ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά

αναλύσεις και συζητήσεις

Μικρό θέμα ή μεγάλη ευκαιρία;

Τα ΔΣ της ΕΣΟ δεν ασχολούνται μόνο με τις σκακιέρες των διασυλλογικών, αλλά και με πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν άμεση επίδραση στη σκακιστική καθημερινότητα. Πολλές φορές, κάποια τέτοια θέματα, θα μπορούσαν να δίνουν στο ΔΣ και την ευκαιρία να αυτοαξιολογείται και να αποτιμά τη γενικότερη σκακιστική φιλοσοφία, στρατηγική και πολιτι κή του.

Ένα τέτοιο «προκλητικό» θέμα που βρέθηκε (μαζί με άλλα) στην ημερήσια διάταξη την 27/11/10, ήταν κτγμ το αίτημα της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να μπορεί να αγωνίζονται νεαροί σκακιστές της στα πανελλήνια πρωταθλήματα (δείτε το έγγραφο εδώ). Απόφαση δεν πάρθηκε, αφού το ΔΣ έκρινε τελικά ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία να αποφασίσει και παρέπεμψε το θέμα για νομική διερεύνηση.

Ακολουθούν και τα επιχειρήματα, οι ενστάσεις και τα αντεπιχειρήματα που ακούστηκαν από όσους από τους παρόντες τοποθετήθηκαν. Δεν θα αναφέρω τινος είναι η κάθε τοποθέτηση, το επιχείρημα ή αντεπιχείρημα. Ακολουθεί όμως μια δημοσκόπηση, αν θέλετε να αποφασίσετε τι θα κάνατε εσείς.

Η ιστορική αναδρομή και εισήγηση: Πολλοί Κύπριοι σκακιστές έχουν παίξει σε ατομικά και διασυλλογικά πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο γνωστότερος και ο ισχυρότερος ήταν ο Άλκης Μαρτίδης. Παλαιότερα υπήρχαν και ειδικές προδραστικές διατάξεις που ευνοούσαν τη συμμετοχή Κυπρίων και στον αθλητισμό, αυτές όμως έχουν καταργηθεί μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με κάθε κοινοτικό υπήκοο.

Ή μήπως όχι ; (Το θέμα θα διερευνηθεί νομικά).

Οι προβληματισμοί: Θα επηρεαστούν αγωνιστικά τα πρωταθλήματα; (Η απάντηση: Καταρχήν όχι, το επίπεδο των νεαρών Κυπρίων είναι πολύ χαμηλό.) Θα γίνονται προκριματικά στην Κύπρο για εξασφάλιση θέσεων; Θα δεχτούμε και Τουρκοκύπριους; (Η απάντηση: Φυσικά, αν έχουν επίσημα κυπριακά έγγραφα.)

Η προδραστική ιδέα: Μια και η δομή των διοργανώσεων ορίζεται αποκλειστικά από την Ομοσπονδία, όχι μόνο Κύπριους! Να ανοίξουμε τα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα, να τα μετατρέψουμε σε διεθνή (όπως τώρα το Ανοιχτό Πανελλήνιο), να παίζουν και ισχυροί σκακιστές από γειτονικες χώρες και όχι συνέχεια οι δικοί μας μεταξύ τους. Ο αντίλογος: Και τι θα γίνει με τη μοριοδότηση των πρωταθλητών; Η απάντηση: Μπορούν οι 6-8 καλύτεροι να παίζουν αμέσως μετά ένα μικρό μπαράζ ή πλέι-οφ που θα επικυρώνει τον πανελλήνιο πρωταθλητή Ελλάδας.

Και τώρα, πείτε αν θέλετε και τη γνώμη σας. Στην επιλογή Other («Άλλο») μπορείτε να προσθέσετε ό,τι νομίζετε. Επίσης, μπορείτε και να σχολιάσετε.

28 Νοεμβρίου, 2010 - Posted by | ΓΕΝΙΚΑ, ΕΣΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

6 Σχόλια »

 1. Να γίνουν διεθνή τα πανελλήνια πρωταθλήματα.
  Να καταργηθεί η γελοιότητα με τα μόρια.
  Αντί μορίων να χρηματοδοτείται 6μηνη σκακιστική «περιοδεία» του δικαιούχου σε επιλεγμένα όπεν του εξωτερικού

  Σχόλιο από trandism | 28 Νοεμβρίου, 2010

 2. Καλώς ήρθες κι από εδώ. Να πω ότι είναι άσχημη η ιδέα με την περιοδεία, θα είχα 100% άδικο. Το θέμα είναι βέβαια (και θα είναι πολύ περισσότερο στο μέλλον για κάθε τι σκακιστικό, και όχι μόνο) στο πώς θα τα χρηματοδοτήσουμε.

  Το να μοιράσει «μόρια» το κράτος δεν του κόστιζε (και δεν του κοστίζει, ακόμη) τίποτε. Το να πληρώσει όμως…

  Φυσικά, αν φιλοξενείς (στα «δωρεάν» δωμάτια που ίσως εξασφαλίζεις ως διοργανωτής) δέκα εκπροσώπους ξένων τουρνουά μπορεί τουλάχιστον να σου προσφέρει τις απαραίτητες φιλοξενίες για μια υποτροφία σαν αυτή που περιγράφεις. Αν δεν μπορούμε να βρούμε πόρους, να το γυρίσουμε τουλάχιστον στην ανταλλακτική οικονομία.

  Σχόλιο από dokiskaki | 28 Νοεμβρίου, 2010

 3. Πολύ καλή ιδέα η ανταλλακτική σχέση που προτείνεις. Επίσης θα μπορούσε να αναζητηθεί και (φτου κακα) σπόνσορας! «The Chessbase chess tour for young talents». Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό πάντως. Και κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν προκύψει τελευταίως και φαίνεται να θέλουν να βάλουν λεφτά στο σκάκι θα μπορούσαν να βοηθήσουν, γιατί όχι?

  Σχόλιο από trandism | 28 Νοεμβρίου, 2010

 4. Σε συνέχεια της παραπάνω πρότασης, έχουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 10 διεθνή όπεν τουρνουά στην Ελλάδα – ίσως και περισσότερα. Θα ήταν δύσκολο για τους διοργανωτές να προσφέρουν στην ΕΣΟ 1-2 φιλοξενίες έκαστος, οι οποίες θα δίνονταν ως έπαθλο στα νεανικά πρωταθλήματα? Ή θα μοιράζονταν με κάποιο σύστημα στους ανερχόμενους νέους και νέες μας? Για παράδειγμα, μέσω μιας βαθμολογίας τύπου Γκραν-Πρι, που θα συμπεριελάμβανε όλα (ή σχεδόν όλα) τα ατομικά τουρνουά της χρονιάς?

  Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011

 5. Όσο για το θέμα των Κυπρίων (πρώτα διαβάζω τα σχόλια, μετά την ανάρτηση…), εγώ θα ψήφιζα να μην παίζουν στα ατομικά μας πρωταθλήματα. Εμείς έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στα δικά τους? Πως είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε κάποιον σκακιστή, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής κλπ βέβαια, τη δυνατότητα να αναδειχθεί πρωταθλητής την ίδια χρονιά σε δύο διαφορετικές χώρες?
  Δεν έχω καμία αντίρρηση να παίζουν στα δικά μας ατομικά πρωταθλήματα, αρκεί να δεσμεύονται ότι δεν θα παίζουν στα δικά τους την ίδια χρονιά. Τρόπο τινά, να δηλώνουν ως σκακιστική εθνικότητά τους την ελληνική.

  Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011

 6. Τώρα που το σκέφτομαι, αν θεωρούμε τους Κυπρίους ως ειδική περίπτωση, θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού. Αλλά εμμένω στην αρχική τοποθέτησή μου σχετικά με το θέμα του πρωταθλητισμού.
  Τάκη, όπως και σε κάθε ανάρτησή μου, έχεις το ελεύθερο να συμπτύξεις!

  Σχόλιο από middlewave | 18 Ιανουαρίου, 2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: