ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πρόταση «Διασυλλογικά 2012+»: ε. Τεχνικό μέρος

1) Πανελλήνιο Διασυλλογικό

Μου φαίνεται αναμφισβήτητο ότι το καλύτερο σύστημα για τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διασυλλογικού είναι το ελβετικό. Στην προοπτική μάλιστα να εξελιχτεί το τουρνουά αυτό σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σε μια μεγάλη σκακιστική γιορτή, μια μικρή σκακιστική Ολυμπιάδα, θα πρέπει να διεξάγεται σε εννέα αγωνιστικές και μάλιστα, χωρίς διπλό γύρο.

Παράλληλα, μου φαίνεται λογικό, ότι σε πρωταθλήματα όπου θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ομάδων εκτός συναγωνισμού (κυρίως σε ψηλές θέσεις), να επιβεβαιώνονται οι κατατάξεις στην κορυφή με κάποια μορφή final-4 ή final-8.

2) Τελική (συνολική) κατάταξη

Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα απλή. Όποιος σύλλογος συμμετέχει με περισσότερες από μία ομάδες, μετράει η καλύτερη στη τελική κατάταξη. Από την τελική κατάταξη κάθε επιμέρους τουρνουά (Κύπελλο, Μικτό Νεανικό, Γυναικείο) αφαιρούνται οι ομάδες που δεν υπολογίζονται στην κατάταξη και αθροίζεται η θέση που έχει καταλάβει κάθε σύλλογος σε καθένα από τα τρία τουρνουά. Όποιος έχει το μικρότερο άθροισμα είναι πρώτος. Όπου υπάρχει ισοβαθμία στο άθροισμα, κερδίζει όποιος προηγείται των άλλων σε δύο από τα τρία επιμέρους τουρνουά. Σε πολλαπλή ισοβαθμία προηγείται η καλύτερη θέση στο Κύπελλο και ακολουθεί η καλύτερη θέση στο Μικτό Νεανικό. Όποιος σύλλογος δεν έχει συμμετάσχει σε ένα τουρνουά δεν μπαίνει στη συνολική κατάταξη.

3) Περιφερειακά διασυλλογικά

Το ελβετικό εξακολουθεί να παραμένει το καλύτερο σύστημα, αφενός επειδή διευκολύνει τη συμμετοχή δεύτερων ομάδων και αφετέρου επειδή αποφεύγονται διάφορα μπαράζ που θα είναι απαραίτητα σε συστήματα πυραμίδας. Όμως, ένα περιφερειακό πρωτάθλημα μπορεί, συνήθως για οικονομικούς λόγους, να πρέπει να οργανωθεί σε τοπικούς υποομίλους και να ολοκληρωθεί με μια φάση μπαράζ.

Οποιοδήποτε άλλο σύστημα επιλεγεί επειδή διευκολύνει τις τοπικές συνθήκες, η απόφαση θα πρέπει να είναι σε συνεργασία με την ΕΣΟ ώστε να διασφαλίζονται οι τρεις απαιτήσεις του συνολικού συστήματος:

α) Η καλύτερη επιμέρους ομάδα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί κυπελλούχος, πρωταθλήτρια εφήβων ή πρωταθλήτρια γυναικών της περιφέρειας. Παράδειγμα: Η καλύτερη ομάδα εφήβων της περιφέρειας ανήκει σε έναν σύλλογο που δεν ασχολείται με τίποτε άλλο και επομένως, ανήκει στην Β’ Περιφερειακή Κατηγορία. Αν η περιφέρεια έχει επιλέξει πυραμιδική δομή, θα πρέπει να υπάρχει φάση μπαράζ όπου θα συμμετέχουν όλες οι πρωταθλήτριες εφήβων της πυραμίδας.

β) Η συνολικά καλύτερη ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια της περιφέρειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες διαδικασίες όπου θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες όλων των βαθμίδων της πυραμίδας.

γ) Ανάλογα θα πρέπει να ισχύουν αν η κατανομή σε ομίλους δεν είναι κατακόρυφη (πυραμιδική) αλλά οριζόντια (τοπική).

δ) Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει προβλεφτεί και διαδικασία συνολικής κατάταξης των ομάδων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγονται, ανάμεσα σε άλλα, οι αδικίες στις επιδοτήσεις.

Το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα πάντως, θα διαθέτει αρκετές ημερομηνίες για τέτοιες διαδικασίες μπαράζ.

4) Περιφέρειες

Το σύστημα, ουσιαστικά, δεν επηρεάζεται σημαντικά από τον αριθμό των περιφερειών όπου θα γίνονται πρωταθλήματα. Πιθανώς θα είναι χρήσιμο να οργανωθούν μελλοντικά τα πρωταθλήματα σύμφωνα με τις επτά νέες κρατικές περιφέρειες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και κατανόηση π.χ. στο γεγονός ότι τα Κύθηρα μπορεί να είναι προτιμότερο να αγωνιστούν στο Αιγαίο και η Ζάκυνθος στον όμιλο της Ηλείας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο μικρότερος αριθμός περιφερειών μπορεί μεν να μειώνει τον αριθμό των ομάδων που έχουν δικαίωμα για επιδότηση από την τελική τους κατάταξη στα περιφερειακά πρωταθλήματα, αλλά αυξάνει το κόστος των τοπικών μπαράζ. Η βέλτιστη λύση εδώ δεν είναι εύκολη, κυρίως επειδή δεν είναι παγιωμένος ο αριθμός και η δυναμικότητα των ομάδων στις ευρείες περιφέρειες.

Για να δείτε όλα τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή τη δημοσίευση, πατήστε εδώ.

2 Νοεμβρίου, 2010 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ |

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: