ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Πρόταση «Διασυλλογικά 2012+»: θ. Η κολοκυθιά με τις συνθέσεις

Ο αντικειμενικός παρατηρητής είναι υποχρεωμένος να διαπιστώσει ότι οι προτεινόμενες συνθέσεις είναι οι ελάχιστες δυνατές. Κι αυτό επειδή η δυνατότητα πολλαπλής συμμετοχής περιορίζει την ανάγκη αυξημένων συνθέσεων. Καθώς όμως το σύστημα βασίζεται στην κατάταξη και όχι σε πόντους ή βαθμούς, είναι εύκολο να επεκταθεί μελλοντικά για να εξυπηρετήσει τοπικές ανάγκες. Ένα παράδειγμα:

Έστω ότι στην περιφέρεια Αττικής διαπιστώνεται ότι πολλοί σύλλογοι, π.χ. πάνω από 20, χρησιμοποιούν στο Περιφερειακό Μικτό Νεανικό δύο ή και περισσότερες εφηβικές ομάδες. Η τοπική περιφέρεια, με έγκριση και της ΕΣΟ και, όπου χρειάζεται, έγκαιρη προειδοποίηση των σωματείων, θα έχει τρεις πορείες δράσης για να επιλέξει:

α) Να διπλασιάσει τη σύνθεση: 2ΧΚ18, 2ΧΚ16, 2ΧΚ14, 2ΧΚ12. Η αλλαγή στη σύνθεση των εφήβων δεν επηρεάζει ούτε τη λογική του συστήματος, ούτε την αναλογία και, συνεπώς, τη λογική της σύνθεσης του Μικτού Νεανικού, ούτε τα άλλα δύο πρωταθλήματα της περιφέρειας Αττικής, ούτε το Πανελλήνιο Διασυλλογικό (που θα εξακολουθήσει να γίνεται με τετραμελή εφηβική).

β) Να διασπάσει τα πρωταθλήματα: σε ένα Κ18 με 2ΧΚ18 και 2ΧΚ16 και σε ένα Κ14 με 2ΧΚ14 και 2ΧΚ12. Από τη συνολική κατάταξη αυτών των δύο επιμέρους πρωταθλημάτων θα προκύπτει η κατάταξη του Μικτού Νεανικού Αττικής.

γ) Να διατηρήσει το σύστημα με τις πολλές ομάδες.

Και οι τρεις αυτές μέθοδοι δεν επηρεάζουν τη λογική του συστήματος (που βασίζεται στη σύγκριση των τελικών κατατάξεων) ούτε και την αρχική αναλογία σύνθεσης του Μικτού Νεανικού. Επομένως, θα μπορεί η περιφέρεια να προσανατολιστεί σε μια από τις δύο πρώτες περιπτώσεις ή να αρκεστεί και να παραμείνει στην ήδη διαθέσιμη τρίτη.

Παρόμοια θα μπορούσε π.χ. να επεκταθεί το κύπελλο και να παίζεται τοπικά σε οκτώ σκακιέρες (6 + 2ΧΚ20).

Για να δείτε όλα τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή τη δημοσίευση, πατήστε εδώ.

2 Νοεμβρίου, 2010 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΣΟ, ΘΕΣΜΟΙ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ |

2 Σχόλια »

  1. Πιο απλά, ας κατεβάζει κάθε σωματείο περισσότερες από μία ομάδες. Γιατί όχι? Απαγόρευση ζευγαρώματος μεταξύ δύο ομάδων του ίδιου σωματείου και δέσμευση των αθλητών στη μία μόνο από τις όσες ομάδες, με δήλωση συνθέσεων πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
    Αν και, στην Αττική τουλάχιστον, έχουμε τόσες νεανικές διοργανώσεις που δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Παράλληλα με το Μικτό Νεανικό έχουμε πρωταθλήματα κάτω των 14 και κάτω των 10, οπότε…

    Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011

  2. Με κάνεις να ανησυχώ. Αν δεν αντέχεις ούτε εσύ να το διαβάσεις όλο, δεν πρόκειται να το διαβάσει ποτέ κανένας σε όλη την Ελλάδα. Τι ακριβώς λέει στην περίπτωση (γ) πιο πάνω; 😉

    Και επειδή αναφέρεσαι συχνά στην αυτονομία της Αττικής: Τα αθηναϊκά στάνταρ μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στην Αθήνα. Ο πυρήνας του προβληματισμού μου είναι ακριβώς πώς θα υπάρχει ένα πανελλήνιο σύστημα που θα διαστέλλεται ή θα συστέλλεται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και ακολουθώντας ένα μίνιμουμ πανελλαδικών δεσμευτικών προϋποθέσεων.

    Σχόλιο από dokiskaki | 18 Ιανουαρίου, 2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: