ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Το κρεβάτι του Προκρούστη

Από την προηγούμενη Κυριακή έχει σηκωθεί μέγας αχός για την «καταστροφή του ελληνικού σκακιού» από την «απόφαση που πήρε το ΔΣ της ΕΣΟ». Γιατί μια απόφαση σημαντικής εξοικονόμησης στις δύσκολες ημέρες μας (περισσότερο από 30%), που αφορά την Α’ Εθνική και αντανακλά λίγο πολύ την σκακιστική πραγματικότητα ξεσήκωσε τέτοια αντάρα; Και κυρίως, αντάρα που αφορά δραστήρια σωματεία και σκακιστές που δεν παίζουν στην Α’ Εθνική κατηγορία; Να δεχτώ ότι δικαιολογημένα θεωρεί εαυτήν αδικημένη και διαμαρτύρεται η Στέγη Περιστερίου, καθώς ο φετινός περίπατός της θα μπορούσε δυνητικά του χρόνου να γίνει μια κοπιαστική προσπάθεια γύρο προς γύρο, όπου βέβαια και πάλι έχει επαρκές υλικό για να κερδίσει τον τίτλο με 100%, έστω και με λίγο ζόρι. Όλοι οι άλλοι όμως, γιατί; Και επιπλέον, τι θα έπρεπε να έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει τώρα;

Ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα, στην επιχορηγούμενη από τον προϋπολογισμό επεκτατική φάση των συνθέσεων των διασυλλογικών της Α’ Εθνικής, η ΕΣΟ είχε αποφασίσει να διασυνδέσει τη σύνθεση και με τα περιφερειακά πρωταθλήματα. Με βάση το αμφίβολο –όπως αποδεικνύεται τώρα, τουλάχιστον στηνπράξη– σκεπτικό της «προσέλκυσης» (εκεί που θα πάμε παίζουν έτσι, άρα έτσι πρέπει να παίζουμε κι εμείς εδώ») είχε προωθήσει (σωστά κτγμ) την αύξηση των σκακιερών των διασυλλογικών και σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Ακόμη και στις αστικές κατηγορίες, που δεν τις αφορούν τα μέτρα λιτότητας της Α’ Εθνικής. Που φυσικά, τώρα εξεγείρονται. Επειδή αυτή η «προσελκυστική» θεωρία και τάση επεκτείνεται σχεδόν αυτόματα και σε άσχετα πράγματα. Το έγραψε για αστείο ο Ηλίας Παναγούλιας: «Άντε, να δούμε και Αττικής Φιλίας με τρεις αντρικές», αλλά στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης ισότητας (και στην πραγματικότητα, ισοπέδωσης),έχω δει πια τα πάντα στο σκάκι.

Ας ξεκαθαρίσω λοιπόν τη δική μου άποψη και διευκρινιστική πρόταση ταυτόχρονα, που σκοπεύω να υποβάλω στο ΔΣ της ΕΣΟ:

Τα περιφερειακά πρωταθλήματα μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται με την περσινή 12μελή ομάδα ή να ακολουθήσουν τη νέα, 8μελή της Α’ Εθνικής. Οι επιχορηγήσεις, τα τυχόν οδοιπορικά, οι διανυκτερεύσεις κλπ, θα ανάγονται στο πρωτάθλημα οκτώ σκακιερών. Και ας αποφασίσουν τα περιφερειακά όργανα τι προτιμούν. Όσο για την επιμέρους σύνθεση των 12 ή 8 σκακιερών, νομίζω ότι το ΔΣ της ΕΣΟ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αν οι τοπικές συνθήκες επιβάλουν διαφορετική σύνθεση. Στο 95% των περιπτώσεων θα ήμουν αρνητικός σε κάθε διαφοροποίηση. Όμως δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην ακούσω με προσοχή μια άλλη άποψη πριν, πιθανότατα, την απορρίψω.

Με άλλα λόγια, η σύνθεση της Α’ Εθνικής θα έπρεπε να λειτουργεί ως το ελάχιστο στις συνθέσεις των περιφερειακών διασυλλογικών πρωταθλημάτων. Είναι ολοφάνερο ότι π.χ. στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη πολλοί σύλλογοι –σίγουρα οι της Α’ και Β’ Εθνικής, έχουν το δυναμικό και θα μπορούσαν να αγωνίζονται σε 14 ή και 16 σκακιέρες. Από παλιά, η γνώμη μου είναι, γιατί όχι; Ας υπάρξει μια πρόταση από τα περιφερειακά όργανα προς το ΔΣ της ΕΣΟ, μια πρόταση τέτοια που να διασφαλίζει τις βασικές αρχές της αναλογικότητας με ανάπτυξη στη σύνθεση των διασυλλογικών και είναι δομημένη θετικά, που εξυπηρετεί αγωνιστικά πολλά και κυρίως δραστήρια σωματεία, γιατί να μην εγκριθεί για την περιφέρεια Αττικής;

Στο κάτω κάτω, η σύνθεση των σκακιερών δεν είναι πάγια σταθερά σε ομαδικές αναμετρήσεις στο σκάκι. Πουθενά. Αν τηρούνται λοιπόν γκρόσο μόντο οι επιμέρους αναλογίες του αγωνιστικού προγράμματος, γιατί να διαφωνώ με την αυξημένη συμμετοχή εφόσον δεν μου ζητάει κανείς να την επιχορηγήσω από άλλα, ίσως χρησιμότερα ή, πια, ανύπαρκτα κονδύλια;

Να σημειώσω με την ευκαιρία κάτι που επίσης έχω γράψει πολλές φορές: Θεωρώ υποκριτική τη συζήτηση για τη «διαφορετική σύνθεση» μεταξύ ΠΟΑ και Α’ Εθνικής. Όλοι ξέρουμε ότι η σύνθεση θα είναι διαφορετική αφού προστίθενται οι ξένοι.

Προσοχή: Η συζήτηση που ακολουθεί δεν έχει άμεσο νόημα, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχουν διαπεριφερειακά μπαράζ. Γι’ αυτό και γκριζάρω τα γράμματα που γράφω πιο κάτω. Αλλά λέμε, αν…

Φυσικά, σε διαπεριφερειακούς αγώνες μπαράζ (από εκεί ξεκίνησε η ισοπεδωτική ανάλυση), αν τύχει οι δύο περιφέρειες να έχουν διαφορετικό αριθμό σκακιερών, θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση πώς θα γίνει το μπαράζ.

Η εύκολη απάντηση είναι: με τον ελάχιστο παρονομαστή. Τη σύνθεση της Α’ Εθνικής. Αυτό όμως ξαναρίχνει στο τραπέζι τη συζήτηση γιατί να παίζουμε όλο το πρωτάθλημα με άλλη σύνθεση κλπ. Υπάρχουν όμως και άλλες δύο απαντήσεις στο πρόβλημα, που θέτω υπόψη σας, χωρίς να γράψω ποιαν από τις τρεις προτιμώ, ίσως επειδή κι εγώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, αφού δεν υπάρχει τώρα λόγος να αποφασίσω:

Με τη μεγαλύτερη σύνθεση. Αυτό θα λειτουργούσε ως αυξητικό κίνητρο και για άλλες περιφέρειες ή, τουλάχιστον, για να τηρούν επαρκές φυτώριο οι κορυφαίες ομάδες, αυτές που θα φτάσουν ενδεχομένως στο μπαράζ.

Και η τρίτη λύση, με κλήρωση ή με περιοδικότητα (τις μονές χρονιές με τη σύνθεση της περιφέρειας Α, τις ζυγές με της περιφέρειας Β).

15 Οκτώβριος, 2010 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ

4 Σχόλια »

 1. Μια διόρθωση. Αυτό που έγραψα εγώ ήταν:

  «Σε περίπτωση που αποφασιστεί να έχουν και άλλες κατηγορίες 3 μόνο ανδρικές σκακιέρες ετοιμαστείτε για γερές μάχες για το ποιος θα κατακτήσει το Αττικής Φιλίας!!»

  Και αυτό που προφανώς εννοούσα ήταν ότι αν υπάρχουν και στις άλλες κατηγοριες 3 ανδρικές τότε στο Αττικής Φιλιας (που δεν έχει περιορισμό στις ανδρικές) θα γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρτίδες καθώς θα παίζουν πολλοί ισχυροί παίκτες που δεν θα βρίσκουν θέση στην πρώτη ομάδα του συλλόγου τους.

  Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα της απόφασης. Πού θα αγωνίζονται οι ισχυροί σκακιστές που δεν χωράνε στην τριάδα και εμφανίζονται σε αγώνες ουσιαστικά μονο για τα πρωταθλήματα;

  Σχόλιο από IliasPan | 15 Οκτώβριος, 2010

 2. Ελπίζω να έγινε σαφές ότι δεν το θεωρώ απαραίτητο ούτε νομοτελειακό να μειωθούν οι σκακιέρες και στα περιφερειακά.

  Σχόλιο από dokiskaki | 15 Οκτώβριος, 2010

 3. «Γιατί μια απόφαση σημαντικής εξοικονόμησης στις δύσκολες ημέρες μας (περισσότερο από 30%), που αφορά την Α’ Εθνική και αντανακλά λίγο πολύ την σκακιστική πραγματικότητα ξεσήκωσε τέτοια αντάρα; Και κυρίως, αντάρα που αφορά δραστήρια σωματεία και σκακιστές που δεν παίζουν στην Α’ Εθνική κατηγορία;»

  Η νοοτροπία που φανερώνεται από αυτή την ερώτηση με προβληματιζει ιδιαίτερα. Το σύστημα της Α’ Εθνικής αφορά πολύ περισσότερες ομάδες από αυτές της Α’ Εθνικής. Ένας προφανής λόγος είναι ότι με το να αποφασίζουν το πώς θέλουν αποκλειστικά οι ομάδες της Α’ Εθ. να είναι το σύστημα κάθε χρόνο αποκτούν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στις ομάδες πού έρχονται λ.χ. από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Ήδη για παράδειγμα το 2007 οι ομάδες της Α’ Εθνικής δεν πλήρωσαν φράγκο για πρωτάθλημα και κράτησαν τις ομάδες τους στην κατηγορία. (Με την τότε λογική που παρουσιάστηκε το πρωτάθλημα θα έπρεπε να είχε ήδη καταργηθεί από καιρό!) Την επόμενη χρονιά πάλι παίξανε οι ομάδες πρωτάθλημα χωρίς τον κίνδυνο του υποβιβασμού.(Μέχρι και παίκτες με 1000 έλο παίξανε στις γενικές σκακιέρες) Μετά φτιάχτηκε το σύστημα έτσι ώστε στην ουσία οι τελευταίες , επαρχιακές συνήθως ομάδες να χρηματοδοτούν αυτές της πρώτης δεκάδας.(Αλλιώς, μη γελιόμαστε , δε θα γινονταν ποτέ 34 οι ομάδες) Τώρα πάλι οι ομάδες που δεν κατέβηκαν πέρυσι θέλουν να είναι οι πρώτες που θα αναπληρώσουν αυτές που δεν θα κατέβουν το 2011 κ.ο.κ.

  Για όλους τους άλλους λόγους που μας έπιασε «αντάρα» (πολύ άκομψος όρος που δηλώνει παρορμητισμό , ο οποίος φαντάζομαι έρχεται σε αντίθεση με τον ακριβή προγραμματισμό παραγόντων ΔΣ ΕΣΟ-Α’ Εθνικής 🙂 ) σε παραπέμπω στο παρακάτω link

  http://anoixichess.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

  Σχόλιο από Κωστής Σκαπέρδας | 16 Οκτώβριος, 2010

 4. Κωστή, η επιστολή της ΕΣΣΝΑ δημοσιεύτηκε ήδη στα «ε,σ,π».:
  https://greekchesspolitics.wordpress.com/2010/10/11/moreaboutteams/#comment-997

  Ίσως σου διέφυγε επειδή δεν υπάρχει η συνήθης εισαγωγική παρέμβαση του φίλτατου προέδρου της ΕΣΣΝΑ και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ηρακλείου Αττικής. Καλή επιτυχία Χρήστο! 😉

  Σχόλιο από dokiskaki | 16 Οκτώβριος, 2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: