ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Διασυλλογικές εξελίξεις

Το σημερινό ΔΣ της ΕΣΟ  αποφάσισε:

Η σύνθεση για την Α’ Εθνική του 2011 παραμένει στις 8 σκακιέρες, με την αναλογία που αποφασίστηκε σε προηγούμενο ΔΣ.

Όμως, μετά από σχετικές επιστολές και αιτήματα πολλών τοπικών ενώσεων:

Η σύνθεση σε όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα που διοργανώνονται σε περιφερειακό επίπεδο (ΠΟΑ, Β’ Εθνική κλπ) θα μπορεί να ρυθμιστεί με απόφαση της τοπικής ένωσης, αρκεί:

1) Να είναι τουλάχιστον ίδια με της Α’ Εθνικής.

2) Αν είναι μεγαλύτερη (10, 12 σκακιέρες), να περιλαμβάνει τη σύνθεση της Α’ Εθνικής.

Επίσης, αποφασίστηκε η παράταση της περιόδου μεταγραφών μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ώστε να υπάρχει χρόνος για τις ενώσεις να ακολουθήσουν τις καταστατικές τους διαδικασίες και για τα σωματεία να δράσουν αναλόγως.

Τέλος, θα γίνονται δεκτές μέχρι 10 Δεκεμβρίου ανακλήσεις αιτήσεων μεταγραφών που έχουν ήδη υποβληθεί. Οι ανακλήσεις θα πρέπει να συνυπογράφονται από το αιτών σωματείο και τον αιτούνται σκακιστή ή σκακίστρια.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δοθεί κι άλλος χρόνος στη συζήτηση για τη νέα μορφή του διασυλλογικού, μετά το 2011, ώστε να ακουστούν με άνεση όλες οι απόψεις.

27 Νοεμβρίου, 2010 - Posted by | ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

14 Σχόλια »

 1. Ευχαριστούμε για την άμεση ενημέρωση.

  Να ζητήσω μία διευκρίνηση σχετικά με τις συνθέσεις των πρωταθλημάτων των ενώσεων. Μέχρι ποια κατηγορία ισχύουν τα α’ και β’;
  Για παράδειγμα στην Γ’ Εθνική Αττικής δεν υπήρχε ποτέ σκακιέρα νεάνιδας -16. Τι γίνεται εκεί;

  Ακόμα χειρότερα αν θυμάμαι καλά στη Μακεδονία ακόμα και στη Β’ Εθνική αποφάσισαν να μην έχουν νεανικές σκακιέρες. Αυτή η απόφαση ανατρέπεται;

  Σχόλιο από IliasPan | 27 Νοεμβρίου, 2010

 2. Η απόφαση αφορά τα πρωταθλήματα όπου οι σκακιέρες μειώθηκαν εξαιτίας της μέχρι τώρας σύνδεσης με τη σύνθεση στην Α’ Εθνική. Με αφορμή την επιστολή της ΕΣΣΚΕΔΥΜ (όπου δεν υπάρχει ΠΟΑ) κρίθηκε ότι εφόσον οι ενώσεις υπερψηφίζουν πολυπληθέστερη σύνθεση που περιέχει όμως τις 8 σκακιέρες της Α’ Εθνικής, θα γίνεται αποδεκτή. Δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για επιμέρους προτάσεις ενώσεων. Προφανώς, αν τις επόμενες εβδομάδες υπάρξουν αποφάσεις ενώσεων που δεν θα είναι σύμφωνες με τη σημερινή απόφαση, το λογικό είναι να εξεταστούν συνολικά όλες στο επόμενο ΔΣ.

  Με άλλα λόγια, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικές αλλαγές στη Γ’ Εθνική και ότι σύνθεση Β’ Εθνικής χωρίς νεανικές σκακιέρες δεν είναι έγκυρη. Αλλά, το ξαναλέω, προσωπική μου γνώμη, δεν έγινε συζήτηση ούτε πάρθηκε κάποια απόφαση.

  Σχόλιο από dokiskaki | 28 Νοεμβρίου, 2010

 3. Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να έχουν οι τοπικές Ενώσεις απόλυτη ευχέρεια στη διαμόρφωση των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων. Υπάρχουν σίγουρα κάποια όρια (δεν γνωρίζω παλαιότερες αποφάσεις-εισηγήσεις της Ομοσπονδίας) που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Θα ήταν άραγε νόμιμη μία απόφαση που θα όριζε να γίνει η Γ΄ Εθνική με τρεις γυναικείες σκακιέρες και μόνο;
  Αλλά ποια είναι η ουσία: θέλουμε να συντηρήσουμε και να επεκτείνουμε την ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στο παιδικό και νεανικό σκάκι;

  Σχόλιο από Βασίλης Μπετσάκος | 28 Νοεμβρίου, 2010

 4. Όλα τα είχαμε ακούσει, αλλά ζαντούμπ σε μεταγραφή, είναι καινοτομία παγκόσμιας εμβέλειας… :p

  Σχόλιο από PFREN | 28 Νοεμβρίου, 2010

 5. Κύριε Μπετσάκο, καλώς ορίσατε και σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας, με το οποίο συμφωνώ στό σύνολό του.

  Κατά τη γνώμη μου (παλαιόθεν ;-)) δεν μπορεί να υπάρχουν «εθνικές» κατηγορίες πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών απαιτήσεων. Ο ορισμός των απαιτήσεων θα πρέπει να είναι πραγματικά «εθνικός», με άλλα λόγια, κοινός για καθε σκακιστή και για κάθε σωματείο, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν αγωνίζεται.

  Παναγιώτη, καλό! 🙂 Αλλά φυσικά, δεν φτάνει να διορθώνεις μόνο το αρχικό λάθος, πρέπει να διορθώνεις και τις συνέπειές του.

  Σχόλιο από dokiskaki | 28 Νοεμβρίου, 2010

 6. Προσεκτικός συνάδελφος στο ΔΣ μου υπέδειξε ότι κάποιες αναφορές μου στο άρθρο αυτό δεν είναι ακριβείς και θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρανοήσεις.

  Αν και δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα όσα γράφω εδώ αποτελούν επίσημα πρακτικά και είναι δεσμευτικά για την ΕΣΟ, αλλά έχουν απλώς και μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, διευκρινίζω λοιπόν:

  1) Δεν ΞΑΝΑΕΓΙΝΕ ειδική και συγκεκριμένη συζήτηση με την έννοια θέματος στην ημερήσια διάταξη και πολύ περισσότερο δεν έγινε κάποια ψηφοφορία για το θέμα της σύνθεσης της Α’ Εθνικής. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όμως, και ειδικότερα στη συζήτηση για τα αιτήματα των ενώσεων, η γενική αίσθηση ήταν ότι το θέμα δεν πρέπει να ξανανοίξει. Διευκρινίζω επίσης ότι ο Παν. Σκλαβούνος, όπως έχει γράψει και δημόσια, προσπαθεί να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό μελών του ΔΣ για να ξανασυζητηθεί το θέμα.

  2) Κατά τον ίδιο τρόπο επίσης, δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση και ψηφοφορία για να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη νέα μορφή του διασυλλογικού, μετά το 2011, ώστε να ακουστούν με άνεση όλες οι απόψεις. Αυτή ήταν μια εισήγηση του προέδρου στην αρχή του ΔΣ, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε αναλυτικά λόγω προχωρημένης ώρας και αποχώρησης συμβούλων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία. Διατυπώθηκε πάντως η παρατήρηση ότι η συζήτηση δεν μπορεί να τραβήξει πάρα πολύ λόγω περιορισμών του αθλητικού νόμου και προκειμένου να υπάρχουν (αν χρειάζεται) σχετικές προβλέψεις στην προκήρυξη της Α’ Εθνικής 2011.

  Σχόλιο από dokiskaki | 29 Νοεμβρίου, 2010

 7. Στην ανακοίνωση στο σάιτ της ΕΣΟ γίνεται αναφορά μόνο στους ΠΟΑ. Επομένως Β’ Εθνική χωρίς νέους και νέες είναι έγκυρη(;).

  Σχόλιο από IliasPan | 30 Νοεμβρίου, 2010

 8. Ηλία, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν θα γράψω κάτι λάθος.

  Ο γενικός κανονισμός των διασυλλογικών του 1999 στο σημείο αυτό είναι σαφής (άρθρα 2.2.-2.5). Τα πρωταθλήματα χαμηλότερων Εθνικών κατηγοριών γίνονται με τη θεμελιώδη σύνθεση της Α’ Εθνικής ή με διευρυμένη. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει Β’ ή Γ’ Εθνική χωρίς εφηβικές ή γυναικείες σκακιέρες.

  Σχόλιο από dokiskaki | 1 Δεκεμβρίου, 2010

 9. Ευχαριστώ, αλλά ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι παρωχημένος σε πολλά από τα άρθρα του. Βασικά δεν περιγράφει το σύστημα που ακολουθείται τώρα. Δεν θα έπρεπε να είχε ανανεωθεί; Εκτός αν μας καλύπτει το 1.1.2.

  Αν ισχύει αυτό που λέτε πάντως τότε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Αττικής για παράδειγμα πάσχει κανονιστικά εδώ και χρόνια καθώς δεν πραγματοποιείται με την «θεμελειώδη σύνθεση» που ίσχυε τα τελευταία χρόνια στην Α’ Εθνική.

  Τέλος πάντων, δεν θέλω να το ψειρίσω άλλο γιατί όσο το ψάχνω τόσο πιο πολύ αναρωτιέμαι τι τελικά συμβαίνει. Θα φάω ό,τι βγάλει η κατσαρόλα (άρχισα τους συμβιβασμούς :-Ρ).

  Σχόλιο από IliasPan | 1 Δεκεμβρίου, 2010

 10. Ας τα χώσω κι εγώ λίγο για το θέμα αυτό, μια που βρήκα φως και μπήκα…
  Καταρχήν, ντρέπομαι που διαβάζω ότι (ελεύθερη απόδοση) «δεν έγινε συζήτηση γιατί έφυγαν μερικοί και δεν υπήρχε απαρτία». Γνωρίζω ότι αυτό αληθεύει, αλλά σε τελική ανάλυση, πως είναι δυνατόν να διαλύεται η συνεδρίαση όταν υπάρχουν σοβαρά θέματα προς συζήτηση? Που πήγε η υπευθυνότητα?
  Δεύτερον, είναι εικόνα ομοσπονδίας να αποφασίζει 12 σκακιέρες το Σεπτέμβριο και 8 τον Οκτώβριο? Τότε προς τι η πρώτη συζήτηση και απόφαση? Το ζαντούμπ στις μεταγραφές είναι ό,τι πιο κωμικό έχω ακούσει στο σκάκι τόσα χρόνια, φαντάζομαι τώρα η ΓΓΑ θα μας παίρνει πολύ στα σοβαρά…
  Τρίτον, είναι δυνατόν να αποφασίζονται τέτοιες αλλαγές με τη λογική «ας κάνουμε αυτό φέτος, και από του χρόνου θα κάνουμε άλλα»? Αυτή είναι η μέγιστη προοπτική προγραμματισμού που μπορεί να κάνει το ελληνικό σκάκι? Μερικοί μήνες? Από το 1999 και μετά γίνεται διαρκώς η ίδια δουλειά, ό,τι να’ναι, ό,τι κάτσει, ό,τι προκύψει…
  Τέταρτον, το πλήθος και η διάρθρωση των σκακιερών είναι ένα κυρίως σκακιστικό θέμα, ασχέτως της προσωπικής άποψης του καθενός (αν πρέπει δηλαδή να είναι 8, 12, 45, 4 κλπ). Επηρεάζει την ανάπτυξη, τη λειτουργία των σωματείων, τα πάντα. Είναι λογικό να το συζητάμε αποκλειστικά με οικονομικούς όρους? Το 95% των ανθρώπων που ψήφισαν τις 8 σκακιέρες το έκαναν απλά και μόνο γιατί ήθελαν να μειώσουν τα κόστη τους, και μόνο 5% ψήφισε γιατί είχε κάποιο σκακιστικό επιχείρημα (σωστό ή λάθος, δεν έχει σημασία).
  Αφού η ΕΣΟ χρειαζόταν χρόνο για να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη και ουσιαστική πρόταση (επιτέλους!), δεν υπήρχε πιο απλός τρόπος να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα του 2011? Να παίξουν πχ όλες οι ομάδες πρωτάθλημα στις ενώσεις τους, και οι 8-10 νικήτριες να παίξουν μια τελική φάση? Αν όχι μόνιμα, έστω για φέτος που δεν υπάρχουν λεφτά? Με πόση ευκολία παίζουμε με τις σκακιέρες, το σύστημα, την ανάπτυξη, είναι φοβερό… Και τα νεύρα των σωματείων φυσικά έχουν διαλυθεί…
  Το καλύτερο όλων είναι ότι είμαστε και άπληστοι, πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα είναι παροδικά, να λύσουμε το φετινό και έχει ο Θεός για αύριο… Κόψε 4 σκακιέρες φέτος – αλλά κράτα τις 34 ομάδες, μια που κυκλοφορεί πολύ χρήμα στο ελληνικό σκάκι, τώρα με κρίση και Καλλικράτη. Επιδείνωση του χρόνου? Θα κόψουμε άλλες 4 (τις γενικές αν γίνεται, γιατί οι ενήλικες κοστίζουν και δεν πληρώνουν και συνδρομή στο σωματείο)! Αντί να κάτσουμε και να βρούμε μια πραγματική λύση σε βάθος χρόνου, προσπαθουμε με μπαλώματα να σταματήσουμε τη διαρροή… Και βέβαια, με τέτοια μακρόπνοη και στοχευμένη πολιτική, θέλουμε 34 ομάδες στην Α’ ΕΘνική, 68 νεάνιδες στην κατηγορία αυτή (οι 68 καλύτερες φυσικά, από τις 2-3 χιλιάδες που έχουμε), 12 σκακιέρες, ανάπτυξη όταν τα σωματεία δεν έχουν φράγκο και οι καλοί προπονητές είναι ελάχιστοι, και όλα τα υπόλοιπα…

  Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011

 11. Σε αυτό το θέμα δεν με ενδιαφέρει καν να σχολιάσω πια. Το κάλυψα ειδησεογραφικά, ψηφίζω ό,τι πιστεύω πως είναι πιο κοντά στη συγκεκριμένη εικόνα που έχω για τα διασυλλογικά στο μυαλό μου:

  Ένα σύστημα που κτγμ λύνει πολλά στρεβλά στο σημερινό ελληνικό σκάκι και δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει διασυλλογικό ακόμη και αν ξαναγυρίσουμε στις είκοσι ομάδες που είχε το σκάκι όταν πρωτοξεκίνησα να παίζω, το μακρινό 1974.

  Αλλά έχω γράψει ολόκληρη πραγματεία για αυτό, οπότε συζητάμε ευχαρίστως εκεί ό,τι θέλεις.

  Σχόλιο από dokiskaki | 18 Ιανουαρίου, 2011

 12. Και βέβαια ξέχασα ότι όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των Ενώσεων. Μα κανένας στο ΔΣ δεν ενδιαφέρεται για την Ένωσή του? Δεν τον νοιάζει, όταν ψηφίζει, πως ό,τι ψηφίζει επηρεάζει ένα σωρό ομάδες? Διασυλλογικό σκάκι δεν είναι μόνο η Α’ Εθνική, αλλά μου φαίνεται πως το έχουν ξεχάσει αυτό σχεδόν όλοι… Και τραβολογιούνται τα σωματεία ανάλογα με τα κέφια του καθενός (κέφια που αλλάζουν και ανά μηνα), και τρέχουν 120 σωματεία από Αττική και Θεσσαλονίκη (και μαζί τους οι υπάλληλοι της ΕΣΟ) να προλάβουν να βγάλουν δελτία στις μεταγραφές τους, γιατί αρχίζουν αγώνες στις 16 Ιανουαρίου (επειδή ο προγραμματισμός των πανελληνίων πρωταθλημάτων και της αγωνιστικής περιόδου υποχρεώνουν τις Ενώσεις να κάνουν τα πάντα στο πρώτο 5μηνό της χρονιάς) και οι μεταγραφές λήγουν 30 Δεκεμβρίου (αυτό γιατί αποφασίσαμε το Νοέμβριο να αλλάξουμε πάλι το σύστημα)… Θα φταίνε μετά οι Ενώσεις αν γράψουν στα παλιά τους παπούτσια την Α’ Εθνική και κάνουν δικά τους πρωταθλήματα? Στην Αττική πάντως, με 9 ομάδες στην Α’ Εθνική, θα γινόταν ένα ωραιότατο πουλ 9 γύρων, θα είχαμε και πραγματικό πρωταθλητή Αττικής και θα ήμασταν όλοι μια χαρά, και χωρίς έξοδα…

  Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011

 13. 1) Οι ενώσεις φυσικά και ακούστηκαν και λογικά δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους αφού εκπροσωπούν διαφορετικές συνθήκες.
  2) Για όλα τα υπόλοιπα σε παραπέμπω και πάλι στο προηγούμενο σχόλιό μου και στη συνολική μου πρόταση.

  Σχόλιο από dokiskaki | 18 Ιανουαρίου, 2011

 14. 1)το συστημα με 12 σκακιερες πιστευω ειναι καλυτερο
  2)καλυτερο θα ηταν να χωριστουμε σε Α1 και Α2 με 10 ομαδες το πολυ

  Σχόλιο από asdochess | 2 Μαρτίου, 2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: