι θα σεβαστειτε την αποφαση..

  Φυσικο ειναι τα σωματεια να προσπαθουν για το καλυτερο δυνατο που μπορουν να πετυχουν,μεσα στις δεδομενες συνθηκες,το σκακι (ατομικο η ομαδικο) ειναι ιδιαιτερα ανταγωνιστικο παιχνιδι,δεν καθεται ο αλλος 4-5 ωρες πανω απο μια σκακιερα,χωρια η μελετη, αν δεν εχει μεγαλη επιθυμια να νικησει αυτος και η ομαδα του.

  Δηλαδη τι πρεπει να γινει για να το παρετε αποφαση οτι το συστημα δεν αρεσει; Του χρονου να μην κατεβουν 20 σωματεια;

  Το προβλημα δεν ειναι η συνυπαρξη ισχυρων και αδυνατων σκακιστων στον ιδιο χωρο,το προβλημα ειναι οτι η νικη του ισχυρου σκακιστη αξιζει οσο και η νικη του αδιαβαθμητου συμπαικτη του,με αποτελεσμα οι ομαδες να επενδυουν περισσοτερο στους νεαρους που σχετικα ευκολα μπορουν να ανεβουν επιπεδο.Κι αυτο με το νεο συστημα θα ενταθει,αφου 2 απο τις 4 σκακιερες ενηλικων μπορουν να ειναι ξενοι.Αναγκαστικα οι ομαδες που εχουν στοχους θα παρουν ξενους αφου αποτελουν τα 2/8 της ομαδας,και φαινομενα να κατεβαινουν ομαδες μ’ενα η κανενα ξενο θα εκλειψουν,γιατι το ρισκο θα ειναι μεγαλο.

  Οποιος πληρωνει τα οργανα,αυτος διαλεγει και το τραγουδι.Το να πιστευετε πως οι ομαδες ειναι «ελευθερες» να κατεβουν χωρις ξενους δεν ειναι ρεαλιστικο.

  Αληθεια,εχει γινει καποιος απολογισμος,τι παρηγαγε ολη αυτη η αναπτυξιακη διαρθρωση της Α Εθνικης ολα αυτα τα χρονια;Ειναι ευχαριστημενο το ΔΣ της ΕΣΟ απο τα αποτελεσματα; Και μην μου πειτε για Βαλκανικες η Μεσογειακες νικες στα Age-Groups..

  Στα περισσοτερα κρατη το διασυλλογικο της Α’ Εθνικης συγκεντρωνει την αφροκρεμα της χωρας.Εμεις ηδη ειχαμε διαρροες, οι οποιες με το νεο συστημα θα ενταθουν. Δεν την απασχολει την ΕΣΟ αυτο το προβλημα; Δεν θελει να εχει μια γιορτη που θα παιρνουν μερος οι καλυτεροι Ελληνες σκακιστες;

  Απο εκει και περα,θα συμφωνησω μαζι σας οτι το ποιος πληρωνει (αλλα και τι πληρωνει) ειναι ενα πολυ σημαντικο ερωτημα,και δεν πιστευω οτι η πολιτεια (και τωρα αλλα και παλιοτερα) πρεπει να πληρωνει τα εξοδα ερασιτεχνων αθλητων που εξασκουν το hobby τους.Απο την αλλη ομως η Ομοσπονδια πρεπει να φροντιζει ωστε οι σκακιστες-μελη της να μπορουν να συμμετεχουν στις διοργανωσεις της με το μικροτερο δυνατο κοστος.

  Θελω να πιστευω οτι ειστε καλοπροαιρετος,και η επιμονη σας οφειλεται στο παθος σας να υπερασπιστειτε την γνωμη σας,δεν αγνοω ωστοσο και τα αντιθετα επιχειρηματα. Η δικη μου αισθηση ειναι πως ξεκινησατε απο λαθος ερωτημα στο ΔΣ της ΕΣΟ,και καταληξατε σε μια αδιεξοδη αποφαση που καλο θα ηταν να προσπαθησετε ν’αλλαξετε. Το οτι μπηκαν 1300 ατομα χθες στον Γατο,και κανενας (περα απο τα μελη του ΔΣ) δεν βρηκε να γραψει μια καλη κουβεντα για την αποφαση κατι πρεπει να λεει..

  Καλημερα.

  Σχόλιο από Mετοικος στην Νισυρο | 12 Οκτώβριος, 2010

 19. Αγαπητέ Δημήτρη Κ. @17

  Το θέμα είναι ότι από κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από ένα ανώνυμο σχόλιο. Μπορεί να βρίσκεται ακόμη και μέλος του ΔΣ με αντίθετη άποψη :-). Προσωπικά, θεωρώ ότι τα σχόλια προέρχονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από ανθρώπους καλοπροαίρετους, με αγωνία για το σκάκι όπως εκφράζεται μέσα από τα διασυλλογικά. Δεν ξέρω πόσο ενημερωμένη, σφαιρική και διαχρονική άποψη των πραγμάτων έχουν. Δεν ξέρω αν, όπως γράφετε, είναι άνθρωποι που δεν κατέχουν διοικητικές θέσεις. Γι’ αυτό προσπαθώ να κοιτάζω την ουσία των σχολίων. Και η ουσία είναι ότι τα διατυπωμένα σχόλια παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη τάση. Είναι πολύ πιθανό, αν η απόφαση πήγαινε π.χ. στο 5-2-1 να είχαμε κυρίως αρνητικά σχόλια από γυναίκες/νεάνιδες (που φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε πως αναμφίβολα θα ήταν λιγότερα).

  Με άλλα λόγια, δεν μπορώ να ξέρω τι αντιπροσωπευτικότητα έχουν τα σχόλια. Κανείς δεν μπορεί. Με ενδιαφέρει όμως το περιεχόμενό τους, οι τάσεις που δείχνουν, και προσπαθώ να τα αποτιμήσω.

  Όσο για το γιατί άλλοι σύμβουλοι δεν υπερασπίζονται δημόσια τη θέση τους, αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους άλλους συμβούλους. Ίσως δεν τους αρέσει να εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο. Θα μου επιτρέψετε να διαπιστώσω πάντως ότι, τελικά, αυτοί έχουν την ησυχία τους και δεν γίνονται δακτυλοδεικτούμενοι, ενώ π.χ. δεν υπάρχει καμία εκτίμηση στην προσπάθειά όσων εξηγούν ακριβώς γιατί καμιά φορά οι διοικούντες παίρνουν αποφάσεις που δεν τους αρέσουν, γιατί πρέπει να ζυγίζουν ανάμεσα σε διάφορες δυσάρεστες επιλογές.

  Σχόλιο από dokiskaki | 12 Οκτώβριος, 2010

 20. Οι απαντήσεις μου στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του Μέτοικου από το σχόλιο αρ. 18 στην ειδική ανάρτηση «Συζήτηση με έναν Μέτοικο».

  Σχόλιο από dokiskaki | 12 Οκτώβριος, 2010

 21. Κύριε Δρεπανιώτη,

  είναι προς τιμήν σας που αναλαμβάνετε δημόσια εσείς και κανένας άλλος το κόστος της δυσάρεστης απόφασης, όμως πιστεύω ότι τα σχόλια στο internet είναι αντιπροσωπευτικά μιάς τεράστιας αγανάκτησης που εσείς Δ Ε Ν θέλετε να τη δείτε γράφοντας πως «δεν ξέρετε αν είναι αντιπροσωπευτικά τα σχόλια». Γράφτηκαν και δεκάδες επώνυμα σχόλια από κορυφαίους σκακιστές και από μαζέτες που πάλι τα προσπερνάτε σαν να μην έγιναν ποτέ, σαν να κατέχετε εσείς μόνο του Συμβουλίου την αλήθεια. Και στο δικό σας site ακόμη, στην δική σας έδρα, κανείς δεν δείχνει υπέρ.

  Αλλά ας φύγουμε από το internet που προφανώς δεν το θεωρείται αξιόπιστο και ακόμα πιστεύετε ή θέλετε να πισατεύετε ότι η τάση Δ Ε Ν είναι αυτή που εκφράζεται. Στο σύλλογο μου την Κυριακή (μεσαίος σύλλογος Α’ εθνικής που δεν θίγεται τεχνικά από την απόφαση αλλά μάλλον ευνοείται γιατί διαθέτει ισχυρές κάτω σκακιέρες), όταν έγινε γνωστή η απόφαση όλοι μίλησαν για κακόγουστο αστείο Κ Α Ι οι νεάνιδες που δεν θέλουν να επωμιστούν τέτοιο βάρος για την ομάδα σε αναλογία.

  Κλείνοντας, δεν θα σας απασχολήσω άλλο, καλοπροαίρετα πιστεύω πως είστε πεισματωμένοι να υποστηρίξετε την απόφαση και Δ Ε Ν θέλετε να εκτιμήσετε σοβαρά το γεγονός πως όλοι μιλούν για γελοιότητα ακόμα και πολύ μετρημένοι άνθρωποι στα λόγια τους. Προφανώς αυτοί είναι θύματα πλάνης και εσείς κατέχετε την αλήθεια.

  Καλή σας μέρα…………..

  Σχόλιο από Δημήτρης Κ. | 12 Οκτώβριος, 2010

 22. Ευχαριστώ που μου αναγνωρίζετε το θάρρος και το δικαίωμα να υπερασπίζομαι τη γνώμη μου. Μην αναρωτιέστε όμως γιατί δεν βγαίνουν και άλλοι να κάνουν το ίδιο.

  Επιτρέψτε μου να ξέρω πολύ καλά το Internet, τη μεγάλη δύναμή του και τους περιορισμούς του. Μια πολύ βασική αρχή για παραγωγική συζήτηση, για παράδειγμα, είναι να μην χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς για τις απόψεις του άλλου. Δεν θέλω να επεκταθώ σε μη σκακιστικά θέματα, αν θέλετε να το συζητήσουμε, ευχαριστως να τοκάνω ιδιωτικά εφόσον γνωρίζω ποιος είναι ο συνομιλητής μου

  Έχω διαβάσει όλα τα σχόλια, και φυσικά βλέπω την τεράστια αγανάκτηση ακριβώς όπως την περιγράφετε. Από τόσες σελίδες που έχω γράψει χτες και σήμερα σε βάρος της εργασίας μου (ή μήπως νομίζετε ότι κάποιος με πληρώνει ίσως για να γράφω;) θα έπρεπε νομίζω να είναι σαφές ότι και τα μέλη του ΔΣ που ψήφισαν για τις οχτώ σκακιέρες, το έκαναν με μεγάλο προβληματισμό. Εσείς αυτό το θεωρείτε «απόλυτη γνώση της αλήθειας». Κττγμ, η άποψή αυτή είναι μία ακόμη ένδειξη ενός ισοπεδωτισμού που μπορεί εύκολα να επικρατήσει στο Internet.

  Ούτε στο σωματείο μου είναι ευχαριστημένοι. Κανένα δραστήριο σωματείο δεν μπορεί να είναι τώρα ευχαριστημένο. Αν, ΑΝ πουν καλό λόγο, θα τον πουν τον Ιούνιο, που θα ψάχνουν χρήματα για τη συμμετοχή τους και δεν θα βρίσκουν. Η απόφασή, σε ό,τι με αφορά, δεν είναι απόφαση πείσματος αλλά μεγάλης βασάνου και θα την υποστηρίξω ως επείγουσα λύση άμεσης ανάγκης. Είναι δικαίωμά σας να αγνοείτε σκοπίμως τη συνολική μου θέση, που επίσης έχω καταγράψει.

  Το δήθεν περί «δικής μου έδρας» το θεωρώ άτοπο και θα έπρεπε να το ανακαλέσετε. Όπως δεν κόπηκε το δικό σας ανώνυμο σχόλιο ή τα ανώνυμα σχόλια του ΜσΝ (δεν τον γνωρίζω) δεν κόπηκε κανένα σχόλιο, και γι’ αυτό άλλωστε μπάινουν τόσα γκολ στη «δική μου έδρα».

  Καλή μέρα και σε σας.

  Σχόλιο από dokiskaki | 12 Οκτώβριος, 2010

 23. ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΣΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΟ

  Προς τον Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Μακρόπουλο, και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε!
  Αξιότιμοι κύριοι Σύμβουλοι!

  Προς τεράστια και οδυνηρή έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίασή σας του Σαββάτου, 09.10.2010 αποφασίσατε κατά πλειοψηφία (8 – 5) την αλλαγή της σύνθεσης των ομάδων, οι οποίες πρόκειται να αγωνιστούν στο 39ο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011. Σύμφωνα με την απόφασή σας η σύνθεση των ομάδων αυτών θα είναι πλέον οκταμελής και θα περιλαμβάνει τρεις γενικές σκακιέρες, μία γυναίκα, έναν έφηβο Κ18, έναν παμπαίδα Κ12, μία νεάνιδα Κ18 και μία κορασίδα Κ16.

  Πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφασή σας δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, διότι:

  1. Αποτελεί μια όλως ξαφνική και βίαιη αλλαγή των όρων διεξαγωγής του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 2011 με κάθετες παρενέργειες στα Ομαδικά Πρωταθλήματα όλων ανεξαιρέτως των κατώτερων κατηγοριών, η οποία δεκαπέντε μόλις ημέρες πριν την έναρξη της μετεγγραφικής περιόδου έρχεται να ανατρέψει τη στοχοθεσία, τον αγωνιστικό και τον προπονητικό σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων πάμπολλων σωματείων, τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να παραχωρήσουν ή να αποκτήσουν αθλητές και αθλήτριες, έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των αθλητών, των αθλητριών και των γονέων τους, έχουν προσλάβει προπονητές και έχουν οργανώσει προπονητικά κλιμάκια. Ας μη παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αγωνιστική περίοδος στο σκάκι λειτουργικά εκκινεί το μήνα Σεπτέμβριο και μόνο τυπικά το μήνα Ιανουάριο! Η εμπιστοσύνη των σκακιστών και η αξιοπιστία μας έναντι όλων, όσους επιβάλλεται να προσεγγίσουμε και να φέρουμε κοντά στο σκάκι, τίθενται εν αμφιβόλω!

  2. Αποκλείει από τα Ομαδικά Πρωταθλήματα το πλέον πολυπληθές και δυναμικό αθλητικό δυναμικό του σημερινού ελληνικού σκακιού, που δεν είναι άλλο από τους παίδες κάτω των δεκαέξι και δεκατεσσάρων ετών, λειτουργώντας σαφώς αντιαναπτυξιακά, καθώς δημιουργεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ηλικίας των δώδεκα και των δεκαοκτώ ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, ενώ οι παίδες εξελίσσονται φυσιολογικά από ταλαντούχα παιδιά σε ολοκληρωμένους σκακιστές, τα σωματεία θα είναι πολύ διστακτικά να επενδύσουν στη σκακιστική τους εκπαίδευση, αφού δε θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν άμεσα στις πρώτες ομάδες τους. Ας μη αδιαφορούμε και για την απαξίωση των προσπαθειών της πλειονότητας των σωματείων, των αθλητών και των γονέων τους, που επί σειρά ετών, δείχνοντας δικαιολογημένη εμπιστοσύνη στο σταθερό αναπτυξιακό προσανατολισμό της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, καλλιέργησαν συστηματικά άγουρα ταλέντα και δεν μπορούν πια, όπως έχουν την εύλογη προσδοκία και το αναντίρρητο ηθικό δικαίωμα, να δρέψουν τους καρπούς των κόπων και των θυσιών τους! Μια ολόκληρη φουρνιά αξιόλογων Ελλήνων σκακιστών κινδυνεύει άμεσα να τελματώσει, ενώ καθίσταται ευκολότερη η δημιουργία ετερόκλητων «μισθοφορικών» ομάδων χωρίς ουσιαστικό παραγωγικό υπόβαθρο!

  3. Συρρικνώνει τη συμμετοχή των ενήλικων σκακιστών, και ειδικά των ανδρών, στα Ομαδικά Πρωταθλήματα και, συνακόλουθα, τη σωματειακή ζωή, αφού πλέον η δυνατότητά τους να αγωνίζονται στις πρώτες ομάδες των σωματείων τους περιορίζεται δραματικά, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι ομάδες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς, κοινοτικό και μη, σε δύο από τις τέσσερις σκακιέρες ενηλίκων. Ας μη πέσουμε στην παγίδα να θεωρήσουμε ότι στο ομαδικό σκάκι δεν υπάρχει χώρος για ενήλικες σκακιστές, οι οποίοι είναι αυτοί που, εκτός των άλλων, υποστηρίζουν διαχρονικά, διοικητικά και οργανωτικά, τα σωματεία τους! Το σκάκι δεν είναι ρυθμική γυμναστική, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, διότι είναι, πάνω απ’ όλα, τρόπος ζωής!

  4. Προτάσσει τη μικρής, σχετικά, κλίμακας εξοικονόμηση χρημάτων των σωματείων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, η οποία αναφορικά με τα ανελαστικά έξοδα ανέρχεται εφάπαξ στο συνολικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων ευρώ περίπου, έναντι αποδεκτών από όλους αγωνιστικών και αναπτυξιακών στόχων, οι οποίοι αποτελούν διακηρυγμένες προτεραιότητες της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας εδώ και πολλά χρόνια. Ας μη συγχέουμε τις οικονομικές απαιτήσεις του πρωταθλητισμού, οι οποίες είναι εν πολλοίς επιλογή των σωματείων, τα οποία φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν, με τη βασική δαπάνη της συμμετοχής στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας! Εξάλλου, η αγωνιστική περιθωριοποίηση πλήθους αθλητών θα στερήσει το σκάκι από πολύτιμα έσοδα, και μάλιστα τη στιγμή που αυτό έχει ανάγκη να στηριχθεί και στην αυτοχρηματοδότηση, για να επιβιώσει παρά τη δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το άθλημά μας!

  5. Δημιουργεί την εντύπωση ότι αποφάσεις μέγιστης σημασίας (αφού αφορούν στο θεμέλιο του σωματειακού αθλητισμού, τα Ομαδικά Πρωταθλήματα) για το μέλλον του ελληνικού σκακιού λαμβάνονται βεβιασμένα, αποσπασματικά και χωρίς εξαντλητική προετοιμασία και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων (σωματείων, Τοπικών Επιτροπών, Ενώσεων κ.τ.λ.) αποκλειστικά και μόνο στη βάση ευκαιριακών συσχετισμών εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

  Κατά συνέπεια, σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα την παραπάνω απόφασή σας και να ξεκινήσετε μια ενδελεχή μελέτη του προβλήματος, στην οποία πρέπει να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ούτως ώστε να θέσουμε όλοι μαζί τις βάσεις για Ομαδικά Πρωταθλήματα βιώσιμα, παραγωγικά, ανταγωνιστικά και ελκυστικά για το σκακιστικό κόσμο και την κοινωνία.

  Με τιμή

  Σχόλιο από dokiskaki | 12 Οκτώβριος, 2010

 24. Ανακοίνωση από την ΠΣ Περιστερίου για την απόφαση της ΕΣΟ, εδώ.

  Σχόλιο από dokiskaki | 12 Οκτώβριος, 2010

 25. Ανακοίνωση από την Ένωση Κεντροδυτικής Μακεδονίας (για να την δείτε, πατήστε εδώ) με τη θέση της στο θέμα.

  Σχόλιο από dokiskaki | 4 Νοέμβριος, 2010

 26. Ανακοίνωση από την Ένωση Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής (για να την δείτε, πατήστε εδώ) με τη θέση της στο θέμα.

  Σχόλιο από dokiskaki | 19 Νοέμβριος, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: